А ето снимки на турски паласки за Маузер, които са еднакви с немските. Valo, какви са размерите на чантичката?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Паласки и патрондаши
Collapse
This topic is closed.
X
This is a sticky topic.
X
X
-
Гост
Comment
-
Да, тези паласки са за Манлихер. Несиметрична пачка - несиметрична паласка.
Другата чантичка има ли някакви отделения? Възможно е да е била за принадлежности от някаква военно оборудване - картечница, оръдие, свързочна техника и т.н. Тези чанти и калъфи са най-трудни за идентифициране. Освен от някоя историческа снимка, друга достоверна информация е трудно да се намери.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
Гост
Nick написаДругата чантичка има ли някакви отделения? Възможно е да е била за принадлежности от някаква военно оборудване - картечница, оръдие, свързочна техника и т.н. Тези чанти и калъфи са най-трудни за идентифициране. Освен от някоя историческа снимка, друга достоверна информация е трудно да се намери.
Не, чантичката няма никакви отделения. Няма и маркировки. Също така липсва и ремъка, на който се е носила. Предполагам, че е била за карти или писма.
Comment
-
Гост
Comment
-
Честити придобивки! Само трябва да внимаваш с принадлежностите, защото там е неизбродно поле. Жена ми, милата, казва, "Не възразявам когато си купуваш пушки; възразявам когато дадеш още толкова за техните принадлежности". И като направих една сметка - вярно бе! За ремъци, паласки, щикове, прибори за чистене (ЗИП) и др. давам почти същите пари! Патроните дори и не ги слагам в сметката, без тях не може.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
Аз също съм се учудвал, като си дам сметка, че се кефя на някоя паласка или барутник също толкова, както на пушките. И полека-лека се затрупвам с купища джунджурии, с които не бих се разделил за нищо на света, но заради които близките ми ме съветват да се прегледам при специалист... А ето ремъка за къса М95, дето ми се намира, заедно с една паласка, предполагам за Мосин и една малко странна манлихерова, в смисъл че не съм срещал такава друг път.
Comment
-
Mauser написа... А ето ремъка за къса М95, дето ми се намира, заедно с една паласка, предполагам за Мосин и една малко странна манлихерова, в смисъл че не съм срещал такава друг път.
Този ремък е за ППШ-41 (Шпагин), не е за Манлихер :noway: Съществуват още два варианта на този ремък, и двата брезентови. Единият е с кожени накрайници и катарами като твоя; другият е с кожени накрайници, но с връвчици вместо катарама. Имам образец от последния, ще го щракна и ще го покажа.
Няма нищо странно в Манлихеровата паласка, точно такава е, каквато трябва да бъде.
Другата паласка не я знам, но може да е за Мосин, а може да е и за Маузер.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
Comment
-
Гост
Nick написаЧестити придобивки!
Nick написаСамо трябва да внимаваш с принадлежностите, защото там е неизбродно поле.
Mauser написазаедно с една паласка, предполагам за Мосин
Comment
-
Гост
Comment
-
Ремъци за ППШ-41
Продължение на темата за ремъка, показан от Маузер; неговият е всъщност за ППШ-41, по всяка вероятност следвоенно производство (заради материала - кожа, а не брезент).
Показвам брезентовите варианти на ремък за ППШ-41, произведени през ВСВ. Всъщност, ремъкът на първите две снимки е за СВТ (много по-рядък), но единствената разлика е в дължината. Този за ППШ е по-къс, като всичко останало е идентично.
Другите три снимки показват опростен ремък за ППШ-41, произвеждан по време на войната. Катарамите са заменени с прости кожени връзки. Този ремък дойде с Мосин 1938, произведен 1944. В предишно съобщение, където показвам Мосини, този ремък не е на снимката умишлено, защото е всъщност за ППШ, а темата беше ремъци за Мосин.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
Comment
-
Благодаря за ценната информация, Nick
Оказа се, че ремъка, дето съм дал на Парабела е за СВТ. А пък имам и едно друго брезентово ремъче, но доста по-тясно, с кожени каишки на краищата което трябва да е за ППШ.
Манлихеровата паласка е странна, заради изключително дълбоките капаци и широки каишки за колана. Имам около 50 бр. паласки за манлихер от най-различни варианти, но тази ми е само една.
А другата паласка е с прави джобове, а не леко трапецовидни, както маузеровите.
Comment
-
Mauser написаА другата паласка е с прави джобове, а не леко трапецовидни, както маузеровите.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
Comment
Comment