Като съм гледал документални филми по военния канал съм виждал артилерийски стрелби и там гледах как командира на батареята и командира на уръдието имаха флагчета и при замах с червеното флагче се дава заповед огън,но с бялото нензам,сигорно значи свободно че стрелбата приключва или нещо от сорта
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Българска народна армия
Collapse
X
-
По повод на флагчетата - с тях се предават различни команди, като се използва кодова таблица, ако правилно си спомням. Вариантите се образуват като се използва едно или две флагчета, различните цветове на флагчетата и комбинации от положения на ръцете. Попадал съм на схемата в някой от уставите, но вече не помня кой (но щом се търкаляше в поделението, не ще да е бил на високо ниво - май на мотострелковата рота или мотострелковия батальон).
Comment
-
Pozdravqvam vsi4ki vav foruma ,ne sam o4akval 4e edin den shte si polzvam laptopa za da se rovq v podobni informacii , koito ot krai vreme me valnuvat.
Radvame i fakta 4e vse oshte sashtestvuvat hora na koito podobni temi ne sa im bezrazlichni i moje da se nauchi neshto poveche za BG ARMY, imam edin vapros kam Vas nqkoi bi li mi opisal chislenosta na vseki rod ili podrazdelenie po stepeni v BNA.....predvaritelno blagodarq
Comment
-
1 отделение е от 10 човека + командир на отделението веоятно ефрейтор или сержант.
взвод се състои от 3 отделения+командир на взвода-офицер
рота се състои от 3 взвода+ротен+зам командир+старшина на ротата
батальон се състои от 3 роти+командир на батальона+нач щаб+зам командир
полк се състои от 4 батальона от които 1/4 е танков батальон а останалите 3 батальона са мотострелкови+командир на полка+зам командир+нач щаб
Comment
-
БНА-БА написаТова са снимки на БА-офицери с флагчета:
Флагчетата от кои години се завъждат в БНА
Comment
-
Офицерите от БНА в своите командирски чанти имат:
тефтер
карта
бели листи за схеми и донесения
моливи-червен,син,зелен,жълт
химикал
гумичка
острилка
линия-И тук имам въпрос имали специални видове линии и ако има как се назовават и от къде мога да си купя.
пергел-За какво се използва пергелът
фенерче
индиго
Comment
-
:-)))))))
БНА-БА написаОфицерите от БНА в своите командирски чанти имат:
тефтер
карта
бели листи за схеми и донесения
моливи-червен,син,зелен,жълт
химикал
гумичка
острилка
линия-И тук имам въпрос имали специални видове линии и ако има как се назовават и от къде мога да си купя.
пергел-За какво се използва пергелът
фенерче
индиго
ЛИнията винаги се е казвала КОМАНДИРСКА. Продаваше се свободно по книжарниците. Беше няколко вида като най-много разновидности имаха артилерийските и морските линийки. ЗА нас най -престижно беше и не беше особен проблем да си намерим съветски такива. Българските и те бяха копирани от тях.
Пергелът служи за бързо пресмятане на разстояние като вземеш мерната единица и я наложиш на картата, за онагледяване и начертаване на обсег на различните видове собствени и противникови оръжия, за нанасяне на зони на поражение на различните видове ОМП( там има и др. фактори като местността ,вятъра и т.н.)....
Картата не е част от "багажа" в чантата! Тя се получава отделно!
Comment
-
Това което мога да кажа по въпроса е следното.От военни с висок чин знам, че в България сме нямали ядрено оръжие . Ядрените боини глави за нашата армия са се сахранявали в одеският военен окръг и при нужда за часове е трябвало да бъдат доставени в района на Ямбол , евентоално да бъдат използвани за ракетите ни . Задачата на БНА е да задържи евентуалния удар от турска страна и да нанесе възможно най- големи загуби на противника докато се организира одеският военен окръг. Ако се допусне пробив на линията Крали Марко се истрелват 5 конвенционални ракети по Истанбул и се организира отбраната на планинските проходи . На майтап ако не се удържи и Стара планина се фокусира отбраната върху Дунав мост
Comment
-
Вижте какво открих в интернет.Това е щатното разписание на съветски мотострелкови полк от времето на 1958-1989г.Погледнете и вижте че БНА щатно разписание е същото като съветското и вчера питах дядо ми-бивш старшина за щатното разписание на батальон и той ми каза че в батальона няма противотанков взвод а има в целия полк една противотанкова рота.
Comment
-
Лейтенант, не знам къде е служил дядо ти, но в щата на Мотострелковия батальон (МСБ) има (имаше) истребителен противотанков взвод (ИПТВ), въоръжен с безоткатни СПГ,да ме поправи някой ако греша но мися, че беше така
В зависимост от задачите които изпълнява МСБ можеше да бъде усилван със подразделения от състава на полка, и все пак да не забравяме, че става въпрос за МСБ от състава на Мотострелковия полк. Има МСБ - самостоятелни, в състава на Таковия полк и други те имаха различен щат. И въобще щата на едно подразделение, поделение или съединени почти не съвпоадаше с друго в подробностите. Мисля, че е интересно да се сравни щата на полковете в Кресна и Симеоновград например. Ако пък си направим труда да сравняваме щатавете на Инженерни, Свързочни полкове, Танкови бригади и др. ще видим колко са били съобразени със специфичните задачи които изпълняват. Според мен сравненията със Съветската армия са дотолкова оправдани доколкото ние бяхме по-малкия брат и копирахме доколкото можеме големия. Не, че сега не правим същото
Comment
-
И аз така си знам че има противотанков звод.Но той е служил в 1-ва армия
в град Горна Оряховица и явно там полка не е бил оконплектован както трябва.Тей е ами копира ли сме,се пак сме били във Варшавския договор.Last edited by БНА-БА; 19-04-2008, 12:32.
Comment
-
За ядреното оръжие искам да взема също отношение, да "хвърлиш" няколко :sm113: ядрени бомби в Итанбул е меко казано смешно! Първо ние все пак не сме варвари, второ една е предостатъчна, трето НРБ беше страна по конвенцията за опазване на културното наследство и четвърто не виждам как линията кой знае защо наречена Крали Марко може да опази Ямбол от Въздушен десант, където се предполага че ядрените глави ще бъдат монтирани на ракетите. Много бивши висши военни обичат да си придават важност пред по- младите с разни подвизи и тайни, за жалост реалноста беше съвсем друга. За тези които вярват в ядрения арсенал на НРБ предлагам да си отговорят на следните въпроси:1. Какво ще стане с Югоизточна България ако се използва ядрено оръжие в Европейската част на Турция? 2. За колко време според вас при внезапно нападение ще влезе турската армия в Ямбол? 3. Ако отговора на втория въпрос е няколко часа - на кои установки ще монтират ядрените бойни глави братушките? Лично аз знам, че е имало обещание за предоставяне на ядрено оръжие "при нужда" в едно ракетно поделение в Северна България и не слушайте какво ви разправят бивши висши офицери итн, ако бяха много умни те и другите които ни управляваха тогава, сега нямаше да сме на това дередже :tdown
Ядреното оръжие не решава проблема на една война, това го доказа историята. Американците още се оправдават за Хирошима и Нагазаки. Дори СССР да се бяха решили да използват ядрено оръжие в Централна и Западна Европа какво щяха да владеят после - радиоктивна пустиня? - Благодаря не! За какво им е? Една цетрала гръмна в Чернобил и изтече радиоактивност несъизмерипо по малка от една срена атомна бомба и се видя какво стана, а представяте ли си ако СССР и САЩ започнеха да си разменят ядрени удари
Comment
Comment