Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Български оръжейни конструкции

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Като критикуваш Аркус - критикуваш Браунинг
    Е, то и ТТ е заимстван от Колт 1911, ама да ги сравнява човек е, хм, как да кажа- светотатствено. Макар че в задачата си да създаде армейски пищов, Токарев се е справил далеч по-добре от нашите оръжейници. Пистолет с такова напасване като Аркус, е далеч от изискванията.
    Впрочем говори се за бъдеща замяна на служебните оръжия на полицията /най-после/, но идея нямам какво ще измъдрят нашите ръководни кадри по въпроса. Арсенал дава атестации с нова конструкция- P-M02. Обаче някои нещица не хвърлят в съмнение- фиксирана цев, единично действие, заменяемо използване на 9х18 и 9х19 /първия е по-широк?/- нещо не ми звучи добре. А пусто с използването на полимери и полигонална цев /в превод/ се постигнал живот на системата от .... 6000 изстр. :rock: Думи нямам ! Берета 92 FS има точно 10 пъти по-дълъг. Разни Глок-ове и те.
    Но има напредък поне- място за разни фенерчета и лазерни приц., смяна на мерни прибори и др.

    Quae fuerant vitia, mores sunt.

    Comment


      Аркуса спечели конкурс за превъоръжаване на армията преди бая години, но след като купиха не голяма бройка се видя, че нещата няма да станат и идеята я изоставиха. Военните си действат с ПМ и даже в Ирак и Афганистан ходиха с него.
      За полицията сега чувал за такива идеи. Не е лоша. Чисто теоретично най-добре би било да се направи един свестен конкурс с условие за евентуално лицензно производство. Въпреки, че полимертните глезотии като Glok посмъртно няма да можем да ги правим тук.

      Между другото по спомените на мой близък работил като конструктор във военният завод в Лясковец в началото на 80-те. По негови спомени тогава идеята е била да се изкопира Baretta 92, но после някой наредил да се копира по-разпространения дизай на Browning Hi-Power.

      А и нещо друго.
      Тия дни говорех с един познат, който ги отбира кашимерските въпроси. Аз го питах кога ще сменят Калашника в БА. Той казва - "Никога. Не защото ще е толкова скъпо да го сменим или АК е чак толкова добър. Просто лобито на Арсенал е желязно."
      Такива неща.
      Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

      Comment


        Да, Р-М02 е добро решение за замяна на Макаров :tup:



        Вижте само какви изящни форми има пистолета, каква изчистена линия, какви пропорции...
        Last edited by ; 09-05-2007, 23:16. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

        Comment


          AYB написа
          Като критикуваш Аркус - критикуваш Браунинг
          От доста време имам НР като личен. И идея си нямаш колко е далеко "Аркус"-а като качество от "Браунинг"-а.В началото имаше едни Аркус "Карийн",които бяха по-читави,следващите са смешка.
          СМЕЛОГО ПУЛЯ БОИТЬСЯ,А В ПЬЯНОГО - ХРЕН ПОПАДЕШЬ !

          Comment


            Така, две от българските оръжия зачертнахме като негодни и некачествени Други има ли?

            Comment


              към темата

              AYB написа
              Така, две от българските оръжия зачертнахме като негодни и некачествени Други има ли?
              Не смятам че дискусията е безполезна. Мисля че я четат и хора от бранша на производителите! Така че нека се чуят различни мнения - полезно е.
              Качеството на конструкцията е половината стойност на едно оръжие. Останалата половина е качеството на изготвянето му - и като резултат - поведението в бойни условия (респ. експлоатация). А че качеството на българските производители е снижено в последните 10-15 години - няма спор. Резултат от "вятъра на промените". Много опитни оръжейници от Казанлък, Лясковец, Сопот, Червен бряг просто бяха прогонени от работните си места по икономически причини и много малък процент от тях се е върнал обратно. Един фрезист или стругар, да не говорим за шлосерите, монтажниците и испитателите, се обучава дълго и трудно. Липсват опитни технолози, което е главната слабост на днешното производство, да не говорим за конструкторите. Прекъсната беше традиционната връзка между поколенията, а това е загубен потенциал!
              Свидетел съм на цели производствени звена от пенсионери и току-що излюпени випускници от техникумите и гимназиите. Средното поколение - в силата си , се труди на по-добре платени работни места у нас и в чужбина, много често далеч от специалните си познания...Това е братлета. Чета с интерес!
              :x
              "...7. Пациентите във форумите трябва да се съобразяват с условието, че тук не е място за интелектуални изяви от типа на философски монолози, това е лечебно заведение." - Правила за форуми

              Comment


                По това спор няма - така е!

                Comment


                  Фирмата "Арсенал" имат и друг картечен пистолет, разработен на базата на "Шипка". Става дума за картечният пистолет "Борд". За разлика от първия, тук е налице превключвател за вида на огъня (единичен / автоматичен), лостчето на който служи и за предпазител.


