Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ръчните гранати

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Luchs написа
    Чудя се дали все още някъде по света се произвеждат ръчни комулативни гранати,и доколко са ефективни в сегашни условия?
    Е това би било безумие при толкова различни видове ръчни противотанкови устройства , ракетни комплекси и т.н.
    Няма как на ръка да се "хвърли" ракета или снряд годен да продолее активна най вече и пасивна броня особено ако е многокомпонентна тип Чобхем, /ако се не лъжа/ на съвременен танк, или доро по-силно бронирана БМП и БТР.
    "...а крилете биват всякакви-каза враната..."

Comment

Luchs написа
      Чудя се дали все още някъде по света се произвеждат ръчни комулативни гранати,и доколко са ефективни в сегашни условия........Дай някъв линк за българската граната...............?
      ...........НСВ?
      Sorry, нямам такъв линк на ум. Може би на ВМЗ сайта има такива неща. Пък и ставаше въпрос за Ръчна Осколочна Граната, с параметри близки до руските от по горния пост - с контактно действие!
      "...7. Пациентите във форумите трябва да се съобразяват с условието, че тук не е място за интелектуални изяви от типа на философски монолози, това е лечебно заведение." - Правила за форуми

Comment

НВС написа
        Зная със сигурност че у нас е разработена и приета на въоръжение (което не значи че е в употреба) РОГ - с ударно действие, но с ЕЛЕКТРОНЕН взривател, включващ всички функции като закъснително взвеждане 1-1.5 сек(безопасност), ударно действие - мигновено и самоликвидатор-5...10 секунди. Захранването е с два варианта - сменяем постоянен токоизточник - батерия или термобатерия, която се задейства от ударника освобождаван от чеката и лоста при хвърляне. Ударното действие се гарантира от датчик от камбанен тип, за който посоката на удара не е от значение, както и силата на удара. Предимството е възможността да се проверява действието на взривателя периодично, без да се ликвидират изпитваните бройки, докато при барутните закъснители параметрите от типа "21,22,23" са си чиста проба "Тото XYZ" след дълъг период на съхранение и освен това изпитваните образци се унищожават и се следи само статистиката - толкова сработили "навреме", толкова не сработили...и т.н. :kill_myse
        Аз за първи път чувам за такава българска разработка! Има ли някакви материали за тази граната?

Comment

Има разбира се - в Секретна Секция! Пълна конструктивна документация. Само дето трудно ще е да се копира! :clown:
          "...7. Пациентите във форумите трябва да се съобразяват с условието, че тук не е място за интелектуални изяви от типа на философски монолози, това е лечебно заведение." - Правила за форуми

Comment

НВС написа
            Има разбира се - в Секретна Секция! Пълна конструктивна документация. Само дето трудно ще е да се копира! :clown:
            Ееееее сега, съвсем нямах това в предвид! Мисълта ми беше дали има нещо официално публикувано за тези гранати в печата или Интернет.
            В сайта на Арсенал-Казанлък също не съм срещал информация за производство и предлагане на нещо подобно. Но сигурно предстои...

Comment

Във един фантастичен роман ако не се лъжа "айсберга на смърта", или нещо подобно четох как английските сасовците ползват азотни граната...............въпроса ми е дали има такива истински разработки и дали има напалмови или подобни гранати....................

Comment

Аз не съм чувал за такова нещо, но някой ако знае нека пише.

Comment

има фосфорни, ма за напалмови не съм чувал...

Comment

200 - 300 грама напалм не е кой знае какво.
                    Ако не вярваш пробвай да запалиш аналогичното количество бензин и виж какво ще се получи.
                    Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

Comment

Luchs написа
                      Във един фантастичен роман ако не се лъжа "айсберга на смърта", или нещо подобно четох как английските сасовците ползват азотни граната...............въпроса ми е дали има такива истински разработки и дали има напалмови или подобни гранати....................
                      Пише ли там какви са поразяващите фактори при тази граната? Азота като прост химичен елемент странно за какво може да се използва... Или може би съвсем не е активното вещество в гранатата, а просто е съставна част. Трябва да се разбере, поне частично, какъв е поразяващия ефект при задействането на тази граната (не пиша "взривяването", защото може въобще това нещо да липсва) и тогава можем да гадаем. :sm186:

Comment

Май не беше "Айсберга на смъртта", а "Експлозивно" на Матю Райли. Идеята беше, че гранатите са пълни с течен азот. При активиране, отнемат топлината от околната среда, до степен че метала се пука. Хората реагираха на гранатата по-зле и от метала. Ясно е че е възможно, но се съмнявам че количеството течен азот в една граната, ще стигне за някакъв поразяващ ефект, подобен на описания в книгата. Освен при пряк контакт и то с незащитени части от тялото. Просто в книгата звучеше екзотично
                        This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

Това е научна фантастика... Остава сега да се анализира и ефекта на фотонните торпеда. :1087:

Колкото до азота. Той е течен при температури под -195 целзиеви градуса. Тази температура се поддържа доста трудно и гранатата би се получила доволно голяма.
                          Иначе имам приятел физик, който за опитите си често борави с течен азот. Разбира се съм го питал какво ще стане ако си топнеш ръката в азота, очаквайки, че ще ми кажа, че сте стане на парче лед и ще се отчупи.
                          Да, ама не. При попадане на вещество с много ниска температура върху кожата се получава нещо, което той нарече "изгаряне". Тоест ефекта бил близък до истинските изгаряния - рани и други подобни.
                          Теоритично ако се надишаш с азот (ние и сега си го дишаме, но говорим за концентрации от типа на 90 и нагоре процента) можеш да умреш от задушаване.
                          Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

Comment

1951, ами то неслучайно се казва "рани от измръзване". Доколкото знам така действа кожата при контакт с много студени обекти - горният тънък слой моментално замръзва и умира, за да създаде изолация между студения обект и тялото/организма. Защитна функция де.
                            "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                            "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Amazon написа
                              Май не беше "Айсберга на смъртта", а "Експлозивно" на Матю Райли. Идеята беше, че гранатите са пълни с течен азот. При активиране, отнемат топлината от околната среда, до степен че метала се пука. Хората реагираха на гранатата по-зле и от метала. Ясно е че е възможно, но се съмнявам че количеството течен азот в една граната, ще стигне за някакъв поразяващ ефект, подобен на описания в книгата. Освен при пряк контакт и то с незащитени части от тялото. Просто в книгата звучеше екзотично
                              Е да... това си е научна фантастика. Течният азод действително може да нанесе поражения при разпръскване в околната среда от силното изстудяване, което ще предизвика, но количеството поместено в една граната е толкова малко, че нищо няма да стане. Освен това в случая има голям проблем със съхранението на втечнения азод. В лабораторни условия течният азод се съхранява (и то временно) в т.н. "Дюарови съдове" - това са своеобразни големи термуси (два съда пъхнати един в друг) като между пространството на двата съда е създаден вакуум за да се намали топлоповодимостта и загряването на течния азод от околната среда. Но такова нещо при гранатите... не ми се вярва...

Comment

Не гледайте само при каква температура се втечнява азота. Агрегатното състояние зависи и от налягането. Ако на теория се прави такава граната, просто азота в нея ще е под огромно налягане и това ще го втечни, независимо от температурата. Нещо като фреона в хладилните инсталации. При "детониране" на гранатата, азота ще се разшири много бързо, ще се превърне в газ и при този процес ще изсмуче всичката топлина от околната среда. Това на теория разбира се.
                                Да обясня ли сега за протонните торпеда?
                                This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

Working...
                                X