И при нас ги пускат едни такива кои ли ги спазва ама здраво мрункат даже глобиха съквартиратите ми, че излизат през прозореца с по 50 долара говеда...
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Гордеете ли се че сте българи?
Collapse
X
-
Fairness is a wonderful attribute, Major Anderson. It has nothing to do with war."
Page 97
"Human beings didn't evolve brains in order to lie around on lakes. Killing's the first thing we learned. And a good thing we did, or we'd be dead, and the tigers would own the earth."
Page 241
"I am your enemy, the first one you've ever had who was smarter than you. There is no teacher but the enemy. No one but the enemy will tell you what the enemy is going to do. No one but the enemy will ever teach you how to destroy and conquer. Only the enemy tells you where he is strong. And the rules of the game are what you can do to him and what you can stop him from doing to you. I am your enemy from now on. From now on I am your teacher."
Page 262
Ender's Game
-
Еххххх къде са сега Шовинистъ и Р.Н.Б. за да кажат че ние сме най-великия народ откакто свят светува и че единствената ни грешка е че не сме си депортирали евреите сссс .... как мразим сссс....... Димитър Пешев precious... сссссс как го мразим! ......... gollum... gollum
(Приемете го като невинна шегичка )
Comment
-
Хм дали се гордея че съм българин ли?На този въпрос нека вместо мен да отговори Имепреца-той ме познава доста добре!
Тук сега няма да пиша и да се тупам по-гърдите вижте ме на какъв патриот съм.Сега ще ви разкажа две случки , който се случиха с мен-просто бях неволен свидетел.
Понеже работя в Луфтханза и съм един от първите българи, които работят там.Аз и още две момчета с труд и постоянство направихме така, че самото име "Българин", като го чуят в Луфтханза да го изговарят с респект и уважение.Когато някой друг българин кандидатстваше за работа той биваше приет веднага, щом разберяха че е "Българин".Просто името Българин беше станало символ на честност, трудолюбие и коректност-тези качества бяха оценени не от кого й да е, а от самите Германци!Какъвто й да си, колкото й да си умен и тродолюбив ако нямаше език , няма да те приемат никъде на работа в Чужбина! Ние трите момчета направихме така, че без никакъв език всеки новодошъл българин веднага да започва работа в Луфтханза.Просто не искам да тълкувате думите ми като "Вижте го тоя, как се хвали".Просто аз си върша работата.Приказката ми обаче е за друго нещо, което стана тези дни!
Всеки знае поговорката "Във всяко стадо има мърша".Така и в Луфтханза се появиха такива мърши, които с лизане на задници и прочие започнаха да се издигат в службата.Хубаво , както обичам да казвам Лошо няма!Могъл лизал!Аз не мога!
Обаче покрай духането, лизането и другите му там салтанати един образ, който се има за голяма работа взе, че натопи на шефовете друг българин, че видиш ли го не работел.В интерес на истината пича работи, но е такъв туткав-има ги такива хора. Старае се, но работата трудно му се отдава.
Отивам при лизача, който го натопи и му казах:
"Братле, откато българите работим в Луфтханза, никой българин досега не е натопил друг българин.Знаем си че не сме стока, но всичко го оправяме помежду си с викове и заплахи за физическа саморазправа.НО НИКОГА ДО СЕГА НИКОЙ ПО НИКАКЪВ ПОВОД НЕ Е ТОПИЛ СЪОТЕЧЕСТВЕНИК И КОЛЕГА НА ШЕФОВЕТЕ.Ти прекали!"
Спирам дотук за да не ви отегчавам с дългите писания.Изводите правете сами за себе си!
Накрая ще ви кажа!
Горд съм че съм Българин!То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
Аз се гордея, че съм българин. И не мисля, че национализмът е нещо от вчера. Българска нация съществува. И винаги ще съществува, поне докато ние самите не я разрушим. И деление на класите има. Винаги и навсякъде. Независимо дали ще го признаем или не. Единственото деление, което може би е на път да изчезне, е това по раса и кожа.
