Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Робинзон Крузо

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Робинзон Крузо

Казват, че отговорът на въпроса какви сме ние се крие навсякъде, дори и в най-малките детайли или дела .

Представете си, че попадате на самотен необитаем остров като Робинзон Крузо. Имате право да вземете с вас 5 неща, като те ще останат такива, каквито са били в началото /например, ако вземете химикал той никога няма да свърши/. Нямате право да изберете предмети, които биха довели до вашето откриване /мобилен, телефон, компютър, чип за проследяване и т.н./ или начини на придвижване, които биха ви помогнали да напуснете острова /като лодки, кораби, яхти.../. Не се приемат и избор от рода на дърводелско куфарче, а вътре да има цял набор от инструменти - казвам го не за друго, а защото аз се опитах да хитрувам като посочих дамската си чанта, а както знаете във всяка една чанта достойна за името си има всичко, с което може да се оцелее дори на ядрена екслозия

Няма гаранции, че един ден ще бъдете открити, така че мислете от гледна точка на евентуално оставане завинаги.
    "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
    Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

1.) Оръжие
    2.) Храна
    3.) Дрехи
    4.) Книги
    5.) Тетрадка с химикал.

p.s. В момента препрочитам "Трима души в една лодка ( без да става дума за кучето ) на Джеръм. Какво смята един от героите Джордж по въпроса за багажа, който трябва да се вземе за път:
    ...."едно одеяло, лампа, четка за коса и гребен, четка за зъби, легенче, малко прах за зъби, принадлежности за бръснене, чифт големи кърпи за къпене, два фланелени костюма, един комплект чисто бело и много чорапи, достатъчно носни кърпички, както и кожени пантофи, извън гуменките..."
    и в крайна сметка ето как изглежда всичко това :
    "...големият куфар, ръчната чанта, двете кошници, едно дебело руло одеяла, четири - пет балтона и шлифера, няколко дъждобрана, и една диня в отделна чанта, няколко фунта грозде в друга чанта, един японски книжен чадър и един тиган..."
    SEMPER AGRESSUS

Comment

Значи явно не съм била достатъчно точна в условието. По принцип множественото число е за избягване и отговор °книги° или °храна° е по-скоро неприемлив. Ако искате книга, то това е една от точките, но ако искате да вземете още една, то това става друга точка. :p
      Храна и оръжие също са прекалено общи понятия /пояснете какъв вид храна, например пържола или чиния с охлюви, както и какво оръжие - пистолет, пушка.../, а тетрадка с химикал са две неща
      "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
      Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

Comment

ОК !

1. Пушка
        2. Нож
        3. Лупа
        4. Книга
        5. Писалка.
        SEMPER AGRESSUS

Comment

1. нож
          2. въже (нали няма да свърши, според граничното условие)
          3. храна
          4. кибрит (нали няма да свърши, според граничното условие)

тия са достатъчни за оцеляването, с нож и въже може да се направи почти всичко, а ако има и с какво да си запалиш огън, ехеее
          Но духовното оцеляване е даже по-важно, но пък само 1 нещо ... затова:
          5. Книги
          Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
          Проект 22.06.1941 г.
          "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

1. АКМ. (Уточнение: патроните и щика подразбират ли се или отделна точка?)
            2. Моторна резачка
            3. Запалка
            4. Храна (не ме интересува каква, само да не включва чушки, кисело зеле и пр., и пр.). Абе най-добре пица.
            5. Компютър/лаптоп. Само не казвай че интернет връзката се брои като отделна точка

Та с тия нещица ще доживея до дълбока старост. Надявам се де...

Comment

Пушка с оптически мерник; нож; трион; брадва; блондинка с отзивчив характер.

