Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ръкопашен бой- спомени

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Nick написа Виж мнение
    Мето, ти си този, който упреква другите в незнание и неинформираност, затова и те подканям да подкрепиш твърденията си. Както вече писах, дали ще продаваш книгите си и за колко, дали ще подаряваш и дали ще ги покажеш тук или на друг форум си е лично твоя работа. Прието е твърденията да се обосновават по някакъв начин. Само да кажеш, че ти имаш книжки, а другите не са прави, не работи много добре като доказателство.

Така че сърдиш се, не сърдиш, при положение, че досега не си доказал нищо, съвсем спокойно ще ти кажа пак, че в информативно отношение постовете ти не важат. Единствено от теб зависи дали ще ме опровергаеш с факти. Иначе не възразявам да си чукаме лафче с теб за каквото щеш (ако модераторите оставят общите приказки в темата).

А, да - моите сканове не са от Вало, не си ти единственият, който разполага с тази литература.

Коле,аз никого не упреквам!--никога не съм казвал "Вие не знаете!" или "Вие ,нямате представа за нещо." още по-малко пък говоря празни приказки или неща за които нямам доказателства-(факта е че досега съм се подвеждал само 2 пъти в тази област--Първият път беше за името на Кока-та-самия Маркевич греши там,а втория за един размазан скан на Робертсово ръководство).Просто направих едно достатъчно сериозно изследване и не открих и йота за този тип ,двуостри ками--напротив открих само хората които към днешен ден ги произвеждат и пускат на определено време по борсите или чрез антиквари...писах доста в другия форум,но за мое съжаление колегите просто още не са готови за да възприемат моята теза(за съжаление нещото, което ще се случи е следното --нас отдавна ще са ни изяли червеите когато ще се разбере истината , и тогава хората ще си кажат--Брейй тоз Мето бил прав бе...само нито ти нито аз ще сме живи за да го видим--и още по лошо ще е за тези които сега отричат защото тогава-в бъдеще те просто няма да могат да се защитят).Пак казвам --никъде няма и две думи за такъв тип оръжие --единствените Хладни къси оръжия споменавани във военната литература са Ножа(сам знаещ че в нашата военна литература хладното с острило се нарича Нож ,а щикове са само иглените М91 ,М70,М56/69) за М88 ,за М95-нюансите на останалите манлихерови няма да ги изброявам ,знаеш-унтери,щутцени,86,90,ерзаци 3 типа и тн, т.наречения "Меч" -ефхьорстерски солингеновски упоменат в бойното от 1915--за това и може да го именоваме засега М1915...по простата причина че няма по-раншно упоменаване (говоря за т.нар. в нашите среди "Лъвска Глава"),тесака пионерния (всъщност руската 53-ка )и туй то, единственото изключение са офицерските поръчки на унтери 95 произведени в САА за парадни цели(с нетипични размери) ....оттам нататък ни вопъл ни стон,ни дори загатване за Бойна кама.Напротив къде къде по-често се срещат двуостро заточени 88-ци и 95-ци отколкото тези ками.Замисли се все пак --имаме описано в Циркуляр дължината на вървите за цървулите ,а за Цяла кама -нътс...Все пак Българската армия към 1900-1915 ,смея да твърдя е една от най-модерните и стриктни армии в Света (ФАКТ!!!)-описвало се е всичко ,до последната Бурмичка --не забравяй-"Пушката е вещ безсрочна!".

