Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Паласки и патрондаши

Collapse
This topic is closed.
X
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Вал, знам го този сайт. Търпение, като се прибера, ще сложа снимки - мои и от щастливци, които приежават Мосин от 1892-1895 гг.

Жаргонът за малките ремъчета тук е "кучешки нашийник" и сериозните колекционери пускат пяна, като го чуят... Ама аз нали не съм сериозен, употребявам си го за краткост
    Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
    A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Nick написа
      Жаргонът за малките ремъчета тук е "кучешки нашийник" и сериозните колекционери пускат пяна, като го чуят
      Стават за тази работа. Дъщеря ми действително беше сложила на кученцето ремъчката ми от Мосинката. Щях да получа инфаркт...

Comment

falera написа
        мисля ,че това е ранна княжеска към парадна униформа
        Да, това е много добра находка.

Nick, благодаря за чудесните снимки, тук много трудно се намират други ремъци, освен за АК. Оказа се обаче, че ремъка който съм сложил на късата М95 няма нищо общо с тези, които си снимал и се озадачих. Различен е и ремъка който дадох на Парабела... Ще пусна снимки скоро да поумуваме.

Comment

А я - моля ви се - светнете ме мене простия, тоя ремък за какво е. 2 см е широк, ако това може нещо да помогне.
          Attached Files
          На нож!

Comment

kapitan написа
            А я - моля ви се - светнете ме мене простия, тоя ремък за какво е. 2 см е широк, ако това може нещо да помогне.
            Капитане, това прилича на оригинален ремък за М95. Нуждая се от още някоя и друга снимка за да съм 100% сигурен, но виж по-горния ми пост с чертежа. Кажи си цената, купувам го без пазарлък. Сериозно - изпрати ми ЛС, ако обичаш.

ПП. Подробност - ремъкът прилича на чешко следвоенно (след ПСВ) производство за Манлихер М95М с кал. 7,92х57 Маузер, който те произвеждат в малко количество. Освен това е стандартен към чешкия Маузер VZ-24 (Vzor 24). Разликата между чешки и австрo-унгарски ремък е в свободния край. Чешкият е с копче, а ав.-унг. е с гайка.

ППП. Ама все пак бих желал снимка, която да го показва разгънат, за да съм сигурен.
            A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Тези съм ги качил и в галерията, но там засега няма опашка от посетители.....
              Attached Files

Comment

Още стари кожи...

Първо, да отговоря на молбата на моя добър приятел Вал. Ето Манлихеровите паласки, снимани отзад (първата снимка). Между другото, Вал, твоите кожени паласки не са за Манлихер, защото са симетрични. Сигурно са за Мосин, каквито съм виждал да носят трудоваците, въоръжени с М44. Разбира се, биха станали и за всяка друга пушка, която ползува симетрична пачка.

Другите снимки показват паласки и принадлежности за Мосин. "Консервата" съдържа 440 патрона 7,62х54 и идва с отварачка. Масльонките са два вида - с две и с едно отделение. Буквите Щ и Н означават на руски щелок (основен разтвор) и нефть (смазка). Буквите U и S означават същото, но на румънски (тъй казват, не съм сигурен).
                Attached Files

Comment

Трилинейни пушки, Част 1

Ето малко руски и финландски неща. Отгоре надолу на първата снимка:

Мосин обр. 1891/30, произведен в Тула 1932 г.
                  Мосин обр. 1891/30, произведен в Ижевск 1942 г.
                  Карабина Мосин обр. 1938, произведена в Ижевск 1944 г.
                  Карабина Мосин обр. 1944, произведена в Ижевск 1946 г.
                  Финландски Мосин М1939, цевната кутия е Тула, 1916 г., цевта и всичко останало е VKT, производство 1941 г.

