По твоята логика човек не може да изкаже негативните си впечатления от един филм ли?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
празни приказки
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Филмът очевидно ще бъде успешен (и вече е). Но това е филм в друг жанр, а не в този на историческото кино. Просто още една история, създадена по комикс. Навремето си паднах по "Син сити" (филма, не чалготеката), така че вероятно и сега ще си падна по "300", ако съдя по това, което видях като трейлъри и кадри. Прочетох и няколко отзива.Май е ясно за какво става дума. Красиво кино. Условен сюжет. Странна музика. Никаква връзка с Херодот. Просто неисторичен поглед към историята. И за разлика от "Небесно царство", "300" честно ще си покаже, че няма нищо общо с някакви опити за предъвкване на стари събития. Става дума за зрелище.
Май едно време римляните са правели такива неща за масовия драг зрител. "Въстановки" на обсадата на Картаген или Троя в големите амфитеатри. С кичозни костюми, с тежък разкош, с помпозна музика и куп щурави хрумвания. За разлика от римските суперпродукции обаче, в правенето на "300", пък и на което и да е друго холивудско зрелище, участниците не рискуват живота си.
Comment
-
май очакваш същото което и аз - помпозност и красиво зрелище - това зрелище е каквото и да ено не и красиво. По-скоро бих казал че е насочено към тъмната част от човешката душа. Иначе връзката с херодот е повече отколкото в Троя с Илиада - сюжета си е сюжет - тесен проход, шепа спартанци, геройска саможертва, крайна победа на гърците над персите. Но това е нормално - няма какво толкова повече да се каже - Херодот не е от най-преуспелите белетристи и майстори на художественото слово. Но определено нищо красиво - в филма е заложено именно върху извратеното, гротеското и грозното - това така умело ти бива набилано в главата по време на целия филм че просто няма нищо друго освенп него - освен вече споменатата 1-минутна сцена с оракула , която е просто изкуство.
Едно мога да кажа - авторът на Син сити и 300 (ако е един и същ и филмите са пресъздадени точно по неговите комикси) е достоен за съжаление - човекът сигурно е имал много трудно и шокиращо детство, за да създаде подобни неща.
P.S. Между другото друг шокиращ факт. Съветски филм, 1972 година. И изведнъж голи красиви момичета в баня .... това сигурно е един от малкото еротични моменти в съветското кино - честно казано бях много изненаданДемокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.
请您死在地狱般的阵痛
[qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
きさまはしんでくださいませんか
[kisamawa shinde kudasaimasenka]
Comment
-
княз Крылов написамай очакваш същото което и аз - помпозност и красиво зрелище - това зрелище е каквото и да ено не и красиво.
И пак ти казвам, че си е изцяло твоя вината, че не си проверил какво ще гледаш. И за останалите важи същото. Филмът 110% изпълнява това, което обещава.
Все едно да влезеш в сграда с огромен надпис "Обществена библиотека" и после да се оплакваш, че вътре си намерил купища книги, а не студената бира, която си търсил.
:tdown
Огромните писания на последния римлянин нямам намерение и време да чета и коментирам, но и за него се отнася същото. Всякакви "анализи" на филма от историческа гледна точка са чисто и просто глупави.
Единственото не-позитивно мнение за филма, което бих приел, е "не е мой тип / не е за мен". Всичко друго е изцяло извън неговите измерения и няма стойност.albireo написа...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...
Comment
-
:drink:Не знам какво са обещавали и какво са постигнали авторите на филма, но коментарът на Last Roman освен, че ми повдигна настроението:tup: , ме убеди, че този филм трябва да се гледа. Явно е някаква пародия, която не е за изпускане. Аз си падам по този жанр. Явно става дума за поредното холивудско клише и USA пропаганда...
Last roman написа... За въоръжението - мечовете бяха по-бутафорни и от тези в Троя. Научих и интересна подробност - хоплитите са мятали копията си по противника и явно са тренирали бойни изкуства, за да могат да опаткат толкова врагове наведнъж...
Аз пък от гледане на толкова филми не можах да схвана римляните пък за какво са използвали копията си. Впрочем, имам една хипотеза, ама не е доказана. Вероятно като са убиели някое животинче, например заек, съсел:mhehe: или друго са го набучвали на пилум и са го въртели на чеверме да си правят цър-пър.:7_2_103v:
Хайде да не коментирам нещо, което не съм видял. Като го видя мога да напиша повече...
"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.
Comment
-
Самураите беха в персийския лагер. :mhehe: Зареди повечко бира преди филма. Помага да го понесеш.
Imperial написаЕдинственото не-позитивно мнение за филма, което бих приел, е "не е мой тип / не е за мен". Всичко друго е изцяло извън неговите измерения и няма стойност.sigpic
Comment
-
снощи изгледах въпросния филм вкъщи. значи, първо - да изразя несъгласие с тезата, че друго било (за който и филм да говорим) на голям екран. друго е, само ако филмът, като едно особено сложно произведение на едно особено сложно изкуство, не става. все пак, Моцарт и в Бразилия си е Моцарт. честно казано, не знам дали 300 става. на моменти патетиката и полу-анимационната гротескна среда те грабва, но само на моменти. в крайна сметка осъзнаваш, че постмодерната готика на първия Батман се е превърнала от комикс в кратко филмче от типа на тези, дето ги пускат между разлините нива в разни игри. само че без самоирония. подозирам, че и гротеската дори не е поставяна като цел, но за сметка на това се е получила чудесно - от вълка, през прокажените жреци, та до всичкия лош персиец.
а, а сцената с полуголата оракулка/мис Спарта, наистина има красота, и тя е на благодарение на девойката, режисьорът и операторът нямат нищо общо. поне да бяха погледали повече "Герой", за да разберат как се снима нещо подобно...
