Хм, то пък една психология тук...
Питай дядо си как е било по време на неговата младост и ще се наслушаш на "лични легенди" как всичко е било по-добре. Страх ме е само, че някой ден и аз ще ги приказвам такива на внучетата, горките....
Питай дядо си как е било по време на неговата младост и ще се наслушаш на "лични легенди" как всичко е било по-добре. Страх ме е само, че някой ден и аз ще ги приказвам такива на внучетата, горките....
. Всеки от нас може да потвърди този ефект, особено ако му се е случвало да си припомня с познати и приятели някое събитие, което е достатъчно отдалечено във времето и всички са присъствали. Веднага се забелязва ефектът на различните спомени, при това често разлики стигащи до явно противоречие. И никой не лъже, просто съзнанието ни има тази функция да преработва и променя спомените ни с времето, превръщайки ги в нещо различно от просто документиране на отминало събитие. Още по-силно този ефект се наблядава с детските спомени или пък със спомените от юношеството когато човек вече е минал 30-те.
Или почивката с дъщеря си, когато модифицирал пръскачката в двора на хотела, защото решил че полива тревата неефективно...

Comment