Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Vorsicht! Granate!

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

valo написа
    Цъкнахме ама кел файда........Пак нищо не разбрахме!
    Е какво не разбра? Кажи да ти помогна! :tup:

Comment

Браво на сержанта за сайта . Намерих там едната граната - малката. Оказа се, че е M1917 He - сръбска граната. Прикачам и снимката от този сайт.
      Attached Files

Comment

Благодаря за инфото. Значи е сръбска граната "НЕ Мод 1917" А какво означава "НЕ"? Може и да го пише на сайта, но не го вдявам много английския....
        На другата страница има същата граната, но пише, че е германска М1917.

Comment

"high-explosive", сиреч, фугасно-осколъчна граната. По-моему става въпрос за офанзивна граната. Там пише, че е повлияна от немска граната (в крайна сметка от предшественичка на онази, за която предположих в началото, че става дума ).

За другата обаче нищо няма все още. Иначе "шарката" на нарезите й е уникална - никога не съм виждал подобна. Дървената дръжка също е особена - прилича на крак от столче .

Comment

Интересното е, че има и халка за закачане. Не е допълнително монтирана, а така е отлята.

Comment

В тоя сайт ще пропилея младините си

Comment

Тази тема както винаги късно я виждам, но веднага ще ви поправя.Лимонката е немска граната обр.1916 година или т.нар. Eierhandgranate 16.Заредена тежи 310 грама.Ето снимки.
                Attached Files
                То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Като последно какво остава? 1916 или 1917 ???

Comment

Ами можеш много лесно да разбереш (защото сръбската модел 17 е правена по образец от немската модел 16). Доколкото разбрах, за да разбереш коя от двете е, трябва да провериш дали има някакъв надпис или означение на тялото на граната - нещо като "W.SW" ако е сръбска (вижда се ясно на една от снимките).

Comment

Няма никакъв надпис. Значи - немска. Няма да бъда капризен за точната година. Приемаме, че е между 1916 и 1917 година.
                      Благодаря на всички за помощта.

Comment

Супер . Обаче остава другата - дано Парабелум да измъкне още нещо от торбата с фокуси и да я познае .

Comment

Дано......Помолих един приятел /Ник/ да пусне снимката в друг форум, предполагайки,че някой "хамериканец" може да знае нещо....Прилоша ми,когато прочетох мнение, че била китайска....

Comment

Не е китайска същата съм държал в ръцете си в България и знам кой я има.В момента се мъча да се сетя аджеба таз бухалка каква беше.В БГ имам книга за всички гранати през ВСВ, но ще трябва да почакате две-три седмици.
                            То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

gollum написа
                              сръбската модел 17 е правена по образец от немската модел 16
                              Извинете, че се намесвам (нищо не разбирам от гранати), но ми стана интересно - сърбите през 1917 г. ли са произвеждали гранатата М17? Ако ДА - знае ли се къде и как е ставало това? Нали Сърбия е окупирана по това време? Имали ли са сърбите военни фабрики на о.Корфу или в Гърция, или някъде другаде? Някаква информация?
                              "ДОЙДЕМ ЛИ НА ВЛАСТ, ВСИЧКИ ХОРА ЩЕ БЪДАТ СВОБОДНИ И ВСЕКИ ЩЕ ИМА НАЙ-МАЛКО ПО ТРИМА РОБИ..."
                              Предизборна програма

Comment

Според мен, вероятно става въпрос за известна маскировка. Гранатата е "Модел 1917", но всъщност май е поризвеждана между двете войни и е била на въоръжение на югославската армия през ВСВ, а не през ПСВ. Просто е копие на немската граната от 1916 г.

Comment

Working...
                                X