Съобщение

Collapse
No announcement yet.

За буквите

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #31
    Виж какво, gollum! Няма нужда чак толкова да издребняваме нещата. По принцип "дар слово" имат сравнително малко хора. Има и такива, които много говорят (пишат), стараят се максимално добре да спазват граматическите и стилистични норми на езика, а в същото време нищо не казват. Словото им е сухо, скучно, безинтересно.... За чистотата на този форум е достатъчно да се спазват правописните и граматически норми на българския език, които всеки от нас е изучавал още в основното училище. И това е....

    Comment


      #32
      AYB написа
      За чистотата на този форум е достатъчно да се спазват правописните и граматически норми на българския език, които всеки от нас е изучавал още в основното училище. И това е....
      Е, аз точно това написах, че уважението изисква точно това. Единственото, заради което можеш да ми подхвърлиш, че "издребнявам" (е, аз съм си дребен и дребнав човек, падащ си по скучната сухота, така че вероятно имаш пълно право) е добавеното от мен изискване написаното да има смисъл. Защото когато тази част липсва (било то защото я няма поначало или пък поради неуспеха на автора някъде по трудния път на изразяването) не се улеснява общуването.
      Стилистиката е въпрос вече на лични разбирания и съвест, както посочих. На вкус, ако щеш.

      Comment


        #33
        Не, че не съм съгласен, но не е ли твърде оптимистично да се очаква от потребителите да вложат и смисъл в текста. Имам предвид нещо, което да бъде разбираемо за всеки/достатъчно много хора. Всеки пише според способностите си, на един те се простират до една граница, на друг до друга. Този с по-широките възможности винаги ще е недоволен от тези с по-скромните. След като сме на различни нива, не е ли достатъчно да изберем някакво средно, до което и ние, лишените от дар слово ще можем да пишем, а и по-талантливите няма да се дразнят (или поне не много). Това, че хората не ме разбират означава ли, че не трябва да имам право да пиша?
        В крайна сметка се разбрахме, че и на мен постовете не ми ги четат, а аз пък и не държа да ми ги четат. Всъщност ясно е, че няма да ми ги поглеждат след като самият аз не го правя. Ох, много се отклоних, явно егоцентризма е сред вредните ефекти на форума (а може и само мое лично качество да е).

        Имам процедурно предложение, което би придало известна практическа полза от анкетата. Защо някой от по грамотнитте потребители не напише точка в правилника, която да изисква определени качества от текстовете на потребителите.
        Може и да се струва идиотска такава регламентация, но лично аз смятам, че би имало полза от подобно нещо.
        Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.

        Comment


          #34
          Не знам, Ханс, не мисля че да имаш мисъл в главата си и да успееш да я изразиш писмено така че да се изпълни едно-единствно условие - да се разбира за какво става въпрос, не е чак толкова сериозно изискване и не изисква някакъв "талант" или "писмовен дар". Самият аз също рядко успявам да се съобразя с това изискване, но това е повече поради многословност и самовлюбеност, а не защото е толкова сложно (а и вероятно заради това, че в главата ми е пълна мешавица). За да изясния нещата, под "смисъл" нямам предвид "ценно или важно съдържание, а само и единствено присъствие на съдържание.

          Що се отнася до точка в правилата - мисля че единственото, което следва да се изисква е да се ползват букви, а не цифри и да има някаква яснота по отношение на изреченията (поне по възможност точките да се избягват). Е, и правилото, котео неписано си работи - да не се пише на латиница освен в международния раздел.

          Comment


            #35
            Според мен най-приемливите за всички изисквания са:
            1. Текста да е написан на български език и на кирилица
            2. Изреченията да са изградени със спазване на правилата на българската граматика
            3. В текста на съобщението да се спазва правилото - "Не е правилно да се следва максимата - както го чуваме - така го пишиме!"
            Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
            Неизвестен руски адмирал

            Comment


              #36
              ...ценно или важно съдържание, а само и единствено присъствие на съдържание.
              С това уточнение съм готов да се съглася, въпреки, че все пак у мен остават известни резерви.

              Ами правилата могат да се формулират и просто, но важно е да са формулирани и грамотно(тоест аз не бих си позволил да ги формулирам).
              Съгласен, че би трябвало да се изисква използването на кирилица, букви, главни букви където е необходимо и малки където не е и точка. Освен това е желателно, както ти упомена по-рано, изреченията (очертани с главна буква и точка) да са подредени в параграфи.
              И настоявам, че това трябва да е писмено регламенирано. Кирилицата е задължителна за форума и това е част от причината това правило да работи, ако някой не ми вярва може да помоли за извадка от личната кореспонденция на модератор.
              Сигурен съм, че ако правилото е вписано надлежно в правилника, това ще се явява силно средство в ръцете на модератор за въздействие върху редица потребители. Вписването не е задължително за прилагането, но пък със сигурност би го облекчило.

