Мнения за форума (т.е. книга за оплаквания и препоръки)

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Време
  • Show
new posts
  • gollum
    фрогландец на вестконинска служба
    • Jan 2003
    • 22550

Само за информация - дори и да сме се отказали от модерация (да речем, аз, Динаин, може и друг да има, за когото в момента не се сещам), дали постовете ни ще минават през премодерация или не зависи от типа потребител (или нивото, ако щете). Формално и да си се отказал от модериране, това не води до промяна на типа потребител, т.е. си оставаме със същите права и постовете ни по принцип се повяват без да се налага одобряване. от друга страна, като човек, който се е отказал да модерира аз се държа като нормален потребител, т.е. като всички вас, иначе казано, не ми пука особено доколко постовете ми отговарят на правилата (между другото, това е доста приятна промяна в гледната точка). Може и да не съм само аз. Впорчем, както съм отбелязвал вече, в модераторския екип има хора с различни / противоположни мнения по тази тема (Украйна), както и по много други въпроси. Това също се отразява, особено когато някой пише като потребител, а не като модератор (последното обикновено се маркира в червен текст, за да е ясна разликата, макар и тя да е предимно в съзнанието на съответния човек).

ПП По отношение на премодерирането - грубо казано, на никого, освен вероятно на Торн, не му се занимава. Определена полза от него има - поне аз я виждам с моите права / възможност да погледна какво е одобрено и какво не. Много постове, които иначе щяха да бъдат цензурирани или изтрити, не се появяват в темата (поне така беше до скоро). Но това искаше активната работа на няколко модератори. Тежичко и неблагодарно.

Comment

• DDD
      ветеран
      • Jan 2008
      • 538

Все пак някой модератор ще ми премахне ли забраната за директно писане в "Модерна епоха и съвремие" която е струва ми се от 3 месеца?

Comment

• messire Woland
        -
        • Jan 2003
        • 10623

DDD написа
        Все пак някой модератор ще ми премахне ли забраната за директно писане в "Модерна епоха и съвремие" която е струва ми се от 3 месеца?
        Не. Виж предишните постове на Голъм и Сър Грей тук. Емоциите са твърде много, омразата, породена от тях - също. А ползата от такива неща е нулева. Сигурен съм, че ако тези, които си разменят обиди в темата седнат на една маса, ще се окаже, че всъщност разликите им на живо не са така важни и големи.
        Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
        Проект 22.06.1941 г.
        "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

• gollum
          • Jan 2003
          • 22550

Не знам технически да е възможно да се забрани на някого да пише в определен форум само. Вероятно си бил прогонен за определено време в началото (временна забрана за писане навсякъде), а след това си попаднал, когато е включена предмодерацията. Тя се включва за цял раздел, не за отделна тема. И ако пишеш в някоя не особено актуална тема, може просто никой модератор да не види, че там има пост, чакащ за одобряване. И постът да си седи неодобрен седмици. Не е умишлено, просто за да работи предмодерацията трябва сериозно модераторско внимание. Ако го няма, системата по-скоро не работи, а затлачва. Не че това не може да е положително само по себе си, но пък някои твърдят, че идеята на форумите е да се разговаря и обсъжда .

Comment

• iasen ianakiev
            ветеран
            • Jun 2009
            • 4344

Щом темата за събитията в Украйна е толкова тежка и трудна за модериране,а и наистина страстите се нажежяват доста често,заключете темата.Но според мен това ще е голяма загуба за форума.Това е най-актуалната тема във форума в момента.Поне според мен.