Comment
-
Last roman написаСамураите беха в персийския лагер. :mhehe: Зареди повечко бира преди филма. Помага да го понесеш.
"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.
Comment
-
Имперец, колкото и да не ти харесва и колкото и да демагогстваш по темата - вкусът на отделен човек и еталоните за красота са различно нещо. А такива еталони съществуват и дори има научни разработки доказващи че има неща които влияят с вида си на определени центрове на човешкия мозък и водят до състояние което условно се нарича "естетическа наслада". Има обаче гледки които също въздействат на мозъка и носят наслада - но тя е една друга наслада.
Както и да кълчиш, нито "квазимодо", нито жена с изгорено лице и отрязани ръце не се вписва в понятието ми за приятна гледка (ето ти това което искаше и което поначало казвах - моето понятие). Но докато квазимодо мога да го приема като фантастичен персонаж който да предизвиква съжаление с вида си и може да се интерпретира като физическо изражение на душевната му "красота" - то лесбийстващи уродки никак не мога да интерпретирам освен извращение.
Както забеляза, на нито едно място не съм казал "недейте да гледате този филм - не е хубав". Описвам само впечатленията които този филм е оставил у мен.
И всякакви аналогии с шведски филми и обществени библиотеки и бири не смятам за уместни, защото най-малкото са прекалено хиперболизирани. не ми е попадал трейлъра - не съм го гледал. информацията която достигна до мен бе че е по комискс, който от своя страна е разказ за съответното историческо събитие - както казах не очаквах нещо историческо, очаквах нещо красиво и приятно за гледане, неангажиращо и доставящо удоволствие не със дълбокия заложен в него исмисъл а с красиви гледки и епични бойни сцени. Е, бойните сцени бяха като за почивка между показване на изроди - ей така да си отдъхне зрителя с нещо по-леко за възприемане.Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.
请您死在地狱般的阵痛
きさまはしんでくださいませんか
Comment
-
Още не съм го гледал и чак тогава бих написал нещо. Но:
Imperial написаЕдинственото не-позитивно мнение за филма, което бих приел, е "не е мой тип / не е за мен". Всичко друго е изцяло извън неговите измерения и няма стойност.
А за "спартанското" - наскоро си припомних един коментар на Гоблин. Мисля че в известен смисъл е точно по темата.
Comment
-
gollum написаИмпериал, тук самият ти прегрешаваш в същото, в което няколко реда по-горе обвиняваш Крылов - абсолютизъм.
Съжалявам, че не разбираш моя вид "абсолютизъм", понеже е на съвсем различен принцип от Криловия. А с него се въртим в кръг и от добра воля ще приема че не съм си изразил позицията достатъчно ясно и пълно, а не че той не желае да ми осмисли позицията. Но ето сега ще търча до консулството, после търча на работа и после в 6 вечерта търча на курсове и като се прибера в 11 (в момента е 7 сутринта) физически не ми остава време и енергия да пиша. Последните ми няколко седмици са такива ежедневно.albireo написа...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...
Comment
-
Е, в събота сигурно ще има още мнения по темата - и аз и Голъм ще ходим да гледаме така оспорвания тук филм ... пък да видим. Между другото, коментарът на Гоблин е много готин.
Ъ-ъ-ъ, аз се загледах в краткото описание на филма и излязоха някои смущаващи моменти:
"Опонентът му, персийският император Ксеркс (в ролята бразилецът Родриго Санторо), е всяващ страх триметров негър с фикция за божественост"
Не че нещо, ама негър? Персиец-негър? Император на Персия, дето ... карай да върви ... и айде, майната му на другото, ама триметров? Тоест, три метра висок ... тия анатомията за нищо я нямат явно.
Ето колко красиво нещо била войната.
Без коментар ...
Да, знам, че е по комикс, ама все пак .... е, така или иначе ще го гледам с идеята, че е за забавление, а не за уроци по историяМодератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
Бе Крилов, имаш право, че има красота в разни работи, както и да не си го признаваме ние, хората с некултивиран Фкуст (исках да кажа "вкус", но мразя правописа). Ако ще си говорим за грозно и красиво обаче (а не за бозицата "300"), нека споделя, че Херодот всъщност е точно от преуспелите белетристи. Скоро си го препрочитах. Вярно, българският превод малко куца, но като човек, дето е преглеждал "Истории" и в оригиналец, ще си кажа: бива си го чичо Херо поне като писател.
Що се отнася до "Син сити", това е постижение в киното. Именно с решенията на цветовете. Филм ноар с доста заигравки извън жанра и с дебело намигване към комикса. Имаше навремето такива хрумки в "Corto Maltese", черно-белия френски комикс с ръбати образи. Но ти тогава си бил зает със сериозни естетически трудове, Крилов. Нямало е как да си губиш времето с разкази в картинки.
А грозното от трейлъра освен разните кичове (тях си ги има) е и невероятното разбиране на художниците на продукцията за това що е дорийски ордер. Колоните са някак твърде ниски и тумбести, доста повече отколкото примерно тия в Пестум в Сицилия, а те пак са си дорийски. И какви други да бъдат - нали за спартанци става дума във филма, все пак.
Comment
-
Не е вярно, имам доста богата комикс култура - но не съм попадал специално на син сити или на 300. Но както казах - не виждам нищо красиво в описаните от мен сцени от филма които преобладават.
можете да си спестите иначе иронията - тя е неуместна също толкова , колкото и голем от съшити човешки части в персийската армия - та дори и в комиксов вариант.Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.
请您死在地狱般的阵痛
きさまはしんでくださいませんか
Comment
Comment