Български оръжейни конструкции

Collapse
X

• Време
  • Show
new posts
  • Гост

Qucar, ами имате доста впечатляваща професионална биография! Какво друго да кажа... Браво!

Ако се включвате по-често във форума ще бъде много добре за всички - така ще вдигнете многократно нивото на дискусиите!

Да попитам дали има пуснати от "Арсенал" АД някакви по-подробни информационни материали за Р-М02? Освен две-три снимки и основите тактико-технически характеристики друго нищо не откривам. В официалният бюлетин на "Патентно ведомство" се намира и един сборен чертеж, но изображението е толкова неясно, че...

Comment

• Гост

Също за работата по пистолетите "Бран", "М-3" и "Б-1300" ще бъде интересно да разкажете.

Comment

• Гост

За възможностите на Р-М02 можем само да гадаем, но нека погледнем немския пистолет НК-Р7

Трябва да се правят клипове и презентации на българските оръжейни разработки, иначе широката публика как да се запознае с тях?!

Comment

• RAMMSTEIN
          ветеран
          • Dec 2003
          • 809

Може ли да попитам в тази тема , интересуваме какви разработки има и по светът , на огнестрелно оръжие без гилзи , в смисъл метателния заряд да се зарежда по друг начин и които начин да има предимства пред гилзите

Comment

• Гост

Има - автоматичната карабина НК G-11. Стреля с безгилзови патрони, но аз лично предимства пред останалите не откривам. Ето един клип:

Comment

• Гост

Види се, че има голям проблем с обтурацията на газовете от патроника - пуши доволно. Гилзата си е много важен елемент...

Comment

• другаря парабелум
                редовен
                • Aug 2008
                • 60

По вапроса дали може една цев да стреля с 9/18 и 9/19 едновременно...Спомних си един стар виц където се казваше ''...и аз мога,и тате може да свърши тази работа,но тъпата крава си иска бик...''.Може разбирасе,но резултата няма да е добър с нито един от двата боеприпаса.Тука се гонят само рекламни ефекти.Притеснително е дето явно такива ги говорят ''отговорни другари'' от бранша.Нещо такова беше произвел мой познат-патроник поемащ 22дп и 22маг комбиниран с масивна игла на ударника(да обхваща един цял радиус от дупето на гилзата).Произведението действаше,но пукаше гилзи,неуцелваше.Правят се револвери със сменяеми барабанино,но и това е винаги компромис.При пистолетите и сега ПСМ може да стреля(по един,някой серии) патрони 6,35мм,при Манлихерата стават(по един,някой серии от войната)патрони от Мосин.
                Last edited by messire Woland; 21-08-2008, 07:55. Причина: правопис

Comment

• Гост

другаря парабелум написа
                  По вапроса дали може една цев да стреля с 9/18 и 9/19 едновременно...Спомних си един стар виц където се казваше ''...и аз мога,и тате може да свърши тази работа,но тъпата крава си иска бик...''.Може разбирасе,но резултата няма да е добър с нито един от двата боеприпаса.Тука се гонят само рекламни ефекти.Притеснително е дето явно такива ги говорят ''отговорни другари'' от бранша...
                  "Отговорните другари" това са могли, това са направили. Нека "господата" направят по-добър ако могат...

Човекът по-горе писа, че при така зададените размери на полетата и браздите на полигоналната цев, попаденията на двата вида боеприпаси на 25 метра съвпадат. Значи е установено опитно.

Comment

• uzi71
                    ветеран
                    • Sep 2004
                    • 991

Съвпадат, обаче какво е разсейването, защото ми се струва, че ще е по-лошо и от ПМ и от всеки 9х19 пистолет. Напълно съм съгласен, че такъв компромис не е добър. 0,2мм разлика в диаметъра на куршума не може за бъде заличена дори от полигонаелна цев. Иначе той и ПМ може да стреля с патрони 9х19 /зареждани по един в патронника/, обаче много бързо се чупи в резултат на такава срелба. Лично аз не бих пробвал 9х18 в пистолет 9х19 - даже незнам влиза ли в патронника.

Comment

• Гост

uzi71 написа
                      Съвпадат, обаче какво е разсейването, защото ми се струва, че ще е по-лошо и от ПМ и от всеки 9х19 пистолет.
                      Защо да е по-лошо разсейването? Щом куршумът получава от цевта скорост, направление и достатъчен въртящ момент, какъв е проблема?

Но и да има известно разсейване по-голямо от другите пистолети, какво от това? За сухите тренировки на стрелбището може и да има значение, но за реалния бой - не. Когато около тебе свистят куршуми едва ли си способен на точна стрелба.

Comment

• uzi71
                        ветеран
                        • Sep 2004
                        • 991

То при реален близък бой въобще няма време за прицелване, затова се стреля инстинктивно, обаче разсейването наистина има много голямо практическо значение - не е все едно дали стреляш в подбедрицата, а уцелваш топките. Между другото инстинктивата срелба е доста точна на близки дистанции.

Comment

• lobo
                          редовен
                          • Jun 2006
                          • 222

uzi71 написа
                          Лично аз не бих пробвал 9х18 в пистолет 9х19 - даже незнам влиза ли в патронника.
                          Аз съм пробвал - 9х19 влиза в Макаров,но затвора не затваря плътно и чукчето не може да удари по иглата.Чатка но не гърми.В патронник за пара пък патрон от макаров въобще не влиза - по е дебел.
                          Ми то,хора без работа какви ли простотии да измислят! Съветвам горещо,никой никога по никакъв начин да не опитва тези есперименти.Включително и да се опитва да изгърми един 6,35 мм патрон с ПСМ пищов.

Comment

• lobo
                            редовен
                            • Jun 2006
                            • 222

АУБ-е,прощавай,но тази нова система,не е ли капризна по отношение на качеството на барута.В смисъл такъв,дали няма да се зацапва камерата с нагар и от там да се влошава качеството на стрелбата.Чувал съм НК,този при който иглата се натяга с захващането на дръжката,че имал подобни проблеми.В крайна сметка на колко"чисти" изстрела ще може да се разчита

Comment

• Гост

Добре беше Qucar да отговаря на въпросите за РМ-02, но нещо хич не се включва...

Доколкото съм запознат около 50-60 изстрела могат да се възпроизведат с тази система, преди да се наложи почистване. Демек боекомплекта от 2-3 пълнителя могат да се изстрелят без проблем. Системата не е съвършена, но за сметка на това предлага добри възможности.

От "Арсенал" допускат голяма грешка, че не рекламират добре разработките си! На запад едно нищо и никакво пищовче да направят, това веднага се огласява. Правят се клипове, презентации, правят се публикации в известни оръжейни списания и сайтове, показва се по телевизията, и т.н.

Тука при нас се разчита основно на вестникарски изцепки от рода на "без аналог в света..." и прочее, което е меко казано несериозно, но това е мое виждане за нещата.

Comment

• Qucar
                                новак
                                • Jul 2008
                                • 3

Арсенал компакт

Чакаме мнение на собствениците на пистолета. Приведен е към нормален бой с 9х19-7,5гр. За да се запази усилието от самовзвод в рамките на 4,5±0,5кг, 9х18 разбива 100% от боен зъб. Впечатлява "шареното" снарядяване на пълнителя(9х19,9х18,9х19 и т.н.). Добре е, преди да се разглобява, да се прегледа инструкцията. Не че е сложно, но все пак е важно. Най-добре се обслужва със силиконов спрей. Вярно е, че никой не е станал пророк в собствената си родина, но разчитаме на обективно мнение. Поздрави и напред!

Comment

Working...