Веднага някой ще се присмее, от коя част на България е Кофе Черния Ами може да звучи странно, но дори и един черен негър може да е българин, част от българската нация. Претопили сме, асимилирали сме турци, алменци евреи, защо не и някой и друг негър? Щом някой живее в БГ, говори български и се вълнува от съдбата на страната, то той е българин. Е, ако си милее за Камерун, тогава си остава живеещ в БГ камерунец
Отмира ли разделението по нации? В никакъв случай не. Живот и здраве, след 2007 какви ще бъдем? ЕСейанци? Не, българи в ЕС! Факт е, че сме нация. И това е много хубаво, знаем кои сме, имаме история и герои. Нека сме горди с тях! Нека сме винаги българска нация! Светът никога няма да се превърне в еднообразна, безнационална маса. Миналото винаги ни съпътства, наследството и достиженията. инаги ще се помнят достиженията на Балзак и Пастьор, винаги ще се помни, че те са французи и венаги ще има група хора, които гордо ще казват "Да, ние сме като тях, французи!".
Не бъркайте глобализацията на икономиката и размиването на границите с изчезване на нациите. Ето например американците. Отизоха уж там преселници от цял свят, всички раси и религии. Идеални условия за създаване на един нов свят без нации. Обаче наопаки, образува се американска нация, със своя история, своя култура, своя гордост.
Просто нищо на този свят не е ново. Всичко се гради на основите, положени през хилядолетията не от сива маса хора, а от отделни колоритни нации с техните култури. Нациите не могат да загинат, те са изключително важни за нашето бъдеще. Можем насила да се откажем от тях, но това ще е акт на отказ от култура, наследство, идентичност.На нож!
Comment
-
Капитане, не бъркай нация с народ, самобитна култура или други диференциращи белези - вторите ги има и ще ги има винаги - първото е конструкт на Индустриалната епоха и като реалия съществува максимум от триста години. И съответно, като нещо имащо начало най-вероятно ще си има и завършек . Културите се променят, понякога бързо, понякога бавно, в редки случаи - скокообразно. Това в още по-голяма степен важи за останалите страни на социума и разбира се, засяга и формата на държавна организация. Аз лично предполагам, че времето на националните държави ще отмине (и вече е започнало да отминава, макар и трудно да се забелязва този процес). Което разбира се не означава, че твърдя че вече няма да има разлики в езика или културата, нито пък че този процес ще заличи националните особености напълно или отведнъж - по-скоро постепенно ще ги отпрати към Традицията, т.е., "доброто старо минало" .
Comment
-
Не мисля, че тук става въпрос за национализъм. Става въпрос за
национално самосъзнание, т.е. не да съдиш за другите по тяхната
националност, а да съдиш за себе си по своята и да се гордееш с това,
което си въпреки своята националност или точно заради нея.
Хм дали се гордея че съм българин ли?На този въпрос нека вместо мен да отговори Имепреца-той ме познава доста добре!
Тук сега няма да пиша и да се тупам по-гърдите вижте ме на какъв патриот съм.Сега ще ви разкажа две случки , който се случиха с мен-просто бях неволен свидетел.
Понеже работя в Луфтханза и съм един от първите българи, които работят там.Аз и още две момчета с труд и постоянство направихме така, че самото име "Българин", като го чуят в Луфтханза да го изговарят с респект и уважение.Когато някой друг българин кандидатстваше за работа той биваше приет веднага, щом разберяха че е "Българин".Просто името Българин беше станало символ на честност, трудолюбие и коректност-тези качества бяха оценени не от кого й да е, а от самите Германци!Какъвто й да си, колкото й да си умен и тродолюбив ако нямаше език , няма да те приемат никъде на работа в Чужбина! Ние трите момчета направихме така, че без никакъв език всеки новодошъл българин веднага да започва работа в Луфтханза.Просто не искам да тълкувате думите ми като "Вижте го тоя, как се хвали".Просто аз си върша работата.Приказката ми обаче е за друго нещо, което стана тези дни!
Всеки знае поговорката "Във всяко стадо има мърша".Така и в Луфтханза се появиха такива мърши, които с лизане на задници и прочие започнаха да се издигат в службата.Хубаво , както обичам да казвам Лошо няма!Могъл лизал!Аз не мога!
