Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Хладните Оръжия по Българските Земи

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #61
    Аз непрекъснато качвам разни неща в галеривта към портала, в разделите за хладно оръжие и най-вече в този за хладно оръжие от Възраждането, ето тук:

    С цел да поддържам темата жива, искам да пусна тук снимки на няколко интересни експоната от Националния Военно-Исторически Музей. Да започнем с ето този акколак, караколак, или умален ятаган, както искате го наричайте:


    Както се вижда качеството е по-добро от обичайното, чирените изглеждат като да са от моржова кост, а върху острието има надпис на арабски (когато намеря някой да го разчете, ще пусна превод). Това е може би липсващото звено между ятаганите и овчарските ножове.

    Следващият експонат е ето тази кама:

    По стила, допускам, че е от Армения. При арменските ками за разлика от грузинските канала е в средата на острието и около него често има украса от т. нар. кофтгири в сребро или злато. Сравнително късата дръжка от бяла кост, на която под пироните държащи чорените има метални декоративни елементи също е характерна за Южен Кавказ и Северна Персия. Грузинските и черкезките ками са с по-големи дръжки, като често под пироните има монети.

    Ето още една кама, дори по-интересна:

    Противно на грешния надпис до нея, тя не е арабска, а чисто османска. Такива ками са носели продворните в Топ Капъ и впоследствие Долма Бахче. Отличават се с украса, тънко дълго и тясно острие, върху което има декоративна украса в издигнат релеф. Някъде бях чел, че християните носели прави ками, а пък мюсюлманите извити ханджари в двореца, но силно се съмнявам доколко това е достоверно.

    И последно, ето един ханджар:

    Тук аз съм затруднен и не съм съвсем сигурен откъде е точно. Дръжката е характерна за региона на Кавказ, Източна Анадола и дори Сирия. И тя, както и ножницата са направени от метал, което пък е характерно за Персия, макар че се срещат подобни оръжия и от Източна Турция и Кавказ. Острието е най-интересно, с много широк канал и на пръв поглед изглежда като да е направено от острието байонет, напр. такъв за Шаспо обр. 1864 или за Пийбоди. Може и обаче да е изковано такова, а да не е скъсявано. Седефът и коралите са характерни за турските оръжия, особено коралите, така че вероятно този ханджар е от източна Анадола.

    Как са попаднали по нашите земи тези оръжия е вече отделен въпрос (най-вероятно търговия и/или преселници в Османската Империя), но те доказват че в нашата страна е имало доста интересни и ценни образци, някои от които може би още могат да се намерят из запустели места или забутани в килерите по селата.
    Last edited by Sir Gray; 16-01-2017, 11:07.

    Comment


      #62
      каракулака е ясен,няма кво да го коментираме.арменската "кама" - тоя тип оръжия се водят каквказки кинжал,като всеки регион си има своите особенности в орнаменти по дръжката,острие и канали.но названието на подобно оръжие е кинжал.турската кама си е типичната турска кама, що се отнася за острието.дръжките варират,но в по-късно време заприличват все повече на кавказки тип.повечето кали от този тип които съм виждал са булатни(вуутц).последния нож ми напомня две неща - ханджар(само,че ханджара е дуостър) и един нож предназначен за пробиване на ризници(но той е с по - тънак връх).явно е форма на втория,но в по-късни времена острието вече може да е по-широко понеше ризници никой не носи.дръжката е кавказки тип.ходих специално на тази изложба за да мерна нещо дамасково но нищо такова не се видя.може и да е имало подобни оръжия, но просто не са байцвани и шарката остава скрита.

