Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Самолет за тотална война

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Кухулин написа Виж мнение
    Русия и Китай реално погледнато няма какво толкова да воюват, фантазиите няма да са кой знае колко интересни Ако разглеждаме чисто военната страна на въпроса, положението е леко патово.

    Първо, руснаците не могат да съсредоточат достатъчно сили в Далечния изток. Китайците пък нямат достатъчно сили да натиснат към европейската част.

    Второ, никоя от страните не може да ликвидира противовъздушната отбрана на другата, дори да наложи въздушно превъзходство.

    Трето, даже китайците да унищожат Тихоокеанския флот, в което най-вероятно ще успеят, то какво - десант в Камчатка...

    Няма хляб в тая работа.
    Съгласен съм че това е най-малко вероятният сценарий. Ако се абстрахираме от мащаба ситуацията е същата като между България и Гърция. За хиляда години, каквото е имало да се дели е разделено. Войнате е невъзможна в ТР. Въпреки че точно патовата ситуация прави такъв сценарий изключително интересен и не пречи да се разгледа с чисто научна цел
    Както казах най-плодотворния за целите на темата е варианта Китай + Русия срещу НАТО във вариант след около 10-тина години. Горе-долу толкова далеч в бъдещето можем да боравим с техниески , икономически и демогравски параметри без да навлизаме прекалено дълбоко в жанра на научната фантастика.
    This is my signature. There are many like it but this one is mine.

    Comment


      Кухулин написа Виж мнение
      Защита да, това е идеята на настоящите доктрини. A2/AD им викат. Ама офанзивни действия над 1500-2000 км от брега не са реални за момента.
      Щото реалният оперативен обсег с голям боен товар на съвременните самолети 4-то и 5-то поколение е грубо половината от това. Съгласен съм. От друга страна не можеш да направиш десант от 1500 километра. Ако пък изстреляш крилата ракета от надводен кораб от разстояние 2000 километра от брега...ами ясно ти е че няма смисъл да даваш на врага учебни мишени. Противника ще въздъхне тежко. Ще си довърши чая с водка, или купичката с ориз и после ще ти гръмне ракетите. Още над океана. Даже може да ти излезе име че си лекичко олигофреничен около ушите.
      This is my signature. There are many like it but this one is mine.

      Comment


        И нещо което сме обсъждали по други поводи, но забравих да го спомена в темата. А е важно. Разликата в цената на обучението в мирно време на пилотите. Между евентуален самолет за война и самолет върхово поколение, тази разлика може да е огромна. Между самолет като Грипен и такъв като F-22 или F-15E може да достигне порядък. Нали не е все едно дали срещу 5 милиона годишно имаме 1 върхов пилот, или 10 прилични първодивизионни пилоти?
        This is my signature. There are many like it but this one is mine.

        Comment


          НАТО срещу Русия и Китай колкото и да го въртя без ЯО не си го представям, освен ако на едните не е напълно унищожено в началото...
          Иначе Русия-Китай нали говорим само за самолети, флота и сухопътните не ги мислим

          Comment


            Amazon написа Виж мнение
            Противника ще въздъхне тежко. Ще си довърши чая с водка, или купичката с ориз и после ще ти гръмне ракетите. Още над океана. Даже може да ти излезе име че си лекичко олигофреничен около ушите.
            Затова са напъхали по 150 играчки в SSGN

            Sharana написа Виж мнение
            Иначе Русия-Китай нали говорим само за самолети, флота и сухопътните не ги мислим
            Чисто като самолети е трудно да се прецени. От една страна, руснаците имат повече машини 4-то поколение. От друга страна, техниката не е в блестящо състояние. Но пък вървят модернизации. Освен това базите им са предимно в европейската част, което поставя определени проблеми в този "океан от суша". За ПВО вече писах - на мен поне не ми е ясно как едната страна може да подави отбраната на другата. ДРЛО е примерно на кантар - Русия има повече и по-големи машини, но Китай е напред с технологиите (работи с АФАР).

            Общо взето, според мен и двете страни имат шанс да наложат превъзходството си във въздуха, но какво от това?

            Comment


              Сферична въздушна война във вакуум, няма смисъл. Нали за да се разсъждава, трябва да е ясно какво се дели и защо е войната. Ето, да речем, някакъв реалистичен сценарий бе предложен вече - Индия/Пакистан (плюс Китай след това). Или директно Индия срещу Китай: делят море и ресурси в него (а покрай това се задейства и Виетнам, плюс някои от останалите притеснени от Китай). Или дори Китай с/у Япония и ЮК (на някакъв етап), пак заради морски спор. Или дори някаква по идиотска война заради КНДР, в която се стига до сблъсък Китай с/у ЮК (плюс САЩ, Япония и прочее). Или Китай натиска Тайван (десантна операция), а САЩ го защитават.
              Всеки от тези конфликти с висока вероятност ще е ограничен, без атомно оръжие и вероятно ще се изчерпа с няколко въздушни и морски сблъсъка, едва ли повече от едно-две сражения, след което ще дойде времето на дипломатите. Но тотална война - едва ли, поне засега. Евентуално Пакистан/Индия, но пак няма да е много дълга.

