Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Мнения за форума (т.е. книга за оплаквания и препоръки)

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Във връзка с последните вълнения около темата за Украйна, от които съм възмутен, бих искал да кажа, че чета този форум не само заради високата му информативност, било то за история, военна техника или актуални събитя, но и заради това, че тук пишат предимно хора, които са способни да уважават събеседника си, дори и да са на коренно различни позиции, което е много ползотворно за дискусиите т.е. и за тези, които искат да получат някаква информация. Затова смятам, че личните нападки м/у участниците един към друг са не само отвратителни за четене, но унищожават информативността на форума и го принизяват до нивото на коментарите под статия от "Дневник". Също така е недопостимо модератор да обижда други членове на форума и да политизира силно мненията, защото дава пример на другите пишещи и унищожава дисциплината. По последния пост на Динайн съдя, че той си е взел поука от последните събития и силно се надявам да се "самомодерира", това ще покаже само времето.

    P.S.
    Към всички пишещи, толкова ли е трудно да се уважава мнението на събеседника и да се отговаря по учтив начин, най-малкото ако искате да пратите някого на майната си го направете дипломатично

    Поздрави Hawkeye
    "Hit First, Hit Hard and Keep on Hitting" - sir Jackie Fisher

    Comment


      Imperial написа Виж мнение
      БС съществува в една или друга форма от около 12 години. С две думи, пробвали сме всичко и сме видяли всичко.
      Така де, но въпроса е - а харесва ли ти резултата? Ако след тези 12 години си доволен от състоянието на "частния клуб БС", значи всичко е тип-топ и напразно си чешем езиците

      Comment


        За 12г научих, че в България практически няма хора със сериозен интерес към обективния исторически анализ.
        albireo написа
        ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

        Comment


          Ясно.

          Comment


            Искам да попитам модераторите, (един от които е Dinain) изразите: "лъжец" и "страхливец" отправени от един участник във форума към друг, нарушават ли правилата на форума и ако "да" какви мерки се взимат към този който ги е използвал?

            Поздрави!

            .
            ..И кажи ми ти страннико,
            чувал ли си звук,
            по- велик от тропота на хиляди коне!!?...

            Comment


              Здравейте,

              Доколкото разбирам, забраната за обсъждане на политическата страна на конфликта в Украйна е следствие на две променливи: Едната е не-консистентната модерация на темата, другата е неспособността на някои участници и модератори да се придържат към цивилизован тон и да се въздържат от профанщина и провокативно поведение. Първата променлива може да бъде коригирана от модераторския екип - втората, за съжаление, зависи изцяло от самия потребител.

              Тъй като, както каза един колега, "история, без политика, няма", бих искал да направя няколко конкретни предложения, които, евентуално, биха спомогнали за нормализирането на дискусията в раздела "Модерна Епоха и Съвремие" без да се орязва двигателят на историята, тоест, политиката. Първо, трябва да се дефинира проблемът - мисля, че всички правим разлика между, от една страна, цивилизована и аргументирана дискусия върху динамиката на съвременните външно-политически отношения и, от друга страна, "политиканстване", прекален емоционален заряд, профанщина, и провокативно поведение и активност.

              От гореизброените фактори, политиканстването, профанщината, и емоционалният заряд са, сравнително, лесни за модериране (разбира се, при положение, че модераторите са "ангажирани" и, най-вече, разполагат с необходимото време, което, по разбираеми причини, не винаги е възможно). Най-трудно, според мен, е справянето с един феномен, който бих нарекъл "провокативна активност" (а не провокативно лично поведение). Без да споменавам имена, имаме/имахме тук един потребител, който, от първата седмица на Април, започна да наводнява дискусията за украинската криза с огромен обем селективни цитати, които поддържаха по не-обективен начин, неговата теза. Дискусията бе "овладяна" и "заглушена" от чистия обем на "мненията"/"цитатите" на въпросния потребител. Напоследък се чудех къде изчезна въпросният потребител и, в последствие, разбрах, че му е наложен бан - не знам дали е поради горе-описаната активност - ако е, поздравления за модераторския екип.