              Писане на кирилица:
              Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.

              Comment


                #37
                Всичко това звучи чудесно, но кой очаквате да върши дейността по коригирането и евентуално санкционирането? Модераторите се оплакват че им тежи триенето на постове, така че не мога да си представя някой да се нагърби с контрол на правописа. Така де, една голяма утопия ми се струва всичко това.

                ПП Поне така ще се прогонят геймърите, затова съм "за". Трийте келеменцата.
                "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                "But I know none, and therefore am no beast."

                (Richard III - William Shakespeare)

                Comment


                  #38
                  E, не с рогата. Ами ако някои от тях се научат да пишат правилно? Може да е от полза.
                  Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
                  Неизвестен руски адмирал

                  Comment


                    #39
                    Абе давайте да банваме Грей, какво сте се разфилософствали :twak:
                    И без това отдавна никой не е банван в този форум, голяма демокрация настана

                    Comment


                      #40
                      Хана написа
                      Абе давайте да банваме Грей, какво сте се разфилософствали :twak:
                      И без това отдавна никой не е банван в този форум, голяма демокрация настана
                      Да-да. Давайте. Не стига, че се подигра с анкетката ми, ами и философства - в казана....
                      :rock:
                      Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
                      Неизвестен руски адмирал

                      Comment


                        #41
                        Аз?! Философствам?!?!?!? Долна инсинуация!!!!
                        Освен това единствено аз отговорих съвсем честно на анкетата...
                        :kid:
                        XV mile the sea brode is
                        From Turkey to the Ile of Rodez...

                        Comment


                          #42
                          Sir Gray написа
                          Аз?! Философствам?!?!?!? Долна инсинуация!!!!
                          Освен това единствено аз отговорих съвсем честно на анкетата...
                          :kid:
                          Никакво хленчене! :vb_sad: Само публично извинение и самобичуване смятам са алтернативата на бана. Я, каква е хубава анкетката и изведнъж точно Грей я взема за мезе.:clown:
                          Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
                          Неизвестен руски адмирал

                          Comment


                            #43
                            За формата на изписването на текста мисля, че се разбрахме, пък и то си беше ясно кое е допустимо, кое не. Другото, което отдавна ми прави впечатление, е по-скоро структурирането на съдържанието на текста (т.е. на постинга, казано на чист български). То е ясно, че във виртуалното общуване са предварително заложени някакви недоразбирателства, но може би има пътища те да бъдат избегнати донякъде.
                            Примерно, най-често срещаната ситуация е воденето на спор. Потребителят Х има едно мнение, потребителят У - коренно противоположното. Има няколко стратегии за аргументиране на собственото мнение.
                            Най-често прилаганата е: в началото излагаш своята хипотеза (до този момент тя е хипотеза, защото не е доказана) и след това излагаш или първо, второ, трето доказателство, от които следва твоята теза. Или: логическа верига от причини и следствия, последното от които следствия е твоята вече доказана теза. За всичко това трябва да може човек ясно да си разграничи каква му е целта, т.е. тезата, и кои са средствата, с които той стига до целта (т.е. аргументацията). Не са много, но има текстове (а.к.а. постинги), в които на автора не му е ясно кое му е цел и теза, а кое доказателство, в което се защитават две и повече различни тези, понякога доста различни, да не говорим за липсата на логичеса връзка между това, което привежда като доказателство и това, което твърди като теза. Въобще не говоря за мнения, в които тече поток на съзнанието (не по Джойс) по няколко въртящи се в главата на автора теми и проблеми. Сещам се за примери и мога нагледно да покажа какво имам предвид.
                            Мисля, че доста неразбории ще се спестят, ако се придържаме към някакви основни правила при аргументиране на мнение. Разбира се, това се отнася само до постинги, в които се доказва гледна точка, съвсем спокойно човек може да описва, да разказва, да цитира или да споделя оценка или емоция.

                            Comment


                              #44
                              Всичко това е много вярно, но едва ли могат да се съставят писани правила за подобно нещо. Но би било много хубаво, всеки да се придържа към подобни неписани правила.
                              Recalibrating my lack of faith in humanity...

                              https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

                              Comment


                                #45
                                Абе зная всички букви от азбуката, ама май не мога да си лужа много добре стях. Все ми се навират накакви правописни и пунктуационни грешки

                                Comment

                                Working...
                                X