Срещу единият от противниците стигат и стационарните позиции с малко немобилни части, просто релефът е доста подходящ за отбрана. А относно танковете: турските в общият случай са остарели, дори сега, и на практика нямат танк с противоснарядна броня, т.е танковете им са прозирно за всиякакво пто, дори за Т-34-85. Авиацията им също небеше цвете, много ама стара. Ако ви интерсуват повече подробности за числен състав и дисликация намерете си броеве на "зарубежное военное обозрение" (най-вероятно съм го написал неправилно) там винаги в януарският брой имаше справочник за тези неща, естественно братските страни не бяха включени, след началото на 90-те поради липсата на такива фигурират всички..без ОНД което не е зарубежно. даже мисля че ги имаше някъде из ру-нета..но сега не мисе рови да търся.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Българска народна армия
Collapse
X
-
България е имала около 4000 танка срещу 5000 турски, но турците пък имат и американски ядрени ракети. След Кубинската криза през 60-те години американците оставят в турски ръце около 100 ядрени ракети. Какво е станало с тях не знам. Гърците едва ли биха ни нападнали точно нас де ама. Не забравяйте, че имахме ненападателен договор, по силата на който им помагахме с оръжия и суровини срещу Турция през 70-те и 80-те.
Comment
-
Ако наистина те интересува подобен сценарий, то първо трябва да помислиш върху политическите параметри и рамка на такъв конфликт. Защото развитието му, да речем в първата половина на 80-те години според мен неизбежно би включило още на политическия етап СССР и САЩ, което ще означава потушаване и затихване. Присъствието на ядрено оръжие обезсмисля разговорите за конвенционалните въоръжения.
Гърция, заедно с Турция са съюзници в НАТО, така че конфликт с България, член на Варшавския договор, неизбежно ще се развие като разширяваща се политическа криза, която от първия момент автоматично замесва "големите" - СССР и САЩ.
Ако все пак някак се постанови рамка, която прави възможен чисто конвенционален конфликт между двете държави (в някаква алтернативна реалност), то първо трябва да се преценят съюзниците им, потенциалът на всяка от двете старни, количеството и дислокацията на съединенията (на трите рода въоръжени сили), мобилизационните планове и чак тук идва съотношението на техниката в количествено и качествено отношение.
Comment
-
white_world написаБългария е имала около 4000 танка срещу 5000 турски, но турците пък имат и американски ядрени ракети. След Кубинската криза през 60-те години американците оставят в турски ръце около 100 ядрени ракети. Какво е станало с тях не знам. Гърците едва ли биха ни нападнали точно нас де ама. Не забравяйте, че имахме ненападателен договор, по силата на който им помагахме с оръжия и суровини срещу Турция през 70-те и 80-те.
Тези всичките, хм, интересни сведения откъде ги имаш?We don't see things as they are, we see them as we are
---Anais Nin----
Comment
-
dibo написа:o
Тези всичките, хм, интересни сведения откъде ги имаш?
За Гърция. Преди години имаше гръцка делегация в България и използваха момента да ни благодарят, че сме им помогнали във войните с Турция.
Ядрените ракети мисля че се казваха Юпитер, но не съм сигурен.
Ако наистина те интересува подобен сценарий, то първо трябва да помислиш върху политическите параметри и рамка на такъв конфликт. Защото развитието му, да речем в първата половина на 80-те години според мен неизбежно би включило още на политическия етап СССР и САЩ, което ще означава потушаване и затихване. Присъствието на ядрено оръжие обезсмисля разговорите за конвенционалните въоръжения.
Comment
-
white_world написаЗа възродителния процес казва, че това е голяма грешка и че не трябва да се допуска такова "насилие" над "турците" (предимно помаци и цигани).albireo написа...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...
Comment
-
Гост
valo написаЗначи, силите са били равностойни. Срещу нас ще са само половината. Не вярвам, че турците биха си оголили дупето на гърците, които само това и чакаха../а си имат и причина - Кипър/
gollum написа... плановете на БНА ще да са били по-скоро отбранителни.
Comment
-
KG125 написа...........Ами! Полуотбрантелни според мене :p , казано по ангийскиmay the Force be with you
Comment
-
Гост
Хм. И аз съм параноик, та да не коментирам конкретно
Обаче като знам политическата настройка на тогавашните власти /не го казвам като политика или нещо, а като фактор в картинката/, надали ще да сме били с отбранителна насоченост. По-скоро щяхме да ги метем на юг, доколкото може ...
Gaden Gogi написатанковете: турските в общият случай са остарели, дори сега, и на практика нямат танк с противоснарядна броня, т.е танковете им са прозирно за всиякакво пто, дори за Т-34-85.