              Китай срещу Русия му липсва логика и причини, поне за момента. Територията е огромна, т.е. едва ли ще има особено мащабни боеве, макар че сраженията - кой ги знае. Въпросът е, че няма силно приоритетни цели в обсег, за които да се водят тези сражения. Така че по-скоро отделни сблъсъци с малко самолети. Но тогава който е агресор, най-вероятно ще се окаже срещу превъзхождащи го сили.

              Comment


                Конфликт между Индия и Пакистан е невъзможен както без ядрено оръжие, така и без Китай. Там ситуацията е много особена - индийците поддържат огромна групировка в постоянна 48-часова готовност да изметат половината Пакистан, а пакистанците държат ТЯО, за да ги спрат.

                Конфликт между Индия и Китай... умряла работа.

                Най-интересен безспорно е сценария Китай срещу САЩ в китайската A2/AD. Там влизат и японци, и корейци и какви ли не още. Но много трудно би могъл да се моделира. Смята се, че засега Щатите нямат сили да се преборят. А как ще се изменя баланса... може и да не е в тяхна полза.

                Comment


                  Конфликт между Индия и Китай... умряла работа.
                  Така е, но пак ми се вижда по-възможен от Русия/Китай. От друга страна, ако се търси тотален конфликт, сценарият Индия срещу Пакистан с последващо включване на Китай и нататък по веригата - нещо като "голямата азиатска война", ако и да не е много възможен, поне предоставя "тоталност" в някакво възможно приближение.
                  Но някаква история около Тайван е по-вероятна, макар и без да е тотална. Но пак - малко вероятна - китайското ръководство не ми се вижда особено авантюристично настроено. Национализмът е едно нещо (и доста уважавано в цяла Азия), но реалните действия в посока война - съвсем друга работа. Прекалено уважават стабилността, а и зависят от нея, за да подкладат подобен сценарий. Виж, след време, при някаква сериозна криза и вътрешно-китайски проблеми. Кой ги знае.

                  ПП Обаче не мога да не отбележа, че всичко във всеки от тези случаи ще се решава от наличното в момента авиационно въоръжение.

                  Comment


                    По тайванските въпроси не съм кой знае колко информиран, но ми се струва, че Китай по някое време ще ги присъедини без война.

                    Конфликт между Русия и Китай засега съществува само в анализите на Храмчихин Никой не разглежда сериозно такъв сценарий.

                    Индийците миналата година получиха ясен знак - един взвод китайци влезе на тяхна територия, разпъна палатки и няколко месеца не можаха да ги изгонят. Оттогава цари дружба и не се говори за война.

                    Ако по някаква причина се стигне до производство на самолети във военно време, китайците ще избълват няколко хиляди и на това въпроса ще приключи Там и двигателите няма да са проблем - китайските имат 300 часа междуремонтен ресурс, което е екстра за целта. Но, разбира се, трудно може да се стигне до такъв сценарий. Няма кой да воюва месеци или години.

                    Comment


                      Аз пък имам друга идея- Перси срещу араби. Иран на практически се опитва да направи точно това което за нормалните държави би минало за мобилизационе проект. Като там ако се спретне нова танкерна война ще бъде особенно "забавно". и цените ще скочат до небето, което примерно обслужва Русия с нейната газово-петролна окономика, а те и без това подкрепят Иран. Отделно такъв конфликт (особено предвид деаниятана ISIL) е доста по-вероятен от разглежданите досега, и може да се проточи доста дълго в редуващи се студено-горещи фази. Отделно Щатите са доста "разтегнати" в момента и това може да е следващ етап в "играта", применро ако русия иска да свали напрежението над сепаратистите в донбас и да се възползва от активноста на ISIL. Ta taka, да кажем саудитите ще пазаруват от САЩ.

                      Comment


                        Перси срещу араби хубаво, но най-вероятно ще се окажат перси срещу араби и евреи. Което вече няма да е много хубаво

                        Comment


                          досега нищо свястно, като военни действия, не сме видели от арабите.
                          Обикновено се осират, въпреки превъзходството в жива сила и техника
                          Сънят е слаб заместител на кофеина!

                          Comment


                            Ирак перси ли са или араби?

                            Comment


                              Gaden Gogi написа Виж мнение
                              Ирак перси ли са или араби?
                              Кюрди

                              ---
                              Отклонението за подводниците е преместено в нова тема
                              Last edited by gollum; 26-06-2014, 14:15.

                              Comment


                                Тъй като темата не е за подводници а за самолети за тотална воина.За мен самолета за тотална воина е един и това е евтин и такъв които може да се произвежда в огромни количества.Миг-21 може би.
                                Last edited by gollum; 26-06-2014, 14:32.

                                Comment

                                Working...
                                X