Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Съвременна бронирана техника

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

gollum написа Виж мнение
    ....
    "Пасивна защита" би могло да се нарекат средствата, чиято цел е да скрият танка, било то от наблюдение, т.е. да затруднят системите за управление на огъня, било то да разстроят насочването на управляеми боеприпаси. или пък сензори за това, че машината е цел, т.е. е облъчена - било от лазер или нещо друго. Такива са, като започнем с доста древните димни гранатомети, та до различните системи, създаващи димна завеса, затрудняваща инфрачервено и прочее насочване.
    Това са четири различни елементи на защита.
    Лошото е ,че не разграничавате "Пасивна защита" от "Пасивна броня"... :

"Another variant is the Leopard 2(S), which has a new command and control system and new passive armour system. 120 Leopard 2(S) have been delivered to the Swedish Army. Deliveries concluded in March 2002."

на този сайт може да видите всички модификации на танка със съответните разлики в бронирането и произведената бройка.

Leopard 2 main battle tank was developed by Krauss-Maffei, now Krauss-Maffei Wegmann (KMW), of Munchen, Germany. The Leopard 2 is a successor to the successful Leopard 1.

тези прословути 700-900мм против КС които така и не ви влизат в сметката на бронята се наричат :
    wedge-shaped MEXAS (Modular Expandable Armor System) spaced add-on armour
    Компоненти които се добавят върху базисната броня, която е 1000мм....и няма нищо общо с "активната" също така се използва и термина "реактивна" броня. Димните и другите активни елементи които въздействат срещу "лазерно облъчвене" се наричат система GALIX :

"On the left and right sides of the turret the GIAT Industries GALIX vehicle protection system with 80 mm calibre mortars is installed, able to launch smoke, decoy, flare and fragmentation rounds"

ето също инфо за разликата в бронята на отделните модификации

Sub sole nihil novi est

Comment

(няма ги пуканките вече)
      XV mile the sea brode is
      From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Mirovk, тук обърквате няколко различни неща, ще се опитам да ги изброя по ред.

Лошото е ,че не разграничавате "Пасивна защита" от "Пасивна броня"
        Напротив, очевидно ги разграничавам, защото "пасивна броня" е безсмислица на български език, поне пир текущото развитие на технологиите - защото бронята по определение е нещо безжизнено, неактивно, т.е. "пасивно". Бронята може да е лята, кована, многослойна и прочее. Докато "защита" - това е нещо, което може да бъде "активно", "пасивно" и т.н. Не знам какво разбират под "passive armour system" в случая, но вероятно не става въпрос за броня.

тези прословути 700-900мм против КС които така и не ви влизат в сметката на бронята се наричат :
        wedge-shaped MEXAS (Modular Expandable Armor System) spaced add-on armour
        Т.е. става въпрос за допълнителни броневи елементи - допълнителни панели от същата или сходна броня, които се наслагват над базовите. Нормална практика за удължаване на "живота" на танковете като се повишава нивото на броневата им защита в съотвествие с развитието на заплахите. Това си е пак броня.

Димните и другите активни елементи които въздействат срещу "лазерно облъчвене" се наричат система GALIX :
        Те могат да се наричат най-различно, в зависимост от машината, за която говорим. А като се има предвид кога възникват първите такива средства - димните гранатомети, е очевидно, че номенклатурата от названия е много широка. Точно поради това възникват неща като класификации, т.е. класове, обхващащи продукти със сходно предназначение.

и няма нищо общо с "активната" също така се използва и термина "реактивна"
        Поне според класификацията, с която аз съм запознат, активна защита - това са системи като "Арена" или "Дрозд", докато "динамична защита" или "реактивна защита" се отнася до описаните от мен блокове, които се слагат върху основното и допълнително брониране на машината. Това са две различни неща - и като предназанчение и като принцип на действие.

А това:
        1000-1200 срещу кумолативни снаряди + 700-800 против кинетични =1700-2000мм обща дебелина на челната куполна броня.
        както написах, е неправилно, защото става въпрос за два начина да се опише комплексанта защита на ОБТ срещу давта различни типа заплахи. Те, разбира се, няма смисъл да се сумират, защото кумулативната характеристика няма значение, когато става въпрос за кинетична заплаха и обратното.

