Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Робинзон Крузо

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Всъщност зад чисто забавната част на въпроса, има скрита и друга. Участвах в едно изследване за зависимостта ни от предметите и тяхното все по засилващо се господство в живота ни.
    Това, което ви предложих бе последният етап от една анкета, която цели да установи можем ли да живеем сред природата или не.
    Нито един от отговорите не трябваше да бъде даден на шега, а след дълго обмисляне и преценяване, за да се види и дали мисловно ще сме в състояние да оцелеем. Т.е., да се анализира направения от вас избор и да се види дали избраните предмети са наистина подходящите в случая.

Първият етап бе прост - създаване на списък с нещата, които обикновенно вземаме при пътуване или които купуваме на място.
    Вторият бе хипотетичен вариант за необходимост от отказ от половината от тях, а третият, да изберем само 5 с които да попаднем на необитаем остров.

Замисляли ли сте се някога от колко неща не може да се откажете ? До каква степен сте пристрастени към продуктите на нашето време, които са създадени за да ни улеснят живота, а които в действителност се превръщат в необходимост? Има различни видове дрога и зависимости и материалната е една от най-страшните. От ставането сутрин до лягането вечер, всекидневието ни е препълнено от неща от първа необходимост.

Няма да се правя на аматьор психолог, но забележете, че никой от вас не посочи, че ще вземе лекарства Което говори /освен, че сте се забавлявали и писали на шега/, че всички вие сте вероятно млади хора, които нямат явни здравни проблеми. Друг интересен аспект, дори и да не знаех, веднага щях да разбера, че отговорите са дадени от мъже
    При положение, че вземате запалка / кибрит, значи не сте в състояние да запалите огън сами.
    Имате право само на 5 избора, защо тогава вземата 2 предмета, които служат за едно и също - като нож и пушка? Ако сте на необитаем остров и имате пушка или нож, мислите ли, че един ден ще има недостиг на храна ? Подобно и с палатката - в крайна сметка дори само защото нямате какво друго да правите, един ден ще тръгнете да строите колиба или сал. А за избора на книга, мисля, че аз самата стигнах до същия извод като Голум, т.е., че рано или късно ще я знам наизуст, което я прави ненужна...освен, ако не е точно определена книга Сещате ли се коя :p
    "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
    Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

Comment

Сега, запалка / кибрит са нужни, за да не ти станат ръцете на нищо, докато не се опитваш да запалиш огън
      Лекарства - въпросът е сложен, първо - какви? И второ - колко? Но в общи линии, ако организмът ти не е достатъчно силен да се справи с инфекции и простуди е все тая колко лекарства ще вземеш.
      А храната точно в този смисъл е по-важна - правилното хранене си е почти като лекарство
      С нож и въже затова пък може сравнително лесно много неща да се спретнат.
      За палатка просто не се сетих
      Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
      Проект 22.06.1941 г.
      "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Изкушавам се да цитирам по този въпрос "Трима души в една лодка ( без да се става дума за кучето ) , но не ми е подръка и ще го направя като се прибера у дома.
        SEMPER AGRESSUS

Comment

Няма да се правя на аматьор психолог, но забележете, че никой от вас не посочи, че ще вземе лекарства
          Е, за лекарствата се сетих, но проблемът е, че може да е само едно лекарство. А няма как да знаеш предварително точно какво лекарство ще ти трябва. Дори да вземеш някакъв общ антибиотик, да речем, той бързо ще спре да ти действа, ако използваш само него. Същото важи и за някакво общо обезболяващо средство.
          Проблемът е, че няма единичен набор от пет предмета, които да са достатъчни, т.е., тъй или инак всичко ще трябва да се набавя от самия остров. А тогава основни стават предметите за психическо оцеляване, според мен. Затова и напарвих този избор (е, водата я прибавих просто за всеки случай ).

Comment

Аз бих взела:

1. Плажно мляко със слънцезащитен фактор поне 30 – на острова сигруно е много силно слънцето и се опасявам да не изгоря
            2. Носна кърпичка, да бърша носталгичните сълзи по миналия живот и приятелите
            3. Огледало
            4. Лекарства
            5. Мъж, който ще вземе разните там важни неща: оръжие, нож, въже, кибрит, фенерче, презервативи и други ползни вещи.

П.П. Ако все пак не може с мъж, може ли да съм поне на един пушечен изтрел растояние от островите на отговорилите досега, че да си помагаме?

Comment

Хана, знаех че на теб мога да разчитам Ето един достоен женски отговор. :nod:
              Плажното мляко бе едно и от моите опасения, но ако трябваше да тръгна по тази пътека, между дневния и нощния крем бях изгубена...Така че реших да взема един крем, но с висока степен на УВе защита, така ще става и за против изгаряне

Мъж (или жена) могат да се вземат, но понеже те влизат в графата вещи, не носят нищо друго, освен себе си. А в такъв случай стават донякъде безполезни

И съм убедена, че всеки един от мъжете, носещи въже или огън с удоволствие биха ти помогнали, дори и да са на 2 или повече изстрела от теб :lol:

След дълги размисли, ето я и моята класация.

