Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Vorsicht! Granate!

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Vorsicht! Granate!

И така, за гранатите. Войната в ХХ век би била немислима без тях. Еволюират от несъвършените бомбички от 1914 и до края на ПСВ се превръщат в съвършено средство за убиване.
    Оттогава до днес - начин да прочистваш сгради, да вадиш от строя транспортни средства и бойни машини, да унищожаваш бункери. Днес - с десетки модификации (например под дулото на автомат) и десетки приложения, включително и в ръцете на антитерористите. Та мисля че е редно да кажем няколко думи и за тях.
    Нека по-конкретно се спрем на бъдещето им, защото много от приложенията им от ВСВ вече не вървят. При наличието на толкова много противотанкови оръжия например не е особено адекватно да се затичаш срещу някой танк, да се възкачиш на него и да метнеш граната вътре.

Темата е интересна,наистина. Само малко ме изненада това :
    не е особено адекватно да се затичаш срещу някой танк, да се възкачиш на него и да метнеш граната вътре.
    Поначало е трудно да се камиш на танк и да метнеш граната вътре в него. И не се е прилагало като някаква стандартна противотанкова танктика, защото танковете по време на сражение са... как да се изразя, затворени. Разбир асе, можеш да се надяваш някои от танкистите да е оставил отворен люк, но ако се окаже че не е така... няма да е пирятно. Пък и въобще качването върху вражески танк по време на сражение е трудна работа .

Инак може би трябва отделно да обсъдим самите гранати като устройство, предназначение, еволюция, и отделно начините за доставянето им до противника. Защото едно е ръчната граната, която изисква силен и трениран "гренадир", за да я метне на 40-50 метра сред противниковите войници и друго е да речем съвременната 40 мм гранатохвъргачка (най-често подцевна), която може да свърши същата работа на около 200-300 м или пък стандартните от 20-те години нататък оръжейни гранатохвъргачки (които по същество представляват наставяна на стандартан пушка мортирка, за изстрелавне на специални гранати на дистанции до 200 м).
    Да не говорим, че има и място за голямо понятийно объркване сред разните му миномети, гранатохвъргчки, гранатомети, артилерийски гранати и т.н. .

Comment

За да е ясно говоря за гранати и приспособления за изстрелването им, които се обслужват от един човек. Разбирай подцевни гранатомети и, разбира се, ръце А не говоря за значението, включено в съкращението РПГ...

Comment

При наличието на толкова много противотанкови оръжия например не е особено адекватно да се затичаш срещу някой танк, да се възкачиш на него и да метнеш граната вътре.
        На 27 юли 1943 г. е назначен за командващ 1-ви бронетанков корпус на SS. Участва в отвоюването на Харков. В Русия по време на обяд с други офицери в разрушена къща Дитрих и останалите едва не са прегазени, когато ги връхлита танк T-34. Без да губи нито секунда Зеп се качва на танка и с граната го обезвредява. За участието си в боевете при Нормандия към Рицарския си кръст получава и диаманти.
        :nworthy: :rock: :sm186:

Comment

Говорех за наши дни де...
          През ВСВ тия изпълнения ги има много... Има ги даже и в "Call of Duty", естествено само дето не ги прави твоят герой. Защото просто не може да се изкатери върху танка...
          Е та седи си един Тигър в една уличка, идват двама американци и се качват отгоре. Единият отваря люка, другият почва да пердаши с Томпсъна вътре. Междувременно първият вади граната, мята я вътре и затваря люка. Бум. Само дето и единият от американците загива от експлозията...

