Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Гордеете ли се че сте българи?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Да, разбирам какво имаш предвид - възражението ми не е срещу етническата ни уникалност (и сащианците имат подобна - просто етносът им е слабо консолидиран и е само част от населението им поради очевидни причини). Въпросът е да не се пишем там където не сме - неща като че едва ли само ние сме имали еди си колко уникални фолклорни области и т.н. Можем да го твърдим (или някой да го напише) просто защото непознаваме добре другите народи.

Comment

Добре оборихте ме, но сега аз ще оборя Д'За :twisted:
      Американците са уникален народ. Къде другате всеки трети човек е с наднормено тегло?! Къде другаде има въведен дахък за "дебелаци" и къде другаде "шишковците" трябва да си купуват по два билета, ако пътуват някъде :?: Ха сега отговорете
      "Мисля, това което казвам, но неказвам, това което мисля"

И други затворници
      нека четат пред вратите
      нашата памет остъклена
      с надпис:"Всички отидоха на Фронта!"

Comment

Виждам че темата ми е отново отключена и готова отново да поеме горещите спорове :mike: Сега сериозно :evil: Според мен не е най-важно колко фолклорни центрове имаме важното за мен беше да разбера колко от вас се чувстват наистина българи и се гордеят с това. Знам че всеки може да се тупа по гърдите и да вика: "Аз съм българин и се гордея с това", но мисля тука сме интелигентни хора и знаете какво имам предвид. Имам предвид да се уважават всички български празници (сега например аз на 3 март когато мога си ходя на Шипка тази година не беше изключение),да пазим България чиста и все от този род постъпки,които ни карат да се гордеем, че сме българи. За това дали си обичаме родината спор няма мисля, че всички си я харесваме. А за миналото, наистина е добре да познаваш миналото и да се гордееш с него, но ние трябва да гледаме в настоящето и да направим така, че да се гордеем с него.
        Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

Comment

gollum написа
          Да, разбирам какво имаш предвид - възражението ми не е срещу етническата ни уникалност (и сащианците имат подобна - просто етносът им е слабо консолидиран и е само част от населението им поради очевидни причини). Въпросът е да не се пишем там където не сме - неща като че едва ли само ние сме имали еди си колко уникални фолклорни области и т.н. Можем да го твърдим (или някой да го напише) просто защото непознаваме добре другите народи.
          Не мисля че съм споменавала фолклорните области. И аз съм привържаник на поговорката "Всяка жаба да си знае гьола", но това че не сме уникални по този признак не означава, че не сме уникални въобще, това имах предвид.
          Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш...

Comment

Heinz W. Guderian написа
            Американците са уникален народ. Къде другате всеки трети човек е с наднормено тегло?! Къде другаде има въведен дахък за "дебелаци" и къде другаде "шишковците" трябва да си купуват по два билета, ако пътуват някъде :?: Ха сега отговорете
            Не исках да кажа, че американците не са уникални (напротив, уникални са) - имах предвид, че според мен те не са точно народ, но това си е лично мое мнение и не искам да се мислите че се опитвам да го налагам, първо защото не съм такъв човек и второ темата не е за американците

Comment

Shelenberg написа
              За това дали си обичаме родината спор няма мисля, че всички си я харесваме. А за миналото, наистина е добре да познаваш миналото и да се гордееш с него, но ние трябва да гледаме в настоящето и да направим така, че да се гордеем с него.
              Браво! По-съгласна не мога да бъда.
              А ако поставим въпроса "Какво трябва да се направи?", какво ли ще се получи?

Comment

d`za написа
                Heinz W. Guderian написа
                Не исках да кажа, че американците не са уникални (напротив, уникални са) - имах предвид, че според мен те не са точно народ, но това си е лично мое мнение и не искам да се мислите че се опитвам да го налагам, първо защото не съм такъв човек и второ темата не е за американците
                самият факт, че използваш думата, означава че зад нея стои нещо. "американците" не са нация в традиционния смисъл, няма хиляда години развитие на един и същ народ, но в интерес на истината самата концепция за нация е някъде от края на 18, началото-средата на 19в (различно за различните държави). Общо взето са хванали влака И като завършен адвокат на дявола, даже ще кажа че са успели да развият няколко уникални културни явления, разбира се на базата на мешавицата от културни влияния на заселниците. Изключвам разбира се неща като "автомобилната" или "телевизионната" "култура", самите понятия са абсурдни.
                albireo написа
                ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Е, за телевизионната култура не бих казал, че е абсурдно понятие, напротив, телевизията промени много неща в бита и в самото развитие на цимилизацията, ако се замислите. Даже бих добавил и поп-арта, нещо което е наистина американско явление.
                  "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

Comment

Е, естествено, че е така. Дори само затова колко често се обсъжда проблемът с американизацията на една или друга култура/социум .

Comment

А ако поставим въпроса "Какво трябва да се направи?", какво ли ще се получи?
                      Трудно е да се каже какво би се получило. Но ако всеки почне да прави повече добри дела като се почнат от най-дребните неща, примерно да не се хвърлят боклуците на улицата, да се почитат и уважават най-българските празници, младите да не се обезкуражават толкова бързо че тука няма бъдеще и да напускат България, а да останат и да се борят малко, и тези неща ако бъдат изпълнени поне от повечето българи мисля, че ще има с какво да се гордеем.Но стига съм говорил като някой философ, защото не ми отива пък някой път те самите ме дразнят [/code]
                      Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

Comment

разбира се. Дори само като бъдете "примерни граждани", въпреки простотията около вас, вече правите много Добрият пример е по-заразителен отколкото си мислим
                        albireo написа
                        ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Д'За това беше добрудушна шегичка. Не ти се "хващам" за думите просто ме подсети за-знаеш-кой-народ

Съгласен съм с това да сме примерни граждани, но не и да сме "граждани за пример". Доста от проблемите ни идат от биволското търпение.

И други затворници
                          нека четат пред вратите
                          нашата памет остъклена

Comment

Една от най-срещаните реплики по въпроса е: Какъв е смисъла да си хвърлям боклука в кошовете, като никой друг не го прави???
                            Като чуя това (и не само по въпросите за боклука) и побеснявам. Именно там е проблема със съзнанието на българина. Нещо което можеш да направиш, но не правиш просто ей тала, това не го разбирам. Виждала съм (като съм почнала с тоя боклук) седи си някой на пейка и до пейката кош, а топй си хвърля боклука пред себе си? Къде другаде може да се случи нещо такова, а министрите оставят това като второстепенен проблем и ако ние самите не направим нещо той винаги ще си остане вторстепеннен проблем. Мисълта ми беше какво друго може да се направи, като изключим това че самите ние си спазваме някакви правила? И може ли изобщо?

Comment

Оправия в тази насока ще има, само когато въведем правилото "Сливи за Смет", за жалост; или глоби, или данъци.

И други затворници
                              нека четат пред вратите
                              нашата памет остъклена

Comment

За съжаление си прав. Аз съм твърдо ЗА предприемане на законови мерки, пък ако ще да са и много строги. Та това си е липса на цивилизованост.

Comment

Working...
                                X