база за подобни съждения ми дават откъслечните ми познанства с чужденци (повечето - онлайн), що-годе достоверната информация от някои приятели, пребивавали/щи в чужбина и основно от множеството чужди сайтове, в които страната ни рядко се споменава с добро.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Гордеете ли се че сте българи?
Collapse
X
-
Великата китайска стена
gollum написаЕ, d`za, ако превръщането на човек от блондин в брюнет може и да не е мнвого сложна операция, то смяната на националността е почти невъзможна за осъществяване операция и причините са достатъчно ясно посочени и от самия Лонганлон -става въпрос за стереотипи, които се усвояват още от раждането и се превръщат в част от самият теб дълго преди да станеш осъзната личност (която би могла да прояви съответният акт на свободна воля).Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш...
Comment
-
Ами аз мога да ти отговоря за мене си - аз първо и основно се идентифицирам като личност и чак после като гражданин на дадена държава. Което означава, че това че съм българин носи значително по-малко тежест за мен от моите си лични виждания и ценностна система. Дори бих могъл да кажа, че не е толкова важно за мен, че съм българин, просто ми е все едно (на принципа "Роден рус" ако мога така да го нарека ). И не мога да кажа, че съм горд. НО не искам да се разбира това погрешно - аз въпреки по горните редове не бих искал да съм някакъв друг (да съм роден другаде при мен е малко безсмислено да се каже, щото и без това не съм роден в Бг). Просто защото аз съм българин, за добро и лошо (повече добро бих казал), родната ми среда е българска и аз винаги ще си остана свързан с нея. Което означава, че винаги ще си милея за нашата малка кръпка земя и винаги ще ми е углаво като гледам как едвам крета и ще съм готов да направя всичко по силите ми да помогна да прокопса някак си.XV mile the sea brode is
From Turkey to the Ile of Rodez...
Comment
-
D`za, на твоят въпрос отговорът ми се покрива почти на 90% с този на сър Грей. Да, българин съм, да свързан съм изключително много с България и основната връзкаса хората, сред които живея и езикът, на който мисля и пиша. Но същевременно това е от много по-малкозначение, отколкото личните ми възгледи.
Comment
-
Вторият фронт - с въпросителни
Странно ми е как някои хора не могат да разберат колко е смешно, а понякога и страшно, да се определяш с това какъв си по националност/ и нищо повече!!!/, все едно да кажеш - "Аз съм от Горно Нанадолнище и се гордея с това до крайна степен"/ Или да използваш придобилата класически оттенък вече фраза "Гордея се, че съм Рус / май щото сме все чернокоси /. Толкова дълго време вече предъвкваме тази тема, вече е ясно кои са националистите и кои - космополитите. Остава само да ни разстреляте, и това е."If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky
Comment
-
Я и аз да се намеся в темата - да, кой знае защо и моето мнение се покрива с това на Грей. Още по-интересно е, че с разумен човек, независимо от националността му ми е много по-лесно да се разбера, отколкото с някои сънародници. Например, какво общо имам аз с някакъв борец, чието ниско чело съответства на ниския му интелектуален хоризонт? Това, че и двамата сме българи не ме грее особено - с него аз имам много по-малко общо, отколкото с един мислещ човек, па макар и от друга националност.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
Прав си, разбира се. Обаче знаеш ли кое е интересното? От моя опит и от това, което съм чел излиза, че хората, които вдигат най-голям шум около себе си и "видите ли аз съм единствения правилно-праведен-истински ..." обикновено хич ги няма, когато нещата опрат до доказване на думите с дела. Тогава от тия хора даже и следа не остава, те винаги потъват вдън земя, което разбира се не им пречи след преминаване на кризата пак да изпълзят от дупките си и да се бият в гърдите без капка притеснение.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
Не мога да разбера защо разделята нещата и защо употребявате понятието национализъм. По първото - защо трябва или да си горд и тъп или да не ти пука от твоята националност и същевременно да си умен. От кога тия неща вървят заедно. Като давате примери винаги казвате, че този който се гордее с националността си не може да бъде уважаван само заради това. Ами тогава не го уважавайте само за това. Вижте какво друго има в човека и тогава съдете.Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш...
Comment
-
Е, това с куршумите ... много по-често ситуацията е по-заплетена и ежедневна, но това не намалява значението на постъпките ни. Например, като във вица от старото социалистическо време:
"Събрание на колектива на предприятието с дневен ред:
1. Вуте критикува шефа;
2. Шефа отговаря;
3. Вуте се сбогува с колектива."
Стига толкова за това, сега малко по поста на D`za:
"защо трябва или да си горд и тъп или да не ти пука от твоята националност и същевременно да си умен"
Може би тука си казва думата горчивия жизнен опит, който някои от нас са понатрупали - най-често се оказва именно така. Или даже по-лошо, когато от едната страна е умен човек със звучаща неубедително теза (за момента), а от другата е един човек, който говори с красиви фрази. След време се оказва, че тези послушали красивите фрази си патят и се убеждават, че зад красивите фрази е седяло нещо пошло - я паричен интерес, я нещо по-лошо. Как мислиш, как ще се обърнат те тогава към думите на първия - които на времето са звучали неубедително, но са се оказали верни? Ще му го признаят? Не разбира се, човешката природа не е такава, напротив, никой никога не прощава на пророк, който не е успялМодератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
Comment
-
...
Аз не съм човек, който се опитва да налага мнението, нито искам да ви убедя в нещо. По принцип не ме бива във водененто на дискусии, но когато мисля, че трябва да кажа нещо се опитвам да го направя по най-разбираемия начин /иначе много трудно се разбира нещо от това, което говоря /. Но както и да е - по темата: не виждам какво повече бих могла да кажа, освен едно уточнение. Ако някой е останал с впечатлението, че съм нацоиналистка, в лошия смисъл на думата греши. Аз не се смятам за по-добра от другите защото съм българка и смятам, че от своя страна турците, гърците, французите, американците /няма да споменавам германците, че те понякога стигат до крайности/ също трябва да се гордеят с факта, че са такива. Това е нещо, което е върте в нас и отричайки го хората отричат част от самите себе си. Повтарям, че не искам да налагам мнението си и извинете, че претрупах темата с повтаряне на почти едни и същи неща.Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш...
Comment
-
впоред мен не става въпрос да се чувстваш нещо повече от другите нации само защото си едикаква си - това си е шовинизъм и мисля, всички тук са съгласни, че той няма никакво място в идейната система на кой да е що-годе интелигентен човек.
става дума за това да чувстваш себе си на първо място като представител на една или друга нация, и чак на второ място - като човек и личност. става дума за това има ли изобщо някакъв смисъл да чувстваш принадлежност към някоя нация, в сравнение с да кажем, към група хора със сходни интереси и интелигентност.
става въпрос за това дали един интелигентен и начетен човек може да приеме националистичната идеология и на нейна база да гради усещането за собствения Аз.
тук, разбира се, искам да изтъкна нещо много важно - за мен има голяма разлика между личната националистична убеденост и приемане на идеята и националната (че и регионална) икономическа политика, опираща се на национализма, която би могла, по мое мнение, да бъде много полезна на държавата ни.
Comment
Comment