Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Хладните Оръжия по Българските Земи

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #31
    Нож или сабя от Кирил Коликов определено си струват многото пари, а и за Тенджерков ти вярвам. Той да не ги кове мечовете от лагерна стомана? Бях чувал, че в Узбекистан правели ножове от стружки лагерна стомана. Така ставали страхотно здрави и нямат чупене. Има и една компания, в Непал, Himalayan Imports, които произвеждат кхукрита (ножовете на гурките). Техните ножове идват с гаранция, че ако успееш да изкривиш или счупиш някой от техните ножове, ти го възстановяват с два нови. Не мисял че на някого му се е налагало да ползва тази гаранция, обаче. Качеството си е качество. Само че аз не съм достатъчно богат още.

    Comment


      #32
      Статията за шашките, поне първта и половина е готова и е поместена в мнението, в което са и снимките. Сега след като дилетантът е приключил със своята част, е ред на истинския експерт, Парабелум, да довърши статията, особено по-интересната й част, която касае и нашата армия.

      Comment


        #33
        Чудесно, започвам да се подготвям за продължението на статията. Скоро няма да стане, щото съпругата ми доста мрънка. но се надявам да я подготвя бързичко.
        То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

        Comment


          #34
          Не се притеснявай, струва ми се че за никъде не бързаме. Отделно и самото продължение на статията не е нужно да е нещо епохално. Междувременно аз ще започна превода на предните статии от български на англлийски, което е малко тягостна работа, но пък за сметка на това необходима.
          За Възраждането непременно по-късно трябва да включим и статия за овчарските ножове.

          Comment


            #35
            Ау аз на скоро с какър дърт чобански нож си имах работа лудница ви казвам.Беше доса масивен дълъг около 40 см нещо като малък ятаган или тракийска махайра.А как кълцаше дърветата балтийте ряпа да ядат.
            ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

            Comment


              #36
              И на мен ми харесват овчарските ножове, които не са кой знае колко добре изследвани.

              Comment


                #37
                Значи доколкото ми е известно в България се наблюдават няколко течения на овчарските ножове. По формата и дължината им могат да се определят. Но това наистина е доста специфична, сложна и дълга тема.
                Иначе аз съм мераклия на хубав овчарски нож.Ей така да го запашеш в силяха или в навущата
                То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

                Comment


                  #38
                  Има разлики във формата на дръжката: някои са без уши, а други са с уши като ятаганите и май последните се наричат каракулаци. Сега като се върнеш в България ще имап възможност да се сдобиеш с приятен овчарски нож. По моите наблюдения те не са особено скъпи, някъде м/у 50 и 100 лева вървят, ако не греша. Това оръжие си е типично българско и извън България го няма .

                  Comment


                    #39
                    Аз също съм заинтерисован от темата но ще се включа понататък в дискусията.
                    Само неразбирам защо темата е пометена тук? :?

                    Comment


                      #40
                      Не мога да си обесня защо не мога да виждам снимките и почвам да се ядосвам.
                      Pro Deo fide et Paria

                      Comment


                        #41
                        Оправих линковете към тези снимки, които съм пуснал тук аз. Няма да е зле да възобновим проекта и ще видя какво мога да направя в близките дни. Междувременно, нека всеки който има снимки на хладно оръжие из нашите земи ги пусне тук: от ръждясали антични железа, до съвременни саби и щикове.
                        Особено важни са снимки и материали за овчарските ножове, които са типично български хладни оръжия и които са много слабо изучени. Предварително благодаря на всички.

                        Comment


                          #42
                          Абе тези ятагани въобще не ги виждам извити. Аз ли криво гледам?!?
                          Проблемът на форума :damnyou:

                          "Чети историята и като познаеш от нея суетата на тоя свят, научи се да го презираш"
                          Паисий Хилендарски

                          Comment


                            #43
                            re:

                            Чак сега намерих време да погледна и тази тема - добра работа е свършил наш TVV Аз обаче имам един въпрос - в началото, когато описваш ятагана, казваш че той не е това, което си представят повечето хора - а именно силно извито оръжие с разширяващо се в самия край острие - а това оръжие как се казва, има ли такъв тип саби и можеш ли да ни разкажеш нещо за тях? А, и още нещо - ако някой ми покаже овчарски ножове, няма да му се разсърдя, много съм зле на тая тема и искам да науча нещо, макар и малко

                            Comment


                              #44
                              skycycle написа
                              Чак сега намерих време да погледна и тази тема - добра работа е свършил наш TVV Аз обаче имам един въпрос - в началото, когато описваш ятагана, казваш че той не е това, което си представят повечето хора - а именно силно извито оръжие с разширяващо се в самия край острие - а това оръжие как се казва, има ли такъв тип саби и можеш ли да ни разкажеш нещо за тях? А, и още нещо - ако някой ми покаже овчарски ножове, няма да му се разсърдя, много съм зле на тая тема и искам да науча нещо, макар и малко
                              Радвамс е че имаш интерес. Онези саби, които често погрешно биват наричани ятагани, са шамширите и килиджите и повече информация и картинки за тях има в следващата статия от тази тема.
                              За срамота, аз в момента нямам снимка на овчарски нож, защото все още нямам такъв в колекцията ми :vsad: . Но мисля че Перето беше пуснал един или два някъде във форум Хоби, ще се помъча да ги намеря там и да ги пусна тук. Като цяло, овчарските ножове са типично българско хладно оръжие и са получили името си от това, че овчарите из планините са носели такива, предимно за самозащита в случай на нужда, а също така и като полезен уред. По форма наподобяват ятаганите, но са по-къси и острието им не е толкова силно извито. Някои имат дръжка като ятаган, с разклоняващи се уши, и този тип е наричан от някои "каракулак", от турски кара = черен и кулак = уши. Други имат дръжка от ето такъв тип:

                              Дръжката може да е от кост или от дърво, като понякога има опростена украса от бронзови кръгчета. Остриетата са рядко украсени, макар че понякога и там има издълбан геометрически или флорален мотив. Каниите са изработвани от две дървени части, понякога покрити с кожа и пристегнати с няколко метални ленти.
                              Сега отивам да потърся и малко повече снимки.

                              Намерих снимките и са доста интересни, вярвам че Перето няма нищо против да ги пусна тук, все пак използваме ги единствено в името на изучаването на родните хладни оръжия.
                              Първо снимка на един ятаган от неговата колекция, който по форма е типичен за нашите земи, а именно има дръжка от черен рог с големи уши и металните части по нея са изработени от месинг:


                              Ето сега снимки на един типичен и хубав овчарски нож. Обърнете внимание на маркировката върху острието, както и на канията, защото толкова добре запазени кании са рядкост







                              А сега ето и една симпатична група от български оръжия, в която има два овчарски ножа, единия от тях каракулак, и едно малко сгъваемо ножче, което се нарича "кундер" и което жените едно време са позлвали, като с него са отрязвали пъпната връв на новородените.





                              Надявам се тези снимки са ви дали обща представа за това какво представляват овчарските ножове, но за съжаление информацията за тези чудесни български оръжия е прекалено оскъдна и все още не можем да разграничаваме между отделни стилове, а вероятно отделните региони в БЪлгария са се отличавали с характерни стилови особености.
                              Last edited by TVV; 19-04-2005, 20:40. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

                              Comment


                                #45
                                Мерси много за информацията, но въпросът ми все още е на лице - видях статията за шамширите и калиджите, но те са далеч по-тънки от това, за което аз питам - представи си ножовете от Аладин например

                                Comment

                                Working...
                                X