Та ако ще възразявате нещо, то да е по същество, каквато беше моята критика. Може да се оспорва всяка класификация, защото е резултат от определен подход и е въпрос на съгласие. Но трябва в разговор да се използва едан и съща класификация, за да се избегнат недоразуменията.

Comment

За АЗ , за М-1 и ...

gollum написа Виж мнение
          Не знам как стоят нещата на практика - даже не съм се качвал в танк, камо ли да ми е известно каква точно е процедурата. Базирам мнението си на мнение на танкист от tank.net (Империал ми го беше посочил преди бая време). Това беше приведеното обяснение на "предпочитанието" към ръчно зареждане. Разбира се, става въпрос и за неща като традиции, необходимост да се разработва от нулата и прочее. Та мисълта ми е, че е ясно, че бъдещето принадлежи на автоматите за зареждане - най-малкото технологията се усъвършенства, докато човешката биология - не, т.е. АЗ ще стават все по-ефективни, докато за ефективността на пълнача има предел (а като се вземе предвид и това, че вероятно още известно време ще се увеличава калибъра на основното оръдие, ръчното зареждане въобще ще отпадне като възможност).
          Но тук не обсъждаме бъдещето или дори насотящето, а миналото, те.. защо "Абраамс" няма система за автоматично зареждане. Това, което изтъкнах, е една от причините. В онзи момент, т.е. спрямо АЗ на Т-72 ръчното има предимства чкакто и недостатъци). При значително по-новите системи АЗ (а още повече при тези, които ще се променят), недостатъците се отстраняват (доколкото са останали), а предимствата се увеличават.
          Понеже аз съм се "качвал" на танк ,и то точно с АЗ (Т-72), ще си позволя да взема отношение. Не претендирам ,че познавам всички разработки на АЗ , но те откакто се проучват могат да се обединят основно в 2 типа:
          - барабанен( револверен): Пример Т-72 , Т-80 и др.
          - стилажен: такъв е, мисля , АЗ на шведския безкупулен танк STR и на показаните от Каlо по-долу( може и по-горе въпрос на гледна точка ) на снимките.
          От имената смятам ,че е ясно какъв е начинът на подаване на боеприпасите.
          Не знам ,обаче, да има машина ,на която целия БК да е в АЗ! Т.е. всички рано или късно преминават на ръчно зареждане и тогава настъпва ужасът! Нарича се "жива цел на открито"! Това се избягва, доколкото е възможно, с извеждане от боя навреме. В тази връзка ми е интересен опита на евреите и на английските "Чалънджър"(тук не става дума за АЗ).
          Има пряка връзка между разработките на АЗ за танкове и тези за корабната артилерия, която е пионерът в това начинание! Ето защо трябва да се отбележи ,че има проучвания за внедряването на танк и на третия тип АЗ използван във флота - лентовия (конвеирния - има и др. използвани наименования). Тук , обаче ,се изисква повече обем и пространство ,което танковете трудно могат да си позволят на този етап.
          Gollum-е , убеден съм ,че бъдещето е на АЗ , но отговорът на въпроса за отсъствието им в най-добрите образци неруски машини е в необходимостта му. Т-72 и Т-80 бяха разработвани като ОБТ , който щеше да завоюва господството на бойното поле в мълниеносни настъпателни операции на танкови маси срещу насрещни танкови маси без оглед на загубите . Тогава се смяташе , че ако машината изстреля 22 снаряда, колкото има в АЗ, ще е изпълнила задачата си . На танк се даваха около 17' в боя!!! Тук е мястото да кажа ,че по въпроса за скорострелността, а тя за тези машини е 8-10 изстрела в минута , може много да се поспори кое е по-добре АЗ или пълнач! Стрелбата е не само пълнене , тя започва с наблюдение(пълначът е 2 очи повече) следват , целеопределяне , целеуказване ,премерване , изстрел ,проверка ,поправка ( ако не е унищожена) . Това за 10 сек. не е възможно! Иначе се получава: " Стрелял в солнце промахнулся , стрелял в воздух -попал!"
          В отличие от русите Западът разработи машини , които ,според мен , в някаква степен са по- комплексни за бъдещите войни. Тук трябва да отбележим , че е отчетено и технологичното им превъзходство и не се робува на опита от 2СВ. Поздрави!
          Last edited by SSmart; 23-01-2009, 11:32.

