Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ръкопашен бой- спомени

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

peterpetroff написа Виж мнение
    Виж, Таекуон-До не е само крака! Има колена, подсечки, ударите с ръце са взаимстеани поти 100% от бокса, няма захвати. Грубо и много силово е, особено ако се вкарат крака с кубинки при възможност, тогава става разрушително- както каза ти пълно бойно снаряжение е доста утежняващ фактор в този случай с краката, но не е невъзможно.
    Таекунодо е базирано на по-стар корейски стил Таекион. И няма нищо взаимствано от други стилове в него. Всичко е концентрирано в ритниците, колена няма, няма дори "low kick". Ръце има, но таекуондист с ръце идея си няма какво да прави. Иначе е много акробатично и впечатляващо и също толкова неефикасно. По-скоро е добро допълнение към изградена солидна основа в друг стил. Има си своите плюсове - бързина, акробатичност. Стилът е измислен по-скоро с идеята да боравиш с крака, докато в ръцете стискаш оръжието.

Занимавам се с бойни изкуства, пиша това по-горе от опит.

А тази статия... ами несериозна е. Това, че някой си описва нещо, което негов прароднина е направил и твърди, че е ефикасно, е без значение. Ако е толкова ефикасно или различно от установените вече такива, да е създал свой стил. Наистина много от описаното тук противоречи на това, което се практикува по цял свят.

При бой с щик, предимството е само в това, че има по-голям обсег наистина. Но ръцете са заети, докато ако с тях държиш нож, имаш възможност много повече неща да направиш. Но да се сравнява бой с щик срещу бой с нож в ръцете - глупаво е.
    Last edited by fifth_root; 26-02-2012, 01:53.
    Петият корен...

Comment

Убеден съм, че сапьорската лопатка е най-доброто оръжие за ръкопашен бой,особено ако имаш време и някой подходящ камък да я наточиш от всякъде....Надвисне ли противникът на собствените ти окопи,контраатаката е единственото спасение -стрелба,гранати, ръкопашен бой .....и после обратно по най-бързия начин в окопа.Същото е и при нападение,когато ти се надвесваш над противника,........ му с ножове или щикове е много по- трудно,отколкото с лопатка.Това важи и за схватки в градски условия.А туй че съвременните армии изключвали ръкопашния бой е тяхна грешка,която ще бъде заплатена с кръвта на собствените им войници-не на многоучените им глави.Да не дава господ.Но тайкуондо тук няма да помогне много...
      Last edited by pehotinec; 26-02-2012, 13:08.
      "Какво ли толкова се е зачела тази свиня? - зачуди се докторът - Кое ли тъй яростно подчертава с молива?"

Comment

В ръкопашния бой побеждава този, който стреля първи!

Comment

Уфффф! Уважаеми специалисти, експерти и т.н. все пак прочегохте ли хубаво каква е темата преди разтеглянето на локуми? Как пък ното един не написа нещо по нея!

Comment

KAK написа Виж мнение
            Уфффф! Уважаеми специалисти, експерти и т.н. все пак прочегохте ли хубаво каква е темата преди разтеглянето на локуми? Как пък ното един не написа нещо по нея!
            Сякаш ти го направи, уважаеми майсторе?
            Last edited by fifth_root; 27-02-2012, 16:20.
            Петият корен...

Comment

Изи 71, естествено е, че ръкопашния бой и стрелбата вървят заедно,все пак това не е състезание с различни дисциплини,а както дойде....Едно време взводните командири обучаваха войниците на разни хватки с оръжието извън програмата,както удар с нож,така и стрелба от рамо и от всякакви позиции,но винаги в комплект заедно.
              Last edited by pehotinec; 27-02-2012, 23:39.
              "Какво ли толкова се е зачела тази свиня? - зачуди се докторът - Кое ли тъй яростно подчертава с молива?"

Comment

Голям купон ...особено зимно време,след като си спал една седмица с бойното одеяло и платнището по студа.

