Не е много ясно кой ще си играе на "превземане" (че и години) в условията на ядрена война. Нещата пъровначално ще се развият мчного бързо, а после... е, после ще е бавно, но няма да има значение и едва ли някой ще си прави труда да воюва (по-точно, битката ще има друг характер - за оцеляване). На никого не му и трябва да превзема Турция - основните събития се предвиждаше да се развиват в Европа и конкретно в Германия. Нещата тук са важни като действия по периферията - протоците.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Българска народна армия
Collapse
X
-
Като гледам била е на подполковник. А това на петлиците танкове ли са, не са ли? Но при всички положения, офицер ли е- под куртката се носи риза с вратовръзка.
Въпрек, че съм гледал по разни книги с каринки на униформи, под парадна куртка да навличат разни пуловери, поло и др.такива, но предполагам, че не е 'по устав' и се е правило инцидентно и неофициално.Last edited by peterpetroff; 09-04-2008, 18:45.GOTT MIT UNS!
Comment
-
peterpetroff написаКато гледам била е на подполковник. А това на петлиците танкове ли са, не са ли? Но при всички положения, офицер ли е- под куртката се носи риза с вратовръзка.
Comment
-
През 80-те години през очите на нашите (тези от БНА ) тактици ситуацията беше
следната : Тъй като бяхме от "добрите" се очакваше да бъдем нападнати от Турция и Гърция. Срещу първите се очакваше да успеем да ги спрем с танкови и
най-вече противотанкови средства (известна ви е линията край границата).
При затруднения трябваше да употребим ракетите земя-земя ( в краен случай и
срещу Истанбул) и да очакваме братската помощ на Варшавския договор.
Срещу Гърция трабваше да контраатакуваме и да излезем на Бяло море. Като за тази операция съм бил свидетел на лекция в която лектора с лекота
" употреби" 2-3 ядрени заряда от по няколко килотона(за които твърдеше че ги имаме в наличност?! ) и след това с танкове и пехота завладя нашата съседка.
А как са я виждали стратезите в Москва мога само да гадая. Все пак се радвам, че никой не е "бутнал доминото", защото тогава процеса е необратим и
непредвидим.
Comment
-
Ами тая униформа не се ли носи с кепе или се носи с форажка.И парадна ли е ризата която се носи под куртката.Last edited by БНА-БА; 09-04-2008, 21:28.
Comment
-
Юлиан Август написаКоето уви не би било много дълго- една хубава ядрена зима, малко радиоактивен дъждец от Средна Европа и ... Кой си представя Трета световна по това време без употребата на ядрения арсенал ?
Но пък и това съвсем не значи, че само след ден два войната е трябвало да се превърне в ядрен апокалипсис. Да не забравяме, че по някоето си време се ражда концепцията за "ограничена ядрена война". Тоест използване само на тактическо ядрено оръжие и то не в огромни мащаби.
Или поне не в огромни мащаби по тогавашните схващания.
Ако човек се зачете по дебелите бумаги ще види, че първия ядрен удър на нашия театър на военни действия е трябвало да бъде от около 50 бойни глави. Като цяло за неотрализиране на Турция, Гърция и НАТО-вските сили в района са се предвиждали към 300 бойни глави.
Но това са били просто планове, а добре знаем, че между мирновременните планове и военната реалност има бая разлика.Peace Through Strength -- Victory Through Devastation
Comment
-
За мен ядреното уръжие е много гадно и лошо нещо за водене на война.Ами ако този план е проработил то колко невинни жители ще загинат.За мен една война като ТСВ би трябвало да се води с войски а не с адрени бойни глави.То ясно че в ТСВ ще се използва ако не ядрено то химическо уръжие или други бойни отровни газове като зарин,хлорин или иприт.Но поне за тези газове войската е разполагала с Химически облекла и противогази.
Comment
-
Aaa, пост 116 да се отбележи и постави на най-видно място във форума ! Култ, абсолютен култ :rock: :rock:
@ 1951:
Давам си сметка, но съм смятал, че такъв сценарий ще доведе до големия Апокалипсис по принципа на доминото. Или масираната употреба на тактически ядрени оръжия би нанесла същите и по-големи поражения на околната среда. За което разбира се, може и да греша.Quae fuerant vitia, mores sunt.
Comment
-
Попринцип дадо ми, който беше заместник-командващ на ВВС в периода 1970-1986г. и помня, че щели от СССР да докарат някакви секретни ракети, и нещо беше споменавал за съвместна война с Румъния срещу Югославия, но по-точна информация нямам. Но ще се поинтересувам в поделението в което съм за някакви военни планове и ще ви информирам.
БНА-БА есега виждам мнението ти и ще ти кажа само, че в моя танк, а и в танковете на колегите има противоядрена защита и специални облекла, ма са на някаде към 20 години.
Comment
-
Е това че са на 20 години е виновно правителството за това че неотпуска нужните средства за военните.
Comment
Comment