:mike: Често колекционерите на огнестрелно оръжие или щикове колекционират и паласки, лопуси и пантрондаши, но докато за оръжието и щиковете има достатъчно литература, в много случаи идентифицирането на една паласка създава сериозни затруднения. Целта на тази тема е да си помогнем взаимно именно в това отношение и да се опитаме да научим нещо повече един от друг, тъй като всеки от нас има определен практически опит и теоретична подготовка. Надявам се много въпроси да намерят своя отговор. Предлагам всеки, на когото е попаднал предмет - паласка, колан, лопус или някаква чантичка, да пусне тук снимка и да се опитаме да разберем за какво става въпрос. :1087: Аз лично мога да подготвя доста такива "загадки", затова скоро ще снимам нещата, за които не знам какви са, и ще видим какво ще излезе.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Паласки и патрондаши
Collapse
This topic is closed.
X
This is a sticky topic.
X
X
-
Ти имаш доста хубава колекцийка от паласки-така че ти първи започваш да обясняваш!
Капитанът може да хвърли един поглед върху коланите-нали събира униформи.
Дай да започнем с паласките за Крнка и Бердана.То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
-
Такъв определено не съм срещал. Ще снимам кожения ремък за карабина М95, предполагам че имаш такъв, а на Parabellum дадох навремето брезентов за пушка М95, но едва ли се е сетил да го снима. Ако можеш, Nick, пусни снимки на тези 4 вида, които имаш, защото подозирам, че някой от тях ще се окаже мосинов...
Comment
-
Mauser написаТакъв определено не съм срещал. Ще снимам кожения ремък за карабина М95, предполагам че имаш такъв, а на Parabellum дадох навремето брезентов за пушка М95, но едва ли се е сетил да го снима. Ако можеш, Nick, пусни снимки на тези 4 вида, които имаш, защото подозирам, че някой от тях ще се окаже мосинов...
Като се прибера в къщи ще направя снимки. Дори си мисля, че са даже 5 различни вида, единият от които е брезентов. Ще сложа и паласките, кожени и брезентови.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
Чудесно, значи ще можеш да внесеш малко яснота и по мосиновите ремъци. А брезентовите паласки за Манлихер са сравнително редки, въпреки че са по-късно произведени, така че са си добра находка. Аз мога да се похваля и с комплект лява и дясна за М95 от ПСВ, с общ капак и щипки за пачките. Доста се бях изтръскал за тях. Мисля че Парабела беше пуснал мои снимки със сегашен въшкарник и каска, колан и раница от ВСВ и въоръжение от ПСВ по-рано, та там съм с тези паласки.
Comment
-
Ремъци и паласки за Манлихер 95, Част 1
Маузер, Пара и всички други любители, ето ги обещаните снимки.
Всички Манлихери, с изключение на една в оригиналния калибър 8х50, са от България. Някои ремъци дойдоха с пушките, някои бяха пъхнати в паласките и само един е купен от дилър, който специализира само по такива неща (показан като Type 1 на снимките в следващото съобщение). В паласките имаше интересни неща, като кутия от вакса, която български войник е ползвал да си държи парцалчета за чистене на пушката; също така български вестници.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
Ремъци и паласки за Манлихер 95, Част 2
Ето още снимки.
Ремъкът, показан на втората и третата снимка съм го виждал на фотографии на български войници от ПСВ. Използуван е както на М1888/90, така и на М1895.
Брезентовият ремък на снимки 4 & 5 дойде пъхнат в паласка; там беше и кутията от вакса "Кристалинъ".Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
Comment
-
Ремъци и паласки за Манлихер 95, Част 3
Последните снимки.
Двата ремъка образец 3 (Type 3 в името на файла) всъщност са леко различни: долният е 3 мм по-широк и около 15 см по-къс. Но конструкцията на копчето и токата е еднаква, така че ги водя един образец. Освен това те приличат на десния ремък, показан на снимка 5 в Част 1 и снимка 1 в Част 2. Но той е още по-широк (с окло 6 мм), копчето и токата са по-различни, кожата е по-дебела и с различен цвят, така че го водя друг образец.
Последната снимка показва друг ремък, който също така дойде в паласка. Обаче е сирота, няма си пушка. Опростен модел с кука, лошокачествена кожа, която е корава и се пука. Мазах го с какво ли не, ама почти не помогна.
Това е засега. Утре-вдругиден ще изровя Мосините и ще сложа снимки. Надявам се поместената информация да ви е била интересна.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
Comment
-
Nick написаМаузер, Пара и всички други любители, ето ги обещаните снимки.
Всички Манлихери, с изключение на една в оригиналния калибър 8х50, са от България. Някои ремъци дойдоха с пушките, някои бяха пъхнати в паласките и само един е купен от дилър, който специализира само по такива неща (показан като Type 1 на снимките в следващото съобщение). В паласките имаше интересни неща, като кутия от вакса, която български войник е ползвал да си държи парцалчета за чистене на пушката; също така български вестници.
Я ми кажи как си си купил Манлихери от България?То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
Parabellum написаБря!
Я ми кажи как си си купил Манлихери от България?Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
Comment
-
Гост
Ник, можеш ли да снимаш паласките от другата страна? Интересуват ме халките за окачването.
И друго: Малко трудно схващам разликата между Манлихеровите и Мосинковите....
Comment
-
valo написаНик, можеш ли да снимаш паласките от другата страна? Интересуват ме халките за окачването.
И друго: Малко трудно схващам разликата между Манлихеровите и Мосинковите....
Въпроса за Мосин също става интересен. Освен ако в България тези ремъци не са някак си приспособени за тях, просто няма как да станат. Мосин няма ремъчни скоби, а ремъчни процепи. Изключение е само най-първата продукция между 1892 и 1895 от френския арсенал Шателро (Châtellerault), които са с ремъчни скоби (антабки на руски). Ще покажа моите трилинейки, които са от Русия; единствената модификация, на която Манлихеров ремък може да стане е финландския М1939, който е със скоби.
falera,
Супер експонат имаш, завиждам ти благородно!Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
Comment
-
Гост
Ник, тук има интересни ремъци, но за съжаление Българските са само за АК.
А за Мосинковите ремъци - стават.Те са като обикновените, но имат допълнително две малки ремъчета.
Comment
Comment