не съм сигурен, но качеството на снимката говори за по-ново време, войникът е с катинарче и бакенбарди, които са ъъъ, някак несъответстващи на епохата и армейските устави от онова време.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Калашников или Щурмгевер 44
Collapse
X
-
Dinain написа...Nick, твоя познат трябва да е служил доста отдавна, защото тези пушки са били на въоръжение в армията до към края на 50-те години...
Thorn написа..."курц". За какво им е бил на египтяните, че и да го произвеждат...
Хе, ако става въпрос за странни патрони, какво по-странно от чешкия 7,62х45? Има едно-единствено оръжие за него, пушката VZ-52 (да не се смесва с едноименните пистолет VZ-52 и картечница VZ-52) Моята VZ-52 също дойде от този район, а патроните са от 50-те години. Голямо количество от тях са продадени на Египет по време на Суецката криза.Last edited by Nick; 19-09-2006, 23:29.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
Браво за горната картинка.Много е готина.Щурмгевер и Калашник който нито е руски нито български.
Пичове, хваща ме срам,когато чуя, че М.Калашников е копирал германското пушкало.Това обикновено го казват хора,които много малка разбират от темата.Външният вид лъже.От вътре са доста различни.Газова автоматика,но различна.Едното е със завъртащ се затвор а другото е с пропадащо блокче.Така, че въпроса е несъществуващ според мен.По ми е интересно аджеба, кой е автора на пълнителя на АК-47.Това ме гложди от доста време.Иначе творческите колективи измислили патрона обр.1943 дали са германски или руски не ми е интересно.При положение, че швабите по онова време не са имали цеви 7,62 за чий им е бил такъв патрон,та после да го предлагат на руснаците.Освен АК е имало и други автомати които са участвували в конкурсите.Дали защото М.Калашников не е принадлежал към нито една от дворцовите клики на Йосиф Висарионович,точно той е спечелил.Бащицата по онова време е бил доволно силен да скръцне със зъби и да посочи човека,при което да не даде приоритет на някой друг
Иначе,бих бил щастлив ако можех поне за час да подържа в ръцете си
германското изделие защото то според мен е великолепно.
Германците правят добре коли и оръжие. За децата си изпращат жените на Черно море на почивка!
Comment
-
Dinain написаХм, Голъм, сигурен ли си за монтажа?
Comment
-
lobo написа...При положение, че швабите по онова време не са имали цеви 7,62 за чий им е бил такъв патрон,та после да го предлагат на руснаците...
Параметрите и измеренията на един патрон са десетки и не се свеждат до един-единствен диаметър. Ти въобще виждал ли си технологични чертежи на компонентите на един патрон? Посочи сериозен източник на информация вместо да развиваш домоткани теории за коли, жени и скърцане със зъби, моля.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
Гост
Хе, ако става въпрос за странни патрони, какво по-странно от чешкия 7,62х45? Има едно-единствено оръжие за него, пушката VZ-52 (да не се смесва с едноменните пистолет VZ-52 и картечница VZ-52) Моята VZ-52 също дойде от този район, а патроните са от 50-те години. Голямо количество от тях са продадени на Египет по време на Суецката криза.
Comment
-
Lobo написаИначе,бих бил щастлив ако можех поне за час да подържа в ръцете си
германското изделие защото то според мен е великолепно.
ПП Голъм, гледам снимката и ми се струва все повече, че не автомата, а избражението на табелата отзад е фалшификат. Калашника "седи" пред нея еднакво неестествено като Щурмгевер-а. Изображението мяза на Хасан Насрала, а тези никак не ми приличат на ливанци, по-скоро йеменци, саудитци или суданци. Не че няма подкрепа в други страни де. А положението на пръста е съвсем естествено, така става по навик, като не можеш (и не бива) да го държиш в скобата на спусъка..."No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
Така или иначе, основният проблем е в сметлината, тя няма как да пада по този начин на автомата при есетственото осветление в останалата снимка. Дори да е използвана светкавица няма как тя да се отразява само на StG-44 и кой знае защо - леко на пълнителя на АК-то срещу него (но само на част от него, което ми говори, че някой се е опитал да "пооправи" нещата с осветлението), но по никакъв начин на останалата част от снимката.
