Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Форум за колекционерите на оръжия и милитария?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Ето един бисер от моята колекция от хладни оръжия, който е абсолютно автентичен и оригинален. Преди много години го намерих след доста издирвания и стана мое притежание. До момента подобно нещо не се е появявало из колекционерските среди. За тези които искат да ме убедят, че това е ножче за разрязване на кореспонденцията и новите книги от междувоенният период, ще им предложа да опитат върха му.
    В кръга на майтапа, който пръв даде 1000 (хиляда) евро, го получава незабавно!
    Привет !
    От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

Comment

Доста трудно е да се определи какво точно представлява това ножче. Вероятно е някъде от края на 19-и и началото на 20-и век, но това е само предположение, което не мога да подкрепя с никакви доказателства. Със сигурност няма бойно предназначение, иначе острието щеше да е по-дълго и нямаче да има толкова много украса, а и дръжката щеше да е по-удобна за хващане. Най-вероятно си е ножче за хартия и писма, но се вижда че освен на декорацията по ножницата и дръжката е обърнато внимание и на острието, в което са прокарани канали за да му подобрят устойчивостта, а това не се среща често по ножчетата за хартия. Не знам дали струва 1000 евро или не, но най-важното е че е доста хубаво и дори и да е нож за отваряне на писма, това е най-симпатичния такъв нож, който някога съм виждал. Поздравления за находката.

Comment

Навремето в сп. Изстрел-едно от най-добрите списания издавани за оръжие в България- беше пусната статия озаглавена "Демонът на Стамболов" и вътре изтипосана една снимка на ножче досущ като твоето, с тази разлика, че дръжката му представляваше демон, та това ножченце или по-скоро кама е било притежание на Стефан Стамболов. Това ме кара да си мисля, че твоят нож е произведен някъде около 80-те години на 19 век, а защо не и по-рано?
        Наистина интересна находка. Поздравления!
        То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Parabellum написа
          Навремето в сп. Изстрел-едно от най-добрите списания издавани за оръжие в България- беше пусната статия озаглавена "Демонът на Стамболов" и вътре изтипосана една снимка на ножче досущ като твоето, с тази разлика, че дръжката му представляваше демон, та това ножченце или по-скоро кама е било притежание на Стефан Стамболов. Това ме кара да си мисля, че твоят нож е произведен някъде около 80-те години на 19 век, а защо не и по-рано?
          Наистина интересна находка. Поздравления!
          Браво, Симеон за пореден път разгада доста сложно оръжие. А аз бях прав в предположението ми. Излиза че това ножче има огромна историческа стойност, може би са били комплект с онова с демончето на дръжката. В онази статия пишеше ли Стамболов как се е сдобил с тях: подарък може би?

Comment

Comment

За да разпаля още повече Вашето любопитство, ще допълня, че историята на камичката вероятно е свързана със семейството на Ботью Петков от Калофер. Далеч съм от мисълта да внушавам, че е възможно да е бил притежание на Христо Ботьов, но това твърдение е интересно и дай-боже да излезе вярно. За съжаление нямам никакви преки доказателства, освен че лично съм го намерил, в този град и данните са за такава връзка.
              А, че не става дума за ножче за разрязване на книги и кореспонденция, то е видно дори от некачествената снимка. Острието е масивно, желязно, с изключително остър връх и ТЪПИ страни. Каналите му са за по-лесното изваждане от обекта на атака,(разбирай човешко тяло), а не за хартия. Оръжието е предназначено за мушкане, а не за рязане. Как ще мушнете с него писмо, за да го отворите, ще си обясните сами.
              В мен има едно съмнение, че този тип оръжия са използвани за самозащита и украсата им е богата, за да привлече вниманието на женската аудитория. Спомнете си, че пистолетите кал. 6,35 мм са наричани от повечето непросветени хора "дамски". т. е. че са създадени нарочно малки и улекотени и с малък патрон, за дамска самозащита и употреба. Времето в което, чисто условно датирам камичката е втората половина на 19 в., като това я прави да отговаря на предложената хипотеза. Така тя съответства и на камичката на Стамболов, за която аз чух, но не съм виждал снимка. Някой ако има моля да я пусне. В моя близка има подобна камичка украсена в неоантичен стил и с острие, което по-може да се твърди, че е за кореспонденция. Но и тя е с "възможна двойна употреба", както е модерно да се казва. В тази връзка цената , която може да стресне някой, може да се окаже даже малка!
              От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

Comment

Възможно е и да е било ножче за самозащита. Интересно, къде ли точно са го носили дамите, така че хем да е скрито, хем да е лесно за вадене? Може би в ботуша? Това можем само да гадаем. За мъжете пък е имало бастунчета със скрито острие в тях, пак от края на 19и век. Те съсщо са били предназначени изключително за пробождане, само дето острието разбира се е било доста по-дълго и внушително, нещо като много дълъг шиш. Така че може би трябва да се опитаме да проучим хладните оръжия за самозащита от края на 19и век, за да разберем повече. Съгласен съм, че за нож за хартия няма нужда от канали, макар че точно прободните оръжия обикновено са лишени от такива, например шпагите.

Comment

Прадядо е имал "Шмайзер" през войната, но после са го прибрали. Чудя се колко ли струва един такъв автомат в наше време и къде може да се намери катоне говоря за западнте кожодери.

Panzergrenadier

Comment

Добре дошъл, Panzergrenadier!

Comment

Да не забравяме, че Кирил Ботев е бил генерал и нищо чудно тази камичка да е била негова. Аз гадая, но всичко може да се случи.
                      То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Panzergrenadier написа
                        Прадядо е имал "Шмайзер" през войната, но после са го прибрали. Чудя се колко ли струва един такъв автомат в наше време и къде може да се намери катоне говоря за западнте кожодери.

Panzergrenadier
                        Цените са различни, при късмет можеш да го намериш и за 100 долара. Просто трябва да имаш късмет, време и търпение.
                        Добре дошъл и от Мен!

Comment

А, евтини са, шмайзер би струвал само 3 до 10 години при общ режим...
                          На нож!

Comment

kapitan написа
                            А, евтини са, шмайзер би струвал само 3 до 10 години при общ режим...
                            :lol: :lol: :lol: :lol:
                            Що бе, нали първо трябва да му го вземат на човека, а той може да реши да поизтрепе някой друг. ще стане като на "Всеки километър"

Comment

ще стане като на "Всеки километър"
                              Ще стане като "Всеки на 4ти километър"...

Comment

Да се върнем обратно на темата за хубавата камичка. Ето какво намерих днес в еВау. Приликите с камичката на Пенов са очевидни, макар че има и известни разлики. Предполагам че и "демончето" на Стамболов е било нещо подобно:

Просто реших да споделя.

Comment

Working...
                                X