Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Форум за колекционерите на оръжия и милитария?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Искам да попитам дали може да бъде направен форум за колекционерите на оръжие и милитария? Предполагам че голяма част от посетителите в тези форуми колекционират нещо, свързано с военна история.
    Колекционирането на оръжия и милитария спомага значително в изучването на военната история. Всеки колекционер изпитва желание да научи колкото се може повече за сбирката си.
    Досега в България не е имало форуми, в които колекционерите на оръжие и милитария да обсъждат това хоби помежду си и когато наскоро открих тези форуми, ми се стори, че тък е перфектното място за такъв форум. Вие какво смятате?

Здравей
    По принцип няма проблем за отваряне на нови форуми, но го правя само когато се види че има нужда от него. Наистина досега са излизали някои теми за колекционерско оръжие, но са сравнително малко. Да видим какво ще кажат потребителите, дали има нужда от такъв форум?
    albireo написа
    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Би могло на пъево време форума за колекционери да е малко по-общ, в смисъл да е за хобитата свързани с военна история, например моделизъм и т.н.т. Нека да видим какво мислят останалите.

Comment

Подкрепям идеята! Е, оръжия нямам /огнестрелни де/, но нали ще е за оръжия и милитария - поне аз смятам, че имаме нужда от такова място.
        На нож!

Comment

e ako broim i моделите май аз съм най-въоръжен

Comment

Аз имам една пушка-STEYR Schoenauer Model 1903.И си търся патрони за нея.(CAL.6,5x54 )
            http://www.euroarms.net/Mailing/ele0...o040306_11.htm-тука има снимки какво представлява.
            Помогнете, че съм стрелял само веднъж с нея и имам още един патрон

Comment

Парабелум ще ти помогне
              albireo написа
              ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Никой ли в колекцията си от патрони няма такъв патрон-CAL.6,5x54- Тук се вижда горе долу какво представлява.)
                Страното, е че я водят Mannlicher Schoenauer, а на самата пушка пише STEYR.

Comment

Steyr (чете се "Щайер") са австрийски оръжейни заводи. Пушката си е Манлихер по името на създателя. Просто едните произвеждат другите
                  albireo написа

Comment

Аз си мислех, че това са две отделни фирми който по късно се обединяват.В началото има само Steyr и Mannlicher, по-късно SteyrMannlicher.
                    Иначе историята на тази пушка, е че тя е била поръчана за Гръцката армия и по спецялно за кавалерията.На нея има Австрийския герб и Гръцкия номерата на пушката са с гръцки букви.Има и номер издълбан на приклада, който предполагам е от казармата в която е била Пушката на снимката е в по-лошо състояние от мойта.Ако се вгледате по пълнителя ще видите петна от ръжда при мойта няма такова нещо блести като нова.

Comment

Патрони за Шьонауер имам доста, но няма да ти дам да гърмиш с тях, защото ще се претрепеш. Ако ти трябват за колекция ще ти дам. Просто грехота е да разваляш хубавата пушка.
                      Сега малко инфо за системата.
                      Манлихер-Шьонауер е австрийска разработка специално за гръцката армия. Полковник Шьонауер разработва т.нар. барабанен магазин, който се използва и до днес в ловните карабини с марка Щайер-Манлихер.
                      Първите доставки са през 1903 година. Пушките се произвеждат основно в Гезелшафт и Щайер.
                      Това от мен набързо. Другото после.
                      То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

nima da e losho da ima takav forum az samiiat sam kolekcioner i shte ni e interesno da razgovariam s kolegi na razlichni temi za stari puskala
                        No one can guarantee success in war,but only deserve it.

Comment

Еми той форума Хоби си е затова именно.

Comment

Нашата страна е място, където се срещат всички оръжейни системи произвеждани по целия свят. Основание за това ми дават образците оръжия, които се срещат в музеите и сред частни колекционери. А трябва да знаете, че в последните години се появиха изумителни неща. Фантастични оръжия, аксесоари и военни потреби станаха притежание на колекционерии и познавачи. В определена степен, те смело конкурират музеите, а в отделни случаи даже ги превъзхождат. А колко още такива чудесии остават скрити и недостъпни за окото на ценителя.
                            Дочувам, че в Народното събрание се подготвя законопроект за даване на т.нар. "амнистия" за притежавано и укривано огнестрелно оръжие, което е засега под възбрана. Става дума за грижливо пазени пистолети, пушки и пр. оръжия, които са съхранявани в отделните семейства и които по някакъв начин са попадали в тях. Част от тях са личното оръжие на обикновенни граждани, на дейци от съпротивата през 1941-44 г., на участници във войните, а такива има във всички български семейства.
                            По една или друга причина тези оръжия са укривани от официалните власти и по смисъла на закона са незаконно притежавани. Така подготвяната "амнистия" има за цел да направи донякъде известни тези оръжия и те да бъдат обект на контрол, като същевременно собствениците им ги запазят, без да попаднат под ударите на закона. А че има голям брой неизвестни огнестрелни оръжия в населението е факт. Между тези системи се намират такива редки неща, които могат да бъдат гордост за всеки музей или частна колекция. Тяхното запазване трябва да бъде цел на подготвяните законодателни промени. Така семейната и родовата памет, ще бъдат подкрепени в труден за народа и държавата ни момент.
                            От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

Comment

Уважаеми единомишленици. Отправям към Вас патетичен апел, да не стреляте с исторически оръжия и с исторически боеприпаси. Съображенията ми са много ясни. Историческите оръжия са били създадени да си стрелят, в тяхната си епоха, с техните си боеприпаси. Всички опити стари системи оръжия да стрелят с нови боеприпаси и преправки, по правило носят бели и водят до нещастни случаи. Особенно, когато се ползват съвременни, бързогорящи, бездимни барути, за срелба с кремъчно или капсулно оръжие. Преди време ми беше донесен един, много рядка система револвер, марка Мервин-Хулберт (много прилича на Смит и Уесън обр. 3), барабана на който бе пръснат, защото е ползван преправен патрон, със съвременен, бездимен барут. А се знае, че той се разширява при запалване, повече от 3 пъти от димния барут. А енергията, която се отделя е още по-голяма. И колекционната рядкост става парче желязо, а стрелеца почти винаги след това, си урежда среща с доктора, а може би и с гробаря.
                              За безопасноста на стрелците им препоръчвам да гърмят на воля във оторизираните и лицензирани стрелбища, със съвременни оръжейни системи, където могат безопасно да си чешат крастата. А старите оръжия и старите патрони, да си ги кътат и да ги ценят.
                              Може да звучи невероятно, но има някой патрони, които струват, колктото оръжието, с което могат да се стрелят. Така, че пазете ги. Преди време един познат разправяше, как като ученик изстрелял цяла торба патрони с пушката на дядо си. Пушката била карабина Крнка, а патроните със страничен шев на гилзата. Много редки и много скъпи. И ги няма. Аз например с триста зора намерих един такъв. И да не казвам, какво ми струва. Така че такива разхищения са необосновани и вредни за всички.
                              Историческото ни минало се пази и по този начин.
                              От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

Comment

Working...
                              X