Comment

Да, това в Call of duty (съвсем същият епизод го имаше и в "Спасяването на редник Райън") го видях, но си е пълна измишльотина. Пропускате, че все пак люковете на танковете се заключват отвътре. Което, разбира се, се парви в бойни условия, особено, когато имаме единични танкове и вражеска пехота наоколо. Съответно, това прави невъзможно изкачването върху танка и отварянето на въпросните люкове.
            Разбира се, когато танкът е в поход или не е в подобен тип сражение, люковете н се заключват, дори и да са затворени, по разбираеми причини - все пак това е начинът бързо да напуснеш танка при нужда . Вероятно това е помогнало в описания случай със Зеп Дитрих. Впрочем, сега се сещам, че съветските танкисти често са били небрежни в тия неща - срещал съм достатъчно изказвания на техни танкови командири, че често те не само не си заключват люковете при бой срещу пехота в населено място, но дори ги оставят отворени (явно за да могат бързо да напуснат танка, ак осе запали). Което пък водело до това вражески войници да мятат гранати в отворените люкове от височината на някоя сграда.
            Но като цяло на този "метод" (както в ония случай с пушките и самолетите ) не може да се разчита и общо взето може да свърши работа само по случайност (главно, небрежност на танковите екипажи). Да не говори, че изкачването върху танк е възможно само когато танкът е единичен, не се охранява от собствена пехота и е в град или в пресечена местност. А поначало танковете не следва да се използват поединично, освен в редки случаи - когато са няколко те се пазят взаимно.

говоря за гранати и приспособления за изстрелването им, които се обслужват от един човек. Разбирай подцевни гранатомети и, разбира се, ръце
            Ок, значи се ограничаваме само до съвременността и до гранати, които нямат собствени приспособления за, тъй да го река, движение (т.е., четателен заряд, както е при автоматичните гранатохвъргачки или ракетен двигател - като при РПГ-тата). Значи се ограничаваме до ръчни гранати и разни подцевни или ръчни гранатохвъргачки (те май всичките са 40 мм).

Comment

Доста ми харесва като идея и външен вид оня американски гранатомет от Виетнамската война. Не че е много добър, просто ме радва... една грамадна ловна пушка

Comment

gollum написа
                ..................................
                Ок, значи се ограничаваме само до съвременността и до гранати, които нямат собствени приспособления за, тъй да го река, движение (т.е., четателен заряд, както е при автоматичните гранатохвъргачки или ракетен двигател - като при РПГ-тата). Значи се ограничаваме до ръчни гранати и разни подцевни или ръчни гранатохвъргачки (те май всичките са 40 мм).
                Сър, държа да напомня че подцевните гранатомети имат собствен метателен заряд ако нямат как излизат от цевта :sm186:
                may the Force be with you

Comment

Сержант Алексей Воронин написа
                  Доста ми харесва като идея и външен вид оня американски гранатомет от Виетнамската война. Не че е много добър, просто ме радва... една грамадна ловна пушка
                  М-79, Има го в доста игри, както и разбира се, в незабравимият Терминатор-2:Денят на Страшния Съд :tup:
                  knowledge is power

Comment

Аз пък го бях виждал само на Battlefield Vietnam, ама айде... За Терминатора като игра дори не съм и чувал :vb_sad:

Comment

Е, аз говорех за филма
                      Ето го момента:
                      knowledge is power

Comment

Han Solo написа
                        Сър, държа да напомня че подцевните гранатомети имат собствен метателен заряд ако нямат как излизат от цевта :sm186:
                        Принципите на изстрелване са различни при ГП-25 и M 203.
                        Attached Files
                        Last edited by Човек; 04-04-2005, 03:56.
                        Hannibal ante portas.

Comment

Шерлок, признавам си. И филма "Терминатор 2" не съм гледал. Само 1.
                          Иначе картинката си я бива

Comment

Човек написа
                            Принципите на изстрелване са различни при ГП-25 и M 203.
                            аз си мисля все пак че е различен само принципа на зареждане - при руския предно, щри щатския задно... а и двете са с метателен заряд
                            may the Force be with you

Comment

Да, прави сте (мое недоглеждане) - с метателен заряд са - май нещо като гилза с малък заряд. Впрочем, същото е и при мортирките за винтовка, така популярни от през световните войни - те са със специална гилза, която съдържа метателния заряд и е отделна от гранатата. Явно при съвременните са комбинирани.
                              В такъв случай или трябва да ги изключим от темата, или да я разширим и да включим РПГ-та, автоматични гранатохвъргачки (на практика заместват взводните 2-инчови или 50 мм миномети) и други подобни системи.

Comment

Working...
                              X