Comment

Я да ви подразня, нещо с което работя в момента.

albireo написа
            ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

на показаните от Каlо по-долу
              те, с изключение на Льоклерк, нямат АЗ. Всичко е на ръка.
              по отношение на мировк - голъм е казал по-голямата част от нещата, а аз само ще помоля отново - седни , почети, ма почни малко от теорията - демек кое как се нарича, пак чак тогава - към разните цифри. Те, от своя страна, особено когато става въпрос за съвременни танкове, вкл. и тези, които постнах, са въпрос на външна оценка, а не на реални данни. Те все още са секретни.
              Е, може да се каже, по опита на Германия от 90те, че челната броня в Т-72М1 (купол и корпус) не се пробиват под никакъв ъгъл на дистанции до 300 метра в ъглите на безопасно маневриране от германския БПС DM33.

РПГ-29 пък се оказа нещо много неприятно за Израел през лятото на 2006-та, въпреки че, по неофициални данни, Меркава Мк3 и Мк4 са най-здраво бронираните машини в света... Между другото, РПГ-29 доказа мощта си още през 95-та , ползван от чеченците срещу руската бронетехника тогава.

ПП - и едно уточнение - даваните мм бронепробиваемост не трябва да се вземат като даденост - те обикновено са изчислени за около и над 50% от случаите на попадение. От друга страна това попадение бива по нормалата и най-често - със сериозни отклонения от нея. Та както показват конфликтите, един танк може да преживее 11 РПГ-попадения и два ПТУРА (случай с Т-80БВ в Грозни) и да продължи боя, или да се взриви от една ТМ-62 или 72, като се разпарчетоса напълно (пак Т-80БВ в Грозни)... в последния случай тримата от екипажа са само с контузии...
              Last edited by кало; 23-01-2009, 11:19.

Comment

Някой си е правил труда да проследи всеки загубен М1 в Ирак до този момент:

Tank; cause and effect; location; source; date
                M1A1; Armbrust-300 s-side nb-skirt, knocked out; Baghdad; official, pictures; 23/08/03
                M1A1; RPG-29 shot through the side, knocked out, sent back to US; ?; US soldier; late 2003
                M1A2; IED, 240-mm mortar, catastrophic (first), 3 KIA, driver WIA; Baquba; official; 27/10/03
                M1A1; IED (stacked AT mines), catastrophic (second), tank rolled down embankment and turret fell off, 3 KIA, driver WIA; ?; official; ?
                M1A1; IED, catastrophic (third); ?; official; ?
                M1A1; RPG to side, 1 KIA; ?; official, press; 07/04/04
                M1A1; RPG to turret front, frag/burns to commander/loader, gunner also WIA (?); Fallujah; press, video; 07/04/04
                M1A1; PG-7V s-side glacis, burnt out; Baghdad; press, picture; 10/04/04
                M1A1; multiple RPG hits, burnt out; Sadr City; press, pictures; 17/08/04
                M1A1; RPG attack, burnt out, 1 KIA; Ramadi; official, press; 10/11/04
                M1A1; ambushed on trailer, burnt out; Baghdad; press; 22/11/04
                M1A1; RPG s-side second last skirt, mobility killed; Mosul; press, pictures; 12/02/05
                M1A1; AT mine, mobility killed; outside Fallujah; press, pictures; 11/03/05
                M1A1; AT mine, mobility killed; Fallujah; US soldier; mid-2005
                M1A1; IED, burnt out; ?; video; ?
                M1A2 SEP; IED, knocked out; Sadr City; US soldier, pictures; ?
                M1A2 SEP; RPG s-side rear-skirt, engine killed; US soldier, pictures; ?
                M1A2 SEP; RPG s-side turret side, commander/gunner WIA from spall; Sadr City; US soldier, pictures; ?
                M1A2 SEP; RPG-29, knocked out; Sadr City; US soldier; ?
                M1A2 SEP; RPG-29, knocked out; Sadr City; US soldier; ?
                M1A2 SEP; AT IED (#1), loss; Sadr City; US soldier 2004-2005
                M1A2 SEP; AT IED (#2), loss; Sadr City; US soldier; 2004-2005
                M1A2 SEP; AT IED (#3), loss; Sadr City; US soldier; 2004-2005
                M1A2 SEP; IED or RPG (#1); knocked out; Sadr City; US soldier; 2004-2005
                M1A2 SEP; IED or RPG, heavily damaged; Sadr City; US soldier; 2004-2005
                M1A2 SEP; IED or RPG (#10), knocked out; US soldier; Sadr City; 2004-2005
                M1A1; IED, ruptured fuel cell, magazine detonation; Anbar Province; US soldier, picture; summer 2005
                M1A1; IED, knocked out, unknown # of WIA/KIA; ?; US soldier, video; ?
                M1A1; IED, burnt out; Southeast Baghdad; press, pictures; 25/12/05
                M1A1; IED, knocked out, burning; Ramadi; video; 16/12/05
                M1A1; IED, catastrophic, driver WIA; ?; US soldier; ?
                M1##; IED, destroyed; no casualties; Mahmudiyah; US soldier; mid-2005
                M1##; IED, destroyed; no casualties; Lutifiyah; US soldier; mid-2005
                M1##; IED, destroyed; no casualties; Yusufiyah; US soldier; mid-2005
                M1##; IED on HET trailer carrying tank, tank caught fire and burnt out; Route Tampa, Southern Iraq; US soldier; 2005
                M1##; IED (#1), damaged or out of action; no casualties; ?; US soldier; 2005
                M1##; IED, out of action; no casualties; ?; US soldier; 2005
                M1##; IED (#20), damaged or out of action; no casualties; ?; US soldier; 2005
                M1A1; IED, burnt out; Eastern Baghdad; press, pictures; 10/03/06
                M1##; IED, gunner paralyzed from severe whiplash; ?; US soldier; ?
                M1A1; AT mine, mobility killed; ?; US soldier, video; ?
                M1A1; IED, mobility killed; ?; video; February 2006
                M1A1; IED, mobility killed; ?; video; 11/04/06
                M1A1; IED, magazine detonation; ?; video, press; 15/09/06
                M1A1; IED, knocked out, unknown # of WIA/KIA; North Baghdad; video; 09/10/06
                M1A2 SEP; IED, knocked out “destroyed”; ?; press; mid-2006
                M1##; IED, tank knocked out; no casualties; ?; rebel video; 2007
                M1A1; IED, ruptured fuel cell, magazine detonation; Fallujah; press, video; 05/01/07
                M1##; RKG-3## to bustle magazine; 1 WIA; magazine detonation; Feb. 7, '07, Fallujah, press
                M1## TUSK; big IED; unknown casualties; tank blown onto its s-side, gun and mantlet blown off with some of its front turret armor package, bustle magazine gone; 2007, video
                M1##; EFP on S-side; unknown casualties; penetration into front fuel cell, on fire and immobilised; 2007, video
                M1##; EFP on P-side; unknown casualties; penetration into rear fuel cell, on fire and immobilised; 2007, video
                M1##; RPG-29 on p-side nb-skirt; 1 KIA; Baghdad; official, rebel video; 5/09/07
                M1##; RPG-29 into rear; no casualties; engine killed, immobilised; video and US soldier; 2008
                M1##; IED, rear p-side fuel cell ruptured, tank burnt out; unknown casualties; ?; rebel video; 2008
                M1##; IED, tank immobilised; no casualties; ?; rebel video; 2008
                albireo написа
                ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

А тук може да намерите официалното списание на американската армия на тема бронирана техника

Нямате си идея колко им се възхищавам на това като цяло колко много информация са изнесли и направили леснодостъпна. Това списание е само малък пример.
                  albireo написа

Comment

Господа, нещо ново от автмобилното изложение в Чикаго 2009.