По начало ,Вашата теза е грешна--Този който показва даден Предмет с Военно-историческа стойност,Доброто възпитание и Колегиалност го задължават ТОЙ да извади документ потвърждаващ истинността и оригиналността на предмета ....тоест ...Вадя Линеманова Лопатка ,показвам заповедта за приемане на въоръжението и в Нашата армия или давам скан на държавен вестник с обявата за поръчката .....Вадя Българска ИНЕРТНА Ръчна отбранителна бомба,съответно Вадя и Наставлението с чертежите за приемането и на въоръжение ,Вадя Карабина М90,съответно вадя и Наставлението за стрелба ----мисля че така се прави ...Никой Уважаващ себе си Колекционер не Вади нещо без да е убеден в истинноста на обекта---обикновено такива хора "за Бугром" стават за смях или по нашенски ,останалите си праат пишки с тех...
    и пак ти казвам--в нито една от книгите ми (а имам все пак некви претензии) няма и запетая за подобен тип оръжие--включвам и изданията-Спомени на ветерани от 20-тте и 30-тте години..
    Защо ме караш да пиша неща ,които само ще подчертаят това че не си направил сериозно проучване по въпроса(майка му стара ,караш ме да се чувствам неудобно!!!)
    я сравни контролното клеймо/пуансон на тези Ками!Не ти ли прави нещо впечатление?добре ще те подсетя ,бръкни по дълбоко в скрина и извади нож за М95 произведен в Симсон и ко-Зул...да откриваш десетте прилики?....ами ще ги откриеш разбира се !-тези които са фалшифицирали камата са взели за образец именно Зулски "Щик" -Глупаците не са се досетили че това клеймо е поставяно само върху Зулски "Щикове" и никога върху вещи произведени в САА(или ако не произведени то поне Сглобени-какъвто например е случая с Българските М95-ци на СА от 1915--въпреки че те нямат пуансон лъв --мисля че са си нашенски)...сто пъти повече щеше да фане дикиш ,ако бяха снели отпечатък от от Виенските или Будапещенски партиди (Хм-заклевам се ако след този ми пост се появи кама с различен от досегашния лъв -ще отида на следващата борса и ще се изшлякам върху този който ги продава).Как да си обясним факта ,че по фотографии от периода 1915-18 могат да се видят само Немски окопници М15 ..ми просто -Доставяни са от там поради липса на наше производство ...

извода до който съм стигнал е следният:

Най-вероятно ,казвам най-вероятно защото наистина информацията е изключително оскъдна --имало е пробна партида бойни ножове,предполагам 5-10 броя произведени през 1928-30 на базата на Типичните Български Ловни Ками(острилото и кръстовината т.нар окопни ками напомня донякъде и това на немските 15-ки на готлибхамесфар--но пак немските са едноостри ,а тези са двуостри!)за Ударните подразделения(въпреки че и в наставленията от 20-тте и 30-тте по подразбиране се има предвид Ножа за М95)--отделение ,взвод,рота...но поради бюрократични или финансови причини работата се е отнесла...така и си заминават тези няколко бройки ,докато след разграбването на държавата и складовете след 89-та у някой кретен не попада подобна бройка и той не решава да заработи някой лев...и се почва една красива история видите ли за нешински щурмови нож М1915...а на нашенеца толкоз му и треба--като знаеш на нас истинските българи колко дълбоко в традициите и психологията ни е заложена любовта към хладното оръжие --качи Дявол на Магаре и само глей сеира (с две думи).......

Според мен един Колега го каза най-добре ---елементарна работа е все пак--да се вземе шублер или микрометър и да се сравнят допуските на два образеца,На всеки един средноинтелигентен човек с малко инженерно мислене ,веднага ще му стане ясно ,че това не е Арсеналско(заводско) производство!..въобще и няма да се задълбавам върху това кои военни щатни оръжия имат чисто кожена кания ,без метални накрайници дори ...!

туй то)

пс-а за книгите --може пък да искам да си направя виртуална библиотека ,кой знае)

Comment

да се задълбавам върху това кои военни щатни оръжия имат чисто кожена кания ,без метални накрайници дори ...!
      Огромен брой окопни ножове имат такива кании. Тук понятието "щатно оръжие" вече е силно размито по разбираеми причини - екстремните условия на ПСВ не позволяват всичко да е описано по стандартите от мирно време. Сравнението ти на камата с останалата екипировка и оръжие е несполучливо, тъй като всичко това е въведено преди ПСВ и е "щатно".

Дали е била наричана "окопен нож" или "щурмови нож" не се знае, затова и използвам названието в кавички. Но оръжието е определено арсеналска направа, имам два образеца, както виждаш от показаните от мен снимки. Те са в различна степен на износване/запазване, така че не виждам как въобще може да се говори, че са фалшификати. Купих ги от познат на много добра за мен цена, така че мотивът фалшификация с цел печалба отпада.
      Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
      A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Nick написа Виж мнение
        Огромен брой окопни ножове имат такива кании. Тук понятието "щатно оръжие" вече е силно размито по разбираеми причини - екстремните условия на ПСВ не позволяват всичко да е описано по стандартите от мирно време. Сравнението ти на камата с останалата екипировка и оръжие е несполучливо, тъй като всичко това е въведено преди ПСВ и е "щатно".