      Comment


        #63
        Склонен съм да не се съглася съвсем с това кое название е прието и кое не, когато става дума за двуостри бойни ножове от Кавказ. Кавказки кинжал е наистина названието, с което най-често си служат на запад, но истината е че по-правилно би било да се изпозлва местното наименование. В Грузия, Дагестан, Азербайджан и Армения думата "кама" ми се струва че се изпозва по-често. Аз я поредпочитам за по-късите ножове, а използвам кинжал за по-дългите. В българския език думата кинжал е придобила значение на едва ли не всичко, което представлява по-дълъг боен нож, нещо като "dagger" на английски и затова гледам да я изпозлвам колкото се може по-малко. Понякога е трудно да се направи точна класификация и разграничение между отделните термини. Освен това някои кинжали имат лека извивка на върха на острието, а най-големите с размер на къса сабя, някои от които са двуостри, а други едноостри се наричат кваддара. За съжаление много често на запад ги слагат всичките в една категория с етикет "кавказки кинжал", или още по-лошо "казакски кинжал", макар че много нямат нищо общо с казаците.
        Това че повечето от тях са с острие от булат е доста спорно. Можеш ли да дадеш снимки или примери от книги? От това което аз съм виждал, а сигурно съм виждал няколко стотин поне дотук от всички части на Кавказ, плюс Турция и Персия, 70% имат острие от съвсем обикновена стомана, понякога с надписи от злато и сребро, понякога без нищо, 25% имат многослойна дамаска стомана в канала, и 5% максимум имат острие изцяло от дамаска стомана, като само един или два съм виждал с острие от булат. При кавказките шашки нещата стоят малко по-различно, понеже някои от тях са с остриета от Персия и оригинално предназначени за шамшир. Но кинжалите/камите от този район много рядко имат острие от булат, да не кажа почти никога.
        Последното оръжие е пример за това, че някои оръжия не винаги попадат под някаква строга категория. Напълни си прав, че ханджарите са двуостри. Има обаче една категория оръжия от Персия и Турция, че и от Албания, които биват описвани като "джамбия", с острие с извивка и понякога с ребро по средата на острието, следващо извивката. Думата джамбия е арабска и е била ползвана в миналото единствено на арабския полуостров за да описва характерните за тази част на света джамбии, които арабите носят на пояса отпред. В Персия тези ножове наричат ханджар, както в Индия, където ножовете с двойна извивка на острието наричат "ханджарли". Пак опираме до това кой термин е по-правилен или не. Ако се върнем назад във времето с въпросното оръжие от НВИМ и го покажем на Стефан Караджа, той със сигурност не би го нарекъл джамбия, а би го нарекъл или ханджар, или кинжал. Кое от двете точно, за съжаление няма как да знаем.
        И последно: 100% си прав че част от оръжията в НВИМ би трябвало да имат острие от дамаска стомана, многослойна и може би дори булат. За да се прояви обаче трябва да отиде някой професионалист и да се пробва с тези топове оръжие, които най-вероятно имат такова острие: някои саби например. Само че ако аз и ти отидем там с предложение да байцваме остриета и да ги почистим с разтвор на железен хлорид и други разредени киселини, познай каква ще им е реакцията .

        Comment


          #64
          това го дават като българска dagger.кама доколкото знам(не съм голям езиковед) е дума от турски произход.значи ставаше въпрос за това,че повечето турски ками които съм виждал(като тази дето си поместил) са булатни.нещо саита или връзката ми прави парчета,иначе щях да кача ханджар и джамбия да се види ква е разликата, а тя е доста голяма.
          Attached Files

          Comment


            #65
            Турските наистина често са булатни, поне тези от по-високо качество и предназначени за османския висш клас. Това ножче го бях гледал, мисля че го продават на някаква абсурдна цена в Collectible Firearms and Edged Weapons, където всъщност всичко им е тройно по-скъпо от нормалното. Не съм специалист, но украсата по дръжката може би е характерна за нашите земи.

            Comment


              #66
              може и от там да съм го свалял.

              Comment


                #67
                Как се нарича средния вариант м/у ятагана и каракулака
                Attached Files

                Comment


                  #68
                  Голям каракулак. Не мисля че има някакво специално название.

                  Comment


                    #69
                    имам подобен, изкопали са го от някаде.другия е по-малък и като малък се опитвах да му слагам чирени.
                    Attached Files

                    Comment


                      #70
                      А що за чудо е това,
                      някои май му викат сойка
                      Attached Files

                      Comment


                        #71
                        red777 написа
                        А що за чудо е това,
                        някои май му викат сойка
                        Това съм го виждал наричано "кундре", малък сгъваем нож с който жените едно време са носели на вървчица под фустите и който вероятно са ползвали за цял куп неща, сред които най-забележителното е отрязването на пъпната връв на новородените, като със сигурност е служел и за самозащита в случай на нужда. Със сигурност в различни краища тези ножчета имат различни имена.

                        Comment


                          #72
                          липсва халката в дупката,която сужи и за "контра".

                          Comment


                            #73
                            Ами това какво е?
                            Дължина на острието 29 см, дръжка от сребро.
                            Attached Files

                            Comment


                              #74
                              ами нож

                              Comment


                                #75
                                дядоБлаго написа
                                ами нож

                                :lol: в това съмнения няма :lol:

                                Comment

                                Working...
                                X