If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Ясно е, че тази граната не е била на въоръжение в българската армия. Иначе щеше да е известна. Питам се само дали оригинално си е била учебна или нашите са и направили разреза. Освен това в системата на ОСО са се изучавали "Ф-1","РГ-42" и "РКГ-3" , но не и такива антики.
Значи, тази бомбичка може и да е била на въоръжение в БА.Спомнете си за "Одрин" и "Македония"-наши гранати и то отлични били на въоръжение почити до 9 септември и после "забравени"-някой да има учебна граната от този тип?Така че нищо чудно тази бухалка да е толкова известна и после "забравена".Дайте ми триседмичен срок и ще имате всичко за нея
То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Дайте ми триседмичен срок и ще имате всичко за нея
Днес получих едно писмо, в което се казва, че гранатата е българска. Разработена е през 1920 година и е била на въоръжение до 1950 година. Следват описания на гранатата и обяснения за действията с нея. Малко съм скептичен към тази информация. Какво ви е мнението?
Ето го писмото:
:noway:
Hi
The grenade is Bulgarian, developed in the 1920"s and remained in service
until the 1950's, The only designation seems to be Defensive Stick grenade,
at least so far as anyone has been able to determine. No number
designation. Here is some information
This grenade was developed in the mid 1920's remaining in service with
Bulgarian forces through WWII, into the 1950's.
The grenade consists of three main components, the warhead, handle, and
friction igniter. The warhead consists of a cast iron head with
segmentation on the outside. One side of the head has been flattened and
has a belt clip cast onto the flat side. The head is filled with 130 grams
of TNT. The base is closed by a thin sheet metal detonator well that is
held in place by a pressed lead ring in the hole in the bottom. The base is
formed to have a threaded socket in the centre. The handle is mainly wood.
An adapter is attached to the top end with four small wood screws or nails.
The adapter is sheet metal and covers the top of the handle and down the
side a short distance. It is threaded to match the threading in the head of
the grenade. A hole in the top allows the detonator to fit through the top
of the handle into the head. The base of the handle has another adapter
attached with small nails. This adapter is threaded to accept a cap both
made of sheet zinc. The friction igniter with detonator attached fits into
the handle from the top. A string attached to the friction wire fits all
the way through into a space in the bottom of the handle and is attached to
a pull ball. The cap on the handle keeps the pull ball and string inside
the handle. Once assembled with the igniter the handle is then screwed into
the socket in the base of the head.
The head of the grenade is painted a grey-green color, the wooden portion of
the handle is unpainted, the adapter is painted grey-green. The handle has
the delay time stamped into it just below the adapter at the top of the
handle.
For use, the grenade must be primed by unscrewing the body of the grenade
in a counter clockwise direction. Insert the detonator in the detonator
holder of the igniter and screw the body back on. To throw, unscrew the cap
and allow the pull ball and string to drop out. Grasp the ball with the
non-throwing hand and give it a sharp pull. Immediately throw the grenade
at the target. When the pull string is pulled, it pulls the friction wire
through the friction compound causing it to flash. The flash ignites the
delay fuze that burns for about 5.5 seconds. When the fuze burns down, it
ignites a small flash charge that flashes into the detonator causing it to
detonate. The explosion of the detonator causes the main charge to
detonate.
When the grenade explodes the body normally bursts into 90-100 fragments
weighing between 1-5 grams. The grenade produces an effective radius of 3
to 4 metres but fragments are dangerous out to 30-40 metres.
Вало, какво да ти кажа? Много невероятно хубава ми изглежда тази история. Ако наистина това е наша граната, честно да ти кажа намирам я за много "красива" и функционална.Но замисли се, постоянно ни се натяква само за две наши ръчни гранати-Одрин и Македония.За други бомби нищо не се споменава никъде.Наистина тази информация е много интересна.Кой ти я прати? Снимки пратиха ли ти?
То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Ако наистина това е наша граната, честно да ти кажа намирам я за много "красива" и функционална.
Е, за "красива" си е въпрос на естетически критерии . На мен лично ми прилича на импровизиран боздуган (дръжката не знам защо ми напомня за крак от стол). За функционална - съмнявам се, по-скоро е била доста тежка, а същевременно недостатъчно мощна. Но прикрепянето на дълга дръжка към отбранителна граната е интересно решение.
Вало-човекът има чудесен сайт-дано ти помогне.Аз ще питам моите апапи в България те може би да знаят нещо.
Голум-та точно това е номерът-дълга дръжка на отбранителна граната-мяташ я на 30 метра от окопа и гледай сеир.
Ба, ще ми помогне....колкото на умрял баене. Сигурно и той се е чесал по главата и като е видял, че писмото е от България е помислил, че и гранатата е българска. Явно не си признава, че не знае...
gollum написа
Е, за "красива" си е въпрос на естетически критерии . .
Е, може да не е първа красавица, но добре стои на секцията.
Last edited by ; 23-04-2005, 05:02.
Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
Може и да си прав-обаче ако намерим верният отговор можем да му пишем на чиляка.
Много хубава колекция от бомби имаш.Абе сега като видях пак гранатата знаеш ли , че Огнян Маринов има същата? Навремето от в.Нищо за Оръжието му бяха снимали колекцията от патрони и имаше снимка на същата граната.Защо не го питаш какво е това добиче?
Абе сега като видях пак гранатата знаеш ли , че Огнян Маринов има същата? Навремето от в.Нищо за Оръжието му бяха снимали колекцията от патрони и имаше снимка на същата граната.Защо не го питаш какво е това добиче?
Човека съм го виждал 2-3 пъти и си нямаме общ мохабет, но ако има снимка във вестника - ще я намеря. Имам всички броеве до 2003 година. Тогава ми писна да чета глупости и спрях да го купувам.
Мисля, че имаше снимка.Виж старите броеве когато вестника беше още голям-ако се не лъжа.
Аз също имам всички броеве-даже в момента ми го купуват-ей така за тръпката-то това е единственото издание което събирам-до 2002 година събирах редовно сп.Криле-имах всичките броеве от 1995 до март 2002 обаче като се прибрах в БГ ги изхвърлих на боклука-само Нищо за оръжието запазих по сантименттални причини.но.....май се отклоних то темата
Comment