Какво ще кажете за това?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Хладните Оръжия по Българските Земи
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Гост
-
skycycle написаМерси много за информацията, но въпросът ми все още е на лице - видях статията за шамширите и калиджите, но те са далеч по-тънки от това, за което аз питам - представи си ножовете от Аладин например
Такива нито арабите, нито тюрките някога са ползвали и това е просто западна интерпретация на източните извити саби. Впоследствие западни художници са решили, че това е характерната форма на източните саби, просто защото никога не са виждали истински източни саби. Както обикновено става, една грешка добива популярност и води до други и в крайна сметка хората придобиват доста грешна представа, която Холивуд засилва.
valo написаКакво ще кажете за това?
Comment
-
Гост
TVV написаИ това е симпатично, при това е доста интересна голямата прилика с овчарския нож на Перето, както по формата на острието, така и по украсата, а знакът е като че ли абсолютно същия. Не знам дали са дело на един и същ майстор, защото трябва да се има предвид че когато един майстор навремето е придобивал популярност, после неговия знак е бил копиран от други майстори и е придобивал значение на символ за качество. В кръгчето има ли нещо, или е празно?
Comment
-
valo написаНе е празно. Има седем радиални чертички. Целия знак наподобява слънце или колело на каруца.
Comment
-
Гост
Нямам никаква информация. Преди около три години го взех на някаква смяна. Видя ми се интересен. Има няколко характерни особености, които не се виждат на снимката. Чирените са от два пласта. Вътрешния пласт е от черен рог, а външния - от кокал. Острието е от две различни стомани. Режещия ръб е от по-твърда/явно високовъглеродна/стомана, докато останалата част е мека.
Comment
-
Знам какво имаш предвид за острието, защото аз имам босненски нож, който показва същото нещо: предната част към режещия ръб е различна на цвят от задната откъм нережещия, но дали това са различни стомани, или предната част е специално закалена, не знам. Не разбирам от металургия почти нищо.
А това за дръжката е особено интересно. Виждал съм кавказки ками, на които единият чирен е от кост, а другият от рог. Но пластове, това е нещо съвсем различно. Можеш ли да го снимаш така, че да видим?
Comment
-
Гост
TVV написаМожеш ли да го снимаш така, че да видим?
Comment
-
Гост
Comment
-
Благодаря за снимките, които не са лоши изобщо, защото на тях се вижда каквото трябва, а пък и аз едва ли бих могъл да се справя по-добре. И аз за пръв път виждам такава конструкция на чирените, наистина много интересно. Поздравления за този овчарски нож, който е най-хубавия, който аз изобщо съм виждал (не че съм виждал кой знае колко много).
Comment
-
Еййййййййй хубав нож. това ме подсеща, че знам няколко такива ножа-само остриетата де.Въргаляха се на пода в един антикварен магазин-ще взема да питам собствениците колко пари искат .Ще им направя чирени и ще си ги прибавя към хайдушката носияТо исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
Гост
Parabellum написаВъргаляха се на пода в един антикварен магазин-ще взема да питам собствениците колко пари искат .Ще им направя чирени и ще си ги прибавя към хайдушката носия
Comment
-
острието найстина е от две различни стомани.интересна е дръжката - чирените са от два слоя.като се има пред вид,че биволския рог е по-плътен само в часта при върха,която се е използвала за чирени с уши за ятагани и каракулаци,остава доста голяма част от него с дебелина около 6 до 4мм.костната част пък най-вероятно е от задни кравешки полуоски,които за разлика от предните са по-тънки но има възможност за по-широка плоска част.това е една добра комбинация.на мен лично ми е хрумвало да я използвам,но сега видях, че и на времето са я използвали.
Comment
-
red777 написаОтдавна търся информация за хладните оръжия по нашите земи.
Надявам се тук да намеря такава.Last edited by Sir Gray; 16-01-2017, 12:07.
Comment
Comment