Comment

А каква е целта на занятието ?
                SEMPER AGRESSUS

Comment

Забавен въпрос, наистина. Без да се замислям твърде много (че да не започна да търся правилният отговор, което автоматично ме поставя в една определена категория):

Няма да взимам нито предмети за оцеляване от първа необходимост (те винаги са много повече от 5, а и ако добре си припомням който и да е от Робинзон Крузовците, тъй или инак се постигат приемливи имитации и с подръчни средства).
                  Не бих взел и книга, защото която и да е тя, ако остана на острова достатъчно дълго (а това е несъмнено с оглед на условието), тя ще престане да ми върши работа достатъчно скоро. Добро решение би бил компютър с достъп до интернет (и повечет библиотеки ), но освен, че явно противоречи на условието, няма да ми върши работа без съответната поддръжка, която трудно ще намеря на необитаем остров.
                  Така че каквото и да взема, все ще са неща, които да ми позволят да занимавам съзнанието си с нещо смислено за неограничено време (е, малко силно казано), защото така както виждам нещата, в подобна ситуация има най-малкото два фундаментални проблема: губиш предназначението си като човешко същество (т.е., да го речем, смисъла на живота си, за който много не се замисляш в нормални условия, но пък все си знаеш, че го има "там някъде"; да не говорим, че след като не можеш да се измъкнеш от строва, освен по случайност, както е според условието, то това не може да ти замести основната цел) и се озоваваш директно на границата на лудостта (или с половин стъпало отвъд).
                  Т.е., главният проблем е в откъснатостта ти от общността, от останалите хора, в монологичността, тъй да се каже. А не виждам как мога да преодолея този проблем с каквито и да е предмети. Бих могъл обаче да взема такива, които биха ми позволили да я задълбоча и да премина отвъд нея . Така че:

1. хартия
                  2. молив
                  3. фенерче
                  4. бутилка с вода (де да знам, може и да няма на острова)
                  5. ножица

Comment

1) неголям преносим комп. със слънчеви батерии (малко по-реалистично да не свършва ) с голям хард, всъщност ако мога да си го взема от няколко години напред в бъдещето ще може да е с някъде 1TB "твърда памет", на който трябва да има цялата енциклопедия британика, word+excel, ъ, някакъв компилатор (C++ builder става) + ръководството, няколко от най-обичаните ми филми, няколко от най-обичаните ми игри, целия sf.ludost.net и всъщност всичките книги, които и сега са ми на компа, lib.ru + militera.lib.ru, май ще стигнат. + разбира се photoshop + 3dsmax. Те тва е "за душата".

2) вместо кибрит не може ли да речем запалка

3) не фенерче ами по-скоро цяла лампа

4) пушка за едри животни също трябва

5) швейцарско ножче (или по-скоро голям нож със всичките му шашми). на него си има и компас и др. полезни работи

а понеже не вярвам в "имате само 5 неща и нищо повече", то също ще си поискам въжето на Воланд и също малка тенджера с похлупак (възможно най-универсалния съд за готвене и какво ли не).

а всъщност името на героя е Робинсън.
                    albireo написа
                    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Erich Von Manstein написа
                      блондинка хм... тя е полуодушевен предмет. Не става.
                      Тюх, язък! То така при корабокрушенията не става Бива ли корабокрушение без блондинка?

Comment

Не бива !
                        Ако нямаше жена нямаше да има и корабокрушение !

В тази връзка един виц:

Корабокрушение Съпрузите в паниката и суматохата се загубват. Съпругът цяла нощ се бори с морската стихия. Най - сетне на сутринта съзира бленуваната земя. Едва се изправил на краката си и жадно поел въздух, когато зад една палма се показала жена му и изсъскала:
                        КЪДЕ БЕШЕ ? :grrr: :grrr: :grrr: КОРАБЪТ ПОТЪНА СНОЩИ :x :x
                        SEMPER AGRESSUS

Comment

Мелиса, странен човек си ти. Много интересни фитили пускаш..... Аз бих ти отговорил така: на мен ми стига и един предмет - вълшебната лампа на Аладин то е почти като твоята дамска чанта
                          may the Force be with you

Comment

1) Мръвка
                            2) Палатка
                            3) Хамър
                            4) Жена (заради условието може и кукла...)
                            5) Лопатка (ако има пясъчни плажове)

Comment

Допускам. че друг човек е недопустим (поне временно и според условието)

1. Китара
                              2. Вода
                              3. Храна
                              4+5. Неща за писане.
                              PEACE & LOVE

Comment

Working...
                              X