Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ръчните гранати

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Металната запалка, която си сложил при взрива ще ес превърне в съвсем приличен осколъчен поразяващ елемент.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

gollum написа
      И на мен ми се струва, че подобна граната или няма да е кой знае колко опасна (все пак кристалчетата сол са много малки и с много малка маса, т.е. ще имат много малка енергия, а и дали няма да се запалят), или пък може (според това къде избухне) да лиши някои от демонстрантите от зрение, което едва ли се смята за безвредно.

Опита който е прилаган при ловните патрони (както споменах вече), доказва, че кристалчетата сол ако са достатъчно ускорени могат да въздействат върху жива сила ефикасно, без това да причинява смърт, или трайни уврежданя. Те имат достатъчно сила да се забият на примерно 2-3 милиметра в кожата, а основното въздействие идва от разтварянето на солта в раната - нали има една приказка -"Не слагай сол в раната". Същото ще се получи и ако кристалчетата сол се ускорят не в цев на пушка, а от взривната сила на малък пиротехнически заряд. То това се прилага и сега при газовите, димните, шоковите гранати...
      За да няма фатални последици, гранатата трябва да не съдържа твърди елементи, които да имат осколъчно действие. Само хартия и пластмаса, друго не.
      Трябва да кажа, че съществуват доста разновидности на шокови гранати за борба с масовите безредици, при които снаражението е във вид на готови гумени осколки. Сещате се как действат тези гранати. Гумената осколка ми се струва далеч не толкова безопасна, особено ако попадението е в областа на шията или главата.

Thorn написа
      Металната запалка, която си сложил при взрива ще ес превърне в съвсем приличен осколъчен поразяващ елемент.
      Изобщо не съм споменавал за метална запалка! Книжнен или пластмасов фишек...
      Last edited by ; 02-04-2007, 17:16. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Опита който е прилаган при ловните патрони (както споменах вече), доказва, че кристалчетата сол ако са достатъчно ускорени могат да въздействат върху жива сила ефикасно, без това да причинява смърт, или трайни уврежданя.
        Ок, аз не разбирам много, затова ще попитам. При ловната пушка ускоряването става за сметка на насочеността на дейстивето на силите в конкретна посока по цевта на пушката. При граната обаче въздействието е много по-разсеяно. При липсата на твърд корпус може ли да се достигне достатъчно "налягане" (или както там се нарича), за да се ускорят малките и леки кристалчета сол. След това има и друг момент - изстрелът от пушка е сравнително насочен или поне може донякъде да се контролира, естплозията на гранатата и разлитането на парчетата е съвсем неконтролируемо. Накрая - граната с корпус от хартия или не много твърд картон няма ли да е твърде сложна за съхраняване и много чувстивтелна не само към влажност и намокряне (хайде, това може някък да се компенсира чрез ламиниране или друго покритие на външната страна на корпуса), но и към механично въздействие (деформация, смачкване), което е много вероятно в ситуация на борба с безредици.

Comment

Изобщо не съм споменавал за метална запалка! Книжнен или пластмасов фишек...
          така може. просто картинката подозрително приличаше на нещо от типа на УЗРГМ

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

gollum написа
            Ок, аз не разбирам много, затова ще попитам. При ловната пушка ускоряването става за сметка на насочеността на дейстивето на силите в конкретна посока по цевта на пушката. При граната обаче въздействието е много по-разсеяно. При липсата на твърд корпус може ли да се достигне достатъчно "налягане" (или както там се нарича), за да се ускорят малките и леки кристалчета сол. След това има и друг момент - изстрелът от пушка е сравнително насочен или поне може донякъде да се контролира, естплозията на гранатата и разлитането на парчетата е съвсем неконтролируемо. Накрая - граната с корпус от хартия или не много твърд картон няма ли да е твърде сложна за съхраняване и много чувстивтелна не само към влажност и намокряне (хайде, това може някък да се компенсира чрез ламиниране или друго покритие на външната страна на корпуса), но и към механично въздействие (деформация, смачкване), което е много вероятно в ситуация на борба с безредици.

Налягане разбира се че може да се достигне, чрез точен подбор на вид и количество ВВ. Тука най-целесъобразно ще е използването на бързогоряща пиротехническа смес, а не бризантно ВВ. Трябва налягане създадено от газовете, което да изхвърли солта навън с висока скорост, а не детонационна вълна, която само ще превърне солните кристалчета във финна прах. Затова е важен правилния подбор и разчет.

Защо смяташ, че хартиените корпуси създават проблем при съхранение? В казармата си виждал сигнална ракета, нали. Е, нейната гилза като е от хартия да не би да създава проблеми със съхранението. Затова всичко се лакира предварително. Освен това хартията като се навива на руло в процеса на изработка, тя се маже обилно с лепило, което я втвърдява и заздравява многократно.

Ако знаете за някакви любопитни разработки на ръчни гранати ги казвайте! Хубава дискусия се получава.
            Last edited by ; 02-04-2007, 17:41. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Първо, при патроните със сол се използва едра такава, при много намален заряд /между другото, аз съм изпитвал действието им на собствените си телесни части /.
              Второ, както спомена Ам-гъл действието на газовете е насочено при пушката и при взрив на една такава граната едрите христали ще направят маса поразии- най-малкото ще ослепят доста хора и отзвукът от действието им ще коства главата на решилите се да го използват.
              Quae fuerant vitia, mores sunt.

Comment

Колко едра сол се използва, да не би морска. А ако се иползва по ситна, но барутния заряд е по-силен, тогава какво ще стане?

Я сподели моля ти се, какви са ти впечатленията от опита ти със солта? Боли ли много... :lol:
                Last edited by ; 02-04-2007, 17:51. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Мани, не си е работа...Не е чак седмица да не можеш да седнеш, ама все пак насинява зверски. :vsad:
                  Точно като морска е. Преди нея знам, че пазачите са използвали грах или леблебия пак с намален заряд и ефекта бил кажи-речи същия. Предполагам, че ако се използва ситна сол и силен заряд, ще се образува само един облак и нищо повече. Много са леки отделните кристалчета и няма да се получи. Чувал съм за гранати с гумени куршуми, там принципа се доближава до този на граха и леблебията :mhehe:

Comment

Мани, не си е работа...Не е чак седмица да не можеш да седнеш, ама все пак насинява зверски.
                    :lol: :lol: :lol: :tup:

Частиците макар и много малки пак имат някаква маса, съответно и кинетична енергия. Това ще им позволи на прелетят известно разстояние преди да паднат.

Comment

Е в такъв случай ще се получи нещо като стоп патрон на близко разстояние.

Comment

Нещо от този род, да, но далеч по-безопасно от стоппатроните.

Comment

Ако искате пак може да подкараме темата. Свалих си от нета една много интересна книжка посветена на ръчните гранати и с изненада установих, че има още какво да се пише :1087:

Comment

Working...
                          X