                  Comment


                    Да, променена е и ръкохватката, с анатомична форма за по-удобен захват. Но прикладът е отново същата тел. Вижда се все пак, че има някакъв напредък, остава да вдигнат и културата на производство, да се въведат по-качествени материали и току-виж излязло нещо...
                    Какво бих препоръчал аз, съвсем като любител и дилетант...
                    Ясно е, че с оглед бъдещето ни в ЕС и НАТО, трябва някой у нас да се замисли сериозно за замяна на калибрите. Крайно време е старите плюкала да се изведат от употреба- визирам най-вече Макаров. Дал си е своето, става за самозащита до някъде, но като гледам как са екипирани престъпните групировки в Б-я, жал ми е за полицията и другите части. Да не говорим, че 9х19 има толкова богат асортимент като боеприпас- и бронебойни, полуоблечени, , нерикоширащи, хидрошокове, всьо и вся. Неслучайно доста от познатите ми ходят на акция с лично оръжие, освен със служебното.
                    Второ, ако нашите производители искат да получат истинско признание и на международния пазар, трябва по-адекватно да отговарят на текущите изисквания. Най-вече качество и богат асортимент. Ако погледнем Глок как спечелиха голяма част от сърцата на много българи- сравнително поносима цена, качество, огромен асортимент от допълнителни аксесоари и части. Не казвам, че някой в Б-я е длъжен да се мери с такива производители от световна величина, но насоките да са ясни. Ето "Шипката" да речем- нужен е вариант със свестен приклад, с вграден заглушител, пълнители с възможност за прихващане и прочее. Да работи надеждно с всякакви боеприпаси. Тогава ще може и да кажем, че е конкурентна до някъде на вносните образци. Но при сегашното положение...

                    А иначе недомислици не само при Арсенал се срещат. СПС на Нити е типичен пример. Замисъл добре, малогабаритен, лек, сменяеми цеви и пълнител- подходящ за скрито носене и защита особено за дами. Да, ама с тия калибри при нападение освен да се почеше нападателя, няма по-различен ефект. Защитата- никаква, а разтакаването по изкарване на разрешително е същото като за Дезърт... Ако беше отчетена тенденцията при този клас оръжия, щеше да се помисли за нещо като Колт Покет или малките рами на Смит или Рюгер.
                    Quae fuerant vitia, mores sunt.

                    Comment


                      AYB написа
                      Така, две от българските оръжия зачертнахме като негодни и некачествени Други има ли?
                      AYB-е,в никакъв случай не мога да се съглася,че Аркуса и Шипката са негодни оръжия.С Шипка не съм си играл.Но с Аркус съм се позанимавал,даже имах намерение да си го купя.Бях им омръзнал на момчетата от оръжейните магазини в Пловдив.Колега си беше купил един но мод.95 - този само с единичното действие.Изстрелях с него доста патрони на стрелбището и твърдо бях решил да си купя мод.98.В крайна сметка си купих поради финансови причини унгарски ФЕГ от който също съм доволен.
                      Причината за проблемите по оръжието не е в идеята,а в качественият контрол.Итози който е допуснал некачествено изделие да излезе от завода,трябва да си понесе последиците.Така знам аз.

                      Comment


                        Съгласен съм с това, което казваш, но трябва да се знае, че и оръжейното производство в България е функция на общата действителност - да не би да има сфера от общественния живот, която да не е засегната от прехода?


                        А сега нещо уникално!!! В www.box7.com намерих ето това клипче: http://vbox7.com/play:2ee40d35 На програмата Google Earth се вижда заснета крилата ракета в полет - уникално!!! :tup: Аз зададох точните координати посочени в клипа и я намерих. А, познайте каква е? :p

                        Comment


                          създадени и забравени-4

                          Андрей Янакиев е роден в село Яребична Варненско, през 1911 година.След завършване на военно-морското училище през 1935-37 години постъпва в школа за оръжейни техници и пиротехници към ДВФ Казанлък и я завършва. Няколко години по късно се връща във военната фабрика като техник в оръжейната работилница. Там разработва и изработва опитните 15 броя на 9 мм картечен пистолет А-44.поради лоша изработка на възвратната пружина картечния пистолет не е преминал изпитанията успешно.
                          Янакиев умира през 1965 година.

                          Картечния пистолет е със свободен затвор, селектор за единичен/автоматичен огън, използва пълнители от МР40-41, разглобява се когато лоста на селектора се извади от гнездото си.
                          Цевта е дълга 23 см, навита на резба в цевната кутия, защитния кожех е също с резбова сглобка и контра винт. В предната си част оформя своеобразна камера-компенсатор на ритането.
                          Мерните прибори са фиксирани, прости.
                          Затвора има ключалка в предно положение. Има предпазител за стрелбата, които се командва с един пръст.
                          затворния блок е тежък около 500 грама, с мощен изхвъргач и фиксирано жило.
                          Частите носят пореден номер 13 , а на блока на затвора има щемпел с лъв.
                          На снимката , на която деснофланговия офицер е Андрей Янакиев , а отзад са работници от ДВФ, зад тях школници от 9-ти оръжейно артилерийски курс 1943-45 година.
                          На оригиналната снимка пише ,че е от първомайска манифестация /1945 година?/.

                          ...снимките като се отпуши форума....

                          Comment


                            А ето и снимките.....

                            ако някои знае за това изделие нещо повече, или е виждал в някои музеи такова да пише...s.v.p.

                            Comment


                              Една от най новите разработки на българските конструктори през последните години е направата на бойни 9мм пистолети от газови такива внесени от братска Русия Браншът е печеливш предполагам :mhehe:
                              "С НАМИ БОГ"

                              Comment


                                Портален сайт на гр. Казанлък. Новини, спорт, имоти, обяви, РепорТи

                                - започва производството на новия БГ пистолет - конструктора му носи фамилия Куцаров (струва ми се). Доколкото знам вече е на въоръжение - има ли някой впечатления от него? Има интерес от реалистична оценка!
                                "...7. Пациентите във форумите трябва да се съобразяват с условието, че тук не е място за интелектуални изяви от типа на философски монолози, това е лечебно заведение." - Правила за форуми

                                Comment

                                Working...
                                X