България и Македония

Collapse
X

• Време
  • Show
new posts
  • Stan
    ветеран
    • Mar 2009
    • 1758

Gaden Gogi написа
    И какво пише там? Че Македонският е български диалект или че в части на Македония част от хората говорят диалект на българският?
    Иначе самото писание започва смехотворно (т.е. твори смях)- как българският е единствен славянски балкански език в света, като под "балкански" явно се разбира "на балкански полуостров" а не в планини изобщо.
    Явно, ще трябва да продължим с курса по елементарна грамотност.

И какво пише там? Че Македонският пише се с малка буква е български диалект запетайка или че в части на Македония запетайка част от хората говорят диалект на българският кратък член?
    Иначе запетайка самото писание започва смехотворно (т.е. твори неправилно използван глагол смях)- как българският е единствен славянски балкански език в света, като под "балкански" явно се разбира "на балкански пише се с главна буква полуостров" запетайка а не в планини изобщо.

Ако знаех, че нямаш елементарна представа що е то ''български език'', щях да ти пусна нещо по-лесно смилаемо, ама явно съм се объркал. В случая, под ''балкански' се разбира т.нар. ''балкански езиков съюз'', в който влизат гръцкият, албанският, румънският и българският. Няма да си губя времето да ти обяснявам какво е това, пък и хората са го обяснили достатъчно ясно и просто. Така че спокойно, въобще не са се объркали.

Comment

• Пилот
      Генерал-полковник
      • Feb 2005
      • 2876

Поне аз не виждам защо да се издребнява за езика, и без това е четимо макар и с леко напъване. Няма смисъл да се спори за глупости и БАН.
      „Аз, Драгомир, писах.
      Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

• Shenandoah
        редовен
        • Jan 2008
        • 248

Gaden Gogi написа
        И какво пише там? Че Македонският е български диалект или че в части на Македония част от хората говорят диалект на българският?
        Иначе самото писание започва смехотворно (т.е. твори смях)- как българският е единствен славянски балкански език в света, като под "балкански" явно се разбира "на балкански полуостров" а не в планини изобщо.
        Съгласен съм със Стан. Под "балкански" в този езиковедски контекст най-вероятно се разбира единствен в света славянски език, принадлежащ към т. нар. Балкански езиков съюз, който включва още албанския, гръцкия, румънския и свързания с него арумънски или влашки. Западнобалканските славянски езици (с изключение на югоизточните преходни сръбски говори) не са част от Балканския езиков съюз. В такъв смисъл текстът отхвърля идеята за отделността на македонските диалекти. И тъй като литературната норма в Република Македония е общо взето толкова отдалечена от литературната норма в Република България, колкото и повечето западнобългарски говори от държавната територия на България, за мен дискусията по темата е някак пресилена и излишна. По-интересно щеше да ми бъде да се обсъждат демографските данни от статията.
        Last edited by Shenandoah; 18-06-2014, 06:38.

Comment

• Кухулин
          ветеран
          • Nov 2006
          • 12515

http://www.ethnologue.com/subgroups/eastern-6
          http://www.ethnologue.com/language/mkd

Comment

• Shenandoah
            редовен
            • Jan 2008
            • 248

http://www.ethnologue.com/subgroups/western-4 Indo-European Slavic South Western

http://www.ethnologue.com/language/srp Serbian A language of Serbia
            http://www.ethnologue.com/language/hrv Croatian A language of Croatia
            http://www.ethnologue.com/language/bos Bosnian A language of Bosnia and Herzegovina

За съжаление в www.ethnologue.com е допуснат скандален пропуск, липсва статия за черногорския език. За всеки занимаващ се със Западните Балкани е самоочевидно, че изброените не са отделни езици, но... в лингвистиката съществува и политика. Мисля с този коментар да приключа участието си в дребнавото заяждане, претендиращо да има някаква връзка с езиковите реалности на Балканите.

Comment

• Zalmoxis
              ветеран
              • Nov 2007
              • 969

Изненада! Имало и такова нещо като взаимна разбираемост между различни езици!

Comment

• Кухулин
                ветеран
                • Nov 2006
                • 12515

По принцип дефинициите за език и диалект са в полето на политиката, не на лингвистиката. Ако има изобщо някакъв лингвистичен критерий, той е именно взаимното разбиране, а не нещо друго. Това обаче е толкова относително, че трудно може да мине за наука - различните хора разбират различно, не на последно място и заради различната подготовка. На мен например македонския ми е крайно непонятен, далеч по-добре разбирам руски и английски.

Comment

• Кухулин
                  ветеран
                  • Nov 2006
                  • 12515

Shenandoah написа
                  За съжаление в www.ethnologue.com е допуснат скандален пропуск, липсва статия за черногорския език.
                  Не са допуснали скандален пропуск, просто такъв език не е обособен по ISO 639.