              Сега конкретно - ясна е необходимостта от модератор(и), който, освен да модерира, трябва да се въздържа от грубиянщина и провокативен тон. При положение, че настоящият модератор, по собствено желание, вече не изпълнява модераторските си функции, някой друг трябва да "запълни" тази функция. Мисля, че, като "извънредни" модератори, Thorn и Пилот свършиха/вършат добра работа в тази насока - например, прекратяване на безсмислени "разследвания" по пожарите, триене на профанията и т.н.

              Това, което бих искал да предложа е: както участието в този форум е привилегия, така и участието в, потенциално, "горещите" теми може също да бъде "превилигировано". Когато един участник започне систематично да нарушава правилата в определена тема, той може да бъде временно санкциониран/баннат само от въпросната тема или раздел. Как/защо това би било по-добре от цялостен бан? Наблюденията ми са, че доста потребители, които, от време на време, нарушават правилата, все пак, имат и положителен принос в определени теми. Банването от определена тема/раздел би изпълнило две функции: Едната е, че се дава време на нарушителя "да охлади страстите" и, в същото време, му се дава да разбере/осмисли конкретната причина за наложената му санкция. Другата е, че потребителят ще може да канализира вниманието и усилията си в теми в, които неговото участие би било по-продуктивно. Добър пример би бил споменатият от Кухулин професор-лингвист. Разбира се, има и потребители, чието участие/поведение, по една или друга причина, изцяло не се вписва в тематичната насоченост на форума – с тях положението е ясно.

              Но, разбира се, никакви специфики не могат да помогнат, преди да бъде разрешен най-ключовият фактор, а именно – модерацията.

              В заключение бих искал да отбележа, че, в настоящия период, в този форум, основно, две теми се ползвуват с голяма популярност/активност: "Кризата в Украйна" и "World of Tanks". Елиминирането на политическата дискусия от темата за Украйна е, всъщност, елиминиране на главния обект на дискусията – все пак, кризата е, все още, предимно от политически характер. Също така, е изключително трудно да се води дискусия за военния аспект във вакуум, тоест, без да се засяга политическата динамика. Все пак, како що е рекъл стариот Клаузевиц: „войната е политически инструмент”. Отстраняването на възможността за аргументирана политическа дискусия, несъмнено води до загуба на интерес към темата. Да, собственикът на форума, Imperial, казва, че голямата активност никога не е била сред основните цели на този форум. Това е разбираемо – предпочитанието е „качество” пред „количество”. Но, също така, едва ли една от главните цели на форума е да служи, предимно, като медиум за обсъждане на една компютърна игра – защото, след като политиката е „вън от играта”, “World of Tanks” остава единствената „жива” тема.

              Не искам да нападам конкретни лица, но ми се струва, че планираните промени (отстраняването на външно-политическата дискусия) не са толкова продукт на "придържане към правилата", а са, по-скоро, опит да се "тури похлупак" на неподходящи стари решения с цел опазване на приятелските отношения сред управленческия екип. Тоест, жертват се нуждите на "многото" (обикновените потребители) за сметка на опазването на репутацията на един член на управата. Ще спечели ли от това "форумът", тоест, очаква ли се, реално, този подход да повдигне академичното ниво на дискусията? Повтарям: "история, без политика, няма."


              Поздрав,

              Рамбо
              Last edited by Рамбо Амадеус; 09-05-2014, 00:32.
              Аз не задължава никого със свое мнение.
              По-добре късно, отколкото още по-късно.

              Comment


                Двойните стандарти на Dinain са видими от най забутаната мъглявина- за съжаление се явява модератор на раздел във форума и там тези му "качества" общо взето не само не внасят разум и баланс, а допълнително изостря страстите в темите които модерира. И като говоря за двойни стандарти, нямам предвид за пристрастия на основа политики и националности (не че не ги проявява), а начина по който пише като потребител и съответно "коригира" като модератор. Обичайно е да наруши правилата и в същия момент да изтрие пост на някой който му е отговорил, естествено също нарушавайки правилата.
                Не пиша вече там и няма да го правя, без значение, дали той ще продължава да модерира този раздел.
                Трол по списък.

