Съобщение

Collapse
No announcement yet.

АК74 на въоръжение в БА ?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Ако трябва да избирам между АК-47 и АК-74 бих избрал втория. Избора ми се дължи на:
    - точност на стрелбата
    - ергономичност на оръжието
    -дължина на правия изстрел
    - поразяващ ефект на боеприпаса
    - теглото на оръжието и на пълния пълнител т.е. разликата между двете модификации е 1 кг а това са си два пълни пълнителя; един пълнител за АК-47 с патроните тежи почти 1 кг , а на АК-74 е 520 грама, а това на боиното поле си е предимство т.е. почти двоен бк. Е понеже няма пълно щастие като компромисен вариант бих взел АКМ.

Comment

7,62-5,45

Привет на всички Не се опитвам да налагам мнение,просто ще споделя един случай от казармата Стрелбището на Сливница 1998 Отивахме на стрелби,но ЗИЛ-овете ни изсипаха малко по-рано на полигона,където заварихме една рота "кашици" да стрелят с АК-74(незгъваем приклад)на съответните дистанции Дойде и нашият ред,като нашите калашници бяха 7,62 със згъваеми Започнахме стрелбите и по едно време излезна страничен вятър Станах свидетел на следният факт-войската въоръжена с 7,62 събаряше дори на 400м докато при другите нещата не стояха така Ясно личеше отклонението на трасиращите 5,45 вследствие на вятъра,а момчетата се целеха добре Какво е поражението на 5,45 в меките тъкани и костите незнам,но е задължително поне да улуча
      "С НАМИ БОГ"

Comment

Аз не че съм стрелял кой знае колко в казармата, но все пак имам четири стрелби (по 12 патрона) с 7,62 мм АК. Определено също се наблядаваше отклонение при трасиращите от вятъра. Честно казано, не си представям как се улучва мишена на 400 м. Тази на 300 м изглеждаше толкова малка, че на практика мерника я закрива.

Comment

Наблюдава се отклонение при трасиращите, защото те по принцип са си по-нестабилни от обикновенните куршуми. Доколкото си спомням трасиращият куршум е по-дълъг, а не може да се предвиди точно как ще изгори трасиращата смес (намираща се вътре в него), което нарушава баланса, а оттам и траекторията на куршума в непредвидима посока.
          "No beast so fierce but knows some touch of pity."
          "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Ако приемем,че треакторията на трасиращия куршум е различна в сравнение с обикновеният,защо тогава се редят през 3 в пълнителя?Именно за корекция на огъня Освен това нашите(7,62) трасиращи не кривяха толкова по посока на вятъра Това беше факт
            "С НАМИ БОГ"

Comment

Те (7,62 мм) са малко по-тежки от 5,45 мм, т.е. по-бавно ще губят придадената им енергия, макар че това май зависи най-вече от съотношението маса/диаметър, така че разликата ще е много малка. Обаче заедно с това се изстрелват с по-малка начална скорост - някъде около 700-800 м/с спрямо 900-1000 м/с (т.е. ако не греша енергийният импулс е по-малък относително масата). Не знам какъв е балансът между двете. От друга страна, Ак-47 "подскача" доста повече при стрелба от АК-74, така че последният определено ще е по-точен от чисто човешка гледна точка (т.е. по-лесно ще е да се води огън със спазване на някакъв взет прицел).
              Така или иначе, май по този въпрос има много теми из форума.

Comment

tconiotconev написа
                Ако трябва да избирам между АК-47 и АК-74 бих избрал втория. Избора ми се дължи на:
                - точност на стрелбата
                - ергономичност на оръжието
                -дължина на правия изстрел
                - поразяващ ефект на боеприпаса
                - теглото на оръжието и на пълния пълнител т.е. разликата между двете модификации е 1 кг а това са си два пълни пълнителя; един пълнител за АК-47 с патроните тежи почти 1 кг , а на АК-74 е 520 грама, а това на боиното поле си е предимство т.е. почти двоен бк. Е понеже няма пълно щастие като компромисен вариант бих взел АКМ.
                Аз от стрелково въоръжение не разбирам, но офицер от резерва, бивш десантчик половин час ми обяснява какъв боклук е 74 толкова обстойно и в такива детайли, че вече нищо не си спомням, така че щом специалист ми го е казал, предполагам, че 47 е по-добър избор.

Comment

Gollum теоретично е така,но мисля,че превес над скороста взема самата маса на куршума при вятър например Както и да е На дистанции над 100 метра се стреля предимно с единичен огън дори и да стреляш с АК-74 едва ли вторият куршум ще попадне в целта Абе някой виждал ли е чеченец с 5,45?Май си харесват повече класиката
                  "С НАМИ БОГ"

Comment

препрочитах тая тема (не съм идиот, просто си няма какво да правя) и във връзка с пробиваемостта на боеприпасите, се сетих за едно интересно епизодче от Мифбастърс - та там двамата пичове гърмяха под ъгъл от около 60-70% градуса във вода по цел (ако не се лъжа, разположена на метър дълбочина, или 60 см). Мисля, че нямаше боеприпас (от 5,56 до 12,7 вкл.) който на дълбочина над 60-70 см да запази достатъчно енергия, че да убие, или дори да пробие кожата...