Comment

Брадли кът Брадли и ко? Ний си имаме БМПта, те туй са техните. By the way, така се набират новобранци. Използват се всякакви панаири, изложения, спортни прояви. Не си мислете че е за продан машината

Comment

списъкът на танкове е непълен, най-вероятно. от танкнет ли е?

а кво му е новото на М2/3А3 и аз не разбрах...

Comment

Танковете Меркава

„Меркава“ (на иврит "колесница") са серия израелски бойни танкове. В периода до 1980г. на въоръжение в израелската армия са главно танкове, които са проектирани и изработени в други страни. Някои от тях като американските М48 и британските „Центурион” са модернизирани в Израел с цел подобряване на тяхната ефективност предвид спецификата на условията, при които се водят военните действия . В началото на 70-те израелското правителство одобрява създаването на собствен боен танк. В разработката му участват много израелски фирми и са привлечени чуждестранни специалисти и компании. Още в началото става ясно, че израелската промишленост сама няма да може да обезпечи доставката на всички необходими елементи за производството на танка.

Схема на танка Меркава Мк1

Първите серийни машини са сглобени през 1979г. Над 30% от елементите се произвеждат в чужбина- доставят се американски двигатели и скоростни кутии, а 105 мм оръдие се прави по американски лиценз. Съгласно концепцията бронята на Меркава трябва да осигурява максимална защита на екипажа. В резултат на това танкът тежи достава повече от другите си западни събратя(около 60т) и има специфична конструктивна особеност- двигателят и скоростната кутия са разположени в предната част на танка. Това и осигурява допълнителна защита за екипажа при пробив на челната броня. Освен това се освобождава допълнително място в задната част на танка, където могат да се складират допълнително количество боеприпаси или да се кара десант от 10 човека, или да се използва като евакуатор на ранени. Меркава е дълъг 7,45 м(с оръдието 8,65 м), широк е 3,7 м и в висок 2, 65 м. Разположената под наклон многослойна броня осигурява добра защита на танка и екипажа.
                          За първи път Меркава се използват по време на войната в Ливан през 1982г. Според експертите този модел доказва своята ефективност прив воденето на бойни действия, а също така осигурява и добра защита на екипажа си(смъртността на екипажите на Меркава е много по-ниска сравнение с тази на другите типове танкове). За добрата защита на екипажа допринася бързо действащата система за гасене на пожари „Спектроникс”(използва се газ хелон 1301, който загасява пламъците), която позволява на екипажа да се евакуира през задната част на танка. Този тип напускане на танка за разлика от излизането през купола или предната част намалява шанса за обстрел и също така вероятността за получаване на изгаряне от тлеещото гориво.
                          В резултат на придобития боен опит, през 1983г. започва производството на модернизирания Меркава Мк2. В тази модификация се използва подобрена многослойна броня, която намалява пораженията от кумулативни снаряди. Предвидена е също така възможност за монтиране на елементи за динамична защита. Подобрена е също така защитата на екипажа от противотанкови мин. За това допринася конструкцията на пода на танка, която е направена във формата на арка, а механик-водачът се намира зад двигателя.
                          Огневата мощ на Меркава Мк2 се сътои в 105 мм оръдие М68, която се произвежда по американски лиценз. Бойният запас е 62 снаряда. Те могат да осколъчно-фугасни, кумулативни, бронебойни и димни. Основният снаряд, който се използва от екипажите на Меркава е израелският М111. Той е в състояние на разстояние до 2000 м да пробие броня с дебелина 150 мм, разположена под ъгъл от 60°. Оръжието на танка се допълва от сдвоена с оръдието картечница 7,62 мм. Освен това на куполът на танка може да се монтира 60 мм гранотомет за стрелба с димни, осветителни и противопехотни гранати, което позволява да се увеличи броят на кумулативните снаряди в боекомплекта на оръдието на Меркава. Двигателят на Меркава Мк2 е американският дизел AVDS-1790-5А (с мощност 900 л. с.) и скоростна кутия Алисън CD-850-6B. Така танкът достига максимална скорост 58 км/ч и може да измине до 500 км с едно зареждане.
                          Танкът Меркава Мк3 притежава всичките черти на двамата си предшественици- здрава многослойна броня, двигател и скоростна кутия разполежени в предната му част част, голямо пространство за склад на боеприпаси и възможности за транспортиране на войници или ранени. Новото при Мк3 е практически новата концепция за брониране. Залага се на така наречената „специална броня” която се монтира към основната. Това позволява модернизиране на защитата на танка без тя да е свързана с големи разходи- подменят се само допълнителните панели, а основата(т.е. купулът и корпусът) остават същите. Освен това панелите могат да се произвеждат серийно, което ги прави по-евтини. Според експертите Меркава Мк3 дава по-добра защита от съвременните противотанкови оръжия в сравнение с Мк1 и Мк2.
                          В тази модификация също така за първи път се използват системи за предупреждение на екипажа за опасност. Тя включва датчици, които следят за маркиране на танка с лазер или за излъчвания в локационни средства в милиметровия диапазон. Това дава на екипажа възможност за маневриране и избягване на попадение. Наблегнато е също така и на защита на екипажа от оръжия за масово унищожение.
                          Модернизирано е също така и въоръжението. За първи път се използва 120 мм оръдие което е аналогично на натовското, което се използва при Леопард 2 и М1А1 Ейбрамс. Бойният комплект включва 50 снаряда, които са разположени в огнеупорни отделения в задната част на танка. Снарядите могат да бъдат осколъчно-фугасни, кумулативни, бронебойни и димни. Въоръжението се допълва от сдвоена с оръдието 7,62 мм картечница и 60 мм гранотмет, които са се доказали при предишните модели. Подновена е и системата за управление на огъня. Новата е производство на израелската компания „Елбит” и дава възможност за ефективно водене на бойни действия при всякакви климатични условия по което и да е време на денощието, независимо от това дали танка се движи или не.
                          Двигателят е 12 цилиндров дизелов AVDS1790-9AR, произведен от „Теледайн Континентал” и представлява модификация на досега използвания при танковете М60, „Центурион”, Мекрава Мк1 и Мк2, а скоростната кутия е израелска, производство на компанията „Ашот”.
                          Според чужденстранни експерти танковете Меркава във всичките им модификации могат да осигурят сигурността на Израел от външните им противници, като повишат значително нападелния потенциал на бронетанковите им войски.
                          sigpic
                          Si vis pacem, para bellum.