Дали е била наричана "окопен нож" или "щурмови нож" не се знае, затова и използвам названието в кавички. Но оръжието е определено арсеналска направа, имам два образеца, както виждаш от показаните от мен снимки. Те са в различна степен на износване/запазване, така че не виждам как въобще може да се говори, че са фалшификати. Купих ги от познат на много добра за мен цена, така че мотивът фалшификация с цел печалба отпада.
        Братле мислех да си трая.
        Запознах се с един от майсторите на тези ножове-по-миналата седмица.Двама души са,Вало ги знае.
        Зададох му само един въпрос.
        "Аджеба откъде точно такъв модел реши да правиш, а не друг?"
        Отговорът бе:
        "Ами навремето такъв ми попадна и реших да го копирам".
        После последва половин часов разговор за маркировки и прочие.
        Та с две думи-чиляка е попаднал на оригинален такъв нож и решава да го копира.
        Извод-такъв нож съществува и не е Пловдивска измишльотина.
        Спирам дотук и няма да привеждам, като доказателство, кой от колегите пишещи по форумите, кога и по какъв начин се е сдобил с въпросните екземпляри.
        Сега остава да се търси в архивите.
        Да се сканират и увеличават снимките от периода 1914-1940 година.Токувиж е излезнало нещо.
        Имам късмета да разполагам свободно с доста голям архив от ПСВ и смятам зимата да го преслушам.
        Тези дни като сканирах снимки на войници от 18ЕПП, попаднах на доста нитересни неща след увеличаването на снимките-то не бяха казашки папахи, то не беше български офицер командващ немско отделение, включително и рота български турци, заели позиция "За стрелба" от колене.
        Трябва да се търси.
        Виж Вало как намери случайно каква е номенклатурата на карабината М88.
        Сигурен съм, че ще излезе нещо по въпроса, а дотогава ще чакаме STUG3 да ни покаже заповедта за въвеждането на въоръжение на т.нар. "Нож на дневлания"
        То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Nick написа Виж мнение

ще видиш че съм прав във времето...

няма окопни ножове с Кожени ножни ....има окопни ножове с метални ножни,съответно изгубени или безвъзвратно унищожени,за които е направена кожена заместителна ножна във Сарачница на Военно-полева или Полкова работилница....Другите които се срещат с Кожени ножни имат задължително метални накрайници (месингови или стоманени),известни още като Нещатни(при започване на ПСВ) Ловни екземпляри които към средата на 1915-та биват включени в заповедите и щатовете на военните ведомства(говорим за Германия(бавария,саксония,прусия,Б-В ,Ш-Х и тн)).
          Ти представяш ли си при окопно-щурмова атака какво означава Ножа да има Кожена ножна---Нали при движение пълзешком или силна борба с противника ще ти накълца вената под триглавия,артерията а от там се умира за 5 до 10 секунди...мисли де....

Коле ,не бъркай "Износване" с "Допуски и Сглобки",имах предвид именно Размерни разлики а не износване вследствие на носене или употреба,пък и какво износване все пак ,след като Окопния нож е направен за убиване а не за отваряне на консерви,още повече весията беше че бройките били на склад в Ивайло до началото на 90-тте ,което изключва варианта Вуте освен че е колил прасето да е чоплил и мазилката дома ....а сравних камата с линеманова лопатка или РБ не на База години на приемане ,а на База Принцип на Колекционерско отношение и елементарни правила на комуникация в среда от хора доста над средното ниво на интелигентност,не ми преиначавай Думите stp;-)

пысы--Оу и Коле....погледнах още веднъж на предната страница чудейки се на нещо и зърнах за миг едно изречение твое което изключително много ме засегна ....

