Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Български оръжейни конструкции

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Qucar, ами имате доста впечатляваща професионална биография! Какво друго да кажа... Браво!

    Ако се включвате по-често във форума ще бъде много добре за всички - така ще вдигнете многократно нивото на дискусиите!

    Да попитам дали има пуснати от "Арсенал" АД някакви по-подробни информационни материали за Р-М02? Освен две-три снимки и основите тактико-технически характеристики друго нищо не откривам. В официалният бюлетин на "Патентно ведомство" се намира и един сборен чертеж, но изображението е толкова неясно, че...

    Comment


      Също за работата по пистолетите "Бран", "М-3" и "Б-1300" ще бъде интересно да разкажете.

      Comment


        За възможностите на Р-М02 можем само да гадаем, но нека погледнем немския пистолет НК-Р7









        Трябва да се правят клипове и презентации на българските оръжейни разработки, иначе широката публика как да се запознае с тях?!

        Comment


          Може ли да попитам в тази тема , интересуваме какви разработки има и по светът , на огнестрелно оръжие без гилзи , в смисъл метателния заряд да се зарежда по друг начин и които начин да има предимства пред гилзите

          Comment


            Има - автоматичната карабина НК G-11. Стреля с безгилзови патрони, но аз лично предимства пред останалите не откривам. Ето един клип:

            Comment


              Види се, че има голям проблем с обтурацията на газовете от патроника - пуши доволно. Гилзата си е много важен елемент...

              Comment


                По вапроса дали може една цев да стреля с 9/18 и 9/19 едновременно...Спомних си един стар виц където се казваше ''...и аз мога,и тате може да свърши тази работа,но тъпата крава си иска бик...''.Може разбирасе,но резултата няма да е добър с нито един от двата боеприпаса.Тука се гонят само рекламни ефекти.Притеснително е дето явно такива ги говорят ''отговорни другари'' от бранша.Нещо такова беше произвел мой познат-патроник поемащ 22дп и 22маг комбиниран с масивна игла на ударника(да обхваща един цял радиус от дупето на гилзата).Произведението действаше,но пукаше гилзи,неуцелваше.Правят се револвери със сменяеми барабанино,но и това е винаги компромис.При пистолетите и сега ПСМ може да стреля(по един,някой серии) патрони 6,35мм,при Манлихерата стават(по един,някой серии от войната)патрони от Мосин.
                Last edited by messire Woland; 21-08-2008, 08:55. Причина: правопис

                Comment


                  другаря парабелум написа Виж мнение
                  По вапроса дали може една цев да стреля с 9/18 и 9/19 едновременно...Спомних си един стар виц където се казваше ''...и аз мога,и тате може да свърши тази работа,но тъпата крава си иска бик...''.Може разбирасе,но резултата няма да е добър с нито един от двата боеприпаса.Тука се гонят само рекламни ефекти.Притеснително е дето явно такива ги говорят ''отговорни другари'' от бранша...
                  "Отговорните другари" това са могли, това са направили. Нека "господата" направят по-добър ако могат...

                  Човекът по-горе писа, че при така зададените размери на полетата и браздите на полигоналната цев, попаденията на двата вида боеприпаси на 25 метра съвпадат. Значи е установено опитно.

                  Comment


                    Съвпадат, обаче какво е разсейването, защото ми се струва, че ще е по-лошо и от ПМ и от всеки 9х19 пистолет. Напълно съм съгласен, че такъв компромис не е добър. 0,2мм разлика в диаметъра на куршума не може за бъде заличена дори от полигонаелна цев. Иначе той и ПМ може да стреля с патрони 9х19 /зареждани по един в патронника/, обаче много бързо се чупи в резултат на такава срелба. Лично аз не бих пробвал 9х18 в пистолет 9х19 - даже незнам влиза ли в патронника.

                    Comment


                      uzi71 написа Виж мнение
                      Съвпадат, обаче какво е разсейването, защото ми се струва, че ще е по-лошо и от ПМ и от всеки 9х19 пистолет.
                      Защо да е по-лошо разсейването? Щом куршумът получава от цевта скорост, направление и достатъчен въртящ момент, какъв е проблема?

                      Но и да има известно разсейване по-голямо от другите пистолети, какво от това? За сухите тренировки на стрелбището може и да има значение, но за реалния бой - не. Когато около тебе свистят куршуми едва ли си способен на точна стрелба.

                      Comment


                        То при реален близък бой въобще няма време за прицелване, затова се стреля инстинктивно, обаче разсейването наистина има много голямо практическо значение - не е все едно дали стреляш в подбедрицата, а уцелваш топките. Между другото инстинктивата срелба е доста точна на близки дистанции.

                        Comment


                          uzi71 написа Виж мнение
                          Лично аз не бих пробвал 9х18 в пистолет 9х19 - даже незнам влиза ли в патронника.
                          Аз съм пробвал - 9х19 влиза в Макаров,но затвора не затваря плътно и чукчето не може да удари по иглата.Чатка но не гърми.В патронник за пара пък патрон от макаров въобще не влиза - по е дебел.
                          Ми то,хора без работа какви ли простотии да измислят! Съветвам горещо,никой никога по никакъв начин да не опитва тези есперименти.Включително и да се опитва да изгърми един 6,35 мм патрон с ПСМ пищов.

                          Comment


                            АУБ-е,прощавай,но тази нова система,не е ли капризна по отношение на качеството на барута.В смисъл такъв,дали няма да се зацапва камерата с нагар и от там да се влошава качеството на стрелбата.Чувал съм НК,този при който иглата се натяга с захващането на дръжката,че имал подобни проблеми.В крайна сметка на колко"чисти" изстрела ще може да се разчита

                            Comment


                              Добре беше Qucar да отговаря на въпросите за РМ-02, но нещо хич не се включва...

                              Доколкото съм запознат около 50-60 изстрела могат да се възпроизведат с тази система, преди да се наложи почистване. Демек боекомплекта от 2-3 пълнителя могат да се изстрелят без проблем. Системата не е съвършена, но за сметка на това предлага добри възможности.

                              От "Арсенал" допускат голяма грешка, че не рекламират добре разработките си! На запад едно нищо и никакво пищовче да направят, това веднага се огласява. Правят се клипове, презентации, правят се публикации в известни оръжейни списания и сайтове, показва се по телевизията, и т.н.

                              Тука при нас се разчита основно на вестникарски изцепки от рода на "без аналог в света..." и прочее, което е меко казано несериозно, но това е мое виждане за нещата.

                              Comment


                                Арсенал компакт

                                Чакаме мнение на собствениците на пистолета. Приведен е към нормален бой с 9х19-7,5гр. За да се запази усилието от самовзвод в рамките на 4,5±0,5кг, 9х18 разбива 100% от боен зъб. Впечатлява "шареното" снарядяване на пълнителя(9х19,9х18,9х19 и т.н.). Добре е, преди да се разглобява, да се прегледа инструкцията. Не че е сложно, но все пак е важно. Най-добре се обслужва със силиконов спрей. Вярно е, че никой не е станал пророк в собствената си родина, но разчитаме на обективно мнение. Поздрави и напред!

                                Comment

                                Working...
                                X