В руските ВС все по-масово навлиза ПЗРК Верба. Само че, още няма снимка, нито какви са характеристиките й точно.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Съвременно ПВО
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
кало написа Виж мнениеВ руските ВС все по-масово навлиза ПЗРК Верба. Само че, още няма снимка, нито какви са характеристиките й точно.
http://forums.airbase.ru/2014/06/t89...333-9m336.html
http://www.airbase.ru/weapons/v/9k333-verba/
Интересно е да се отбележи, че индексът на "Верба" е по-малък от този на "Игла", т.е. се разработва от по-рано.Last edited by piston; 23-07-2014, 10:41."Я знаю, что после смерти на мою могилу нанесут кучу мусора. Но ветер Истории безжалостно развеет ее"
И. В. Сталин
Comment
-
piston написа Виж мнениеИнтересно е да се отбележи, че индексът на "Верба" е по-малък от този на "Игла", т.е. се разработва от по-рано.
Comment
-
Eguo написа Виж мнениеИндекс ГРАУ не имеет прямой связи с началом или окончание разработки.
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%98%...A0%D0%90%D0%A3«Новые» индексы присваивались на этапе подписания ТЗ на ОКР по созданию соответствующих образцов
Comment
-
Gaden Gogi написа Виж мнениес началото има съвсем пряка връзка."Я знаю, что после смерти на мою могилу нанесут кучу мусора. Но ветер Истории безжалостно развеет ее"
И. В. Сталин
Comment
-
кало написа Виж мнениеВ руските ВС все по-масово навлиза ПЗРК Верба. Само че, още няма снимка, нито какви са характеристиките й точно.
http://rbase.new-factoria.ru/news/pz...-voennyy-okrug
виж тук
Comment
-
ОК.
1967 г. 9К32 «Стрела-2»(SA-7 Grail)
1970 г. 9К32М «Стрела-2М»(SA-7b Grail)
1974 г. 9К34 «Стрела-3»(SA-14 Gremlin)
1981 г. 9К310 «Игла-1»(SA-16 Gimlet)
1983 г. 9К38 «Игла» (SA-18 Grouse)
2004 г. 9К338 «Игла-С» (SA-24 Grinc)
2011 г. 9К333 «Верба»
Если судить по по индексам, по всем комплексам были подписаны ТЗ примерно в 1965-68 году.
«Новые» индексы присваивались на этапе подписания ТЗ на ОКР по созданию соответствующих образцов.
Могу показаться невежливым, но "новые" не всегда значат "в порядке возрастания"...
Хотя если честно, более логично в "порядке возрастания".
Интересно,
Если
9К33 это "Оса", 9К35 это Стрела 10, 9К37 это БУК, 9К317 «Бук-М2» то кто такая 9К36 ?
(кстати, у Бук-М2" меньший индекс чем у простого "Бук". )
Как можно заметить трехзначные коды вероятно не соблюдают иерархию по возрастанию
года ТЗ.
П.С.
Вот цитата
"...Вообще систематизация оружия и техники войск ПВО наиболее сложная. Там можно встретить ракеты начинающиеся на 5, и на 9 и имеющие двузначную цифру. ... Получается, что ракеты ПВО могут иметь обозначения 9М96, могут иметь 5В55, а могут к примеру:
39В6
79М6
...
Как видите (навскидку) ракеты в этой системе могут помимо 9М или 5В обозначаться
39В и 79М, и 86М, и 40Н, 41Н, 42Н, 45Н, 48Н, 77Н, 23Я, 95Я.
А иногда имеют сразу два индекса, как 44Н6 (5Я24С) - зенитная управляемая ракета изд. 219С ЗРС С-25МР. В общем, как говорят "черт ногу сломит..."
Comment
-
Боинг 777 под Терезом
весь в дырках.
Вероятно сбит ракетой "земля-воздух" "Бук" на такой высоте или ракетой "воздух-воздух" с военного самолета.
(принадлежность не обсуждается в этой теме).
Но интересно, "Бук" мощные ракеты.
Оставляют море огня, шума, грохота и дымные столбы.