За пръста - не толкова положението, колкото "странният" начин по който се "свързват" автомата и пръста с частта от ръката. При нормална снимка има един контур, който тук липсва, като същевременно има удебелена неестествена сянка (която "компенсира" изрязването). Това за мен е достатъчен белег за обработка.
За трудната забележимост на монтажа подпомага и лошото качество на снимката, както и ефекта от jpg компресията.
Comment
-
Dinain написа... 7.92мм е абсолютно непригоден патрон за автомат; откатът е много силен; оръжието е много тежко и с големи размери; самата конструкция се оценява като несполучлива...
Самият аз не съм стрелял със StG-44, но познат оръжейник има и е споделял впечатленията си с мен. Според него е напълно съпоставим с АК, кал. 7,62х39.
Ще поместя данни за дулната енергия на 7,92 Kurz и 7,62х39 за сравнение.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
Comment
-
Това е което съм чел - при автоматична стрелба АК-47 е трудно контролируем, а Щурмгевер-44 би трябвало да е още повече. Специално за Stg-44, по разкази на ветерани, се е използвал изключително в ролята на карабина (бърза единична стрелба). Отделно че патрона се отразява и на други параметри освен отката, като тежест на мунициите, тоест броя им, които може да бъде носен. Разбира се, по това време доколкото знам не е имало междинен патрон като 5.56мм например, но оправданието не прави от Stg-44 добро оръжие. Явно това си е естествения път на развитие - първо адаптиране на съществуващ пушечен патрон, след това проектиране на нов "purpose" такъв (5.56 или 5.45мм)."No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
Разбира се, по това време доколкото знам не е имало междинен патрон като 5.56мм например, но оправданието не прави от Stg-44 добро оръжие.
Comment
-
gollum написа... нито прието по-рано на въоръжение по логистични и донякъде консервативни съображения ...
Иначе, както вече писах, концепцията за индивидуално автоматично оръжие с промеждутъчен патрон усилено се разработва в Германия още преди ВСВ. Има разработени много жизнени образци, но MPi/StG е победителят, показал най-висока надеждност, технологичност, ниска цена и сравнително ниско тегло.
Оръжието е изключително добро, дори по съвременни мерки. Не се произвежда от други страни след войната по следните причини:- наличие на огромно количество евтини военни излишъци;
- използуваната технология на високоточно щамповане и заваряване е притежавана от много малко страни. Прилаганите методи на щамповане при другите споменати оръжия (ППШ, ППС, СТЕН) не могат да се сравняват с технологията на StG, която изисква висока точност.
Dinain написа...междинен патрон като 5.56мм например...Last edited by Nick; 21-09-2006, 01:02.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
Comment
-
Dinain написа... 7.92мм е абсолютно непригоден патрон за автомат; откатът е много силен...
7,92 Kurz:Данните са от справочника "Cartridges of the World", 8-мо издание от 1997 г. Бидейки американско пособие, размерностите там са в гранове, фут/сек и фут-паундове, но аз съм ги конвертирал в метричната система.
Дулна енергия = 1907 Joules
Дулна скорост = 685 m/sec
Маса на куршума = 8,1 g
7,62x39 (обр. 43):
Дулна енергия = 1991 Joules
Дулна скорост = 710 м/sec
Маса на куршума = 7,9 g
Вгледай се в горните цифрови данни и ми кажи дали все още мислиш, че 7,92 Kurz е "абсолютно непригоден за автомат". Данните му са почти идентични с тези на патрон обр. 43 г. По твоята логика и АК използува патрон, който е "абсолютно непригоден за автомат".
Ако и това не те убеждава, ще намеря начин да сложа формулата за изчисляване на скоростта на отката (прието е, че нашите усещания за силата на отката са пропорционални на тази величина).Last edited by Nick; 21-09-2006, 17:22.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
Comment
Comment