Обаче покрай духането, лизането и другите му там салтанати един образ, който се има за голяма работа взе, че натопи на шефовете друг българин, че видиш ли го не работел.В интерес на истината пича работи, но е такъв туткав-има ги такива хора. Старае се, но работата трудно му се отдава.
Отивам при лизача, който го натопи и му казах:
"Братле, откато българите работим в Луфтханза, никой българин досега не е натопил друг българин.Знаем си че не сме стока, но всичко го оправяме помежду си с викове и заплахи за физическа саморазправа.НО НИКОГА ДО СЕГА НИКОЙ ПО НИКАКЪВ ПОВОД НЕ Е ТОПИЛ СЪОТЕЧЕСТВЕНИК И КОЛЕГА НА ШЕФОВЕТЕ.Ти прекали!"
Спирам дотук за да не ви отегчавам с дългите писания.Изводите правете сами за себе си!
Накрая ще ви кажа!
Горд съм че съм Българин!Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.
Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.
Comment
-
Подобен процес на претопяване може да се забележи в София - почти всичките ми колеги са от провинцията, но лека-полека диалектните им различия се изгладиха и сега се сещат за родните си места само по празници. Много по-бавно, разбира се - за няколко века може би, но този процес на претопияване ще засегне немимуемо и нациите - той вече е започнал и това наи-добре се усеща по езика и културата - заслушайте се в разговорите на група 14-15 годишни."If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky
Comment
-
Здравейте!
Понякога се случва така че съвсем очевидни неща не ме впечатляват а друг път обичайни за съжаление случки ме вбесяват и ме карат да си задавам за пореден път въпроса: "Как още не сме се пръснали изведнъж из целия свят - та ние не заслужаваме да бъдем един народ - ние се държим и аз на не знам какво ниво... Ние толерираме малцинствата за сметка на българите, не се уважаваме не гледаме проблемите в очите докато не се наложи сами да се борим с тях, не се интересуваме от бъдещето на страната ни и от възможностите за подобряването му.
Днес една такава дребна случка ме накара да полудея - в сърцето на София - на спирката на тролеите на бул. "Васил Левски" до паметника на патриарх Евтимий някаква група цигани обрали до шушка възрастна жена ДО ШУШКА - паспорт, пари, всички документи. По-късно дошъл полицай (аз попаднах малко по-късно) когато той едва разпитваше мъж жена и дете които били част от групата. Циганинът направо налетя да бие разплаканата жена и ченгето (предпочитам така да го наричам) та ченгето с огромно нежелание го спря и всичко това се разви пред десетки погледи. Всички само гледаха сеир а някои се подсмихваха... Само един човек се опита да помогне по някакъв начин и подаде 10 лева на жената. Взех тролея бързо и ядосано защото се чувствах отвратен от хората които бяха там, от цялата сцена - разплаканата жена, безучастния полицай мълчаливите, но нагли с това бълчание цигани които въобще не се чувстваха виновни и десетките хора които бяха наоколо и това все едно не се отнасяше до тях. Все едно утре тях няма да ги оберат на улицата или. Защо се чувстваме имунизирани от нещо докато то не ни се тръсне до главата с цялата си тежест????? Какъв жесток към собствената си съдба народ сме ние?
Така е от много време така ще е и докато сами не започнем да се уважаваме и да си помагаме.
За да си набавя национално самочувствие аз не гледам съвремието а търся гордостта си в отминалите времена когато сме били много по-честни искрени и въобще много по-човечни от сега.
Това също е много неприятно да не кажа трагично!
Не вярвам в бъдещето на България. И това е трагично но донякъде и то в много голяма степен сами сме си виновни - от дълго време не можем да бъдем самостоятелни а все ни е нужен "батко" около когото да се въртим - бил той дядо Иван чичо Сам и т. н. И не вярвам като влезем в поредния съюз пакт или общество нещо да се оправи - деформацията е в самите нас! Това е от мен засега - съжалявам но съм твърде развълнуван - както казах понякога от такива случки се правят големи заключения.
Comment
-
Съгласен съм с теб, Erich Von Manstein (с Рамблер съм съгласен напълно ), това наистина е печално и, уви, подобни случаи далеч не са единични (но съвсем не бива да смятаме, че са привилегия на някое малцинство, като циганите да речем).
