Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кой танк бихте предпочели?

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Уф, то съвсем стана детската градина...

Ще поясня накратко:

Т-90А използва 125мм гладкоцевно оръдие-ПУ 2A46M2 до 5 с максимално цевно налягане до малко над 600 Мпа и среден живот на цевта около 550-600 изстрела (германо-американското М256 има среден живот на цевта 700 изстрела). Руското оръдие е с около половин тон по-леко от това на американския танк, като последната му модификация М5 дава с около 15% по-висока точност от M256. Основните ПБС, ползвани на Т-90А са 3БМ-38 (Вант), 3БМ-44 (Манго), 3БМ-44М (Манго-М), 3БМ-48 (Свинец), като последните два на дистанция 2000 метра не отстъпват по бронепробиваемост на най-масовия американски М829А2, превъзхождайки го по начална скорост (М829А3 е малко по-добър, но не се използва масово заради проблеми с устойчивостта на полета при някои от партидите).
    СУВ на Т-90А и на М1А2 са практически с равни възможности, като предимство на американския танк е командирският панорамен прицел (по отношение на откриване на целите и ситуационната увереност). Руският танк пък има АСЦ и по-голяма практическа бойна скорострелност (заради АЗ), както и по-широк набор от боеприпаси - освен ПБС, и кумулативни, и ОФ, и ОФ с автоматично задавано разстояние на детонация, и УР (Инвар и Инвар-М с далечина на пуска до 5км, максимална бронепробиваемост над 900мм по нормалата и вероятност за попадение по движеща се цел тип танк от 0,8).

Та с оглед на това, пак да попитам - как да тълкуваме изречението "на пределни дистанции М1А2 ще смели Т-90, поради по-доброто си оръдие и прицелен комплекс." - като откровена лъжа, или като проявление на религиозна заблуденост? Щото, ако е второто - спорът е безсмислен.

Comment

foton11 написа Виж мнение
      Имам безкрайно много аргументи,но ме мързи да пиша.В крайна сметка ако беше много заинтересован в тази тема ,щеше да прочетеш нещо,а не да вървиш с рогата напред.
      Фотон, повярвайте ми ... Кало - добър специалист. Той вече е проверено.
      Но ваш знанията си в областта на оръжие - голям въпрос...
      http://vseknigi.3dn.ru/publ/19-1-0-186

Comment

Сун Дзъ написа Виж мнение
        Кало, може ли да дадеш информация кой "моделира" този бой ?
        Благой от Паркстрой.

"Моделирование встречного боя танковых рот (10 танков Т-90 против 10 современных танков М1А1) показало, что, начиная стрельбу ТУР с дальности 5000 м, Т-90 успевают к дальности 2000 - 2500 м поразить до 50 - 60 % танков противника. Численный перевес определяет исход боя при любой тактике противника. Группировка танков Т-90 выигрывает бой, понеся минимальные собственные потери. "

Comment

Кало, може ли да дадеш информация кой "моделира" този бой ?
          И с какъв боеприпас стреля руския танк ?
          Предварително благодаря.
          Извинявай, но звучи меко казано много пресилено.
          Руснаци и украинци, по поръчка на съответния производител. При моделирането са заложени основните броневи, маневрени и огневи х-ки на двата танка, еднакво ниво на тактически действия при екипажите и стандартен боекомплект. Благодарение на дистанцията на откриване - над 4,5-5 км, руските танкове успяват да дадат няколко залпа с ракети Инвар (25 до 30 ракети), като това унищожава или вади от строя (при различните разигравания) винаги средно до над 60% от американските до достигането им до дистанция 2,5 км. След това, благодарение на числено преимущество, даващо повече възможности за тактически и огневи маньовър, се стига до пълно унищожение на американската рота с абсолютни минимални загуби за руската. Условията, разбира се, са сравнително равен терен, даващ видимост на дистанции до над 4 км (иначе, в моделирането са пробвани варианти от всяко време на денонощието с различни атмосферни условия).
          Резултатите от това моделиране често са ползвани в бая статии по танковата тема, като на места са силно митологизирани.

А сега, би ли пояснил кое и защо звучи "пресилено"?

Comment

Eguo написа Виж мнение
            Фотон, повярвайте ми ... Кало - добър специалист. Той вече е проверено.
            Но ваш знанията си в областта на оръжие - голям въпрос...
            Абе може да е добър специалист,ама от време на време ги плещи 5 за 4.Чел съм трудове на руски специалисти в тази област,и оценките са им далеч по-малко оптимистични от неговите твърдения.

Comment

кало написа Виж мнение
              А сега, би ли пояснил кое и защо звучи "пресилено"?
              Ами ти как мислиш, кое е пресилено ?

Звучи ми толкова реално, колкото тази помия : http://topwar.ru/1481-kuvejtskaya-pr...stinga-73.html

Comment

Моля да ми цитираш имената на съответните трудове, автори, година на издаване и евентуално - мястото в тях, в което е засегната дискутираната тема. Смея да твърдя, че разполагам със скромна библиотека на тази тематика, та ще ми е интересно да разбера какво точно съм пропуснал...