Да ме обвиняваш че съм продал нещо ,което сам съм оценил ,както си цитирал "too much"--e изключително некоректно,неморално и нечестно,още повече че е абсолютно неоснователно ...ако не си разбрал ,ще кажа ---купих ,а не продадох!...Пък и що за селяндурска постъпка би било от моя страна ,да продам нещо с Което толкова много се Гордея......
          Абе Брате ,на тебе влиза ли ти в мислите че преди 93 години това е нещо което е било в ръцете на човек отиващ с ясните мисли че може би е за последно ,че никога може и да не види децата си, че никога може да не усети мириса на жена си ...ама ей така за едната България мама им джагалска ....явно не ме познаваш...пък и да ти цитирам стари приказки ,нищо може и да е от полза...Казал така стария трънчанин--"Море Дупе си давам ,пушку си не давам".
          А да даваш линкове е изключителна проява на Лош вкус и неадекватност при положение че Самият ти ми Изтри мнението в което бях споменал мимоходом че цената тук на Книжката на Сашо Въчков е 30 евро ,което за всеки нормален човек означава че явно самият ти имаш някаква печалба ....

Без лоши Чувства )
          Last edited by ; 18-08-2010, 22:19.

Comment

Parabellum написа Виж мнение
            Братле мислех да си трая.
            Запознах се с един от майсторите на тези ножове-по-миналата седмица.Двама души са,Вало ги знае.
            Зададох му само един въпрос.
            "Аджеба откъде точно такъв модел реши да правиш, а не друг?"
            Отговорът бе:
            "Ами навремето такъв ми попадна и реших да го копирам".
            После последва половин часов разговор за маркировки и прочие.
            Та с две думи-чиляка е попаднал на оригинален такъв нож и решава да го копира.
            Извод-такъв нож съществува и не е Пловдивска измишльотина.
            Спирам дотук и няма да привеждам, като доказателство, кой от колегите пишещи по форумите, кога и по какъв начин се е сдобил с въпросните екземпляри.
            Сега остава да се търси в архивите.
            Да се сканират и увеличават снимките от периода 1914-1940 година.Токувиж е излезнало нещо.
            Имам късмета да разполагам свободно с доста голям архив от ПСВ и смятам зимата да го преслушам.
            Тези дни като сканирах снимки на войници от 18ЕПП, попаднах на доста нитересни неща след увеличаването на снимките-то не бяха казашки папахи, то не беше български офицер командващ немско отделение, включително и рота български турци, заели позиция "За стрелба" от колене.
            Трябва да се търси.
            Виж Вало как намери случайно каква е номенклатурата на карабината М88.
            Сигурен съм, че ще излезе нещо по въпроса, а дотогава ще чакаме STUG3 да ни покаже заповедта за въвеждането на въоръжение на т.нар. "Нож на дневлания"

хм....въобще мислех да не отговарям пък на тези постове...ама щом си такъв мераклия ,оти да ти трошим хатъро.....

