Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Хладните Оръжия по Българските Земи

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #46
    Какво ще кажете за това?
    Attached Files

    Comment


      #47
      skycycle написа
      Мерси много за информацията, но въпросът ми все още е на лице - видях статията за шамширите и калиджите, но те са далеч по-тънки от това, за което аз питам - представи си ножовете от Аладин например
      Такива саби с разширяващо се към върха острие никога не са съществували в Близкия Изток и са чисто западно творение. Още по време на кръстоносните походи западноевропейците силно са се впечатлили от сабите на сарацините, с тяхното разширяване на върха (т.нар. йелман, характерен за турския килидж). Даже са ги копирали в нещо, наречено фалчион и изглеждащо ето така:


      Такива нито арабите, нито тюрките някога са ползвали и това е просто западна интерпретация на източните извити саби. Впоследствие западни художници са решили, че това е характерната форма на източните саби, просто защото никога не са виждали истински източни саби. Както обикновено става, една грешка добива популярност и води до други и в крайна сметка хората придобиват доста грешна представа, която Холивуд засилва.

      valo написа
      Какво ще кажете за това?
      И това е симпатично, при това е доста интересна голямата прилика с овчарския нож на Перето, както по формата на острието, така и по украсата, а знакът е като че ли абсолютно същия. Не знам дали са дело на един и същ майстор, защото трябва да се има предвид че когато един майстор навремето е придобивал популярност, после неговия знак е бил копиран от други майстори и е придобивал значение на символ за качество. В кръгчето има ли нещо, или е празно?
      Last edited by TVV; 20-04-2005, 02:35. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

      Comment


        #48
        TVV написа
        И това е симпатично, при това е доста интересна голямата прилика с овчарския нож на Перето, както по формата на острието, така и по украсата, а знакът е като че ли абсолютно същия. Не знам дали са дело на един и същ майстор, защото трябва да се има предвид че когато един майстор навремето е придобивал популярност, после неговия знак е бил копиран от други майстори и е придобивал значение на символ за качество. В кръгчето има ли нещо, или е празно?
        Не е празно. Има седем радиални чертички. Целия знак наподобява слънце или колело на каруца.

        Comment


          #49
          Мерси за информацията, точно за това оръжие говорех Е, поне съм спокоен, че вече не съм сред заблудените маси

          Comment


            #50
            valo написа
            Не е празно. Има седем радиални чертички. Целия знак наподобява слънце или колело на каруца.
            И аз мислех че едва ли е просто празно кръгче, но символите вътре явно са различни от тези по овчарския нож на Перето, поне доколкото може да се види от снимката. Следващият въпрос, на който осъзнавам че едва ли ще може да бъде даден категоричен отговор, е знаеш ли откъде произлиза този овчарски нож? Чисто географски погледнато.

            Comment


              #51
              Нямам никаква информация. Преди около три години го взех на някаква смяна. Видя ми се интересен. Има няколко характерни особености, които не се виждат на снимката. Чирените са от два пласта. Вътрешния пласт е от черен рог, а външния - от кокал. Острието е от две различни стомани. Режещия ръб е от по-твърда/явно високовъглеродна/стомана, докато останалата част е мека.

              Comment


                #52
                Знам какво имаш предвид за острието, защото аз имам босненски нож, който показва същото нещо: предната част към режещия ръб е различна на цвят от задната откъм нережещия, но дали това са различни стомани, или предната част е специално закалена, не знам. Не разбирам от металургия почти нищо.
                А това за дръжката е особено интересно. Виждал съм кавказки ками, на които единият чирен е от кост, а другият от рог. Но пластове, това е нещо съвсем различно. Можеш ли да го снимаш така, че да видим?

                Comment


                  #53
                  TVV написа
                  Можеш ли да го снимаш така, че да видим?
                  В момента нямам фотоапарат, но до два-три дена ще взема от един приятел.

                  Comment


                    #54
                    Снимките не са с добро качество, но какъвто апарата - такъв и снимача.....
                    Attached Files

                    Comment


                      #55
                      Благодаря за снимките, които не са лоши изобщо, защото на тях се вижда каквото трябва, а пък и аз едва ли бих могъл да се справя по-добре. И аз за пръв път виждам такава конструкция на чирените, наистина много интересно. Поздравления за този овчарски нож, който е най-хубавия, който аз изобщо съм виждал (не че съм виждал кой знае колко много).

                      Comment


                        #56
                        Еййййййййй хубав нож. това ме подсеща, че знам няколко такива ножа-само остриетата де.Въргаляха се на пода в един антикварен магазин-ще взема да питам собствениците колко пари искат .Ще им направя чирени и ще си ги прибавя към хайдушката носия
                        То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

                        Comment


                          #57
                          Parabellum написа
                          Въргаляха се на пода в един антикварен магазин-ще взема да питам собствениците колко пари искат .Ще им направя чирени и ще си ги прибавя към хайдушката носия
                          Съмнявам се, че все-още са там. Може някой да ги е забърсал....

                          Comment


                            #58
                            острието найстина е от две различни стомани.интересна е дръжката - чирените са от два слоя.като се има пред вид,че биволския рог е по-плътен само в часта при върха,която се е използвала за чирени с уши за ятагани и каракулаци,остава доста голяма част от него с дебелина около 6 до 4мм.костната част пък най-вероятно е от задни кравешки полуоски,които за разлика от предните са по-тънки но има възможност за по-широка плоска част.това е една добра комбинация.на мен лично ми е хрумвало да я използвам,но сега видях, че и на времето са я използвали.

                            Comment


                              #59
                              Отдавна търся информация за хладните оръжия по нашите земи.
                              Надявам се тук да намеря такава.
                              Last edited by Sir Gray; 16-01-2017, 12:07.

                              Comment


                                #60
                                red777 написа
                                Отдавна търся информация за хладните оръжия по нашите земи.
                                Надявам се тук да намеря такава.
                                Добре дошъл, хубави неща имаш на снимките. Каракулаци, овчарски нож, камичка, щикове. За щиковете има тема във форум Хоби, а останалите оръжия ги обсъждаме тук, като и ние не знаем всичко за тях, а лека полека научаваме все повече и повече.
                                Last edited by Sir Gray; 16-01-2017, 12:07.

                                Comment

                                Working...
                                X