Ааа, ами не си хитър достатъчно. Отиваш в Гугъла, търсиш изображения с "german alphabet" примерно и ще видиш
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
За буквите
Collapse
X
-
Dinain написаНякой ще ми обясни ли какво означава да "знаеш буквите"? Защото на мен не ми е ясно. Дали Одзава е имал предвид умението да разпознаваш и изписваш 30-те или колкото са там букви от българската азбука или редът им - т.е. именно азбуката. Аз самият не знам реда на българската азбука, всъщност не знам реда на никоя азбука, въпреки че ползвам ежедневно три езика, а пък такъв отговор в анкетата няма...
ПП
Хм, "резултат" в случая не мисля че е подлог, че да се членува. Би трябвало подлогът да е "ние" (ще видим)...?
В горния случай, както е написано изречението, Резултатът се явява подлог.
Comment
-
Dinain написаНякой ще ми обясни ли какво означава да "знаеш буквите"? Защото на мен не ми е ясно. Дали Одзава е имал предвид умението да разпознаваш и изписваш 30-те или колкото са там букви от българската азбука или редът им - т.е. именно азбуката.
Грей, недей да кокетничиш И стига подмазване на Импера - и той е човек, а на този биологичен вид е присъщо да греши.Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
Неизвестен руски адмирал
Comment
-
Одзава написаOdzavа, т.е. аз имам предвид именно умението да се изписват (дори и с клавиатура) вярно буквите, а не подмяната им с маймунски аналози. Занието на звуковите еквиваленти на буквите не помага мнго в случая. А знанието на подредбата на буквите е само в плюс."No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
Езикът изобщо, а и тук във форума, служи най-вече за комуникация. От което следва, че всеки пишещ би трябвало да спазва както конвенциите на писменото общуване на български език, така и да се стреми да бъде разбран нормално, без да затруднява, дразни и спъва читателя/читателите. Тези конвенции са се наложили негласно: например, тук е прието да се обърнеш на "ти" към съвсем непознат, нещо което в други тип общуване няма да си позволят повечето от нас. Също така е прието Ч-то да е Ч, а Ш-то Ш, независимо от това кой как пише СМС-и на приятелите си. Прието е да се пише на кирилица. Прието е да се започват изреченията и да се завършват по обичайния за българския език начин. Прието е да се пише кой колкото може в съответствие с правилата на правописа. Не прието да се пише само с главни букви. И така нататък. Както го обсъждахме в една друга тема, такива са законите в нашата пещера, нека всеки да бъде добър да ги спазва, за да не се отнасят към него като към стетозавър.
Това е неспамната част от меннието ми. Спамната допълва правилата:
Първо правило....
.....
Четвърто правило: Шефът винаги е прав и затова го мразим (тайно). :sm113:
Comment
-
Хана написаЕзикът изобщо, а и тук във форума, служи най-вече за комуникация. От което следва, че всеки пишещ би трябвало да спазва както конвенциите на писменото общуване на български език, така и да се стреми да бъде разбран нормално, без да затруднява, дразни и спъва читателя/читателите. Тези конвенции са се наложили негласно: например, тук е прието да се обърнеш на "ти" към съвсем непознат, нещо което в други тип общуване няма да си позволят повечето от нас. Също така е прието Ч-то да е Ч, а Ш-то Ш, независимо от това кой как пише СМС-и на приятелите си. Прието е да се пише на кирилица. Прието е да се започват изреченията и да се завършват по обичайния за българския език начин. Прието е да се пише кой колкото може в съответствие с правилата на правописа. Не прието да се пише само с главни букви. И така нататък. Както го обсъждахме в една друга тема, такива са законите в нашата пещера, нека всеки да бъде добър да ги спазва, за да не се отнасят към него като към стетозавър.
Това описва прекрасно ясно и изчерпателно и официалната позиция на управата
Comment
-
Гост
За отбелязване е, че в този форум равнището на образованост и култура на потребителите е доста прилично!!! :tup: Това е и основната причина, той да ми допада толкова много. Като гледам по другите форуми (data.bg и т.н.), какво е положението с правописа и грамотността.... леле майко.... леле майко..... :shocking: :shocking:
Comment
-
Само аз искам като единствен, дето си призна, че е неграмотен, щото не знае азбуката, да се включа по въпроса за пълниЯ член. Според мен няма българин, който да не го бърка без да се замисля, докато пише, а пък не върви да мислиш на всяка запетайка, какво си написал, нали!? Е, разбира се изключвам от това число българките, понеже вече стана ясно по - горе, че жените най- добре се оправят с пълния член. Просто в някои български диалекти (или поне примерно тези в Задбалкана) не можеш да чуеш кратък член в речта. Иначе има едно практическо, донякъде глупаво, правило за това къде да поставяш пълния член в изречението. Ако се чудиш за някоя дума, то тогава виж, дали в контекста на изречението можеш да я замениш с "той". Ако може, значи е пълен членът! Ако пък е по- удачно да я замениш с "него", то тогава членът е кратък.