(пуск "Бук" видимо ВСУ)
Та местность очень заселена, много людей, деревень, и прочее.
Было бы много очевидцев пуска "Бук".
Но нет видео пуска в тот день. Нет очевидцев.
Просто мистика какая то.
Comment
-
Equo написаВероятно сбит ракетой "земля-воздух" "Бук" на такой высоте или ракетой "воздух-воздух" с военного самолета.
(принадлежность не обсуждается в этой теме).
1. Дупките от осколки не съответстват на руска/съветска ракета ВВ.
2. Самолета е ударен отпред, а не в двигателите/задната част на фюзелажа. Освен ако изтребител не го е стрелял в насрещен курс с радарна ракета, но това се разминава със записите от руският радар показани на брифинга.
3. Големината на поражение и факта че самолета пада веднага. Това е по-скоро резултат от 70 килограмовата бойна глава на БУК, отколкото от 3-4 кила взривно вещество от ракета ВВ. Голяма яка машина като 777 трудно може да бъде свалена само с една ракета от типа на Р-60. По-скоро ще я повредят и ще кацне някъде.This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
-
Amazon написа Виж мнениеВроятността за ракета въздух-въздух е почти нулева.
1. Дупките от осколки не съответстват на руска/съветска ракета ВВ.
2. Самолета е ударен отпред, а не в двигателите/задната част на фюзелажа. Освен ако изтребител не го е стрелял в насрещен курс с радарна ракета, но това се разминава със записите от руският радар показани на брифинга.
3. Големината на поражение и факта че самолета пада веднага. Това е по-скоро резултат от 70 килограмовата бойна глава на БУК, отколкото от 3-4 кила взривно вещество от ракета ВВ. Голяма яка машина като 777 трудно може да бъде свалена само с една ракета от типа на Р-60. По-скоро ще я повредят и ще кацне някъде.
Но това е извън темата. На мен ми прави впечатление нещо друго. На снимката се вижда една сравнително малка дупка, където метала е напълно разкъсан и множество малки пробойни с неправилна форма около нея. Нещо ме съмнява 70 килограмовата бойна глава на Бук да може да нанесе точно такова поражение. Нито разкъсването би било толкова малко, нито пробойните от шрапнели толкова нагъсто, толкова малки и с толкова неправилна форма. Според мен този панел, който е сниман, не е ударен от Бук. Или са поражения от вторични експлозии при падането, или нещото свалило самолета е от съвсем друг характер, не взимано на сериозно до момента в медиите и напълно противоречащо на събраните до сега данни. На мен ми прилича на малък заряд попаднал директно в кабината.
Comment
-
Angelmr написа Виж мнениеАми с Р27?
Бук - 70 кг.
Это сопоставимо.
Я даже не подозревал, что есть такие тяжелые ракеты "воздух-воздух"
Angelmr написа Виж мнениеНо това е извън темата
-----------
Вс¸ же ракета "Бук" слишком шумная, мне кажется "Бук" вообще не применяли во время
боевых действий между Украиной и Новорусия.
По крайней мере пуск "Бук" не был заснять на видео ни с одной, ни с другой стороны.
Опять же, ракета "Бук" своре всего попала бы на радары гражданских и военных радаров.
отметка от ракеты осталась бы.
Comment
-
Опять же, ракета "Бук" своре всего попала бы на радары гражданских и военных радаров.
отметка от ракеты осталась бы.
Нека някой служил в ракетни войски да каже каква е точно шумотевицата при изтрелване?This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
-
Amazon написа Виж мнениеНе е сигурно. Дори за голяма ракета като тази на БУК. Гражданските радари със сигурност няма да я видят. Военните обзорни и те. Не и от голямо разстояние.
_______
Между тем, внимательно сейчас посмотрел на снимок
Отверстия сквозные.
Т.е. это кусок борта самолета из которого осколки вылетели.
Видно, что края отверстий вывернуты наружу (как мне кажется).
П.С
Похоже на 1. воздух-воздух 2. земля-воздух 3. внутренний взрыв.
Comment
-
Angelmr написа Виж мнениеАми с Р27?This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
Comment