Comment

petresko написа
                      Gollum теоретично е така,но мисля,че превес над скороста взема самата маса на куршума при вятър например
                      То е въпрос на съотношение, включително и за вятъра. СИлата, която вятърът оказва върху куршума зависи от ефективната му повърхност, върху която се оказва въздействието. Т.е. 7,62 мм куршум има по-голяма ефективна повъхронст от 5,45 мм и съответно изпитва по-голяма сила върху себе си. Това съвсем общо и теоретично, разбира се, така да се каже само разсъждения, при това от човек, който не разбира нещата.
                      Впрочем, от нещата на които съм попадал, оплакванията от 5,45 мм обиконвено са свързани с действия в гора (и май в дъжд, макар че последното ми се видя странно), както и от така да се каже "силата на въздействие" върху противника (по-големокалибрения куршум бил по-мощен съответно). За вятъра не съм срещал оплаквания.

ПП Кало, спокойно, и при мен мотивът е същия. Все още сезонът е отпускарски и форумът не предлага много забавни теми .

Comment

кало написа
                        препрочитах тая тема (не съм идиот, просто си няма какво да правя) и във връзка с пробиваемостта на боеприпасите, се сетих за едно интересно епизодче от Мифбастърс - та там двамата пичове гърмяха под ъгъл от около 60-70% градуса във вода по цел (ако не се лъжа, разположена на метър дълбочина, или 60 см). Мисля, че нямаше боеприпас (от 5,56 до 12,7 вкл.) който на дълбочина над 60-70 см да запази достатъчно енергия, че да убие, или дори да пробие кожата...

Ами точно такъв воден куршумоуловител използват криминалистите при изготвянето на балистичните експертизи

Comment

В предният край на обикновения 5.45 куршум има кухина -ок. 3мм.След излитането от цевта , поради това , че центъра на тежестта му е изнесена в задния край , върхът описва концентрично движение спрямо остта .Опашната част-също .Така , почти във всички случаи, при среща с целта куршума се удря под ъгъл. Кухината се деформира и допълнително насочва траекторията му , вече в целта , по крива .След около 15 см в желатинова материя този куршум вече се движи хълбочно , нанасяйки поражения с цялата си странична повърхност.Естествено отдава неимоверно повече енергия от перпендикулярното проходно отверствие на 7.62. Бил съм на "аутопсии" предизвикани от такива рани и гледката е несравнима с обичайните огнестрелни наранявания. При рехави храсти обаче 7.62 доста по-стабилно държи направлението си .

Comment

Todor Pavlov написа
                            В предният край на обикновения 5.45 куршум има кухина -ок. 3мм...., върхът описва концентрично движение спрямо остта ....
                            Това движение се нарича прецесия и е характерно за всички цилиндро-конични куршуми. Обаче амплитудата е пренебрежимо малка. Кухината е оставена поради технологични причини. Повишената нестабилност в полутечни среди е вторичен ефект.

За пръв път това е наблюдавано в края на 19ти век при английския патрон 0.303. Пораженията от него са много по-големи, отколкото от 0.577/.450 Мартини-Хенри. Въстаналите племена са били ужасени от новото оръжие, което прави малки дупки, но кой знае защо хората умират от тях по-бързо....

Todor Pavlov написа
                            ...при среща с целта куршума се удря под ъгъл...
                            Това е по-скоро правило, отколкото изключение, което важи за всички цилиндро-конични жироскопично стабилизирани куршуми.

кало написа
                            ... там двамата пичове гърмяха под ъгъл от около 60-70% градуса във вода по цел ...
                            Гледах го и аз. Тези клоуни преоткриват топлата вода. Много по-сериозни експерименти относно енергопоглъщащите качества на водата са правени от ген. Хатчер и са описани в прословутата му книга "Hatcher's Notebook".
                            Last edited by Nick; 05-09-2007, 19:20. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
                            Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
                            A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Не споменахте за ударната вълна създавана от куршума. По-тежкият проектил при преминаването си през тялото, създава по-голяма ударна вълна, която уврежда органите, дори и без куршума да се върти около центъра на тежестта си. Да не забравяме и друго, АК е проектиран за 7.62, за разлика от М16 и нейният по-лек 5.56 например. Руснаците не напразно в новите си разработки за щурмова винтовка/АН-94 "Абакан"/ използват и двата калибъра. Сигурно и там я има същата главоблъсканица. Явно практиците твърдо предпочитат 7.62, а теоритиците се опитват да им наложат 5.45...
                              This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

!!!

Във форума за пневматично оръжие имаме подобна дилема.А именно кой е по-добрият калибър 1,77 или 22.От направените експерименти доказахме че кал.1,77 има по-голяма начална скорост и по-плоска траектория,но проектила много бързо губи енергията си и има много малък стопиращ ефект.Съответно за стрелба по мишени в закрити помещения е незаменим.От друга страна кал.22 е с по-малка начална скорост ~ 230м/с спрямо 300м/с при 4.5 но поради по-тежкият проектил запазва кинетичната си енергия в много по голяма степен. Това важи и при стрелковото оръжие.Точност при малкият калибър и по-голям стопиращ ефект и запазване на траекторията при по-големият.

Comment

Working...
                                X