А как изглеждат паласките за Манлихер Шонауер? Някой има ли снимка?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Паласки и патрондаши
Collapse
This topic is closed.
X
This is a sticky topic.
X
X
-
Schwarzlose написа"Истинският" ремък за манлихера е този на последната ти снимка с куката на единия край и кожено ухо на другия.Не казвам че няма други но този се води оригиналният има го даже и в немския каталог Франкония.
Да, това е ремък, използван при Манлихер, но е т.нар. ерзац ремък. Една от дългите М95, показана с манекена ми също има такъв ремък.
Оригиналният ремък е показан в пост #3, но за съжаление го нямам, много е труден за намиране.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
Гост
Ето един интересен линк по темата:
Comment
-
Здрасти, Вал!
Да, знам го този сайт, не е лош. Както виждаш, не показва нещо по-различно от това, което аз вече показах за М95. Дори не показва оригиналния ремък - този в пост #3.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
Гост
Nick написаЗдрасти, Вал!
Да, знам го този сайт, не е лош. Както виждаш, не показва нещо по-различно от това, което аз вече показах за М95. Дори не показва оригиналния ремък - този в пост #3.
Я си признай по-бързо, какви други линкове по темата знаеш?
Comment
-
valo написаЕто един интересен линк по темата:
http://www.carbinesforcollectors.com/slingcontents.html
Comment
-
Гост
Брях!!!! Кой да ти гледа пушката.... Приказката беше за ремъка....
Лично аз съм проспал този интимен момент.... :cry:
Comment
-
opalcenec написаИнтересен линк но забелязахтели че в страницата за България са сложили не наша Малинхера М95 а Сръпската М95М която е на Маузеров патрон и с постояна тенекика в магазина .
valo написа...Та, като споменах по-горе за отверки...
Ето снимките от българския комплект, за който ти ме пита. Собственикът ми казва, че няма никакви маркировки. Купил е 15 от тези комплекта през 1993-1994, всичките са такива, без означения.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
Comment
-
Гост
Nick написаВал,
Ето снимките от българския комплект, за който ти ме пита. Собственикът ми казва, че няма никакви маркировки. Купил е 15 от тези комплекта през 1993-1994, всичките са такива, без означения.
Всичките отверки от моята колекция са с щемпел на производителя. Освен това, на двата средни прореза /които са за регулиране на иглата/ са обозначени минималната и максималната дължина. За Манлихер размерите са 1,7 и 1,9 а за Мосин - 1,9 и 2,4
Единственото обяснение, според мен, е че при опресняването повърхностите са били наново шлайфани, което е довело до заличаване на маркировките.
Comment
-
opalcenec написаИнтересен линк но забелязахтели че в страницата за България са сложили не наша Малинхера М95 а Сръпската М95М която е на Маузеров патрон и с постояна тенекика в магазина .
Comment
-
За оръжието на българската полиция
:sm100: Темата е доста обширна. Най общо може да се каже, че българската полиция винаги е имала недостиг на оръжие. Особенно трудно е снабдяването с късо оръжие. С пушките, нещата са донякъде по-добре.
След края на РТОв за въоръжаване на новосъздадената полиция се използват всички армейски образци пушки и карабини, налични в страната и които не са дадени на Министерството на войната. Естествено предпочитанието е да се ползват карабини, тъй като те са по-подходящи за полицейската дейност. При изработването на първите устави и правила за униформите и въоръжението, пешите и конните жандарми са имали карабини. По замисъла това е трябвало да бъдат карабини от системата Бердан ¹ 2. Обаче липсата на достатъчно такива, принуждава интендантстките части да ползват всичко налично в складовете останали от войната, руско, трофейно и конфискуваното от турското население оръжие. Затова в страната се намират карабини Крнка, Шаспо, Пибоди-Мартини, Уинчестър, Гра, Маузер и др.
След приемането на серия от закони регламентиращи дейноста и въоръжението на полицията, към края на 19 в. се приема за въоръжаването на полицая да се използва карабина М 95. Правят се няколко доставки. Опита за унификация на полицейското оръжие обаче, отново се сблъсква с недоимъка и се ползва каквото има в наличност.
След войните голяма част от пушките М 95 се преправят в карабини и се райбероват за по-новия S- патрон. Поради липсата на достатъчно бройки се ползва всичко трофейно и запазено в складовете - сръбско, гръцко, румънско и др. за което има достатъчно боеприпаси, се раздава. Купува се известно количество картечни пистолети МР-28.
По време на ВСВ се доставят голям брой трофейни италиански пушки и карабини от всички модификации на Каркано, както и метални комплекти на М 95, като тук им се слагат дървените части. Доствят се няколко партиди картечни пистолети МР-41 (а не МР-40 както виждаме по партизанските филми) и еда партита -500 бр. финландски кп Суоми. Заловените кп Шпагин при залавянето на парашутистите също се ползват до изчерпване на боеприпасите. След 9.9 44 г навлиза съветското оръжие, както е и до днес. Е има вече и ново всякакво!
Това е най-общо. Ако има някакъв конкретен интерес, ще се опитам да помогна:nworthy:Last edited by танкиста от Харков; 06-07-2005, 16:54.От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!
Comment
-
танкиста от Харков написаАко има някакъв конкретен интерес, ще се опитам да помогна:nworthy:
Благодаря за интересната информация. Интерес към темата има, но е трудно да се формулират специфични въпроси ако не се знаят специфични детайли. Например, аз не съм и подозирал, че купуваме Суоми - при тяхната висока цена и ограничено производвство!
А да знаеш каква е съдбата на автомата Калашников, с който Чочоолу е показан във филма "Осмият"?Last edited by Nick; 07-07-2005, 19:41.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
Comment
Comment