Мойте приказки ,не са празни ...никога не са били и никога няма да бъдат....Ти понятия като Мъжка дума осмисляш ли?Понятия като уважение към самия себе си,уважение към другите ,да не лъжеш ,да говориш истината ---те тея типично Български Понятия ...ако не са ти ясни ,то тогава си стъпи на егото ,строши го и се опитай да ги осмислиш--ей така съм със съвестта си-затвори се някъде и помисли....Както вече казах ,аз не съм от хората които не си признават Грешките -даже и казах ...в практиката си последните години съм допускал само две грешки и излизам и пред останалите и пред себе си и ги признавам,първата беше с името на конструктора на М1880 Кока- Милованович...и съответно казах --Самият Маркевич е допуснал Грешка(като упоменава Кок-Милованович-),нито съм си измислил ,нито съм си съчинил за да ме е срам от грешката ми--Даже за да съм Сигурен си купих книгата на Б.Богданович.Втората беше с твоето размазано ръководство на Робертса(Сръбското Пийбоди)-пак нееднократно съм казвал и оттатък и пред Колеги--да подведох се ,но се подведох защото качеството на самият скан беше под всякаква критика --но това си е въпрос на съвест.За Хвалене ...нямам навика да се хваля ,освен ако не е основателно или самоиронично ...просто не е възпитано...Но при положение че ти самият не си прегледал оригиналните чертежи на дадена система (говоря точно за Ударно-спускателният механизъм на Руските Капсулни 7 линейна и 6 линейна(М56) и съответно на системата Крнка М1869 направена на базата на 6 линейната М1856...) да твърдиш като Кон с Капаци ,тъпо и упорито че само благодарение на 10-15 образеца които си изследвал ,при това само на територията на България имаш реална представа и си наясно е просто Смешно и несериозно ...сам си натриваш носа ....
            А това че съм казал на няколко човека че без Документ говориш наизуст ,ни най-малко не означава че съм говорил зад гърба на Хората ...поне Топки имаш ли да се обосновеш че съм говорил зад гърба на хората ...Дай пример и ще ти дам веднага отговор защо и кого съм "отрезал с бичкията" ...или изказалите се за мен негативно--Ми разбира се че Сульо и Пульо ще плюят на Борсата в Търново ...като не им изнася....а за твоя Милованович ,още тогава ти Казах ---Представи си за момент че теб те бутне кола(просто пример,не уточнявам и не задълбавам) и се озовеш в Болница,Разбира се и на теб не ти изнася и веднага започна да Крещиш --Тоя Кълне!---Казах ,Представи си !---най -обикновена житейска ситуация .явно не можеш да разбереш-Щастливец..Дай Боже да си такъв докато склопиш очи...казах ти --ще ти преведа парите на части,апропо колкото и да разпитваш ,колкото и да търсиш няма да намериш човек от когото да съм взел нещо и да не съм му го платил честно и почтено ,може и да съм се забавил или да съм дал пари на части ,но никога не съм оставал длъжен---въпрос на възпитание и принципи!Но Уви извратената ти и криворазбрана Дряновска предприемчивост те накара да прибереш паричките ,може би ти пречеше да вдигнеш телефона и да кажеш "Мето така и така сори копеле,това е положението!" --щях да кажа --няма проблеми Симеоне ,е да ама не ! избра тихомълком да прибереш сухото и да си траеш ...е знаеш ли какво стана? тая част пак дойде тука у Софийската Кааза и пак дърпа към моя приклад(офертите са Факт!)..Така е в Живота -Решил ли е Господ Бог .."но що си треба ,оно си и сака".....Същата Криворазбрана Дряновска предприемчивост която те накара да впрегнеш и жена си в семейния бизнес....Абре,Неразумний Юроде !Ти осъзнаваш ли че това грях ,да караш Жена да се занимава с джелеза?Стига ли ти до ума?..

По втория ти пост ....
            Разбира се че ще се запознаеш ....Защото пак казвам ,Аз Празни приказки не говоря(да не говорим че човека който ме насочи в тази посока е изключително запознат с Тюфеклъка ,дърт шоп ,с много богата историческа памет ,много книги и материали ) -не си измислям че има хора които ги правят...Айде сега да видим с какви очи ще ме погледнат тези които ми се присмиваха и подиграваха..."Айде бе Мето ,кажи ги тея и ние да купиме няколко бройки"...ама то е въпрос на съвест,интелигентност и домашно възпитание все пак....
            Разбира се че най -вероятно съществува НО няма нищо общо с ПСВ ,да не говорим че с почти 100 % сигурност мога да твърдя че от оригиналните Пробни бройки-повтарям от началото на 30-тте-няма нито една запазена бройка в наличност (както предположих в предните си мнения)...За наше съжаление историята с Оригиналните Опълченски униформи се повтаря...нищо няма да се намери ,нито по снимки ,нито по документи от ПСВ...но след 1927-28 ,когато си тръгва Съюзническата комисия ,която апропо е наблюдавала под микроскоп всяка една разработка ,всяко едно учение ,вся и все ...Бума на учебни материали по Щурмово Дело е именно тогава началото на 30-тте .....

а ножа на Дневалния или Школническият нож ще излезе ---въпрос на време е --това е мащабно ,заводско Производство ,с използувани оригинални части на немски сг84/98..Просто нивото на секретност тези години(50-тте,60-тте и тн)е на съвсем различен принцип в Армията -Съветски Принцип...

