Съобщение

Collapse
No announcement yet.

АК74 на въоръжение в БА ?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Пораженията върху живата тъкан, които нанасят високоскоростните малокалибрени боеприпаси, са направо потресаващи! Неотдавна по телевизията даваха един документален филм посветен на българските хуманитарни мисии в чужбина през годините. Та в този филм, се спомена за момент, какво причиняват тези боеприпаси. Един доцент (мисля че беше от Военно-медицинската академия) каза, че като са им докарвали в полевата болница ранени от М16 и други подобни, е трябвало да се учат как да оказват помощ в "движение", защото по думите на доцента -"...това което са изучавали като теория за огнестрелните рани, не им е вършело никаква работа..."
    Last edited by ; 10-03-2007, 09:41.

Comment

И аз съм чувал същите истории и затова се учудих на коментара на онзи, че 7.62 убивало по-надеждно от 5.56 (в смисъл онзи падал по-бързо, иначе и двете го убивали...).. Но то нямаше и уточнения на каква дистанция стрелят, има ли прегради, какви са боеприпасите...
      „Аз, Драгомир, писах.
      Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

A car body (5.56-mm round will penetrate but normally not exit).
        Доста общо. Има голяма разлика между Москвич 12-так и Опел Кадет да речем. Последния и ТТ-то си го прошива, поне един такъв случай ми е познат.
        Quae fuerant vitia, mores sunt.

Comment

Бях чел в Jane's International Defence Review материалче за евентуалната смяна на основният калибър в армията на САЩ. Това се обясняваше с конкурса за замяна на М16 (който бе отменен през 2005) и огромният разход на боеприпаси в Ирак (просто рядко се задържат боеприпаси по складовете и може сравнително лесно да подменят запасите).
          Та 6.5 mm бе даван като един от най-обещаващите образци.

А относно, колко са зли малките калибри или не, ето един доклат от добрите времена на Студената война - http://www.btammolabs.com/fackler/ak..._potential.pdf
          Не се препоръчва за хора със слаби сърца. Има снимки на прасета простреляни с АК-74 :mhehe: :kill_myse
          Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

Comment

1951 написа
            ..., ето един доклат от добрите времена на Студената война - ..
            Ето малко източници на информация за терминалната балистика (щрак): Firearms Tactical Institute

7,62х39

7,62х51

5,45х39

5,56х45

Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
            A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Тук по-горе се споменава бегло, че САЩ се оглеждат на 6.5мм, като евентуален заместител на 5.66мм
              Лека полека започваме да се връщаме към доброто старо.
              Мен ако питате най-оптималният калибър е 8мм.
              Ако не ме лъже паметта, руснаците май са приели на въоръжение 9.3мм патрон или се лъжа?
              То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

От какви съображения изхожате като коментирате кой е добър калибър и кой не?

Comment

Parabellum написа
                  Тук по-горе се споменава бегло, че САЩ се оглеждат на 6.5мм, като евентуален заместител на 5.66мм
                  Лека полека започваме да се връщаме към доброто старо.
                  Мен ако питате най-оптималният калибър е 8мм.
                  Ако не ме лъже паметта, руснаците май са приели на въоръжение 9.3мм патрон или се лъжа?
                  9.3 е "Макаров".Също такъв е калибъра и на специалните им ВАЛ и Винторез.Те пукат с безшумни патрони,които са доста по-големи от пистолетните.Иначе най-популярният боеприпас във Финландия и Сибир си е 9.3Х54Р.Пушката която го използува се казва "Медвед".

Comment

Те пукат с безшумни патрони,които са доста по-големи от пистолетните.
                    самият боеприпас хич не е безшумен, просто е с понижена, дозвукова скорост (затова пък куршумът тежи 16 грама...)

Comment

AYB написа
                      От какви съображения изхожате като коментирате кой е добър калибър и кой не?
                      Сърбеше ме и мен езикът да задам същия въпрос, ама не исках да мислят, че се заяждам. Първо, дори не са дефинирани параметрите на боеприпаса. Второ, не са дефинирани изискванията на доктрината за употреба на боеприпаса (реалистични или не). Как тогава може да се направи еднозначна оценка, още повече такава, като "добър" и "лош"?

Калибър 6.5 мм се счита за много или малко универсален, защото позволява прилична маса съчетана с високо напречно натоварване (маса върху сечение). Друго негово голямо предимство е извънредно настилната траектория (голяма дистанция на прав изстрел). Това е най-разпространеният калибър около ПСВ. Примери - 6,5 Манлихер-Шонауер (Гърция), 6,5 мм Маузер (Скандинавските страни), 6,5 мм Каркано, 6.5 мм Арисака, 6.5 мм Вергейро (Португалия), 6.5 мм Додето (Бразилия), 6.5 мм Манлихер (Румъния и Холандия) и други. Патронът 6.5 мм Маузер и досега е един от най-предпочитаните за лов тук, способен да се справи с почти всякакъв дивеч (с изключение на мечки и бизони).

Изборът на калибър, обаче, не е функция единствено на балистиката (външна и терминална). Един от основните критерии е и масата на носимия боеприпас и предполагаем разход на боеприпаси в бой. Процесът на избор е оптимизационен и трябва да задоволи много изисквания, така че въпросът на AYB е повече от уместен. Някой наема ли се да му отговори?
                      Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
                      A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Nick написа
                        Процесът на избор е оптимизационен и трябва да задоволи много изисквания, ...?

И като имаме предвид заглавието на темата , въпросът според мен е : Да правим патрони за автоматите или автомати за патроните ?

Comment

Сърбеше ме и мен езикът да задам същия въпрос, ама не исках да мислят, че се заяждам.
                          Ама аз съвсем не съм искал да се заяждам с някого!!! Просто ми беше любопитно да разбера, какво мислят потребителите по въпроса. И не на последно място да аргументират отговорите си, както е направил Nick.

Todor Pavlov написа
                          И като имаме предвид заглавието на темата , въпросът според мен е : Да правим патрони за автоматите или автомати за патроните ?
                          По принцин правилото е оръжието да се разработва на базата на съществуващ патрон, освен в случаите, когато се разработва, някакво спецоръжие (нестандартно такова).
                          Last edited by ; 11-03-2007, 11:53. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

AYB написа
                            По принцин правилото е оръжието да се разработва на базата на съществуващ патрон, освен в случаите, когато се разработва, някакво спецоръжие (нестандартно такова).
                            Разбира се , че това е правилото ... а то както знаем се потвърждава от изключенията ... :sm186: ма те малко множко му идват ?

Comment

За тези, които искат да научат нещо повече, относно влиянието на различните фактори (скорост, калибър, маса, форма) върху убойното действие на куршума, качвам нещо полезно:

Comment

"..абе ти го закачи,той да заквичи,неговите да се защурат около него..за малкия куршум не се тревожи,важното е попадението.."
                                така ни учеха,като ни запознаваха с ак-то у новобранската рота

Comment

Working...
                                X