Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ръчните гранати

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Пишете за ръчните гранати моля!

Comment

Представям ви една интересна ръчна граната с ударно действие от 20-те години на миналия век. Регистрирана е в Британското патентно ведомство и е известна като "Ръчна граната Chamier-Curis". Опитайте се да разберете сами принципа на действие от чертежа, който направих. Ако не можете по-късно аз ще го обясня.

Comment

За съжаление в източника, който имам, не се споменават подробности относно бойните качества на гранатата, но въпреки това е забележителна по своему.

Comment

Значи, ще обясня накратко как работи гранатата;

В изходно състояние спускателният лост е блокиран от предпазителния шплент. Преди самото хвърляне първо се издърпва шплента, като се държи стиснат спускателния лост, след което гранатата се мята. При хвърлянето освободеният лост, под действието на пружината на предпазителната тръбичка, бутан от самата предпазителна тръбичка, извършва въртеливо движение около оста си, като освобождава напълно последната. Така освободената напълно пружина избутва навън предпазителната тръбичка, която в състояние "безопастност" е обхващала инертната тежест (топчето), а след избутването й го освобождава. След хвърлянето на гранатата "топчето" ще се подържа в показаното положение само от неподвижното клинче и ударното тяло, което го притиска с пружината си. Такова ще бъде състоянието на запалката по време на летене на гранатата. "Топчето" не изпада, тъй като центърът на тежестта на гранатата е точно в средата му, т.е. при въртенето на гранатата във въздуха всички нейни точки се въртят около този център, "топчето" не изпитва никакви колебателни центробежни изместваня и стои устойчиво на мястото си.
          Пълното отстраняване на всякакъв предпазител ще стане само при удар в земята. Тогава "топчето", което се е придържало само чрез притискане в двете диаметрално противоположни точки, вследствие инерцията на своята маса ще падне в околната кухина и заедно с това ще освободи ударното тяло, което след това ще бъде само под въздействие на пружината си. Жилото е свързано неподвижно с тръбичката на запалката и е неподвижно през цялото време. При движението на ударното тяло капсул-възпламенителя се набожда на жилото, възпламенява се и предава огнения импулс през отвор в тръбичката на запалката, на взривното вещество. Следва детонация и образуване на летящи осколки.

Недостатъци на гранатата:

1. Относително сложна конструкция.
          2. След изваждане на предпазителния шплент, неволните изпусканя на гранатата неминуемо водят до нейното задействане.
          3. Ако "топчето" в запалката не съвпада с центъра на тежестта на гранатата, след хвърлянето е голяма вероятността да стане преждевременна експлозия още във въздуха.
          Last edited by ; 31-12-2006, 14:06.

Comment

"2. След изваждане на предпазителния шплент, неволните изпускания на гранатата неминуемо водят до нейното задействане." - това не важи ли за всички гранати? Може би е по-точно да се каже "до нейното незабавно задействане (взривяване)".

Comment

AYB написа
              Пишете за ръчните гранати моля!
              Братле , защо от кръга на ръчните гранати изключваш "зажигательните"?И то при такъв форумен интерес . :mhehe:

Comment

Еми пишете де!!! Аз тука си играх сума ти време да пречертавам от вестници и списания чертежи на исторически образци, но интерес никакъв... Ако имате някакви материали по темата - качвайте! До този момент наблегнах на бойните, а спомагателните (димни, запалителни, шокови, газови...) са не по-малко интересни разбира се.

Comment

Защо смяташ, че няма интерес? Защото малко се пише ли? Ами какво да пиша, като не знам - затова чета и се ограничавам с общи забележки като тази.

Comment

Еми поне коментирайте написаното, защото иначе оставам с впечатлението, че само на мене ми е интересна темата. То и моите ресурси са на свършване вече. Нямам много материали за ръчните гранати, затова приканвам всички заинтересовани да се "поразровят" малко насам-натам и да качат нещо интересно, което да дискутираме.
                    Last edited by ; 07-01-2007, 17:22.

Comment

руснаците нямаха ли някаква кумулативна ръчна граната от ВСВ?за борба със танкове?или греша>?РГ-33 или РКГ-3 или нещо такова?или майче е РПГ-43..................

Comment

Има такава граната, да... Показана е на първата снимка. За съжаление нямам повече информация за нея, а ми е интересно да науча нещо повече. Някой ако има материали за нея да пише!
                        На втората снимка е известната съветска кумулативна граната за борба с бронетанкова техника - РКГ 3. За нея имам доста добро описание, разбира се със сборен чертеж на разреза на гранатата. Но има доста сложно устройство и много не ми се чертае. Но ако има интерес ще посветя две-три вечери на това занимание, защо пък не...

Comment

Ако не се лъжа РКГ-3 е създадена след ВСВ>?Докато РПГ-43(интересно е ,че има и парашутче ,доколкото разбирам за стабилизация на полета) е 43 година чудя се дали другите наци са имали ръчни кумулативни гранати.

Comment

чудя се дали другите наци са имали ръчни кумулативни гранати.
                            На въоръжение във Вермахта също има ръчна противотанкова граната с кумулативно действие. Не знам доколко реално са били ефективни (или по-точно, приложими), тъй като са били сравнително тежки, т.е. са приложими от много малко разстояние.

Comment

gollum написа
                              На въоръжение във Вермахта също има ръчна противотанкова граната с кумулативно действие. Не знам доколко реално са били ефективни (или по-точно, приложими), тъй като са били сравнително тежки, т.е. са приложими от много малко разстояние.
                              Как е се казва модела>?

Comment

Ако правилно си спомням (вкъщи имам книга, в която мога да погледна) е PWM-1. Впрочем, ето тук има някакви данни за нея. Както и тук и тук за още два типа немски ръчни кумулативни гранати. Но появата на ръчни противотанкови гарнатомети, които могат да изстрелват кумулативни поритвотанкови гранати измества този тип портивотанкови средства на пехотата.

Comment

Working...
                                X