П.П. Извинение за сигурно хилядите грешки в тоя пост, които съм допуснал, докато го пиша...обикновено, като си чета постове след време, намирам доста.
THE LABARUM
sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
,sevogorob eht erew ysmim llA
.ebargtuo shtar emom eht dnA
Бе сгладне и честлинните комбурси
тарляха се и сврецваха във плите;
съвсем окласни бяха тук щурпите
и отма равапсатваха прасурси.
Comment
-
Sir Gray написаВсички тука са лицемери! Само аз съм отговорил с Знам, каквото си знам и пиша както ми дойде
Comment
-
Настоявам да има отговор:
"не знам буквите, при използване на препинателните знаци и членуване се осланям на това, че съм роден под щастлива звезда. На същото се осланям и като пускам всяка седмица ТОТО, да знаете колко двойки съм събрал..."
Ако се появи ще гласувам.
Що се отнася до шефа.
Imperial пише най-грамотно и не виждам кой може да оспори това. Причината е, че каквото напише той автоматично се превръща в норма и останалите сме длъжни да се съобразяваме с това. :sm100:
:imprulz:Last edited by Ханс; 08-09-2006, 09:23.Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.
Comment
-
Потребителите не бива да бъдат банвани, тероризирани или преследвани за мнение, което не нарушава форумния правилник. Макар Грей да заслужава бан заради ебавка с анкетата. :sm100: :nod: :nod:
Ханс написаImperial пише най-грамотно и не виждам кой може да оспори това. Причината е, че каквото напише той автоматично се превръща в норма и останалите сме длъжни да се съобразяваме с това.Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
Неизвестен руски адмирал
Comment
-
Ханс написаНастоявам да има отговор:
"не знам буквите, при използване на препинателните знаци и членуване се осланям на това, че съм роден под щастлива звезда. На същото се осланям и като пускам всяка седмица тото, да знаете колко двойки събрал..."
Ако се появи ще гласувам.
Що се отнася до шефа.
Imperial пише най-грамотно и не виждам кой може да оспори това. Причината е, че каквото напише той автоматично се превръща в норма и останалите сме длъжни да се съобразяваме с това. :sm100:
:imprulz:
Вземате доста сериозна тема на як бъзик. А истината е, че народа е масово неграмотен
Comment
-
За съжаление си прав, bukvite. Аз лично подхождам подобно на Хана (макари донякъде на Ханс) - основното тук на форума е комуникацията и следователно - разбираемостта на написаното. Което не означава, че се взирам в търсене на грешки подобно на учителка по правопис от началните класове (или пък да настоявам хидрата да прави това и да раздава "черни точки"), но ми е неприятно, когато видя текст, в който определени букви се заместват с цифри, не се използват препинателни знаци или пък се ползват така, че е по-добре да ги няма, изреченията не започват с главни букви (особено неудобно когато се съчетава с пропускане на точките) или пък текстът не е разделен на изречения и абзаци. Това са все неща, които затрудняват четенето или пък дразнят читателя. Същото се отнася и до някои въпиющи съвсем очевидно правописни, а не печатни грешки - такива най-често се въртят около употребата на "у" и "о", неспосоност да се направи разлика между "а" и "ъ" и особено често - явното неразбиране защо съществува "й".
В тази връзка аз самият не твърдя, че пиша кой знае колко правилно или пък, че съм добре запознат с граматическите правила - и на мен ми се случва да греша граматически (особено по отношение на правилното поставяне на запетая или пък на членуване), да не говорим, че съм прословут с печатните си грешки (най-вече разместване на букви или пък "изяждането" им), което също дразни при четене. Но се старая когато мога да пиша по-бавно и да проверявам или поправям впоследствие подобни пропуски.
Моето лично мнение е, че подобен подход е въпрос на уважение - както към самия себе си, така и към форумната общност.
Съвсем отделен въпрос е стилистиката - нея можем да я оставим изцяло на съвестта и способностите на пишещите. Но не така стоят нещата с разбираемостта на написаното, защото да си призная, случва ми се не чак толкова рядко да попадам на постове, в които очевидно авторът се е провалил в поита да предаде мисълта си (или пък мисълта е била твърде объркана и неясна още преди да бъде артикулирана).
Comment
-
gollum написаМоето лично мнение е, че подобен подход е въпрос на уважение - както към самия себе си, така и към форумната общност... Но не така стоят нещата с разбираемостта на написаното, защото да си призная, случва ми се не чак толкова рядко да попадам на постове, в които очевидно авторът се е провалил в поита да предаде мисълта си (или пък мисълта е била твърде объркана и неясна още преди да бъде артикулирана).
gollum написаСъвсем отделен въпрос е стилистиката - нея можем да я оставим изцяло на съвестта и способностите на пишещите.Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
Неизвестен руски адмирал
Comment
Comment