1) Крем с висока степен на защита.
              2) Шампоан с балсам, модел 2 в 1.
              3) Пушка или пистолет, които да са с барут - за да мога да паля и огън.
              4) Бели листове
              5) Бутилка Бургунско, например la Roumanee grand cru, 1999
              6) Подходяща рокля за вечеря, нали не искате да пия вино облечена с палмови листа все пак ?
              "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
              Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

Comment

Как да не искаме
                SEMPER AGRESSUS

Comment

Интересна темичка се е заформила докато ме нямаше.
                  Но да подметна и моите 5 възможности:

Понеже ще се падна на съвсем мирен и спокоен остров:
                  1) въже (за хамак)
                  2) мъж (за в хамака)
                  3) бутилка домашно вино (унесох се в спомени...)
                  4) кибрит
                  5) перманентен маркер

"Нима, Създателю,
                  съм искал от пръстта човек да ме изваеш,
                  мигар аз самият съм те молил
                  от мрака да ме извлечеш?"

Comment

1. Двуостър нож към 30 сантима да става и за сечене и за лов
                    В случая най подходящ е щик от манлихера или мачете
                    2. Кермичен брус за да подържам оружието в добро състояние
                    3. Лупа като се надявам никога да не я счупя че как инче ще паля огън
                    4. Въже 10 метра не по голямо защото става тежко и неудобно за носене
                    5. Сапун за да си намажа въжето
                    когато се откажа да се боря с живота
                    и реша да си ходя в къщи тоест на оня свят.
                    SNN

Comment

Как така никой не се сети за най-великите пътешественици: Ринсуинд и Багажът и Артър Дент със задължителен пешкир, а задължителната книга: ми "Пътеводителя"...

Но наистина, какво бих избрал в такава ситуация, незнам. Ако без нищо мога да преживея добре: воден източник, плодове, естествен подслон, рано или късно ще започна с експерименти: риболов, лов, да приемем, че умело ги практикувам (а аз нямам представа от това, а и трябва доста да освирепея от глад, че да прекърша врата на птица или грубнака на плачеща кошута), земеделие, което дава плодове със закъснение, но...
                      Сериозен проблем е огъня, а искам ли да ям месо без огън, не благодаря, най-много сурова риба. За книгите, успокоявам се, че ще дъвча сърцевината на дърветата и ще изработвам хартия, но що не папирос или черупка на костенурка. Вупреки, че сам аз живея като "степен вълк" без други хора ще си тегля ножа (стига да съм го взел със себе си).

...Дали ще открия Фрайдей? Заедно ще сме О'кей (П.С. Аз съм Съндей).
                      "Мисля, това което казвам, но неказвам, това което мисля"

И други затворници
                      нека четат пред вратите
                      нашата памет остъклена
                      с надпис:"Всички отидоха на Фронта!"

Comment

ЕЕЕ Ринсуинд! Чак сега се сетих откъде иде новия никнейм на брат ти.

Comment

Ах, бях забравил, че го използва като псевдоним.
                          "Мисля, това което казвам, но неказвам, това което мисля"

И други затворници
                          нека четат пред вратите
                          нашата памет остъклена
                          с надпис:"Всички отидоха на Фронта!"

Comment

1. Мъж
                            2. Нож
                            3. Слънце защитния крем е добра идея. Най-добре с УВ 30.
                            4. Бутилка вино /но като се има предвид дългия и скучен престой, може и едно 12 годишно уиски, за предпочитане марка Teachers/
                            5. Касетофон /дано на острова да се хваща някаква станция от някоя много висока палма, защото без музика ще издивея/
                            Не посочих хартия и химикал, въпреки че много се чудих, но смятам, че другите неща са по-важни, а пък мога да експериментирам с ножа и палмови листа и да се получи някакъв вид писменост
                            Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш...

Comment

Сериозно, но без дълъг размисъл.
                              1. Нож (+ точило, използвайки идеята на друг пишещ)
                              2. Въже
                              3. "Вечно" огниво - има някакви такива, от някакъв вид стомана.
                              4. Съд за готвене - котле.
                              5. Съд за вода - манерка.

Comment

И аз като d`za първо избирам жена (е то се подразбира няма да избера мъж )
                                1. жена
                                2. книга (още не съм решил коя)
                                3. пица (обаче аз да съм я правел)
                                4. вода
                                5. снайпер или алкохол (и това не съм решил кое от двете да избера, но май ще е второто все пак със снайпера няма да има по какво да стрелям освен ако някой не реши да ме посети и аз да го откажа с точния си изстрел :mhehe: ,а с жената ще си пийваме алкохолеца и винаги ще ни бъде весело :f_cheers: :trink39: :drink: )
                                Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

Comment

Working...
                                X