Comment

• gollum
              • Jan 2003
              • 22550

Iasen Ianakiev, ще дам пример с единия от двата твои поста, който в момента чака одобрение в темата за Украйна (този за загубите на руски военнослужещи според украинците) - почти чиста пропаганда е, особено твоите коментари към връзката. Подобни списъци нямат никакъв смисъл (и за двете страни), освен ако не са пълни и подробни, т.е. три имена на човека, откъде е и някакво доказателство, че е на служба в руската армия в момента. Особено ако ги пуска пропаганден канал на другата страна, т.е. поначало съществува съмнение в информацията. Още по-смешното е, че материалът говори за 2500 души, а се дава пример с трима, при това, без никакво конкретно уточнение (имена и прочее). Т.е. пропаганда, за момента.
              А ти на основа на тази информация правиш и изводи за ефективността на руската армия в боевете в Украйна. Ако такъв пост се пусне, почти 100% ще последва също толкова емоционален отговор от русофилите в темата. Т.е. подобен пост нито добавя информация, нито нищо - само разпалва страсти.
              Най-добрият метод би бил самомодерацията, т.е. всеки преди да пусне нещо да се замисли за източника на информация, за реалната информационна стойност и възможната достоверност, плюс степента на провокативност. Това за линкове с информация и цитати. И ако провокативността или липсата на достоверност надделяват над информационната стойност, по-добре да не пуска нищо.
              А ако е отговор/изказване на мнение, то тогава ето този линк дава, според мен, добри насоки.

---

А на всеки, който чувства желание да критикува (похвално е да се изказват конструктивни критики - нали затова създадохме навремето тази тема), първо а направи един мисловен експеримент. Да се постави за момент пред монитора на някой модератор и да помисли той самия как би постъпил и какво би променил. Пък след това да пише.

Comment

• Desperado
                ветеран
                • Apr 2006
                • 489

Ясно е, че темата полюсна. Ясно е, че е и актуална. Че не може да се допуска кофти ниво на дискусии, също е ясно. Всъщност може, но ще бъде толкова неприятно, колкото неприятно е в момента, 30 мнения да седят на опашка и докато се пуснат, то написаното по тях да е старо като информация и да изглежда нелепо с оглед променените реалности.

Лично за мен, по удачен е варианта с директната модерация, въз основа на това кой написал, вместо предмодерацията. Дори и на Том Круз не му се получи в "Специален доклад"
                Трол по списък.

Comment

• KIZIL DELI
                  es-Seyyid Ali Sultan
                  • May 2007
                  • 1875

DDD написа
                  Сладур, след всичко изписано дотук, просто ми напълни душата. Прати адрес на ЛС да проводя една бира по куриер
                  Last edited by KIZIL DELI; 05-09-2014, 12:32.

Comment

• KIZIL DELI
                    es-Seyyid Ali Sultan
                    • May 2007
                    • 1875

Имам оферта към всички, на които им се ще да пишат в Украинската тема, но сегашната ситуация не ги устройва. Много е проста! Събирате се групичка от 10-15 съмишленика (фили-фоби все тая, важното е да са мотивирани да пишат в съвременните теми и да искат бърза и добра модерация), всеки от вас дава по 50 кинта на месец и предлагате на някой от модераторския екип (по ваш избор) да се хване и да върши тази работа, а вие в замяна на отделеното време, нерви и енергия да се занимава с простотии ви, сте склонни да му плащате толково и толкова лева обезщетение, сиреч заплата. Направите ли го ще имате голям шанс за успех и ще имате резон да търсите сметка, защо се бави или не си гледа работата както трябва. Не сложно, самоорганизарйте се и го направете - ефектът ще е поразителен То също ще е и добър тест за мотивацията ви да участвате в темата. Гледам сега много ви напъва, ако трябваше да давате по 50 лв. на месец пак ли щяхте да имате същия порив В сегашната ситуация нямате никакви основания за изказване на безкрайните си претенции, често от детски тип.

Comment

• Eguo
                      ветеран
                      • Jun 2007
                      • 2320

gollum написа
                      Iasen Ianakiev, ще дам пример с единия от двата твои поста,...загубите на руски военнослужещи ... че материалът говори за 2500 души.
                      Мдя...

Тему лучше вообще закрыть...

даже я не позволяю себе писать такие цифры про ВСУ... Вчера написал о 870 погибших силовиках Украины, хотя конечно очень сомневаюсь в этих цифрах.
                      и очень хотелось написать информацию ВСН о 47 000 выведенных из строя Киевских войнах.

Я ещ¸ раз горячо "ЗА" существующего режима модерации этой темы.
                      Если тема про "Грузию и Осетию" была быстрая, и никто не успел сильно стать приверженцем той или иной стороны по личным причинам или в результате пропаганды, то "Украинский кризис" это долгая история, подпитывается пропагандой с обеих сторон и по всей видимости самое интересное (и драматичное) ещ¸ впереди.

