Nick написа
Виж мнение
Коле,аз никого не упреквам!--никога не съм казвал "Вие не знаете!" или "Вие ,нямате представа за нещо." още по-малко пък говоря празни приказки или неща за които нямам доказателства-(факта е че досега съм се подвеждал само 2 пъти в тази област--Първият път беше за името на Кока-та-самия Маркевич греши там,а втория за един размазан скан на Робертсово ръководство).Просто направих едно достатъчно сериозно изследване и не открих и йота за този тип ,двуостри ками--напротив открих само хората които към днешен ден ги произвеждат и пускат на определено време по борсите или чрез антиквари...писах доста в другия форум,но за мое съжаление колегите просто още не са готови за да възприемат моята теза(за съжаление нещото, което ще се случи е следното --нас отдавна ще са ни изяли червеите когато ще се разбере истината , и тогава хората ще си кажат--Брейй тоз Мето бил прав бе...само нито ти нито аз ще сме живи за да го видим--и още по лошо ще е за тези които сега отричат защото тогава-в бъдеще те просто няма да могат да се защитят).Пак казвам --никъде няма и две думи за такъв тип оръжие --единствените Хладни къси оръжия споменавани във военната литература са Ножа(сам знаещ че в нашата военна литература хладното с острило се нарича Нож ,а щикове са само иглените М91 ,М70,М56/69) за М88 ,за М95-нюансите на останалите манлихерови няма да ги изброявам ,знаеш-унтери,щутцени,86,90,ерзаци 3 типа и тн, т.наречения "Меч" -ефхьорстерски солингеновски упоменат в бойното от 1915--за това и може да го именоваме засега М1915...по простата причина че няма по-раншно упоменаване (говоря за т.нар. в нашите среди "Лъвска Глава"),тесака пионерния (всъщност руската 53-ка )и туй то, единственото изключение са офицерските поръчки на унтери 95 произведени в САА за парадни цели(с нетипични размери) ....оттам нататък ни вопъл ни стон,ни дори загатване за Бойна кама.Напротив къде къде по-често се срещат двуостро заточени 88-ци и 95-ци отколкото тези ками.Замисли се все пак --имаме описано в Циркуляр дължината на вървите за цървулите ,а за Цяла кама -нътс...Все пак Българската армия към 1900-1915 ,смея да твърдя е една от най-модерните и стриктни армии в Света (ФАКТ!!!)-описвало се е всичко ,до последната Бурмичка --не забравяй-"Пушката е вещ безсрочна!".
По начало ,Вашата теза е грешна--Този който показва даден Предмет с Военно-историческа стойност,Доброто възпитание и Колегиалност го задължават ТОЙ да извади документ потвърждаващ истинността и оригиналността на предмета ....тоест ...Вадя Линеманова Лопатка ,показвам заповедта за приемане на въоръжението и в Нашата армия или давам скан на държавен вестник с обявата за поръчката .....Вадя Българска ИНЕРТНА Ръчна отбранителна бомба,съответно Вадя и Наставлението с чертежите за приемането и на въоръжение ,Вадя Карабина М90,съответно вадя и Наставлението за стрелба ----мисля че така се прави ...Никой Уважаващ себе си Колекционер не Вади нещо без да е убеден в истинноста на обекта---обикновено такива хора "за Бугром" стават за смях или по нашенски ,останалите си праат пишки с тех...
и пак ти казвам--в нито една от книгите ми (а имам все пак некви претензии) няма и запетая за подобен тип оръжие--включвам и изданията-Спомени на ветерани от 20-тте и 30-тте години..
Защо ме караш да пиша неща ,които само ще подчертаят това че не си направил сериозно проучване по въпроса(майка му стара ,караш ме да се чувствам неудобно!!!)
я сравни контролното клеймо/пуансон на тези Ками!Не ти ли прави нещо впечатление?добре ще те подсетя ,бръкни по дълбоко в скрина и извади нож за М95 произведен в Симсон и ко-Зул...да откриваш десетте прилики?....ами ще ги откриеш разбира се !-тези които са фалшифицирали камата са взели за образец именно Зулски "Щик" -Глупаците не са се досетили че това клеймо е поставяно само върху Зулски "Щикове" и никога върху вещи произведени в САА(или ако не произведени то поне Сглобени-какъвто например е случая с Българските М95-ци на СА от 1915--въпреки че те нямат пуансон лъв --мисля че са си нашенски)...сто пъти повече щеше да фане дикиш ,ако бяха снели отпечатък от от Виенските или Будапещенски партиди (Хм-заклевам се ако след този ми пост се появи кама с различен от досегашния лъв -ще отида на следващата борса и ще се изшлякам върху този който ги продава).Как да си обясним факта ,че по фотографии от периода 1915-18 могат да се видят само Немски окопници М15 ..ми просто -Доставяни са от там поради липса на наше производство ...
извода до който съм стигнал е следният:
Най-вероятно ,казвам най-вероятно защото наистина информацията е изключително оскъдна --имало е пробна партида бойни ножове,предполагам 5-10 броя произведени през 1928-30 на базата на Типичните Български Ловни Ками(острилото и кръстовината т.нар окопни ками напомня донякъде и това на немските 15-ки на готлибхамесфар--но пак немските са едноостри ,а тези са двуостри!)за Ударните подразделения(въпреки че и в наставленията от 20-тте и 30-тте по подразбиране се има предвид Ножа за М95)--отделение ,взвод,рота...но поради бюрократични или финансови причини работата се е отнесла...така и си заминават тези няколко бройки ,докато след разграбването на държавата и складовете след 89-та у някой кретен не попада подобна бройка и той не решава да заработи някой лев...и се почва една красива история видите ли за нешински щурмови нож М1915...а на нашенеца толкоз му и треба--като знаеш на нас истинските българи колко дълбоко в традициите и психологията ни е заложена любовта към хладното оръжие --качи Дявол на Магаре и само глей сеира (с две думи).......
Според мен един Колега го каза най-добре ---елементарна работа е все пак--да се вземе шублер или микрометър и да се сравнят допуските на два образеца,На всеки един средноинтелигентен човек с малко инженерно мислене ,веднага ще му стане ясно ,че това не е Арсеналско(заводско) производство!..въобще и няма да се задълбавам върху това кои военни щатни оръжия имат чисто кожена кания ,без метални накрайници дори ...!
туй то)
пс-а за книгите --може пък да искам да си направя виртуална библиотека ,кой знае)
Comment