Comment

"Германия спустя полтора десятилетия после прекращения противостояния НАТО и Варшавского договора приступила к реорганизации своих вооруженных сил. Была выработана новая военная доктрина, определены новые задачи армии, приоритетные направления ее комплектования, подготовки и переоснащения. В число этих вопросов и вошла программа создания новой боевой машины пехоты для бундесвера, получившей наименование «Пума».

Для создания новой БМП была создана компания Projekt System und Management GmbH (PSM) в Касселе. Утверждение полностью отработанных тактико-технических требований состоялось 26 февраля 1998 года, но лишь в декабре 2005 года первая «Пума» увидела свет.

В соответствии с принятой программой планируется до 30 декабря 2007 года завершить все испытания машины и в дальнейшем поставить в армию Германии 1200 БМП «Пума», которые обойдутся бюджету более чем в 3,6 млрд. евро.

Тактико-технические характеристики БМП «Пума»

Боевая масса, т:

- уровень защиты «А» -31,4т
                            - повыш. уровень защиты-41т
                            - уровень защиты «С»-43т

-Экипаж+десант, чел-3+6
                            Длина, м-7,4
                            Ширина, м-3,7
                            Высота по крышу башни, м-3,1
                            Мощность двигателя, кВт (л.с.)-800 (1000)

Макс. скорость, км/ч:

- вперед-70

- назад-30
                            В качестве основного оружия на БМП «Пума» используется 30-мм автоматическая пушка Rheinmetall Waffe Munition MK 30-2/АВМ. Она имеет двухленточное питание и использует стандартные натовские боеприпасы 30х173 мм. В боекомплекте имеются бронебойные подкалиберные боеприпасы APFSDS-T и осколочные с дистанционным подрывом KETF, иногда называемые АВМ. По данным разработчиков, пушка способна поражать бронированные цели одиночными выстрелами и очередями на дальностях до 3000 м. Темп стрельбы очередями составляет 200 выстрелов в минуту. Начальная скорость полета снаряда APFSDS-T составляет 1385 м/с, а снаряда KETF – 1100 м/с.

