Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Форум за колекционерите на оръжия и милитария?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Мамка му Б-17
    Няма ли дата и място на тази снимка?
    До танкиста от Харков:
    Значи този нож наистина е бил направен за летците, които са пускали бомби над нас. Също така е възможно те да са го дали на партизаните-какво имам в предвид. На няколко пъти американски и английски самолети хвърлят оръжие на нашите партизани-оттам нашите голтаци са се сдобили с английско оръжие. Има описани случаи от овчари, които нощем палят големи огньове за да пазят стадата си-та те разправят, че през ноща из невиделица започнали да падат от небето с парашути оръжия, храна и дрехи. Явно америкнаците са се заблудили от огньовете, които са ги мислили за партизански.
    То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Нищо няма! Сам-самичка, без други снимки, без надписи...
      На нож!

Comment

Нищо, хайде честито да ти е
        То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Ако е за свалени самолети и аз имам, с какво да се похваля. Ще пусна скоро снимката на свален през 1947 г. Спитфаер в района на Созопол. Интересното в случая, че самолета е свален с пушка Манлихер. На крилото седят нашите граничари и турския летец, който останал жив и здрав. Голяма работа е Манлихерата.
          От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

Comment

Те всъщност 2 свалят, ама единия май цопва в морето, така съм чел. Ама май използват картечници /сигурно както през ПСВ, поставени на лафети за борба с ниско летящи самолети?/ Очаквам снимка с нетърпение!
            На нож!

Comment

За това което предполага Парабелум
              Доколкото ми е известно, англичаните са спускали контейнери с оръжие на съпротивителните сили в страните окупирани от германците. Такива спускания има в Полша -някъде бях чел, че там са пуснати около 1000 контейнера. Такива са хвърляни и във Франция, Италия и Югославия. Обикновенно това става след пристигането на тяхна мисия и приемането на съобщения от техните си хора, дали действително е необходима пратка. На наша територия не ми е известно да са приемани пратки с оръжие. Английската мисия на майор Томпсън е чакала пратки, но не ми е известно да е получена такава. Виж, ако някъде по погрешка са хвърлени контейнери, вероятно са намирани от овчари и горски. Контейнерите по правило са с цилидрична форма с дебелина около 60-70 см и дължина около 150-200 см. В тях са слагани по 6 картечни пистолетя Стен Мк ²², с по 6 пълнителя, 6 револвера Уебли и Скот и боеприпаси, взривни материали, продоволствие (консерви, кондензирано мляко, шоколад) и медикаменти. В някой от контейнерите допълнително е слагана радиостанция със генертор и запасни части и указания за ползването. Но доколкото ми е известно, по-голямата част от известните у нас Стенове са дошли от Югославия. В музея на МВР, има 3 бр. Стен Мк ²², от единствената известна диверсионно-разузнавателна група на Абвера, изпратена в тила на нашата армия през първата фаза на войната-ноември 1944 г. Това е групата на княз Черкаски. Даже в мен има подозрение, че те могат да се окажат германско производство. Сведения за такова производство има. Чувал съм, че хитлер е разпоредил лично да се произведат такива картечни пистолети след една демонстрация на качествата на това уродливо оръжие, което известния диверсант Ото Скорцени му представил. Пред Хитлер и пред генералитета, Скорцени изстрелва цял пълнител със Стен, на който имало монтиран заглушител. Никой от присъстващите не разбрал, че се стреля и изненадата била пълна. Доколко това отговаря на истината не знам, но съм чувал, че има такова производство. Дали са слагани производствени надписи и клейма също не ми е известно.

Comment

Камичката действително е много облекчена и вероятно не е хвърляна с оръжие за партизаните, а е била включена към оборудването и въоръжението на английските и американски самолети. Има случаи, когато от повредени самолети, прелитащи над нас, при завръщането си от Плоещ са хвърляни различни вещи. Даже има намерена пушка забита в земята. Когато Списаревски сваля с таран американския бомбардировач, той пада в района на Пасарел. На мястото се събират местни хора, идват и военни, които претърсват останките и взимат като трофей, каквото е останало. Тогава един от помощниците на Юрий Захарчук, Цветан Иванчев, сваля от крилото едно автоматично, пеногасително устройство. Преди няколко години, успях да го взема от него и да го изложа в музея на МВР, заедно с пожарогасителя на миноносеца "Дръзки"(взет от него малко преди да потъне през 1943 г. във Варненския залив).
                За Спитфаерите - Действително свалените самолети са два. Единият е свален над пристанището и пада в морето. Той е ударен с картечница, за което разчета е награден. Другия минава нада граничарската дзастава и от там е открит огън с Манлихерите. Малко след залпа самолета клюмва и пада в калта на едни ниви на около 3 км от Созопол. Търся снимката за да я видите. Много е готина.