Задержка появления постов хороший способ борьбы с "горячностью" участников.
                      Второй способ - остается надееться на мудрость и оперативность модераторов.
                      Иначе будет просто "хохлосрач" ( https://lurkmore.to/%F5%EE%F5%EB%EE%F1%F0%E0%F7 ) на Болгарском форуме.
                      http://vseknigi.3dn.ru/publ/19-1-0-186

Comment

• gollum
                        • Jan 2003
                        • 22550

Desperado написа
                        Лично за мен, по удачен е варианта с директната модерация, въз основа на това кой написал, вместо предмодерацията.
                        За теб - сигурно. Както и за всекиго, чийто мнения висят на опашка. Проблемът е, че другият вариант поражда още повече търкане, защото докато някой модератор надникне, че да промодерира директно, вече сте си наскочили един на друг и от един кофти пост се е зародила верига с дължина 10-20, че и повече. Т.е. 10-20 пъти повече работа за обсъждания модератор, отколкото ако трябва да неодобри само един пост. Не ме разбирай погрешно - премодерацията е много кофти нещо за всеки разговор. Особено ако някои от участниците вижда всички постове.
                        Затова и написах човек да се постави първо в модераторските обувки - ще се види, че решенията са обмисляни и пробвани и няма такова, което да е удобно за всички. Най-доброто средство е самомодерацията, ама пусто - когато човек е афектиран, не работи.

Comment

• monte christo
                          граф Опсикийски
                          • Aug 2006
                          • 963

Аз на всинцата ви болшевики казах отдавна - мораториум (или направо забрана) на всякакви теми, свързани със събития след 1991 г.

Така форумът щеше да оправдава изцяло своята насоченост - военно-исторически. Щом има теми, които практически са в режим "онлайн" (т.е. отразяващи съвремието, днешният ден), повече от естествено е да има сблъсъци и скърцане със зъби на форумната писта. Понеже всеки вика за "неговия" си отбор. Най-много за неговия си отбор викаше съдията Динаин, който ако беше футболен съдия, даже нямаше и да бъде псуван, а публиката отдавна щеше да е нахлула на терена...

В края краищата, нали има новинарски канали, които винаги са отразявали събитията, ама съвсем меродавно, за разлика от ИТАР-ТАСС? Нали Динаин ни препоръча на всички CNN, BBC, Euronews, Deutsche Welle, VOA и т.нат.

И не се безпокойте - форумът отдавна е на командно дишане. Пораженията, които му нанесе Динаин със субективният си подход са направо непоправими. Много хора, които пишеха в другите раздели, защото намираха сродни души, но пишеха и в Съвремието, бяха прогонени или въобще спряха да пишат! И от това форумът пострада.

Comment

• Dinain
                            Платен агент на злото
                            • Jan 2006
                            • 14111

Ясно как се е появила опорната точка "Костов е виновен".
                            Хем жалейка за щети в Съвремието, хем не искал да има такива теми - айде избери си едното. Или по-добре виж какво е написал Кизил Дели за детинското.
                            "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                            "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

• Sir Gray
                              варварин
                              • Jan 2003
                              • 5264

Нека се напише още веднъж, че май често се забравя:

Доколкото ми е известно, собственикът на форума никога не е искал той да се превърне в масова платформа, дори напротив - тесен кръг от потребители и малко и нарядко, но стойностни теми.

Затова не се притеснявайте от "оттичане на потребители" и "командно дишане" - това дори е добре дошло! Със сигурност това не е фактор от значение за решенията относно развитието на форума.
                              XV mile the sea brode is
                              From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

• monte christo
                                граф Опсикийски
                                • Aug 2006
                                • 963

Както винаги наглостта на някои хора няма край. Нека въобще не се чудим защо автобусите гърмят - явно има хора, на които наглостта на първите им е писнала и откачат...

Предлагах мораториум на събитията след 1991 г. просто с една единствена цел - да успеем да те озаптим, Динаине, просто да те озаптим Понеже така или иначе не разбираш почти нищо от политическите процеси, които коментираш. Ти просто не знаеш как и защо са се породили. Представи си, че пусна тема за арабско-еврейското съжителстване и противопоставяне през векове. Ти откъде ще се включиш? От 1948 насам ли?

Comment

Working...