Comment

• Amazon
                    Нередовен
                    • May 2006
                    • 7016

Zalmoxis написа
                    Изненада! Имало и такова нещо като взаимна разбираемост между различни езици!
                    Аз срещнах термина като четох една статия на английски за славянските езици. Разглеждаха се Руски, Български, Украински, Белоруски и Полски.
                    Интересното беше че раздалечаването на езиците не е еднопосочен процес. Примера беше с Украински и Руски, които са от едно семейство и Българският, който в процеса на разделяне на езиците е станал "далечен братовчед". В последствие Украинският и Руският непрекъснато се раздалечават, докато българският от възраждането насетне, започва да "заема" много думи и изрази от Руският. В крайа сметка се стига до там, че в някой отношения българският и руският са по взаиморазбираеми отколкото руски и украински.

Не знам дали правилно предавам статията. Нищо не разбирам от лингвистика.
                    This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

• Shenandoah
                      редовен
                      • Jan 2008
                      • 248

Кухулин написа
                      Не са допуснали скандален пропуск, просто такъв език не е обособен по ISO 639.
                      "Пропускът" е скандален точно толкова, колкото и политиката на държавите-наследници на републиките от бивша Югославия да настояват на съществуването на отделни държавни и национални езици без никакво съобразяване с лингвистичната реалност и комуникационната практика. Черногорският език е обявен за официален и различен от сръбския, хърватския и босненския от Конституцията на Черна гора:

УСТАВ ЦРНЕ ГОРЕ

£език и писмо

Члан 13

Службени ¼език у Црно¼ Гори ¼е црногорски ¼език.
                      Žирилично и латинично писмо су равноправни.
                      У службено¼ употреби су и српски, босански, албански и хрватски ¼език.

Съжалявам, но наистина не виждам смисъл в тази насилена "дискусия".

Comment

• Thorn
                        ветеран
                        • Aug 2005
                        • 7760

Малко встрани.

Единствените, които правилно ще разберат спора са норвежците, които са в подобна езикова ситуация. През 19 век група писатели решили, че не е добре това, че между норвежкия и датския не се забелязват разлики с просто око и сглобили от най-отдалечените северни диалекти нов норвежки език, който така се и нарича - нинорск. И оттогава го налагат административно.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

• Stan
                          ветеран
                          • Mar 2009
                          • 1758

Проблемът с македонския, е не че през 1944 г. са избрали най-отдалечения от книжовния български диалект, а че през последните сто години всички нови думи навлизат през сръбския, а през последните сто години с ощественоикономическото развитие в световен мащаб в говоримия език са навлезли огромен брой нови думи.

Comment

• Shenandoah
                            редовен
                            • Jan 2008
                            • 248

Стан има право, в голяма степен чуждите за българския език елементи са привнесени от сърбохърватския, който уж вече не бил сърбохърватски, ами сръбски, хърватски, босненски и черногорски. Подчертавам ги:

Минатата година, првпат откако постои Македони¼а, бро¼от на живородени етнички Македонци е под 50 отсто од вкупниот бро¼ родени деца во државава, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Експертите велат дека, согледува¼и ги состо¼бите според етнички карактеристики на живородени деца, во подолг временски период бро¼от на живородени деца ка¼ македонската, српската и ка¼ влашката популаци¼а се намалува, а ка¼ албанската, ромската и ка¼ турската се зголемува.

Comment

• Amazon
                              Нередовен
                              • May 2006
                              • 7016

На мен ми е интересно ако някой знае, на какво ниво е било книгоиздаването на македонски език последните 60 години? Ако художествена преводна литература е имало в хомеопатични количества, това пречи на обогатяването на езика. Или по-скоро го привързва към сръбския.
                              This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

• messire Woland
                                -
                                • Jan 2003
                                • 10623

Shenandoah написа
                                Стан има право, в голяма степен чуждите за българския език елементи са привнесени от сърбохърватския, който уж вече не бил сърбохърватски, ами сръбски, хърватски, босненски и черногорски. Подчертавам ги:

Минатата година, првпат откако постои Македони¼а, бро¼от на живородени етнички Македонци е под 50 отсто од вкупниот бро¼ родени деца во државава, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Експертите велат дека, согледува¼и ги состо¼бите според етнички карактеристики на живородени деца, во подолг временски период бро¼от на живородени деца ка¼ македонската, српската и ка¼ влашката популаци¼а се намалува, а ка¼ албанската, ромската и ка¼ турската се зголемува.
                                А колко са българските думи в този текст? Под 50% общо взето. Отделно буквите, македонският език използва "¼", което го няма в нашата азбука и още няколко подобни букви като тези: Š и Œ. Не знам как се смятат нещата, но Македония е отделна държава с език, който е определено различен от българския.
                                Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                                Проект 22.06.1941 г.
                                "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Working...