If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Кога пушките със задно зареждане изместват тези с предно
Отговорът на темата е : Гражданската война в Америка. Тогава именно се доказват преимуществата на заднопълнещото оръжие пред преднопълнещото.
Защо си губиш времето с него? Това видял в 5-левовата си книжка, това пише. Откъде да знае, че американците поръчват първата серия заднопълнещи се пушки на Хол половин век преди Шаспо и че от пушката са произведени над 56,000 броя? Обаче има нахалството да раздава определения за "глупости" и "наивитет".
Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Годишните клейма на плочките , мисля, са определящи .
Разбира се. Аз увещавах собственика на една такава английска да ми я продаде, но кой знае защо той не се съгласи. Чуден човек Ложата беше от орех, не от бреза като при руските. Но плочката си беше датирана от времето на капсулните 6-лин пушки. От коя година е твоята, много ми е интересно? Има ли запазено клеймо по ложата, защото плочката може и да е ремонтна?
"Изместване"... мисля, че всъщност е след Гражданската война - по нейно време най-масовият заднопълнещ екземпляр е "Шарпс", но далеч от възможностите да измести преднопълнещите системи ...
ПП
"Крънка" обр.1869 г. е приета като пушка , а не като система за преработка на капсулни. Силвестър Крънка участва в конкурса с пушка , а не със затворен механизъм .
на 90 % съм съгласен с написаното от Вас, но "Крънка" все пак не е пушка, а система за конвертиране на предно в задно пълнещи
има един много интересен Жослин от 1851 година задно пълнеща пушка с капсулно възпламеняване.
Джослин (Joslyn) е само една от десетките пушки със задно пълнене по време на Гражданската война. Има специални книги за тях, където са дадени добри описания. Една от най-популярните от тях е Бърнсайд:
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Това конструктивно решение (лост и бутало) е използвано и в други заднопълнещи се пушки от периода, като например Jenks и Merrill. От тях засега имам само патрона, който също е доста рядък (левият):
ОТ - Независимо от форумните ни пререкания, надявам се Ник осъзнава, че лигите на всички ни текат при вида на неговата колекция - и оръжия, и литература, и артефакти. А и, честно казано, когато споря с него по оръжейни теми, все по-малко го правя с увереността, че съм прав...
На 3 юли 1866 за пръв път в историята армия, въоръжена изцяло със заднопълнещи се пушки се сражава срещу армия, въоръжена изцяло с преднопълнещи. Става дума за битката при Кьониггратц (днес Храдец Кралове в Чехия), в която пруската армия, въоръжена с иглените Dreyse - Zundnadelgewehr-41:
побеждава армиите на Австрия и Саксония, въоръжена основно с преднопълнещите се пушки "Lorenz":
Австрийците и саксонците губят битката с близо 5 пъти повече убити, ранени, изчезнали и дезертирали - като една от най-важните причини за поражението им са иглените пушки, с които е била въоръжена армията на противника. Това слага край на времето на преднопълнещите са оръжия.
И от мен ОТ
Аз съм много благодарен на Ник за разбираемите отговори на въпросите ми. Щото то не е само да си чел, но и да си извлякъл от тая камара данни информация и да можеш да я изразиш. Знам достатъчно за оръжията, за да съзнавам че нищо не знам
Така че едно синтезирано представяне базирано на много години проучвания и личен опит няма къде другаде да го получим. Както се видя и в случая с Крнка, пък и не само, дори няма информация в интернет(отделно колко ще е достоверна).
This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Информацията и данните за оръжията, давани от Ник, са ценни и интересни. Освен това нещата, които той и другите участници изнасят и споделят, карат човека сам да започне да търси и да чете не само за оръжията, но и по различни други теми.
"Какво ли толкова се е зачела тази свиня? - зачуди се докторът - Кое ли тъй яростно подчертава с молива?"
На 3 юли 1866 за пръв път в историята армия, въоръжена изцяло със заднопълнещи се пушки се сражава срещу армия, въоръжена изцяло с преднопълнещи. Става дума за битката при Кьониггратц (днес Храдец Кралове в Чехия), в която пруската армия, въоръжена с иглените Dreyse - Zundnadelgewehr-41:
Ами Пруско-датската война от 1864 година с какво се е водела? Прусия пак си е била въоръжена с Дрейзе-то, а датчаните са били с преднопълнещи.
То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
В пруско-датската война съюзници на прусаците са австрийците, в чиято армия иглени пушки все още няма. Така, че армията на Германския съюз не е въоръжена изцяло с такава система оръжие. Тъй като двете съюзнически тогава армии действат съвместно - резултатът от използването на Дрейзетата не е толкова ярък, колкото при Кьониггратц.
Разбира се. Аз увещавах собственика на една такава английска да ми я продаде, но кой знае защо той не се съгласи. Чуден човек Ложата беше от орех, не от бреза като при руските. Но плочката си беше датирана от времето на капсулните 6-лин пушки. От коя година е твоята, много ми е интересно? Има ли запазено клеймо по ложата, защото плочката може и да е ремонтна?
Ето производители на 6-лин пушки:
Ето я британката, няма година на производство, вероятно е стара преправка ... Втората е руска преправка !
Comment