Така че когато някой ябанджия говори нещо , по добре Спри ,Провери виж с очите си ,замисли се ,защо се отричате от типично нашенската черта да не се Предоверяваме и да Проверяваме ? Трябва ли да напомням историята за Речта на Асеня преди Боя при Амфиполи ?...някой си пуснал Мълвата че Исаковия Брат Алексий е изключително подготвен и даровит военначалник ,това и стига на нашата Войска да се смути ,но какво Казва Асен Пред бойния строй:--"не вярвай на всеки слух!Донася ли мълвата ,че известен човек е мъжествен ,не се стрескай на часът ,като че ли той наистина е такъв,говори ли се за някого че той е малодушен страхливец,не рискувай и не зяпай преди да се увериш ,макар че разбира се не трябва да се запушват ушите съвсем защото и слухът не всякога лъже ,особено когато говори по-голяма част от народа!Трябва подобно на пробен камък да се преброят делата на хората които мълвата хули или превъзнася , а в повечето случаи е необходимо всеки да постави своето око за съдия и тогава именно да приеме мълвата или да я зареже като лъжлива......." Няма да продължавам ,защото се надявам че идеята е ясна--ПРЕДИ ДА СЕ ПРЕДОВЕРИШ,ПРОВЕРИ !....ама кой ли ти помни Асеня в днешно време?...Царство му Небесно .....

Не е първия случай в Който съм се Борил сам за историческата истина ,предполагам няма и да е последен!ама ич ме не и бръсне ..

Извинявам се на Модераторите или администраторите на форума ,като същевременно моля да не се трие дискусията --Въпроса е Изначално кардинален и принципен ....Извинявам се също ако съм съм употребил по рязък език от нормално възприетия,Съжалявам ,mea maxima culpa .
            Last edited by ; 19-08-2010, 00:30.

Comment

Stug3 написа Виж мнение
              ... Самият ти ми Изтри мнението в което бях споменал мимоходом че цената тук на Книжката на Сашо Въчков е 30 евро ,което за всеки нормален човек означава че явно самият ти имаш някаква печалба ....
              Коментарът ти за "скритата" цена на книгата и моята "печалба" е извънредно тъп. Цената на книгата, 70 лв., е написана върху самата книга, мислиш ли, че може да се скрие? Или че не може да бъде преизчислена от левове в евро? След подобно изказване е трудно да претендираш за уважение.

Не ти дължа никакви обяснения как модерирам американския си форум. Но тъй като единствените ти доводи досега са личните нападки, ще ти отговоря, защо не? Самият аз ти го изтрих, защото - както ти е обичаят - мнението ти не носеше никаква информация, само хвалби какви незнайни книжки си бил чел (английския ти не го коментирам). В моя форум не толерирам празни приказки, само обосновани мнения. Хората там са със сериозни колекции и познания. Ако не ти харесва, намери си друг форум, не е нужно да пишеш навсякъде. Ако много настояваш, мога и да ти помогна да излезеш от Манлихеровия ми форум, само кажи.
              A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Nick написа Виж мнение
                Коментарът ти за "скритата" цена на книгата и моята "печалба" е извънредно тъп. Цената на книгата, 70 лв., е написана върху самата книга, мислиш ли, че може да се скрие? Или че не може да бъде преизчислена от левове в евро? След подобно изказване е трудно да претендираш за уважение.

Не ти дължа никакви обяснения как модерирам американския си форум. Но тъй като единствените ти доводи досега са личните нападки, ще ти отговоря, защо не? Самият аз ти го изтрих, защото - както ти е обичаят - мнението ти не носеше никаква информация, само хвалби какви незнайни книжки си бил чел (английския ти не го коментирам). В моя форум не толерирам празни приказки, само обосновани мнения. Хората там са със сериозни колекции и познания. Ако не ти харесва, намери си друг форум, не е нужно да пишеш навсякъде. Ако много настояваш, мога и да ти помогна да излезеш от Манлихеровия ми форум, само кажи.

не продължавай ,Моля те...Влизаш в спор ,който не си сигурен дали няма да ти донесе само негативи и отрицателни емоции....Излагам Факти ,а не коментирам,не забравяй че Вие почнахте първи да се заяждате с мен и да подигравате моите твърдения ,тези и проучвания ..

Всеки може да прецени дали постовете ми носят информация или носят заяждания ,всеки има съвест ,Ум и очи и може и сам да се увери ...а що се касае до английския ми --ако не си разбрал английският съм го учил само от 4 до 7 клас , и не претендирам въобще за нещо кой знае какво -въпроса е в друго ...Ако не си разбрал ,че за всеки един нормален Человечески индивид на тая малка земя ,най - важното е да види и разбере че иностранеца срещу него проявява старание и се мъчи да обясни дори и със свои думи ,то ето сега ти разяснявам ....