Вспомогательным оружием является 5,56-мм пулемет MG4. Боекомплект составляет 2000 патронов в двух лентах. Одна лента готова к использованию, другая находится в укладке.

В качестве дополнительного оружия у БМП «Пума» имеется шестиствольная гранатометная установка, смонтированная в корме машины с левой стороны. Она предназначена для ведения стрельбы 76-мм осколочными гранатами для поражения живой силы противника на дальностях до 50 м, внезапно появившейся сзади машины"
                            БМП «Пума» оснащена современной автоматизированной системой управления огнем (СУО), которая интегрирована в командную систему управления – IFIS (Integrated Combat Forces Command and Weapon Control System).

Непосредственно в ее состав входят комбинированный прицельный комплекс наводчика WAO, панорамный командирский прицел PERI RTWL-B, бортовой компьютер с интерфейсом, органы управления, видеомониторы, датчики условий стрельбы. СУО сопряжена с цифровым полностью электрическим двухплоскостным стабилизатором вооружения.
                            Оптоэлектронный прицельный комплекс наводчика WAO имеет независимую стабилизацию поля зрения в двух плоскостях.

Как и на всех последних разработках образцов бронетехники, в БМП «Пума» серьезное внимание было уделено повышению эффективности командной управляемости. Машина оснащена автоматизированной системой управления войсками и оружием IFIS (Integrated Combat Forces Command and Weapon Control System). Она обеспечивает гарантированное прохождение потока информации для управления боевыми подразделениями от батальона, роты, взвода и отделения до отдельной боевой машины (танка или БМП). АСУ, используемая в БМП «Пума», обеспечивает:

• использование сетей подсистем для управления, информирования, связи, управления оружием, в том числе и при нахождении за пределами машины;

• способность управлять необитаемыми аппаратами, как в воздухе, так и на земле;

• возможность совершенствования и наращивания дополнительными составляющими
                            Но все же машина не лишена недостатков. Один из них – большая боевая масса. В варианте «С» БМП «Пума» в 1,5 – 2 раза тяжелее других образцов БМП и сравнима с российской БМПТ. Вместе с тем она остается уязвимой перед РПГ (хотя разработчики утверждают обратное). Судя по опыту последних локальных конфликтов, именно реактивными противотанковыми гранатами наносится поражение большей части боевых машин. Следовательно, увеличение массы БМП «Пума» неоправданно. Кроме того, нет данных о подвижности этой «Пумы» на тяжелых грунтах.

Другой недостаток – отсутствие возможности борьбы с танками и другими бронированными боевыми машинами с высокой защищенностью. На БМП «Пума» отсутствует комплекс управляемого ракетного вооружения.

Вспомогательного оружия в виде спаренного с пушкой 5,56-мм пулемета MG4, использующего автоматные патроны, явно недостаточно для боевой машины. Недостаточен и боекомплект автоматической пушки, готовый к использованию, – всего 200 выстрелов. Имеющиеся еще 200 выстрелов необходимо загружать в магазины системы питания боеприпасами только при выходе экипажа из машины.

К недостаткам можно отнести – отсутствие механических дублирующих систем для управления комплексом вооружения.

Comment

Великобритания слага край на танковете:

Comment

Излагаш се, като пускаш статия точно от daily mail

Очакваше се, а за конверсията към немското оръдие беше решено отдавна, за стандартизация с практически цялото НАТО като всъщност главния проблем беше че спряха производството на снаряди за тяхното си нарязно и щяло да им бъде по-скъпо да го рестартират.

with little chance of them being sent to Afghanistan because of the difficult terrain there
                                буди недоумение, при положение че Леопарди на няколко страни действат успешно там.
                                albireo написа

Comment

Working...
                                X