Пораженията върху живата тъкан, които нанасят високоскоростните малокалибрени боеприпаси, са направо потресаващи! Неотдавна по телевизията даваха един документален филм посветен на българските хуманитарни мисии в чужбина през годините. Та в този филм, се спомена за момент, какво причиняват тези боеприпаси. Един доцент (мисля че беше от Военно-медицинската академия) каза, че като са им докарвали в полевата болница ранени от М16 и други подобни, е трябвало да се учат как да оказват помощ в "движение", защото по думите на доцента -"...това което са изучавали като теория за огнестрелните рани, не им е вършело никаква работа..."
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
АК74 на въоръжение в БА ?
Collapse
X
-
Гост
-
И аз съм чувал същите истории и затова се учудих на коментара на онзи, че 7.62 убивало по-надеждно от 5.56 (в смисъл онзи падал по-бързо, иначе и двете го убивали...).. Но то нямаше и уточнения на каква дистанция стрелят, има ли прегради, какви са боеприпасите...„Аз, Драгомир, писах.
Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“
Модератор на раздел "Военна Авиация"
Comment
-
Бях чел в Jane's International Defence Review материалче за евентуалната смяна на основният калибър в армията на САЩ. Това се обясняваше с конкурса за замяна на М16 (който бе отменен през 2005) и огромният разход на боеприпаси в Ирак (просто рядко се задържат боеприпаси по складовете и може сравнително лесно да подменят запасите).
Та 6.5 mm бе даван като един от най-обещаващите образци.
А относно, колко са зли малките калибри или не, ето един доклат от добрите времена на Студената война - http://www.btammolabs.com/fackler/ak..._potential.pdf
Не се препоръчва за хора със слаби сърца. Има снимки на прасета простреляни с АК-74 :mhehe: :kill_mysePeace Through Strength -- Victory Through Devastation
Comment
-
1951 написа..., ето един доклат от добрите времена на Студената война - ..
7,62х39
7,62х51
5,45х39
5,56х45
Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
Тук по-горе се споменава бегло, че САЩ се оглеждат на 6.5мм, като евентуален заместител на 5.66мм
Лека полека започваме да се връщаме към доброто старо.
Мен ако питате най-оптималният калибър е 8мм.
Ако не ме лъже паметта, руснаците май са приели на въоръжение 9.3мм патрон или се лъжа?То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
Гост
-
Parabellum написаТук по-горе се споменава бегло, че САЩ се оглеждат на 6.5мм, като евентуален заместител на 5.66мм
Лека полека започваме да се връщаме към доброто старо.
Мен ако питате най-оптималният калибър е 8мм.
Ако не ме лъже паметта, руснаците май са приели на въоръжение 9.3мм патрон или се лъжа?
Comment
-
AYB написаОт какви съображения изхожате като коментирате кой е добър калибър и кой не?
Калибър 6.5 мм се счита за много или малко универсален, защото позволява прилична маса съчетана с високо напречно натоварване (маса върху сечение). Друго негово голямо предимство е извънредно настилната траектория (голяма дистанция на прав изстрел). Това е най-разпространеният калибър около ПСВ. Примери - 6,5 Манлихер-Шонауер (Гърция), 6,5 мм Маузер (Скандинавските страни), 6,5 мм Каркано, 6.5 мм Арисака, 6.5 мм Вергейро (Португалия), 6.5 мм Додето (Бразилия), 6.5 мм Манлихер (Румъния и Холандия) и други. Патронът 6.5 мм Маузер и досега е един от най-предпочитаните за лов тук, способен да се справи с почти всякакъв дивеч (с изключение на мечки и бизони).
Изборът на калибър, обаче, не е функция единствено на балистиката (външна и терминална). Един от основните критерии е и масата на носимия боеприпас и предполагаем разход на боеприпаси в бой. Процесът на избор е оптимизационен и трябва да задоволи много изисквания, така че въпросът на AYB е повече от уместен. Някой наема ли се да му отговори?Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
Гост
Сърбеше ме и мен езикът да задам същия въпрос, ама не исках да мислят, че се заяждам.
Todor Pavlov написаИ като имаме предвид заглавието на темата , въпросът според мен е : Да правим патрони за автоматите или автомати за патроните ?
Comment
-
AYB написаПо принцин правилото е оръжието да се разработва на базата на съществуващ патрон, освен в случаите, когато се разработва, някакво спецоръжие (нестандартно такова).
Comment
-
Гост
За тези, които искат да научат нещо повече, относно влиянието на различните фактори (скорост, калибър, маса, форма) върху убойното действие на куршума, качвам нещо полезно:
Comment
Comment