Напротив! Някои от тях могат да се направят много умалени, точно като гранатите.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Ръчните гранати
Collapse
X
-
Гост
-
Гост
Сега се сещам, че преди време бях чел в един руски сайт за изобретатели, за предложение на един потребител да се направи граната във вид на бумеранг!!! Идеята е много интересна! Благодарение на летателните свойства на бумеранга, ще бъде възможно хвърлянето на гранатата от ръка на разстояние 100-150 метра. Освен това голямата повърхностна площ на корпуса, ще благоприятства за добро осколъчно действие. Малкия обем за запълване с ВВ, ще се се компенсира с употребата на много мощно такова - например пластичен експлозив. Взривателят при всички случай трабва да е безконтактен и ще се активира непосредственно при полет на гранатата над целта; е ще се наложи да има малко електроника, но какво пък...
Comment
-
Сега се сещам, че преди време бях чел в един руски сайт за изобретатели, за предложение на един потребител да се направи граната във вид на бумеранг!!! Идеята е много интересна!
Comment
-
Гост
Не си чел внимателно!!! Написах, че ще се взривява по време на полет точно над целта. За това нещо ще се разчита на електронен безконтактен взривател, а също и на самоликвидатор в случай на отказ.
Comment
-
Ама и аз не мога да се сдържа - вече има един израз "по метода на руския учен" Представям си как войници се обучават да хвърлят бумеранг и ме напушва смях (има и такива, които се обучават с шурикени, пардон - бойни пластини, има и такива с лъкове - справка Рамбо). А има и едно изобретение, позволяващо гранатата да се хвърля на 250 и повече метра. Казва се гранатомет"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
Гост
Dinain написаАма и аз не мога да се сдържа - вече има един израз "по метода на руския учен" Представям си как войници се обучават да хвърлят бумеранг и ме напушва смях (има и такива, които се обучават с шурикени, пардон - бойни пластини, има и такива с лъкове - справка Рамбо). А има и едно изобретение, позволяващо гранатата да се хвърля на 250 и повече метра. Казва се гранатомет
Защо да не се обучат войниците? Да не е толкова трудно случайно. Освен това писах, че не руски учени, а един обикновен потребител на сайта го предлага това. Ето го и линка към сайта: http://www.sciteclibrary.ru/rus/catalog/pages/7450.html
А относно гранатомета мога да кажа, че е принципно друг вид въоръжение и определено не попада в категорията на ръчните гранати.
Ако искаш му пиши на човека за да поспорите...
Comment
-
Всъщност бумерангът е бойно оръжие - използвал се е за лов. А връщането му е "екстра", ако не улучиш животното, да си спестиш разходката. Пък и надали се връща точно в ръката на хвърлилия го, независимо как е хвърлен. Спокойно може да се направи бумеранг, който да лети надалеч, но да не се връща - без да знам как, предполагам, че е достатъчно да се промени леко формата му.
Проблемът с граната бумеранг според мен е в по-големите й размери, за да има някакви аеродинамични качества. Дори и тежестта да не е много по-голяма от тази на обикновените гранати (например лек корпус с допълнителни поразяващи елементи), големината й я прави неудобна за носене. Вярно, съвсем малко по-неудобна от гранатите с дръжки от Втората световна война, но определено по-неудобна от съвременните тип "лимонка".
Comment
-
Гост
По-голяма, но и ще може да се хвърля няколко пъти по-далече от "лимонката". Това е оригиналното в цялата работа. Благодарение на летателните свойства на бумеранга (той функционира общо-взето като вертолетното витло) е възможно да се "достави" бойната част на едно значително и непостижимо за обикновенните гранати разстояние. Тука единственният двигател са мускулите на боеца - кой знае какъв резултат на мятане неможе да се постигне. Е може, ако се направи граната която се мята като "чука" при леката атлетика, ама така бойците има да се въртят, въртят... :lol:
Comment
-
Ех, вие това "" не го ли забелязахте? Човек да не се пошегува . А сериозно - вероятно идеята не е лоша, но ако се погледнат тенденциите в индивидуалното оръжие за вбъдеще, то не може да не се забележи, че акцентът е върху ръчно оръжие, комибиниращо автомат и гранатомет (да речем, имаше някакво перспективно оръжие, комбиниращо 5,56 мм автомат с 20 мм гранатомет). А ако с такова се въоръжи всеки пехотинец, то всякакви други гранати ще останат по-скоро само за специализирана употреба.
Comment
-
Да не забравяме и антиматерийните гранати....
Сега сериозно.
Гранатите според мне като оръжие почти са стигнали до момента в който са се развили до такава степен, че бъдещи модернизации биха ги оскъпили повече, отколкото ще им подобрят ефективността.
Гранатите трябва да са евтини, просто устроени и лесни за употреба.Peace Through Strength -- Victory Through Devastation
Comment
-
Гост
Модернизациите се правят с идеята да се отстранят слабости и дефекти в по-ранните разработки. Съвършенни творения в природата няма! Целта е да се постигне разумен баланс между безспорни качества и недостатъци.
Мисля, че ръчните гранати съвсем не са отживелица! Въпреки големия напредък на армейското въоръжение, гранатата ще остане и за вбъдеще в арсенала на армиите по света. Тя предлага големи възможности за въздействие върху противника, по един лесен, достъпен и евтин начин.
Comment
-
Гост
Я да попитам нещо; Някой знае ли дали съществува ръчна граната за борба с масовите безредици, при която активното вещество за поразяване да е готварската сол? :p
Може би знаете, че пазачите по овощните градини (поне навремето беше така) за охрана използваха ловни пушки, патроните на които ги снарадяваха със сол вместо сачми.
Спомням си един познат разправяше, че като деца ходили на някакви черешарници да берът череши и поляка като ги подгони... Стрелял с пушката по тях и моя познат вика, че после цяла седмица не е могъл да си седне на задника. :lol:
Та според мен е твърде възможно да съществува и такава граната, но само предполагам. Принципно е възможно.
Comment
-
Гост
В какъв смисъл? То иначе и с камък да те прасне някой пак си заминаваш. Уточни какво точно имаш впредвид.
Comment
-
И на мен ми се струва, че подобна граната или няма да е кой знае колко опасна (все пак кристалчетата сол са много малки и с много малка маса, т.е. ще имат много малка енергия, а и дали няма да се запалят), или пък може (според това къде избухне) да лиши някои от демонстрантите от зрение, което едва ли се смята за безвредно.
Comment
Comment