Comment

pehotinec написа Виж мнение
                  Убеден съм, че сапьорската лопатка е най-доброто оръжие за ръкопашен бой,особено ако имаш време и някой подходящ камък да я наточиш от всякъде.....
                  Ти виждал ли си пушка с щик? Аз мисля,че с тая лопата няма да имаш голям шанс....

Comment

Хан Тупан написа Виж мнение
                    Ти виждал ли си пушка с щик? Аз мисля,че с тая лопата няма да имаш голям шанс....
                    Това го кажи на щурмовите отряди от ПСВ - немски, австрийски, френски, български, английски...

Колко пушки виждаш на снимката долу?

Тези предмети от нямане на пушки ли са използвани? Обърни внимание на клеймото върху боздугана по-долу - това е клеймо на WD (War Department) на Великобритания, т.е. това е било щатно оръжие.

Last edited by Nick; 02-03-2012, 06:46.
                    Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
                    A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Хане Тупане, къде в окопа можеш да размахаш пушка с щик? Помисли колко дълги са пушките, като добавиш и щик (също дългичък)... Логично е, че ще се ползват по-къси оръжия - както огнестрелни (пистолети, револвери, разнообразни картечни пистолети и скъсени пушки; разбира се, гранати), така и всякакви къси ръкопашни оръжия. Не е чудно, че се връщат към много разнообразни къси оръжия от Средновековието. В самото начало на войната (на запад; и тук и там през останалата война по другите фронтове) има достатъчно полеви сражения, в които се стига и до щиков бой (идва ми на ум практиката да се вземат затворите на пушките преди атака, да речем), но щом се стига до окопните боеве (основно на западния фронт), вече няма място за толкова дълго ръкопашно оръжие.

Comment

Извинявам се за неуместното включване и предлагам вместо "Напред,на нож" да се запише в учебниците "Снижи се и май с лопатка".

Comment

Пипал ли си някога стандартен шанцов инструмент (така в армията се нарича лопатката)? В ръката се чувства като лека сабя, докато дори седем инчовият Ka-Bar на американските морски пехотинци ти дава усещането за уред за отваряне на консерви. Боят с нож е умение, което трябва да се усъвършенства докато изплзването на лопатата е далеч по-естествено и по-опасно за противника. В спомени на руски войници от втората световна съм чел как "лекуват" немските снайперисти. Откриват в коя сграда се е скрил, но не се опитват да го търсят. Настаняват се на стълбището в най тясната му част, оставят пушката за да не им пречи, вадят лопатката и го чакат да се опита да напусне сградата, ако трябва цяло денонощие...и после с лопатката. Но наистина трябва да си я държал в ръката си, за да разбереш за какво говоря - много добре е балансирана, къса и здрава дръжка, ергономичен захват, при добър замах ще сцепи бетон.
                          This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

Нашите дядовци са знаели какво да правят...И пушка със щик -нож съм виждал и съм стрелял в една далечна година-с дългата манлихера,освен с АК и пр.Освен че рита много,тя е твърде тежичка и трябва място и силица да я използваш,а в един момент може именно мястото и силата да не ти стигне.В окопи или в коридори лопатката е най-добра,но ако е заточена. Ръкопашният бой сам по себе си не е толкова бойно изкуство,а в повечето случаи си е чисто клане.За съжаление на участващите разбира се!
                            Last edited by pehotinec; 03-03-2012, 08:33.

Comment

Ти виждал ли си пушка с щик? ....
                              Хм... това е част от моята колекция; Манлихери с щиковете им - австрийски, холандски, български, румънски, гръцки, италиански и т.н. Познай от три пъти дали съм виждал пушка с щик.
                              Attached Files
                              Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
                              A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Дали съм виждал пушка със щик -беше реплика към мене.Това идва малко обидно,за пехотинец с почти 29 месеца служба,но както и да е.Обаче тук изгубих един бас-че до вечерта ще се усъмнят,че съм стрелял с дълга манлихера.Както и да е ,срокът на облога мина ,а стрелянето с дългата манлихера беше май 1976 по време на НВО.Това във връзка с ръкопашния бой и спомените.Иначе,честит празник!И наздраве...

Comment

Working...
                                X