valo написа
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Vorsicht! Granate!
Collapse
X
-
Гост
Благодаря за инфото. Значи е сръбска граната "НЕ Мод 1917" А какво означава "НЕ"? Може и да го пише на сайта, но не го вдявам много английския....
На другата страница има същата граната, но пише, че е германска М1917.
Comment
-
"high-explosive", сиреч, фугасно-осколъчна граната. По-моему става въпрос за офанзивна граната. Там пише, че е повлияна от немска граната (в крайна сметка от предшественичка на онази, за която предположих в началото, че става дума ).
За другата обаче нищо няма все още. Иначе "шарката" на нарезите й е уникална - никога не съм виждал подобна. Дървената дръжка също е особена - прилича на крак от столче .
Comment
-
Гост
Comment
-
Гост
-
Ами можеш много лесно да разбереш (защото сръбската модел 17 е правена по образец от немската модел 16). Доколкото разбрах, за да разбереш коя от двете е, трябва да провериш дали има някакъв надпис или означение на тялото на граната - нещо като "W.SW" ако е сръбска (вижда се ясно на една от снимките).
Comment
-
Гост
Няма никакъв надпис. Значи - немска. Няма да бъда капризен за точната година. Приемаме, че е между 1916 и 1917 година.
Благодаря на всички за помощта.
Comment
-
Гост
Дано......Помолих един приятел /Ник/ да пусне снимката в друг форум, предполагайки,че някой "хамериканец" може да знае нещо....Прилоша ми,когато прочетох мнение, че била китайска....
Comment
-
Не е китайска същата съм държал в ръцете си в България и знам кой я има.В момента се мъча да се сетя аджеба таз бухалка каква беше.В БГ имам книга за всички гранати през ВСВ, но ще трябва да почакате две-три седмици.То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
gollum написасръбската модел 17 е правена по образец от немската модел 16"ДОЙДЕМ ЛИ НА ВЛАСТ, ВСИЧКИ ХОРА ЩЕ БЪДАТ СВОБОДНИ И ВСЕКИ ЩЕ ИМА НАЙ-МАЛКО ПО ТРИМА РОБИ..."Предизборна програма
Comment
Comment