                Comment


                  Imperial написа Виж мнение
                  За 12г научих, че в България практически няма хора със сериозен интерес към обективния исторически анализ.
                  Много едър лаф и много неверен. Разбира се, че има достатъчно такива хора, някои от тях имам привилегията да познавам тъкмо благодарение на форума.

                  П.П. Форумът се чете от много сериозни хора, които просто не пишат в него, но се чете. Затова е хубаво да държим прилично ниво на качество на темите и комуникация.

                  Comment


                    KIZIL DELI написа Виж мнение
                    Разбира се, че има достатъчно такива хора
                    Не, не са "достатъчно". Процентно (не само абсолютно) са доста по-малко, отколкото "на Запад" например. Средното ниво в Б-я е трагично.

                    Рамбо Амадеус написа Виж мнение
                    Не искам да нападам конкретни лица, но ми се струва, че планираните промени (отстраняването на външно-политическата дискусия) не са толкова продукт на "придържане към правилата", а са, по-скоро, опит да се "тури похлупак" на неподходящи стари решения с цел опазване на приятелските отношения сред управленческия екип.[/B]

                    Поздрав,

                    Рамбо
                    Няма нищо такова. Тези "промени" са в същата линия както по-раншни решения като пълната забрана на съвременни Български политически теми и забраната на теми от "Българският произход" - ако трябва да синтезирам проблема до 2-3 думи, във всички случаи става дума за теми където съотношението сигнал/шум - или по-скоро шум/сигнал е няколко порядъка отвъд допустимото. Теми, изключително трудни за управление, изискващи много повече енергия от модераторите / носещи много по-голям потенциал за негативни ефекти върху форума, отколкото каквито и да били пропуснати ползи.
                    Last edited by Imperial; 09-05-2014, 01:11.
                    albireo написа
                    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

                    Comment


                      Колеги, плюнките насам! Днес е ден за плюене по Динайн, не се разконцентрирайте с промяни в политиката на форума.
                      "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                      "But I know none, and therefore am no beast."

                      (Richard III - William Shakespeare)

                      Comment


                        Imperial написа Виж мнение
                        Теми, изключително трудни за управление, изискващи много повече енергия от модераторите / носещи много по-голям потенциал за негативни ефекти върху форума, отколкото каквито и да били пропуснати ползи.
                        Ясно. Щом сте стигнали до заключението, че негативите от външно-политическата дискусия многократно превишават позитивите, то тогава, що се отнася до моя личен интерес в тази тема, въпросът е изчерпан.


                        Поздрав,

                        Рамбо
                        Аз не задължава никого със свое мнение.
                        По-добре късно, отколкото още по-късно.

                        Comment


                          Imperial написа Виж мнение
                          Средното ниво в Б-я е трагично.
                          Както каза един наш политически деец
                          материала е лош

                          Comment


                            Матряла, че е лош - лош е, но кой каза, че само хора в България четат/участват във форума. Как да е, аз друго нещо имах предвид, не дошло. Успешен ден на всички.

                            Comment


                              Gaden Gogi написа Виж мнение
                              затоваписане само в раздел "игри"
                              Яко!
                              Аз не задължава никого със свое мнение.
                              По-добре късно, отколкото още по-късно.

                              Comment


                                Айде стига се ревали.. Dinain и мен ме е банвал в темата за Украйна. Така че, това с двойните стандарти си е бош лаф. Нещо повече, предвид факта, че една голяма част от участниците открито и с възсторг подкрепят погазването по най-груб начин на международното право и провеждат агресивна проруска пропаганда и то на доста елементарно ниво, а и като зомбирани шамани повтарят "няма руски войски в Крим" при положение, че и самият Путин каза, че има, то е направо учудващо как не действа с по-твърда ръка.

                                Comment

                                Working...
                                X