и казвам ---повече няма да отговарям,казах каквото имах да казвам ,ще се включвам в дискусията само по въпроси засягащи конкретно употребата на късо хладно при ръкопашни схватки в Българските въоръжени Сили(организирани в Армия ,или не ) през периода 1800-1950.

Comment

Искренно съжалявам за това по-горе.
                  Ако Форумната Управа прицени, да изтрие ненужните коментари и спорове.
                  Темата ще продължаваме да я развиваме за да се стигнем накрая до извода какво, кое и кога.
                  То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Беше изказано мнение, че нашият нож копира
                    Sturmmesser M17
                    и
                    Grabendolch
                    Тъй като Грабендолха няма нищо общо с нашия нож, то аз го изключвам.
                    Щурммесер-а М17, ако е въведен в Австрийските части през 1917-та година, то той първо се е появил на Австро-руският фронт, тъй като той е първостепенен.На Южният фронт при нас евентуално да се е появил края на 17-та и началото на 18-та.Докато ни хрумне, да го копираме, то войната свършила.Значи сме го произвеждали след ПСВ, ако обаче сме го произвеждали преди 17-та, то значи Австрийците са го копирали от нас, което ме съмнява или пък нашите инжинери-ножари, мислят еднакво с австрийските такива и по едно и също време са се появили два абсолютно еднакви ножа в две армии, с малката разлика в каниите.
                    Ето снимки от сандъците.

Comment

Ето австрийското оборудване от ПСВ

Comment

ветеран

Nick's Avatar

Регистриран: Apr 2005

Може би последните големи майстори на ръкопашния и щиковия бой са финландците (Зимната война).

на скоро гледах един док. филм за тази война и там по-скоро се говореше за финландските снайперисти. Даже ако се не лъжа рекордът на убити с карабина и до днес е на един финландец наричан от руснаците "Бялата смърт"
                        Ако изборите можеха да променят нещо ,то те щяха да бъдат забранени

Comment

Сигурно става въпрос за Симо Хайха. Не знам дали така са го наричали руснаците или това е журналистическа поезия, нито пък дали той държи рекорда, но на Симо се приписват около 500 убити само за три месеца. Повечето от тях са ударени без оптика.

Но темата е за ръкопашен бой, така че нека уважим създателя й и нека да не вкарваме други теми в нея.

Comment

Nick написа Виж мнение
                            Сигурно става въпрос за Симо Хайха. Не знам дали така са го наричали руснаците или това е журналистическа поезия, нито пък дали той държи рекорда, но на Симо се приписват около 500 убити само за три месеца. Повечето от тях са ударени без оптика.

Но темата е за ръкопашен бой, така че нека уважим създателя й и нека да не вкарваме други теми в нея.
                            Мисълта ми беше ,че там не се говореше много за ръкопашен бой ,а по-скоро за финландски снайперисти и тежки измръзвания и липса на логистика за руснаците което е допринесло много за финландската победа.
                            Ала аз с тази война не съм много запознат наскоро научих ,че е имало такава.
                            В училище много не се говореше за руските поражения.
                            Ако изборите можеха да променят нещо ,то те щяха да бъдат забранени

Comment

The Scourge of God написа Виж мнение
                              В училище много не се говореше за руските поражения.
                              Че то не е поражение. Те постигат каквото са искали, но на висока цена.

Comment

В ръкопашен бой ножът си е добро оръжие, докато щикът не е дотам (еднопосочно) приложим.[/QUOTE]
                                Щикът е страхотно оръжие и според мен превъзхожда ножът като оръжие за ръкопашен бой,най-малкото заради това,че поставен върху карабина,пушка или каквото и да е,е с по голям обсег.Всъщност той и неслучайно се слага именно там.Доколко е удачен е спорен въпрос,тъй като в съвременните армии почти се изключва ръкопашния бой и разните му там т.н. бойни спортове са по-скоро за каляване на физиката и духът.В миналото щикът е бил на голяма почит.Сещам се и ще цитирам по памет думите на един руски генерал при приемането на въоръжение на Бердана 1.Та той оценяваше пушката като "...не лоша към иначе чудесния щик..."
                                Last edited by poligonal; 06-01-2011, 03:39.

Comment

Working...
                                X