Comment

Като стана въпрос за Списаревски, знае ли се къде точно е паднал със сигурност? Ходил съм на мястото няколко пъти, обаче паметникът /плочата/ е поставена на мястото, което е достъпно за хората и удобно за посещения и чествания, а не точно където е паднал /височините около този дол/. Ходил сам там и с ветерани, питал съм, обаче кой забравил, кой въобще не знаел, обаче хората да не ме разочароват, всеки ми отговаря и всеки ми посочва различен хълм около мястото :lol: Има ли информация къде точно е било?
                  На нож!

Comment

Американския самолет, Б-24 ЛРиберейтър, пада в района на с.Пасарел. За самолета на Списаревски, нямам информация къде е паднал. Имах някъде снимка от погребението на нашия герой и я търся, за да я покажа. Май станаха много снимки за търсене, ама като не си нося архивата с мен, какво да правя. Ще чакате, да я открия!

Comment

Преди един месец открих "златния шмайзер" на ген. Ат. Семиерджиев, подарен му от Саддам Хюсеин и го сложих в една витрина. Сега, който иска може да го види на живо, в Академията на МВР. Ще го снимам и ще го пусна за тези които не могат да го видят. Сега ще видите нещо, което открих в някакво списание и което е златен калашник.

Comment

ааа то за американеца ставало дума! Аз мислех, че за самолета на Списаревски. Той - на Списаревски - е паднал точно над Пасарел, нагоре покрай гробището, после наляво между вилите, още 300-400 метра и там е мястото. То е един дол, през който тече рекичка. Там е нещо като паметен кът, има плоча, за посещение. Иначе самолетът е паднал на някой от ниските склонове, които заобикалят този дол. Чувал съм, че по думите на очевидци е паднал относително цял, ударил не е доста косо в склона и просто се е разпилял надолу по него. А двигателят се е изтъркалял някъде до споменатата рекичка и местни хора са го отнесли и после върнали за вторични суровини
                        А за бомбардировачът нямах никаква информация къде е паднал. Някъде около Пасарел? Знае ли е име на местността или близост до известно място /доколкото има нещо известно из ония пущинаци.../
                        На нож!

Comment

Пускам обещаната снимка на турския Спитфайер свален до Созопол. На крилото е турския пилот с бонето в ръце и нашите юнаци. Този най в дясно е вероятният стрелец с Манлихерата, която е на гърба му. Този материал е от архива на МВР, така че може да се счита за напълно достоверен. Пилота навярно е върнат на турската страна след проведеното разследване, а граничарите от картечния разчет и стрелеца с Манлихерата са наградени.

Comment

Внасям уточнение за бройката на Стеновете пакетирани в контейнерите на англичаните:
                            Пакетирани са по 13 бр. Стен Мк ²² с по 1 сумка (3 бр.пълнители) и 3 900 патрона, 9пара. и 6 револвера с 200 патрона.
                            Контейнерите с радиостанциите са съдържали 2 бр. радеиостанции и запасни части.
                            Отделен контейнер е бил с генератор за ел. ток.

Comment

Супер снимка!!! Благодаря! Интересно, какво ли е станало с този самолет! ....На лъжици, най-вероятно

По друг въпрос, искам да попитам, каква е тази граната? Модел? Година? Страна-производител? Дръжката може и да не е оригинална, не знам. С тези дупки, може би е учебна?
                              На нож!

Comment

Танкиста от Харков ни поднесе много интересен материал. Снимката също е чудесна.
                                Ще добавя само, че самолета е върнат на комшиите барабар с пилот, ако нашите имаха малко повече акъл в главите си сега щяхме в нашият авиомузей да имаме Сиптфайер V.
                                Капитане, тази бомба си е баш истинска, но в момента не мога да се сетя къде съм я виждал наживо. В моят архив нямам нищо по този въпрос. В България имам една книжка за бомбите, може там да съм я срещал.
                                Така че честита ти нова придобивка

Comment

Working...
                                X