Хех, да не е Арагорн преди битката под стените на Гондор? Добре де...Калоян при Одрин?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Познай историческата личност по фрагмент от описание,снимка или и двете.
Collapse
X
-
A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
-
Ммм, не е на Арагорн, нали? Иван Асен II, слушайки "чудния шум" на Клокотница?A strong toun Rodez hit is,
Comment
-
Знаех си аз, че в Клокотница клокочи нещо
„Колко съм щастлив, че живея в Турция!...“, възкликва X в романа си, посветен на преживяванията и впечатленията му от Одрин и Константинопол, „...Аз съм щастлив...Аз страдам...Аз съм безумно влюбен...влюбен...Но в кого? Влюбен съм в тукашния живот; влюбен съм във всички, които срещам по пътя; безумно обичам този стар беден българин със сиви мустаци и синя чалма, който ми се поклони ниско сега; влюбен съм в този сърдит, строен и висок турчин, който идва към мен в яркочервените си шалвари. Иска ми се да ги прегърна и двамата; обичам ги еднакво!“
Кой е X?A strong toun Rodez hit is,
Comment
-
zahar4e написа Виж мнениеЗатова селото се казва така, кръстено на многоброините клокочещи изворчета!
Отговорът да не би да е Иван Вазов!A strong toun Rodez hit is,
Comment
-
zahar4e написа Виж мнениеБлагодаря, много ми помогна!
Петко Рачов Славейков!Той ли е?
Е, добре, аз как се справих с твоята загадка?A strong toun Rodez hit is,
Comment
-
zahar4e написа Виж мнениеМоята загадка беше по-лесна!
Да не би твоят човек да е:
Любен Каравелов??
Дай още някой жокер!
Не дадох ли достатъчно жокери?A strong toun Rodez hit is,
Comment
-
Kramer написа Виж мнениеДа не е Алеко?A strong toun Rodez hit is,
Comment
-
zahar4e написа Виж мнениеМоята загадка беше по-лесна!
Моята загадка дори е много по-лесна, тъй като в цитата от него, който съм избрал, разкрива неща за себе си, които са уникални, а не това, че си намокрил лицето в тревата и чувал "чудни шумове" - това може да е абсолютно всеки човек, живял някога на планетата Земя!A strong toun Rodez hit is,
Comment
-
Ами лесно беше - защо ще му е на царя да се впуска в подобни лирически отклонения, ако не е за нещо найстина важно, а какво по-важно от една битка, и то не каква да е - а емблематична за управлението му. Думичката "шум" беше синоним на Клокотница, а пък думичката "цар" съвсем стесни кръга на възможните личности! Елементарна логика!„Колко съм щастлив, че живея в Турция!...“, възкликва X в романа си, посветен на преживяванията и впечатленията му от Одрин и Константинопол, „...Аз съм щастлив...Аз страдам...Аз съм безумно влюбен...влюбен...Но в кого? Влюбен съм в тукашния живот; влюбен съм във всички, които срещам по пътя; безумно обичам този стар беден българин със сиви мустаци и синя чалма, който ми се поклони ниско сега; влюбен съм в този сърдит, строен и висок турчин, който идва към мен в яркочервените си шалвари. Иска ми се да ги прегърна и двамата; обичам ги еднакво!“
Кой е X?
Това че е написал книга, не го прави непременно писател,
не е революционер - пък и действието се развива след Освобождението, не е изпълнен с омраза - а в същото време въстава срещу псевдо-интелектуалците,
объркващ е - щастливо или нещастно влюбен е,
в кой от двамата и нали не е .....!?
Comment
Comment