Другите снимки показват ремък и окачването му към финландската М1939. Щикът е много интересен, разработен е на основата на традиционния финландски ловен нож "пууко". Изключително практичен, оттам в руския език произлиза думата "финка". Мога да напиша много за финландското бижу (пушката), но това е тема на друг разговор. Само една кратка бележка - М1939 е най-точната бойна пушка в света. При призводството им и последващото пристрелване изискванията за групираност са изключително строги. Финландският снайперист Симо Хайха тръшва 500 руснака с нея без да ползува оптичен мерник (за да запази нисък профил).
                  Attached Files

Comment

Благодаря за инфото, Ник!
                    Значи, симетричните са Мосин, а несиметричните - за Манлихер..... Оказа се, че пак съм се прецакал. От един вагон паласки съм взел само две за Манлихер.
                    И двета са кожени, само че на едната асиметрията е в ляво, а на другата - в дясно. По-късно ще ги снимам и ще ги покажа.
                    П.П. Брезентовата паласка, която съм показал по-горе ми изглежда асиметрична....А аз я взех заедно с брезентовия ремък като окомплектовка на снайперската ми Мосинка. Явно, комплектацията не е правена много усърдно.
                    Значи, Манлихеровите паласки ми са три. :mhehe:
                    Last edited by ; 11-06-2005, 22:20.

Comment

Трилинейни пушки, Част 2

Още руски неща.

Първите три снимки показват кожен ремък за карабина обр. 1944. Обърнете внимание на неподвижния край на ремъка. Той е прегънат и зашит, така че не може да се постави на ремъчна халка, само на процеп чрез "кучешки нашийник". Подвижният край също не може да се постави на халка, защото ремъкът е сдвоен, след което неподвижният край е зашит, в резултат на което не може да мине през токата за да бъде отворен ремъка.

Последните две снимки показват брезентови ремъци за Мосин. Конструкцията е идентична, но са малко по-дълги от кожения вариант.
                      Attached Files

Comment

Трилинейни пушки, Част 3

Е, останаха ми още няколко снимки.

Втората снимка показва как се е носил байонетът на 91/30 в походно положение - обърнат обратно върху цевта. Идеята да се носи в ножница е била противна на братушките, кой знае защо...

Последната снимка показва двете основни разновидности в цевните кутии на трилинейката. Многостенната цевна кутия е произвеждана докъм 1932, след което е заменена с по-технологичната и оростена цилиндрична цевна кутия. Има и други вариации, продиктувани от суровите условия на ВСВ, но това също е тема на друг разговор.

Надявам се, че изнесената информация ви е била полезна. Привет на всички "луди колекционери" като мен.

Господа управници,

Дали би могло щото тази тема да стане "важна" или "sticky", тъй че стоейки постоянно най-горе да е удобна като справочен материал?

Темата е много обемна и мисля, че доста колекционери биха внесли своята лепта, при положение, че темата не се погребе под купчина по-нови постове. Какво мислят останалите?
                        Attached Files
                        Last edited by Nick; 11-06-2005, 22:39. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Ник, всичко това, което показа и написа е много интересно. Но, доколкото знам, рано или късно снимките от постовете се изтриват. Защо не ги качиш в галериите? Там им е мястото...

Comment

valo написа
                            Ник, всичко това, което показа и написа е много интересно. Но, доколкото знам, рано или късно снимките от постовете се изтриват. Защо не ги качиш в галериите? Там им е мястото...
                            Защото, Вал, аз съм Мара Подробната. За да си харесам работата, тя трябва да отговаря на определена нужда (да адресира специфичен въпрос), да е организирана логично и да дава целева информация с минимум странични "замърсявания". За да го направя прилично ще отидат десетки часове в създаване на категории, подкатегории, правене на снимки, сортирането им в категориите и подкатегориите, даване на исторически справки и източници и т.н. Аз просто го нямам това време, не че ме мързи. Ако ти искаш, подбери снимки, които ти харесват и ги сложи в някоя галерия, нямам нищо против да ползуваш мои материали. Целта е просветна, нали?

Comment

Е, това, което на мен ми харесва - аз си го качвам веднага на харда..... :nod: Но, я си представи, че утре се скапе???
                              А сега сериозно - ще е много хубаво, ако намериш малко свободно време и вкараш всичко в галериите. Там можеш да сложиш коментари, бележки и т.н. Аз няма да успея да го направя така, както "си требе" :not:

Comment

Хайде да не ревете-темата вече е "важна"
                                То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Working...
                                X