Колкото до "плещенето", засега такова се наблюдава само в твоите постинги, а вероятно и в тези на plamenhk (когото, за по-голямо удобство, отдавна съм игнорнал).

ПП - не съм специалист, а лаик

Comment

foton11 написа Виж мнение
                  Абе може да е добър специалист,ама от време на време ги плещи 5 за 4.Чел съм трудове на руски специалисти в тази област,и оценките са им далеч по-малко оптимистични от неговите твърдения.
                  Валерия Новодворска, Березовски или Пусси риот?
                  Какви специалисти?

Руски специалисти са различни.
                  Някои песимисти. Други оптимистите.
                  Прочетете по-позитивни.
                  http://vseknigi.3dn.ru/publ/19-1-0-186

Comment

Ами ти как мислиш, кое е пресилено ?

Звучи ми толкова реално, колкото тази помия : http://topwar.ru/1481-kuvejtskaya-pr...stinga-73.html
                    А какво общо има цитираната от мен статистика на моделиране, особено на фона съответните данни за разискваните машини, с глупостта в линка? Пак ще попитам кое точно, по какви критерии е "пресилено". Ако ще ми отговаряш с въпрос, по-нататъшен разговор е безсмислен, защото ще рече, че целиш флейм.

Comment

кало написа Виж мнение
                      Моля да ми цитираш имената на съответните трудове, автори, година на издаване и евентуално - мястото в тях, в което е засегната дискутираната тема. Смея да твърдя, че разполагам със скромна библиотека на тази тематика, та ще ми е интересно да разбера какво точно съм пропуснал...

Колкото до "плещенето", засега такова се наблюдава само в твоите постинги, а вероятно и в тези на plamenhk (когото, за по-голямо удобство, отдавна съм игнорнал).

ПП - не съм специалист, а лаик
                      Еми много си пропуснал с "твойта скромна библиотека", време е да я попълниш.

Comment

ясно - просто поредният трол. моля модерацията да отбележи това като оплакване от моя страна срещу участника foton11, който в тази тема, без да пише реално по нея, осъществява тролинг с опит за флейм

Иначе, по темата - за да се отговори сериозно (е, в рамките на форум) на въпроса на анкетата, е малко сложно, защото видът и бройката на съответния танк зависят от ролята, предвидена за танковите части в системата на армията и в бойния ред, основните направления за оперирането им и т.н., и т.н. Плюс - да се зададат съответните икономически параметри, разбира се.

Comment

Чудя се кой нормален човек може да сравнява съвременни "западни" танкове с Т-90. Самите руски най високопоставени лица в армията заявяват че нищо не струват и не ги купуват а тук се води "спор' по руски образец.

В последно време са разработени и много ефективни активни защити като израелските Trophy и Iron Fist. "Trophy" се инсталира на Меркава 4и поразява едновременно НЯКОЛКО цели..
                          САЩ имат Quick Kill от Raytheon, която дори различава "своите" от чуждите боеприпасим а Южна Корея - APS за K2 Black Panther.

Comment

кало написа Виж мнение
                            А какво общо има цитираната от мен статистика на моделиране, особено на фона съответните данни за разискваните машини, с глупостта в линка? Пак ще попитам кое точно, по какви критерии е "пресилено". Ако ще ми отговаряш с въпрос, по-нататъшен разговор е безсмислен, защото ще рече, че целиш флейм.
                            Просто те попитах кой е моделирал виртуалната битка.
                            Ти ми отговаряш - руснаците.
                            Изхода от битката - 10 унищожени "американеца" срещу един "руснак".
                            Всичко е от ясно по-ясно..., чак кристално ясно...
                            Благодаря.

Comment

Изхода от битката - 10 унищожени "американеца" срещу един "руснак".
                              Всичко е от ясно по-ясно..., чак кристално ясно...
                              По определение е така и по друг начин не може и да бъде. Така е и със самолетите и с всичко руско.
                              "Не имеющие аналогов в мире ™" бе човек, как да не разбра до сега ?

Comment

кристално ясно е само, че и ти създаваш тролинг и флейм в темата, защото не участваш по същество в разговора с каквито и да е аргументи. Пак ще повторя, ако не желаеш да играеш единствено ролята на трол в тази тема, то аргументирай поне едно от мненията си - със съответните данни и източник, позволяващи някакъв извод. С оглед естеството на завързалия се спор (силно казано, щото в спора твърдения и аргументи имат и двете страни, а в случая - такива има само в моите постинги), обаче, и подписа ти, съмненията, че страдаш от религиозна предубеденост май са основателни.

Пак ще повторя основното си твърдение - а именно - Т-90А и М1А2 са с равни възможности (подвижност, защитеност, огнева мощ), общо-взето, като единият или другият имат малки преимущества в дадени сфери (запас от ход, проходимост, експлоатационни разходи, бойна скорострелност, АСЦ - Т-90, панорамен прицел, БИУС, качество на топловизионната картинка - М1А2), по-големи за Т-90А в далечния танков бой заради наличието на УР.

Comment

Working...
                                X