Ако знаете кажете какъв модел и чие производство са тези гранати
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Vorsicht! Granate!
Collapse
X
-
Гост
-
Гост
-
Най-вероятно гранатата от втората снимка е немската М 39. Тя е била настъпателна осколъчна граната и е приета на въоръжение през 1939 г. (както свидетелства и индексът й ).
Корпусът й е бил от две щамповани половини, в едната е съединителната тръба с гилзата за детонатора. Забавянето е било около 4 четири и половина секунди. Масата на гранатата е била 220 грама, максималният радиус на въздействие - 10-15 м.
За другата не намерих нищо. Инак прилича на хибрид между "лимонка" и немската М-24 (макар че на последната дървената й ръкохватка е с малко па-различна форма).
Comment
-
Han Solo написаНикъде на сайта на Н&К не намерих данни за пълнител с повече от 30 патрона - има два типа 15 и 30 патронни. Какво да го разискваме повече тоя проблем.... измислици по компютърните игри мнооого, а са единици тия дето пресъздават реално оръжията и техниката
По повод реализма - най-реалистичните оръжия досега съм го гледал в Call of Duty. Всъщност не му е тук мястото да говоря за компютърни игри.
Comment
-
Гост
gollum написаНай-вероятно гранатата от втората снимка е немската М 39. Тя е била настъпателна осколъчна граната и е приета на въоръжение през 1939 г. (както свидетелства и индексът й ).
Корпусът й е бил от две щамповани половини, в едната е съединителната тръба с гилзата за детонатора. Забавянето е било около 4 четири и половина секунди. Масата на гранатата е била 220 грама, максималният радиус на въздействие - 10-15 м.
Comment
-
Е, тя немската също е малка - в моя източник височината й е дадена като 60 мм. Във всеки случай, може да е някаква нейна вариация, макар че наистина това, че е отливка е странно. Впорчем, дали не са някакви вариации на тази граната, поризвеждани в някоя от малките държави (или в България) и на това да се дължат тези отлики?
Comment
-
Гост
gollum написаВпорчем, дали не са някакви вариации на тази граната, поризвеждани в някоя от малките държави (или в България) и на това да се дължат тези отлики?
Comment
-
Гост
Сержант Алексей Воронин написаИдете на този сайт и цъкнете върху някое от знаменцата.
Comment
-
Един въпрос за малката граната - от едната страна би трябвало да има кръгъл отвор с резба. Имало ли е нещо закачено внего - би трябвало да изглежда като кръгла дръзчица с извита метална част и връвчица?
Инак за другата граната - насичането на повърхността й е много странно, май не съм виждал "ананаска" от този тип никога.
Comment
-
Гост
Малката си има само отвор с резба. Вътре няма нищо.
Относно голямата:
По принцип съм свикнал да я показвам само от едната и страна. Всъщност тя е учебен разрез. От другата страна се виждат триещата запалка, забавящия заряд, и т. н. От може би около 2000 учебни гранати които са ми минали през ръцете, тези двете са уникални.
Comment
-
Гост
Comment