Comment
-
А защо не провериш първо колко им е бронята??? американските са със 127мм, германският 60-80мм (то той си е проектиран да издържи 20мм снаряд в упор,но нищо повече) а това може и 85 мм оръдие да го дупне, я с кумулативен снаряд я с подкалибрен, още повече че дистанциите на които би се водил бой в турко направление не са особенно големи. Поне аз където съм се мотал, пък и нашите ДОТ-ове са доста добре построени и са предимно с кули от Т-34-85, много добжре разполжени и маскирани.
Ето и малко картинки (автор аз) да е по-шаренко.
Comment
-
То като се има предивд релефа на местността, където би се разиграло наземното гранично сражение... танковете биха се използвали малко.
KG125 написаАми! Полуотбрантелни според мене, казано по ангийски
white_world написаГорбачов отказа да помогне на най-близкия съюзник (България) на СССР по онези времена.
Дори предупреди България, че ако се стигне до усложняване на отношенията меду България и Турция СССР няма да подкрепи съюзника си.
Comment
-
По повод остарялата турска авиация. Вече съм забравил какви бяха числата, но имаха предостатъчно F-4 и F-5. А и все още си ги търкалят. Между другото, точно докато по "Тактика" в ШЗО учехме състава, структурата и дислокацията на турските и гръцките ВВС и пишехме данните в секретните тетрадки, четях статии в "Зарубежное военное обозрение" за турските ВВС - съвсем открити и написани няколко години по-рано. Това като отклонение. Мисълта ми беше, че F-4 е достоен противник на МиГ-21 - даже всъщност е обратното, МиГ-21 ще види зор срещу F-4. Така че в авиацията паритетът като качество е спазен - МиГ-19 срещу F-5, МиГ-21 срещу F-4, МиГ-29 срещу F-16. Като количество предимството е еднозначно на страната на турците. Като качество на пилотите не мога да коментирам, предполагам, че е съизмеримо. Като качество на тактиката - предполагам, че турското е малко по-високо поради по-малката зависимост от насочване от земята, но това е само предположение, всъщност нямам представа дали е така.
По повод загубите в отбрана. Спомням си едни думи в едно руско списание от преди години. Там се казваше как израелците във войната от 1973 г. установили какво страшно нещо са съвременните противотанкови оръжия - един прост селянин, обучен за една седмица и закопан в един окоп, може да унищожи един танк с помощта на РПГ. Предполагам, че подобна е била идеята на жертвите сред операторите на ПТУРС. Разполагаме народа в отбрана. Той е невидим за танковете, че и за пехотата, ако изобщо има такава. При стрелба ПТУРС-ът се демаскира. Ракетата унищожава танка, съседните противникови танкове пък унищожават разчета на ПТУРС-а. Като направиш равносметката, какво виждаме - един разчет спрямо един танк. Общо взето, отбраняващият се с такива противотанкови средства е на печалба. И не само икономическа, а и военна - 100 танка (примерно) се възстановяват много по-трудно от 200 души с 200 пускови установки. А както беше вече отбелязано, релефът у нас е достатъчно подходящ за отбрана.
По-скоро искам да питам нещо друго. Колко хора, служили в армията по едно или друго време, смятат, че по това време тя е била способна да отбранява страната? Имам предвид армията като система, не като наличие на качествено оръжие или количество на личния състав.
Comment
-
Гост
Gaden Gogi написаА защо не провериш първо колко им е бронята??? Поне аз където съм се мотал, пък и нашите ДОТ-ове са доста добре построени и са предимно с кули от Т-34-85, много добжре разполжени и маскирани.
Снимките са хубави, ама точно тия ДОТ-ове едва ли са щели да свършат някаква работа, щяха да ги треснат отзад или от въздуха.
Comment
-
bsb: Ф-5 срещу МиГ-21, те са в една категория, Миг-29 срещу Ф-4 (тогавашните модификации на ф-16 носят само сайдуйндъри), а и турците търкаляха доста сейбъри и тъндърджети, които освен срещу кюрди за друго не стават.
KG 125: първо трябва да ги видиш и после да ги треснеш. А въпросните неща са високи по 1 метър и добре маскирани, аз минах на 15 метра и не ги видях, а това че съм успял да ги снимам че да се виждат е с цената на лазене из гъсти храсталаци...те са по периферията н една горичка, пък и релефът е страшно насечен, може да се мине само по долината която е пред кулите и видимостта е около 400 м, другото са разни доста стръмни дерета.
Comment
Comment