Todor Pavlov написа
Виж мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Сравнение на някои типове леко пехотно оръжие
Collapse
X
-
.38 Super написа Виж мнениеИ това не съм пробвал но съм го държал и разглеждал, мисля 75 патронен пълнител. М-у другото по изложенията са известни като "български" барабани за АК и минават за едни от доброкачествените. То общо взето всичко що е "българско" при АК се продава само, качеството наистина е много добро.
В случая и машината и тулумбата са от Ижевск . Хват , не знам , ама прикладването с АКМ е неудобно . То верно намалили отката като просто вирнали приклада , ама мерните прибори си останали на място . И настава едно гърчене на вратове ... То всичко съветско -руско е направено за да се пригажда войската към него . Иначе групираността му е добра- на 100 м. си правя редовно 10см. групи .
Не знам някой обобщавал ли е в темата основните недостатъци на фамилията "Калашников" , не че не са обсъждани многократно , но :
- липса на гърловина на входа за пълнителя ,
- открити мерник , който много често при носене в положение "през рамо" се закача в дрехи и обръща ,
- жесток предпазител и превключвател на огъня- в студено време е голям кеф да го чоплиш с нокти ,
- невъзможност за стрелба с една ръка / освен другаря Сталоун разбира се / ,
-липса на затворна задръжка / тук не говоря за чешки или прочие разновидности /.
Освен това , левичарите виждат зор с енергичната ръкохватка на затвора .
Comment
-
Todor Pavlov написа Виж мнениеВ случая и машината и тулумбата са от Ижевск . Хват , не знам , ама прикладването с АКМ е неудобно . То верно намалили отката като просто вирнали приклада , ама мерните прибори си останали на място . И настава едно гърчене на вратове ... То всичко съветско -руско е направено за да се пригажда войската към него . Иначе групираността му е добра- на 100 м. си правя редовно 10см. групи .
Не знам някой обобщавал ли е в темата основните недостатъци на фамилията "Калашников" , не че не са обсъждани многократно , но :
- открити мерник , който много често при носене в положение "през рамо" се закача в дрехи и обръща ,
- жесток предпазител и превключвател на огъня- в студено време е голям кеф да го чоплиш с нокти ,
-липса на затворна задръжка / тук не говоря за чешки или прочие разновидности /.
За зареждане с лява ръка нещо не съм съгласен.
Иначе даси кажа откровенно ЗИГ 550, 551 и 552 може еднакво добре да се борави като с лява така и с дясна ръка, като най големия + на швейцарския калаш е задръжката.
Стреляш с дясна ръка.... свършва пълнителя сменяш с лява .... натискаш нагоре задръжката и ...щрак патрона е вкаран.
Стреляш с лява .... сменяш с дясна..... дръпваш затвор и си готов.
За предпазителя си прав но пък си има тънкости които се прилагат и всичко е
Comment
-
Todor Pavlov написа Виж мнение.................................................. ..................
Comment
-
DDD написа Виж мнениеОсвен затрудненията за левичарите, не мисля че останалите са недостатъци. По-скоро особености на оръжието. Простотата на конструкцията увеличава надеждността, но намалява ергономиката.
Comment
-
ValBo написа Виж мнениеА как стои въпроса с гилзите при лява стрелба?
Май няма да с априятни усещанията
Освен ако не се стреля само с торбичка
Comment
-
ИМХО - изхвърлянето на гилзите не пречи при стрелба с лява ръка - има преместване с няколко сантиметра в ляво - и това е - гилзите отново си летят в същата посока.
Иначе - недостатъците на АК са много, а противоречията около тях- още повече.
Основният е сочен и сред основните предимства - масивното газово бутало заедно с по-неплътната компоновка - от една страна позволяват висока надеждност, от друга - правят стрелбата неточна, разсейването на къси редове - голямо, а продължителната прицелна автоматична стрелба - невъзможна. Друг недостатък - късата мерна линия.
Липсата на гърловина на входа на пълнителя, обаче, е по-скоро предимство - неслучайно се отказват от нея, въпреки примера на Stg44 (АК-46 има такава).
При АК и АКМ недостатък е твърде голямата тежест на празен пълнител (при някои от тях - и появилият се отнякъде надлъжен бая остър ръб).
И едно преимущество на АКС-74 (взимам го от форума на Криле) :
Comment
-
кало написа Виж мнениеИМХО - изхвърлянето на гилзите не пречи при стрелба с лява ръка - има преместване с няколко сантиметра в ляво - и това е - гилзите отново си летят в същата посока.
Иначе - недостатъците на АК са много, а противоречията около тях- още повече.
Основният е сочен и сред основните предимства - масивното газово бутало заедно с по-неплътната компоновка - от една страна позволяват висока надеждност, от друга - правят стрелбата неточна, разсейването на къси редове - голямо, а продължителната прицелна автоматична стрелба - невъзможна. Друг недостатък - късата мерна линия.
Липсата на гърловина на входа на пълнителя, обаче, е по-скоро предимство - неслучайно се отказват от нея, въпреки примера на Stg44 (АК-46 има такава).
При АК и АКМ недостатък е твърде голямата тежест на празен пълнител (при някои от тях - и появилият се отнякъде надлъжен бая остър ръб).
И едно преимущество на АКС-74 (взимам го от форума на Криле) :
П.П. За мен зига има два недостатъка: Когато се постави на мерник 1 прицелването става малко трудно за разлика от останалите мерци, които са тип диафрагма; възвратната пружина е на стеблото на буталото, което привидно спестява нещо , но лично аз нещо немога да вдяна, как ще поставиш пружина на място, където има толкова много горещи газове инак пък си има + , че се изстъргва стеблото по лесно.
Comment
-
кало написа Виж мнениеот личен опит - нищо не мога да кажа. Зиг не съм пипал, с М16 и М4, каквито съм пипал достатъчно, не съм стрелял.
Стрелях с този на снимката.
Аз съм зад фотоапарата.
Мога да покажа и тунинг на SLR ама установих,че телескопичния приклад в стил М16 неструва + дисковия пълнител.
П.П. Този клонинг на М16 е ловен вариянт и е произведен от фирмата римингтон. Характерно е за него, че цевната му кутия горната и долната част са от кован алуминий и след това фрезован, което пък допринася да е по здрава за разлика от армейския вариянт при който е лята под налягане. Отделно цевта е по прицизно и качествено изработена и дори е оребрена.
П.С. Някъде окола 4 часа след снимката с това пушкало се изстреляха около 100 патрона / 20 тина бяха от мен/ и вътре стана леш, а това при по голямо замърсяване ще доведе до много задръжки. Характерно е ,че предпазителя се включва само ако е заредено оръжието. Прахозащитното капаче пада само, веднага след, като се издърпа затвора с ръкохватката за зареждане в задно положение.
Comment
-
кало написа Виж мнениеразхлабва се и шава при стрелба?
Не предпочитам си този дето се разгъва от доло или встрани нищо, че телескопичния си има предимство ако си с бронежилетка и позволява да го регулираш, като дължина, но пък си има нещо друго няма армейско оръжие на което приклада да не е по къс , но си има защо.
П.П. Значи между приклада на R15VTR и армейския вариянт като дължина няма разлика, а при нашия SLR и АК има, като на SLR ра приклада е по дълъг общо взето недомислена работа.
Comment
Comment