Що се отнася до неизбежната явно в подобни случаи романтика на миналото или далечното, тя е съвсем неправилна (макар и разбираема) - нито миналото ни е толкова рицарско и безоблачно (съмнявам се, че в етично отношение българите от миналото в много се различават от нас, българите от настоящето (макар да има безброй други отлики)), нито в другите държави нещата стоят толкова кардинално различно.
Comment
-
Преди да обвиняваш "българския народ" с гореописаната случка, имай предвид че сравнително наскоро в Германия беше изнасилена жена буквално посред бял ден на улицата под погледите на минувачите. Никой не се притекъл на помощ.
След като влязох в повече или по-малко широк досег с нещата извън Б-я, вече съм много по-малко склонен да приписвам каквито и да било негативни прояви на националните особености. Струва ми се че все повече млади хора осъзнават същото. Преди да си кажеш "баси какъв е тоя народ дето..." се огледай малко повече наоколо и обективно прецени. Ще видиш същите неща в много други държави, дори по-напреднали от Б-я.albireo написа...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...
Comment
-
Е, какво да се спасяваме по единично, ли? Парабелум и фон Манщайн направо ме разчувстваха с историите си... и то не толко с драмата в тях, а с това че е възможно и аз да предам някого или да наблюдавам безучастно. Не се поставям в ситуацията да ме ограбят- вярно кофти ще ми е, но ще го преживея; не се виждам и в ситуацията да окрада някога- под достойнството ми е; а също не се вълнувам и да ме изпеят- много пъти ми се е случвало и знам че не е болка за умиране, но...
По моему Импиръл е прав за т'ва че хората за еднакви на всякъде, разликата е само в това дали си доволен от полужението си."Мисля, това което казвам, но неказвам, това което мисля"
И други затворници
нека четат пред вратите
нашата памет остъклена
с надпис:"Всички отидоха на Фронта!"
Comment
-
Грешката тук, според мен, е по-скоро в това, че често когато се говори за национални особености (или народопсихология) се споменават различни общочовешки качества или черти, които естествено, се срещат навсякъде (а авторът се опитва да абсолютизира присъщието им към определена нация/народ). Все пак, има множество черти които са културно или социално обусловени и са по-ярко изразени при даден народ, отколкото при друг. Просто трябва да се внимава повече, когато се правят обощения по тази тема, защото почти винаги се говори общо и се дават общочовешки качества като пример, което рядко е достатъчно коректно.
В добавка към това - определено от десетилетия се развива процес на размиване на етническите и национални особености в рамките на една голбална масова култура, което естествено променя нещата - черти, които може и да са били характерни за дадена нация пред половин век, може отдавна вече да са се заличили. Светът, поне на културно-информационно ниво се денационализира. Мисля че този процес само ще се засилва, особено когато по-напредналите държави прекрачат в постиндустриалната епоха. Каква структура ще замени националната не знам, но ще е интересно да се научи .
Comment
-
Именно за това става дума, кой може да се нарече "истински българин" - някоя безмозъчна мутра или Йордан Радичков? И кой е истински немец - някой тъп Баварски селянин или Гьоте? И така нататък. Затова казах, че за мен е важен, да го наречем "интелектуалния капацитет" на един човек, а не националната му принадлежност.
По въпроса за народопсихологията - съгласен съм с Голъм, че обощенията са неправилни, но както той съвсем правилно отбеляза - се срещат и случаи, когато характеристиката на дадена народностна група в общественото съзнание съвсем точно съвпада с реалното положение на нещата/ напр. циганите/. И все пак, даже и сред тях със сигурност има хора, които не попадат в рамките на тази характеристика, колкото и да са малко, та затова ми се струва, че по-правилното разделение е на интелигентни и неинтелигентни, а не на нации.
А циганите дали се гордеят, че са цигани?"If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky
Comment
-
Съгласен съм че не трябва да слагаме цял народ под един знаменател както и да се сравняваме с други народи защото добро и зло красиво и грозно и въобще всички вечни неща съществуват не само в България.
Imperial разбира се че нещастието и болката ги има навсякъде - няма място което да е отминато или забравено от смъртта или злото. Проблемът е как ние (българите европейците и въобще всички обитатели на Земята) да се справим с тези проблеми.
Comment
Comment