Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Форум за колекционерите на оръжия и милитария?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

До Парабелум

Новия вид на портала е чудесен. Но къде са снимките. Ще могат ли да се възстановят по местата им или ще трябва да ги търсим? Успях да скенирам някой неща и след като се оправя с новата визия, ще ги метна да ги гледкате.
    От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

Comment

Прочети голямото съобщение, там пише.

http://forum.boinaslava.net/announcement.php?f=310

Просто ще трябва да се върнеш във всеки пост да сложиш адрес към съответната картинка.
      albireo написа
      ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

До Империал

Ти ако мислиш, че много му разбирам, здравата се лъжеш. Ще потърся някой да ми го преведе на човешки. А и къде ще търси човек разни снимки. Доббрее да си се върнат. Иначе и на теб привет за новата визия! Успех!

Comment

танкиста от Харков написа
          Новия вид на портала е чудесен. Но къде са снимките. Ще могат ли да се възстановят по местата им или ще трябва да ги търсим? Успях да скенирам някой неща и след като се оправя с новата визия, ще ги метна да ги гледкате.
          И на нас ни е трудно с новата визия на форума, но лека полека ще се справим.
          То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Нови картинки

Пускам нови картинки на едни хубави револвери. Имам ги от много години. Ремингтон обр. 1858 г., беше първия известен такъв в страната. Сега в Пловдивския клон на Националното дружество "Традиция" имат няколко. Моя образец, е интересен с това, че е преправка за унитарен патрон, 44 кал. и има допълнителна плочка зад барабана, докато оригиналния обр.1858 е с перкусионен барабан. Другия револвер е Френски военен образец от 1853 г. Той е от системата Лефоше(или Лефошьо). Не е много запазен, въпреки, че върти и щтрака, но когато ги намерих, двата револвера бяха разглобени от някой и всичките им части седяха объркани в една бабешка кърпа. И аз като новобранец в хобито, седях цяла седмица и се зверех, как да ги натъмъня. Разгеле, по едно време успях да сглобя Лефошето и после беше по-лесно. Ремингтона после го видях в един филм с Клинт Истууд - "Бледия ездач". Там всички разбойници са с перкусионния вариант, носят по няколко готови, предварително заредени барабани и само ги сменят, много нафукано. Ако някой може да го намери, да го гледа. Много е готин.
            Attached Files

Comment

Това се казва красота!!! Чудесни пищови!!!

Впрочем, винаги съм искал да имам някой и друг подобен, но ме спира един въпрос - трябва ли разрешително за такива? За толкова стар, трябва ли разрешително, кос и т.н.?

И един друг въпрос: това изделие на снимката по-долу, че е българско, българско е. Обаче какъв модел и от кои години? Войната или след нея? /спокойно, абсолютно празно е! Обаче отново по закона: имам ли право да я съхранявам напълно празна, или трябва и да я напълня примерно с епоксидна смола, такъв е правилникът в Щатите, ако не греша.../
              Attached Files
              На нож!

Comment

Танкисте чудесни образци. Аз също имам няколко Лефоше-та, но Ремингън нямам. Нямаш ли по-хубави снимки на твоя, за да ги сложа на моят сайт за този револвер. Вярно в нета има много, но аз искам такъв, който е бил на въоръжение в турската армия.
                Капитане ще погледна в архива и ще ти кажа какво е това чудо - бомбата де
                То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

kapitan написа
                  И един друг въпрос: това изделие на снимката по-долу, че е българско, българско е. Обаче какъв модел и от кои години? Войната или след нея? /спокойно, абсолютно празно е! Обаче отново по закона: имам ли право да я съхранявам напълно празна, или трябва и да я напълня примерно с епоксидна смола, такъв е правилникът в Щатите, ако не греша.../
                  kapitan доколкото аз познавам закона едиственото изискване е да е обезопасена, оттам нататък не се интересуват дали ще я държиш празна или ще я напълниш с епоксидна смола, гипс и т.н.
                  Винаги постъпвай правилно. Неколцина ще останат доволни, а останалите ще се изумят.
                  Марк Твен

Comment

Мерси! Напълно празна е, само черупка, значи си е по закон
                    На нож!

Comment

Та значи Капитане бомбата де, пардон гранатата си има име и то се нарича М 24-немска е.
                      Тя се явява едно от основните оръжия на Вермахта. Тя е нападателна.
                      Ето ти една скица, която успях да намеря из архивите си.
                      Дано тази кратка информация ти помогне
                      Attached Files

Comment

Много мерси за помощта, наистина е по модел на М-24 /даже по-скоро на М-16, цилиндъра повече прилича на М-16/, обаче не е немска. Първо, немските имат много маркировки /а тази няма/, второ немските са с много по-дълги дръжки, а пък и пише 5 1/2 С - чисто нашенско С от Секунди.... Та така че все си мисля, че е БГ, по модел на немските, обаче какв модел точно и кои години...
                        На нож!

Comment

Нищо чудно това да е копие на М 24. Явно е произведена 30-те и 40-те години на миналият век.Но определено си заслужава.
                          Честито за находката

Comment

За Капитана

Гранатата е според мен българско производство. Но наистина дръжката ми се струва малко къса. Ако се навие капачката, ще изглежда като че ли по-дълга. За тези гранати знам, че са произвеждани по модел на германската граната "Шийлхандгранате"(стоманена ръчна граната) от нашия Арсенал. В случая става дума за т.нар. нападателна граната. Такива са използвани през ПСВ, а след известна модернизация и през ВСВ. Гранатата е с тегло около 650 гр. Взривното вещество е около 270 гр(по късно е намален до 200 гр) тротил или смес от амониева селитра и тротил. Тялото е от ламарина. Дръжката е дървена, куха и в нея се помества канапче за изтегляне на триеща се запалка. За да се извади канапа, накрая му е завързан оловен пръстен. Като се развие капачката, той изпада и увисва на 2-3 см отдолу. При издърпване запалката има закъснение от 5,5 сек. По данни от архива на МВР, произвежданите от нашия Арсенал гранати, са давали голям процент засечки. Говори се за 50 до 70 %, а това е много. Затова драскателната запалка е модернизирана през междувоенния период, с нова по-надеждна. Говори се за фабрична смяна на дръжките.
                            Преди години в музея на МВР, една от гранатите от фонда, само че отбранителна, се оказа, че не е обезопасена. Запалката я нямаше, но взривното вещество си стоеше. Със всичкия си акъл, с помоща на един секач успях да отвия един болт, с който се затваря гранатата след напълване. Взривното вещество беше подобна на описаната, но като че ли с по-голям процент селитра. При запалване гореше бавно и с лилав пушек.
                            Доколкото ми е известно, такива гранати е забранено да се колекционират в годен вид. Но щом твоята е празна, мисля че няма от какво да се безпокоиш. Ако я напълниш с нещо, тя ще има тежест подобна на оригиналната, но по-добре си я дръж куха. За да се вижда, че няма нищо в нея. От разни любопитни хора и от косаджиите.
                            Last edited by танкиста от Харков; 30-11-2004, 11:23.

Comment

Много благодаря за информацията!!!!! Изключително интересно! 50-70%... това както и да се погледне, пообъркали са работата... Да, тя си е абсолютно празна, и следа няма от веществото вътре, няма и запалка, и... нищо, просто като кутия от консерва, значи трябва да няма проблем
                              На нож!

Comment

танкиста от Харков написа
                                "Шийлхандгранате"(стоманена ръчна граната)
                                Stahlhandgranate - Щаалхандгранате
                                albireo написа
                                ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Working...
                                X